TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Microsoft Surface Pro

Mellem to stole

Microsoft kalder Surface Pro for en pc i tablet-format, og isoleret set er produktet meget vellykket. Spørgsmålet er, om konceptet holder?

Af / 06/06/2013 - 02:44
Microsoft Surface Pro

Home mener

  • Flot skærm Fuld Windows 8
  • Bliver meget varm For stor som tablet For ringe lagerplads, hvis den skal erstatte din pc

En ordentlig moppedreng! Det er det absolut første indtryk, man får af Microsoft Surface Pro, som har den tvivlsomme ære at være den nok tungeste tablet på markedet. Med en vægt på hele 916 gram og en højde på 13,5 mm bevæger dette produkt sig i en helt anden retning end den dominerende tendens på tablet-markedet, som jo går imod mindre, tyndere og lettere enheder.

Men det er der selvfølgelig en grund til, for selvom Surface Pro på overfladen ligner lillebror, Surface RT, på en prik – den er for eksempel fremstillet af præcis samme type magnesium som RT – så er Surface Pro under motorhjelmen en fuld pc med Intel Core i5-processor og 4 gigabyte ram, og det betyder blandt andet, at den genererer langt mere varme end andre tablet-computere, men det vender vi tilbage til. På softwaresiden leveres Surface Pro med en fuld Windows 8-installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller desktop computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer samt de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i ”flise”-brugerfladen tidligere kendt som Metro.

Yder som pc
Både vores brugeroplevelse ved dagligdags brug og de målinger, vi har foretaget af Surface Pros ydelse, bekræfter da også, at Microsofts nyeste tablet-computer præsterer helt på niveau med en ”rigtig” pc. I Geekbench scorer Surface Pro 7.058 ved en måling af Windows 8 i 64-bit tilstand, og det resultat svarer nogenlunde til resultaterne fra en række sammenlignelige hybridcomputere på markedet. Således scorede Sony VAIO Duo 11 7.195 og Lenovo IdeaPad Yoga 7.688 i Geekbench, da vi testede Windows 8-baserede hybridcomputere i martsnummeret af Lyd & Billede.

SurfacePRO_Typecover_Print

Flot skærm
På et par punkter føler vi decideret trang til rose Surface Pro. Især skærmen er værd at nævne, for den er Microsoft virkelig sluppet godt fra. Den måler 10,6” og kommer med fuld HD-opløsning på 1920 x 1080 pixels, men det bemærkelsesværdige er, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart.

Annonce

På grund af vægten er Surface Pro næppe det oplagte valg til at tage billeder med, men begge de indbyggede kameraer er gode til videochat (både front- og bagkamera optager video i 720p HD-opløsning).

Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med sin høje opløsning og fede farver, der gør for eksempel film til en fornøjelse på Surface Pro.

Kan erstatte pc’en
Nej, som sådan fejler Surface Pro ikke noget alvorligt, vi kan sætte fingeren på. Eneste kritikpunkt er, som nævnt ovenfor, at enheden udvikler rigtig meget varme. Så meget, faktisk, at Surface Pro kan blive helt ubehagelig at holde i hænderne i længere tid ad gangen. Men det er at forvente med en indbygget Core i5-processor. Det er selve konceptet, som kræver tilvænning.

For kort og godt er Surface Pro for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer. Og selvom den yder væsentlig mere end alle konkurrenterne, så er det lidt skønne, spildte kræfter, når man tager i betragtning, at de fleste brugere ønsker en tablet til at se film, surfe på nettet, tilgå sociale medier og spille spil. Og Microsoft mener da også selv, at Surface Pro er en pc i tablet-format, ikke en forbruger-tablet. Som lillebror, Surface RT, der er en tablet-computer med få, vigtige pc-egenskaber (som for eksempel Office). Men med Surface Pro behøver man ikke nogen anden computer til at løse de daglige arbejdsopgaver.

Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…
Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…

Via Display-porten kan man slutte enheden til en hvilken som helst stor skærm, og ligesom til Surface RT kan man også til Surface Pro få det såkaldte Type Cover, som kommer med rigtige, taktile taster og som klikkes fast på Surface-enheden via en magnet. Med dette cover tilsluttet og den såkaldte Kickstand slået ud kan Surface Pro bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Ifølge Microsoft, altså…. For vi er i tvivl og synes at både konceptet og produktet har et par oplagte mangler.

For lidt lagerplads
For det første undrer vi os over visse af Microsofts valg, når det gælder salg og markedsføring, som ikke peger helt i samme retning som konceptet med Surface Pro som pc-erstatning. Hvor Surface RT bliver udbudt til salg MED et såkaldt Touch Cover, så sælges Surface Pro kun uden cover, som skal købes separat. Og det føromtalte Type Cover koster lige 1.049 kroner oven i hatten. Nuvel, det giver stadig en samlet pris på 8.548 kroner for den testede model inklusive cover, hvilket da er til at overskue i forhold til andre hybridmodeller, vi har testet (førnævnte Sony VAIO Duo 11 koster i skrivende stund fra cirka 11.000 kroner, mens Lenovo IdeaPad Yoga koster lige knap 9.000 kroner), men bemærk lige, at Surface-prisen er for udgaven med 128 gigabyte flashlager.

Og selvom man da både kan tilslutte eksterne harddiske, USB-lager og microSD-kort med op til 64 gigabyte ekstra hukommelse, så er 128 gigabyte indbygget lager bare alt, alt for lidt, hvis Surface Pro skal kunne tages seriøst som et reelt alternativ til den traditionelle bærbare pc. Især fordi operativsystemet jo fylder en del, hvilket reelt efterlader brugeren med 89 gigabyte anvendelig lagerplads. Sparer man lidt penge og køber modellen med 64 gigabyte lager for 6.799 kroner, har man reelt kun 29 gigabyte lager tilbage, fordi Windows 8 fylder resten, og det er altså svært at tage seriøst, Microsoft! Vi undrer os især over den ringe lagerplads, fordi Microsoft åbenbart har indset, at der er et reelt behov for mere lager. Således bliver Surface Pro allerede nu udbudt på det japanske marked i en version med 256 gigabyte lager, og så begynder det at ligne noget fornuftigt! Hvorfor kan vi ikke få denne model til Danmark?

Kan man vænne sig til formfaktoren?
Under alle omstændigheder skal man vænne sig til formfaktoren. Sidder man med Surface Pro med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare computer. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med hvor mange arbejdsgaver, man får løst. Og den bliver hurtig alt for tung med sine 916 gram.

God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…
God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…

Og selvom vi roste skærmen lige før, så udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i Metro-brugerfladen er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6” bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixels i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke bare er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt, men hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, så bliver tingene næsten umulige at ramme i den høje opløsning. For at kompensere for dette er desktop-skærmbillede som udgangspunkt opskaleret til 150%, men det betyder til gengæld at mange programmer ser ud ad H…. til.

Så det bliver lidt som at vælge mellem pest eller kolera. Vil jeg have en opskalering, som gør det muligt for mig at betjene programmerne, men gør mange af dem så pixelerede, at det er en fornærmelse mod den flotte skærm, eller arbejder jeg med en skalering på 100%, hvor alting tager sig godt ud, men er umulig at betjene uden at bruge tastaturet, der heldigvis også har en lille trackpad? Suk….

Konklusion
Med Surface Pro sætter Microsoft sig mellem to stole. Computeren er for stor og tung som almindelig tablet-computer, og selvom den har en flot skærm og yder på niveau med ”rigtige” pc’er, så kan vi ikke anbefale Surface Pro som en reel pc-erstatning. Hvilket ellers netop er Microsofts tanke med produktet. Formfaktoren bliver hurtigt bøvlet, og Surface Pro leveres med for lidt lagerplads. Bortset fra i Japan, hvor den kan købes med 256 gigabyte lager.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?