Lige siden Microsoft fortalte om deres vision med Windows 10, der skal fungere på alle enheder, har vi set frem til at teste mobilversionen. Efter at Microsoft tog over fra Nokia, har de bl.a. udsendt den vellykkede budgetmodel Lumia 640, men den kørte Windows Phone 8.1.
Lanceringen skulle ske med den første premiummodel, og vi har ventet utålmodigt. Men nu er Lumia 950 endelig kommet, endda i to størrelser.
Udseende og konstruktion
Nokias mobiltelefoner var kendt for spændende design og fremragende byggekvalitet, selv på de billigere modeller. Desværre ser det ikke ud til, at Microsoft har hyret forgængerens designteam, for Lumia 950 ser nærmest anonym ud. Bagsidens kedelige plast virker, som om det kommer fra en halvt så dyr telefon, og hvis man dækker logoet på forsiden med en finger, vil ingen kunne gætte, hvilket mærke det er.
Plus for USB-C-stikket på undersiden, men knapperne på XL-versionen sidder for tæt på hinanden.
Skærm
Begge modeller har samme høje opløsning, hvilket betyder, at 950 har større pixeltæthed, selv om det er svært at se med det blotte øje. Opløsningen er mere end høj nok til at gøre lille tekst skarp og letlæselig.
Rart nok har man valgt en AMOLED-skærm, hvilket betyder god farvegengivelse og dyb sort. Derimod er lysstyrken ikke den bedste, især ikke på den mindre model. Det kan gøre den svær at læse i dagslys, især med det blanke glas, der giver refleksioner.
Kamera
Heldigvis har man fortsat Nokias tradition med fremragende kameraer og en dedikeret udløserknap. Kamera-app’en virker også dejlig velkendt.
De, der foretrækker manuel tilstand, vil især sætte pris på, hvor intuitivt det er at lave indstillinger. Og at skifte mellem manuel og auto er kun et knaptryk væk. Hvis man vil gøre noget særligt med kameraet, kan man downloade en række specialfunktioner, f.eks. panorama.
Den høje opløsning i hovedkameraet giver skarpe billeder med mange detaljer. Farvegengivelsen er naturlig, og den automatiske hvidbalance gør et godt stykke arbejde. Ekstra imponerende er det i svagt lys, hvor man får korrekt hvidbalance, flotte farver og kun et minimum af billedstøj.
Der er tilsyneladende arbejdet hårdt med billedprocesseringen, så detaljerne bevares, og selv blitzen er usædvanligt god. Kort sagt verdensklasse!
Lyd
Højttaleren er mærkeligt nok placeret ved siden af kameraet. Hvis man har telefonen liggende på bordet og vil kunne se skærmen, bliver lyden derfor meget dæmpet. Ellers lyder den helt okay, så længe man ikke prøver at skrue højt op, hvor det hurtigt bliver anstrengt.
Med hovedtelefoner lyder det selvfølgelig endnu bedre. Men Microsoft har ikke anstrengt sig for at løfte lydkvaliteten til et højere niveau, som HTC og Sony har i deres mere eksklusive smartphones.
I brug
Hvis man tidligere har prøvet Windows Phone, vil man føle sig hjemme med brugerfladen i Windows Mobile 10. Og bruger man Windows 10 på computeren, så er lighederne med startskærmen og app-listen slående. Det er logisk opbygget, og efter en grafisk overhaling virker det mindre barnligt end før.
Men hvor rart det end er at have med at gøre, kommer man ikke uden om, at konkurrenterne har langt flere apps til deres respektive operativsystemer.
I stedet for en fingeraftrykslæser har Microsoft valgt at satse på øjengenkendelse, kaldet Windows Hello. Man behøver altså kun at se på mobilen for at låse den op. Genkendelsen virker bedre end forventet, men langtfra perfekt. Især hvis man – som undertegnede – bærer briller. Og det er altså irriterende at skulle holde telefonen op til ansigtet, hver gang man hurtigt vil tjekke noget på mobilen!
Ydelse
Forskellen mellem den almindelige udgave og XL-modellen er ikke kun skærmstørrelsen. De har også forskellige processorer. Faktisk er ydelsen den største forskel på dem, hvor XL-modellen præsterer 44 procent bedre i benchmark-testen Basemark OS II. Og når det gælder grafik, er XL hele 68 procent hurtigere ifølge Basemark X.
Den større model har også et større batteri, men det giver kun marginalt bedre taletid. Begge holder dog mere end en dag ved almindelig brug.
Konklusion
Windows 10 Mobile er et trin op i forhold til det gamle Windows Phone. Øjengenkendelse og muligheden for næsten at bruge mobilen som computer(se boks) er fristende funktioner. Havde de så bare fungeret fuldt ud, ville den have været en blockbuster.
Selve telefonerne har al den rigtige teknologi med skarp og farverig skærm, god ydelse og fantastisk kamera. Men designet er kedeligt, og prisen virker for høj. Derfor er de mest interessante for Lumia-fans.
Lumia 950 | Lumia 950 XL | |
Skærm | 5,2″, 2560 x 1440, 564 ppi | 5,7″, 2560 x 1440, 518 ppi |
Processor | 1,8 GHz Snapdragon 808 hexa-core | 2,0 GHz Snapdragon 810 octa-core |
Mål og vægt | 145 x 73 x 8,2 mm / 150 g | 152 x 78 x 8,1 mm / 165 g |
Batteri | 3000 mAh, 18 timers tale | 3340 mAh, 19 timers tale |
Basemark OS II | 1.008 | 1.455 (+ 44 %) |
Basemark X | 21.740 | 31.998 (+ 68 %) |
Display Dock
Det lækreste ved Windows Mobile 10 er uden tvivl Continuum. Ideen er, at man skal kunne efterlade computeren på arbejdet og bruge telefonen som computer derhjemme.
Gennem den såkaldte Display Dock kobler man sin Lumia til skærm, tastatur og mus, og får dermed en pc-lignende oplevelse. I hvert fald så længe man kan klare sig med de universelle apps, der findes, for telefonen kan selvfølgelig ikke køre computerens rigtige Windows-programmer.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer