I 90’erne var Motorola på amerikanske hænder og et af tre store mobilmærker sammen med Nokia og Ericsson. Der er sket en del siden, må man sige. I mellemtiden har Motorola været en tur forbi Google og er nu en del af kinesiske Lenovo.
Motorola har de seneste par år kæmpet en brav kamp for at genvinde fordums popularitet, og derfor har kineserne lanceret en lind strøm af gode mobiler i mellemklassen, hvoraf vi har testet flere – herunder Motorola Moto G8 Plus, Motorola One Zoom og Motorola One Vision, der sidste år tilmed blev kåret som Årets Bedste mobil i budgetklassen.
Men indtil nu har der manglet produkter i den dyre ende af skalaen. På nær den foldbare Motorola Razr, som indtil videre kun er kommet ud til få forbrugere og endnu ikke er blevet testet i nævneværdig grad, har Motorola ikke haft produkter i samme liga og prisklasse som f.eks. OnePlus 8 Pro eller Samsung Galaxy S20-serien.
Men den situation er fortid nu. Med Motorola Edge+ er den kinesiske mobilproducent kommet på banen med en topmodel, der skal give konkurrenterne i de højere luftlag kamp til stregen. Hvor godt det lykkes, kan du læse herunder.
Udseende og konstruktion
Ved første øjekast virker Motorola Edge+ smallere end mange af de andre mobiler i samme prisklasse. Den måler da også blot 71,38 mm i bredden, hvilket f.eks. er mindre end Sony Xperia 1, der ellers er blandt de smalleste topmobiler på markedet. Alligevel er Motorola Edge+ knap så aflang og lader sig uden større problemer betjene med én hånd.
Men hvor Motorolas nye topmobil er blandt de smalleste mobiler, vi længe har prøvet, er den til gengæld ret så buttet omkring livet. Med 9,6 mm er Motorola Edge+ markant tykkere end størstedelen af andre smartphones på markedet – nærmest uanset prisklasse – og den kommer dermed til at virke som en lille mursten, hvilket ikke ubetinget er en fordel.
Den opleves i hvert fald tungere end mange andre mobiler, der ellers vejer næsten det samme, hvilket skyldes det mere kompakte format og den deraf følgende vægtfordeling over et mindre areal. Retfærdigvis bør det nævnes, at de ekstra millimeter om livet selvfølgelig skyldes det 5000 mAh store batteri, der sidder i Motorola Edge+ og sikrer mobilen en solid, lang batterilevetid. Mere herom senere.
Både skærm og bagside er fremstillet af Gorilla Glass 5, og selv om bagsiden byder på et lækkert farvespil, skæmmes helhedsindtrykket af et kameramodul placeret på venstre side af bagsiden, der stikker voldsomt meget ud, samt af de mange fedtfingre, der lynhurtigt samles på glasoverfladen.
Motorola Edge+ er ikke IP-certificeret, men Motorola selv hævder, at den har et “vandafvisende design”, hvilket skulle dække over, at telefonen godt kan holde til lidt let regn.
Skærm
Meget iøjnefaldende er skærmen og den måde, den buer ned omkring siderne på. Samme design kender vi fra mange andre smartphones, men på ingen andre modeller buer skærmen så voldsomt som på Motorola Edge+.
Om det er kønt, er vel en smagssag, men kendsgerningen er, at det indimellem er decideret forstyrrende, at skærmbilledet i alle apps kurver så kraftigt væk fra synsfeltet. Kigger man på skærmen forfra, er der en tydelig farveforskel, hvor skærmen buer. Desuden oplevede vi i testperioden igen og igen fejltryk på skærmen på grund af den buede skærm.
Heldigvis kan den kantløse skærm, som Motorola kalder det, når apps vises på de buede kanter, slås fra for alle apps, så skærmbilledet holder sig på den flade del af skærmen. Så er det kun på hjemmeskærmen og i mobilens øvrige brugerflade, man må affinde sig den kantløse skærm.
Selve skærmbilledet er også rimelig skarpt, hvilket især skyldes opdateringsfrekvensen på 90 Hz. Det svarer til, hvad andre producenters dyreste mobiler – f.eks. OnePlus 7 Pro – kunne tilbyde for et år siden. Og selv om Motorola Edge+ altså ikke er helt fremme i bussen sammen med OnePlus og Samsung, som i år har installeret 120 Hz skærme i deres topmobiler, får man stadig en bedre og mere flydende brugeroplevelse med 90 Hz skærmopdateringshastighed end med de 60 Hz, de fleste mobiler på markedet trods alt stadig kommer med.
Til gengæld er den maksimale skærmopløsning kun på 2340 x 1080 pixel (FHD+), hvilket er væsentlig mindre, end mange andre mobiler i prisklassen kan byde på. Det går en smule ud over skarpheden (skærmarealet er trods alt på hele 6,7 tommer), men først og fremmest mister man en smule areal på skærmen, hvilket bl.a. gør sig gældende, hvis man browser eller læser e-bøger, ligesom den maksimale opløsning for bl.a. videoafspilning er meget langt fra 4K.
Kamera
Hvor skærmopløsningen halter, så har Motorola satset hele butikken på en ultrahøjopløst kamerasensor på 108 megapixel – som vi kender det fra Samsung Galaxy S20 Ultra og Xiaomi Mi 10 Pro. Samsung brugte dog hele 9x pixel binning (hvor ni pixels fra sensoren kombineres til én pixel, hver gang der tages et billede) til at skabe knivskarpe billeder. Motorola Edge+ nøjes i stedet med 4x pixel binning (Quad Pixel Technology) for at få bedre belysning på billederne.
Resultatet er det dog svært at udsætte noget på, selv om man er nødt til at vælge at fotografere i 4:3-format, hvis man vil have fuldt udbytte af de mange pixels. Vælger man 16:9-format, så beskæres billedet bare, så man mister ca. 25 procent af billedpunkterne i det færdige resultat.
Ud over den store sensor på 108 megapixel har Motorola Edge+ desuden en ultravidvinkel på 16 megapixel og en telelinse med 3x optisk zoom på 8 megapixel.
Desværre er der en fejl i Motorolas kamera-software, som betyder, at den optiske zoom ikke virker efter hensigten. Zoomer man op til tre gange, får man det rigtige billede i søgeren, men der zoomes reelt meget mere ind end tre gange. Det er vores indtryk, at der snarere er tale om 4-5x zoom.
Og selv om man så har fanget det rigtige motiv i søgeren, beskæres det efterfølgende yderligere af softwaren, hvilket er en proces, man kan betragte med det blotte øje, når en thumbnail af ens billede vises i kamera-app’en.
Vi korresponderede længe frem og tilbage med Motorola i løbet af testperioden i forhåbning om, at firmaets teknikere kunne løse problemet med en hurtig software-opdatering. Motorola har da også lovet, at en løsning er på vej, men i skrivende stund nægter mobilproducenten at sætte dato på opdateringen, så vi følte os nødsaget til at fortsætte testen.
Kendsgerningen er, at hvis man i skrivende stund investerer i Motorola Edge+, så får man en smartphone, hvor zoomfunktionen ikke virker, som den skal.
Det er lidt synd, for kameraet har ellers mange andre gode ting at byde ind med. F.eks. kan man optage video i 6K-opløsning, og med en særlig snapshot-funktion kan der tages 20 megapixel billeder, mens man optager video.
Frontkameraet på hele 25 megapixel benytter sig også af Quad Pixel Technology, hvilket især giver bedre selfies, hvis man bruger kameraet i mørke omgivelser.
Alt i alt byder Motorola Edge+ på et kamera blandt de bedre. Formentlig bliver problemerne med den optiske zoom også løst før eller siden. Det er bare for ringe af Motorola at sende et produkt på markedet med så markant en fejl.
Det tyder på, at man har været så forhippet på at få produktet på gaden så hurtigt som muligt, at der er blevet set gennem fingre med, om kvalitetskontrollen nu var på plads eller ej. Det oplevede vi endnu et eksempel på, hvilket vi straks vender tilbage til.
Lyd
Først skal der lige skrives et par ord om lyden, for her fortjener Motorola Edge+ virkelig nogle rosende ord med på vejen. Mange i øvrigt dyre og lækre smartphones skuffer, når det gælder lydoplevelsen. Det gælder ikke mindst Huawei P40 Pro, som der også er mange andre gode grunde til at holde nallerne fra.
Derimod kommer OnePlus 8 Pro med fremragende lyd – både fra de indbyggede højttalere, og hvis man bruger mobilen sammen med et sæt gode hovedtelefoner. Det samme gælder altså Motorola Edge+, hvor der også er godt tryk på de indbyggede stereohøjttalere, så det virkelig er sjovt at spille spil og se video på telefonen.
Og audiofile vil glæde sig over det indbyggede 3,5 mm minijack-stik, som Sony i øvrigt også genindfører med den kommende Sony Xperia 1 II.
5G
Uanset den gode lyd, så er det ikke blot det fejlbehæftede kamera, der giver os det klare indtryk, at Motorola Edge+ er blevet sendt på gaden for tidligt.
I Motorolas egen markedsføring fremgår det krystalklart, at mobilen kommer med 5G (og Wi-Fi 6). Det gør den også, men for at en bestemt smartphone skal kunne fungere på en given operatørs 5G-netværk, skal den specifikke model testes og godkendes af operatøren. Eftersom Motorola Edge+ sælges i hele Europa, betyder det altså, at mobilproducenten skal gennem en større proces med test og godkendelse fra alle operatører, inden produktet kan sælges til forbrugerne.
Det er bare ikke sket, for så vidt angår Motorola Edge+.
Vi har siden begyndelsen af i år haft mulighed for at teste 5G-mobiler på T-Mobiles netværk i Tyskland (T-Mobile ejes af Deutsche Telekom og er blandt Europas største mobiloperatører), hvilket vi har gjort med både Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra.
Men da turen kom til Motorola Edge+ måtte vi give op. 5G-understøttelsen på Motorola Edge+ er nemlig slet ikke aktiveret endnu på T-Mobiles netværk, da godkendelsesprocessen endnu ikke er færdig. Og det er altså en af Europas største operatører, vi her taler om.
Hvis man så tænker, at det da kan være lige meget for en skandinavisk bruger, så vid, at Motorola Edge+ i skrivende stund kun fungerer på ét kommercielt 5G-netværk i hele Skandinavien (nemlig hos Telia i Norge), mens Telenors godkendelse af mobilen heller ikke er afsluttet.
I Danmark og Sverige har operatørerne endnu ikke lukket op for de kommercielle 5G-netværk, men det vil formentlig ske i løbet af 2020. Om Motorola Edge+ er klar til de danske og svenske 5G-netværk til den tid, må stå hen i det uvisse. Kendsgerningen er, at produktet i skrivende stund ikke understøtter adskillige allerede eksisterende netværk, hvilket er endnu et trist eksempel på, at Motorola Edge+ er kommet på markedet som et ufærdigt produkt.
Ydelse og funktioner
Og hvor er det synd, for på et vigtig punkt har Motorola ellers fat i den helt lange ende med Edge+. Ydelsen er nemlig i top. Faktisk er Motorola Edge+ den hurtigste smartphone, vi har testet til dato, hvis vi tager udgangspunkt i benchmark-resultaterne.
OnePlus 8 Pro er den eneste anden mobil i samme boldgade, men Motorola Edge+ slår OnePlus-mobilen med et mulehår på næsten alle punkter. Det er dog ikke helt overraskende, at de to telefoner praktisk talt er lige hurtige, al den stund at de kommer med stort set samme konfiguration med hensyn til processor, hukommelse, grafikkort osv.
Dog har Motorola Edge+ fordelen af et imponerende stort batteri på hele 5000 mAh, mens OnePlus 8 Pro omvendt med 30 watt hurtigopladning (både med kabel og trådløst) får strøm på batteriet igen på kortere tid end Motorola Edge+, som må nøjes med 18 watt og 15 watt hurtigopladning (hhv. kablet og trådløst).
Det er også værd at bemærke, at OnePlus 8 Pro med sin strømslugende 120 Hz skærm og et mindre batteri i praksis holder strøm lige så længe som Motorola Edge+, der sågar har den lidt mindre strømslugende 90 Hz skærmteknologi indbygget. Og da det altså kun tager knap 25 minutter at oplade OnePlus 8 Pro fra 0 til 50 procent strøm, mens Motorola Edge+ på grund af større batteri og langsommere opladning skal bruge næsten en time på det samme, så er det OnePlus 8 Pro, der løber med sejren på dette ene punkt.
Konklusion
Vi havde glædet os til at teste Motorola Edge+. Der er som nævnt tale om den første topmobil fra den tidligere amerikanske mobilproducent i en menneskealder, og derfor har det været en frustrerende oplevelse at få serveret en smartphone, der på papiret var så lovende, men som i praksis er ufærdig og kommer til kort på flere punkter.
Ja, selvfølgelig skal Motorola nok få fikset problemerne med kamera-softwaren, så den optiske zoom kommer til at virke efter hensigten. Og naturligvis får de også mobilen gennem alle operatørernes 5G-godkendelsesproces. Men alligevel er det svært ikke at blive irriteret over fejlene.
Og det hjælper så sandelig ikke, at Motorola Edge+ må kigge langt efter en højopløst skærm, og at det såkaldt kantløse design med de ekstremt buede kanter er til mere skade end gavn for brugervenligheden og betjeningen.
Alligevel får Motorola Edge+ et pænt firetal i testen. Det kan den takke sin høje ydelse, sit store batteri og sin gode lyd for. Og den del af kameraet, der rent faktisk virker.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer