TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 20 Pro

Motorola har vendt skuden

Motorola Edge 20 Pro er på de vigtigste punkter markant bedre end sin forgænger. Og så koster den væsentlig mindre.

Af / 17/09/2021 - 10:46
Motorola Edge 20 Pro

Home mener

  • Knivskarp pris kombineret med tårnhøj ydelse, skarp skærm med høj opdateringsfrekvens, absolut brugbart kamera med 108 megapixel vidvinkel og telelinse med 5x optisk zoom. Dertil kommer ekstrafunktioner som Ready For.
  • Mangler stereolyd og trådløs opladning. Den glimrende skærm havde fortjent mere end FHD+ opløsning. Kameramodulet stikker så meget ud, at mobilen vipper på bordet.

Vi har gentagne gange kaldt Motorola konge af mellemklassen, og firmaet har givet os adskillige glimrende mobiler i det fornuftige prissegment – såsom budgetmodellen Moto G30, premium-mobilen Moto G100 og den superbillige 5G-mobil Moto G 5G Plus.

Men indtil nu har Motorola haft større vanskeligheder med at gøre sig gældende på markedet for mobiler i den absolutte high-end-klasse. Således var den svinedyre foldbare Motorola Razr 5G en fæl skuffelse, mens firmaets første forsøg på en ægte topmobil, Motorola Edge+, var en lunken og ikke mindst ufærdig affære.

Bl.a. oplevede vi deciderede fejl i kamerasoftwaren, da vi testede Edge+, ligesom 5G heller ikke var aktiveret på den ret dyre smartphone, da den kom på markedet. Og den voldsomt buede skærm var decideret brugeruvenlig.

Motorola Edge 20 Pro
Edge 20 Pro har et ret stort kameramodul, der sidder længst til venstre på bagsiden, hvilket desværre betyder, at mobilen har det med at vippe, når den ligger på et bord. (Foto: Motorola)

Motorola har dog ikke opgivet Edge-serien af den grund, men har åbenbart været en tur i tænkeboksen, inden den direkte efterfølger til Edge+, Motorola Edge 20 Pro, blev lanceret.

En masse irriterende fejl er nemlig blevet rettet, ligesom prisen er blevet sænket til næsten det halve! Hvor Edge+ kostede knap 8.000 kroner, da den ramte butikkerne sidste sommer, skal man kun give knap 5.000 kroner for efterfølgeren, og det er da en forskel, der er til at tage og føle på.

Annonce

Udseende og konstruktion

Hvor Motorola Edge+ var både smal og buttet, så ligner Edge 20 Pro mere en helt normal smartphone. Den måler også kun 7,99 mm i tykkelsen, hvor forgængeren havde en livvidde på hele 9,6 mm, og det gør en stor forskel i praksis.

I modsætning til Edge+ kommer Edge 20 Pro uden indgang til hovedtelefoner, og på venstre side finder man blot en lille knap, der aktiverer Google Assistant, mens man både tænder og slukker og regulerer lydstyrken ved hjælp af de to større knapper på mobilens højre side. Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen og ikke i skærmen, hvilket fungerede fint for os, da vi testede telefonen.

Motorola Edge 20 Pro
Både bag- og forside på Motorola Edge 20 Pro er fremstillet af Gorilla Glass 5. Den glatte bagside til trods er mobilen ikke slem til at samle på fingeraftryk. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 20 Pro har et ret stort kameramodul, der sidder længst til venstre på bagsiden, hvilket desværre betyder, at mobilen har det med at vippe, når den ligger på et bord, og så er den ret glat, da både bag- og forside består af Gorilla Glass 5, så vi føler ikke altid, at man har det bedste greb om telefonen.

Det er lidt irriterende – specielt da mobilen ellers føles både velbygget og robust, og den glatte bagside til trods er den heller ikke slem til at samle på fingeraftryk fra fedtede fingre.

En nævneværdig forbedring i forhold til forgængeren er i øvrigt, at Motorola Edge 20 Pro er blevet IP-certificeret, hvilket Edge+ ikke var. Der er dog kun tale om IP52-certificering, hvilket kan oversættes til, at Edge 20 Pro er beskyttet mod støv (og ergo ikke støvtæt), ligesom den er drypsikker. Den kan altså ikke tåle at blive tabt i toilettet, men går ikke fra hinanden, bare fordi det regner lidt. Ikke helt uvæsentligt, når man tager vejret på vores breddegrader i betragtning.

Skærm og lyd

OLED-skærmen har samme størrelse som på Edge+, nemlig 6,7 tommer, og FHD+ opløsningen har de to mobiler ligeledes tilfælles, men her hører lighederne også op.

Den nye Edge 20 Pro kommer nemlig med en skærmopdateringsfrekvens på op til imponerende 144 Hz, hvilket får al navigation og betjening til at føles lynhurtig. Samtidig har Motorola droppet de ekstremt buede skærmkanter fra forgængeren, hvilket helt klart er en forbedring. Ikke mindst i forhold til brugervenligheden.

Opdateringshastigheden kan man indstille manuelt, og man kan vælge imellem 60 Hz, 120 Hz og så altså de maksimale 144 Hz. Der er dog ikke nævneværdig forskel på de to sidste muligheder, og eftersom Edge 20 Pro kommer med et mindre batteri end sin forgænger – men altså med en skærm, der på grund af den højere opdateringsfrekvens sluger mere strøm – kan det anbefales at vælge 120 Hz som et kompromis, hvis mobilen skal kunne holde strøm hele dagen.

Hvad lyden angår, repræsenterer Edge 20 Pro hele to tilbageskridt i forhold til forgængeren. Mobilen kommer som nævnt uden hovedtelefonindgang, og så mangler den også stereohøjttalere, hvilket er til stor irritation, hvis man spiller spil eller ser video. Det er en skam, for netop lydoplevelsen var et af forgængerens store fortrin.

Motorola Edge 20 Pro
Mobilen har tre objektiver med sensorer på henholdsvis 108, 16 (ultravidvinkel) og 8 megapixel tele med 5x optisk zoom. Foto: Motorola)

Kamera

Præcis som forgængeren kommer Edge 20 Pro med en stor vidvinkelsensor på 108 megapixel. Desuden har mobilen en ultravidvinkel på 16 megapixel og en telelinse på 8 megapixel.

Forgængeren kæmpede med en fejl, der betød, at den optiske zoom ikke virkede efter hensigten. Men det problem er løst nu, ligesom den primære sensor nu kommer med 9x pixel binning (hvor ni pixels fra sensoren kombineres til én pixel, hver gang der tages et billede) til at skabe knivskarpe og bedre belyste billeder.

108Mp raadhus
Sådan ser Københavns Rådhus ud fotograferet med samtlige 108 megapixel. Billedet her er dog efterfølgende nedskaleret, da originalen fylder 30 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Teleobjektivet er desuden Motorolas første teleskoplinse i periskopstil nogensinde, som bøjer lyset 90 grader, hvilket har muliggjort 5x optisk zoom i Motorola Edge Pro 20. Og sikkert og vist er det, at zoomfunktionen lader brugeren komme helt tæt på sit motiv, uden at der bliver gået på kompromis med skarphed og dynamik i billederne.

Kameraet kan også optage video i 8K-opløsning, ligesom det kan producere slowmotion-videoer med helt op til 960 fps, hvilket man kan se et eksempel på herunder. Også her får man alle detaljerne med, og alt i alt må vi konstatere, at Motorola virkelig har haft held med at producere et effektivt og særdeles brugbart kamera til Edge 20 Pro.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, for vi kæmpede stadig med lidt software-problemer i forbindelse med zoomfunktionen. Men det handlede mest om, at det tager lidt for lang tid – i hvert fald over et sekund – at skifte fra de andre objektiver og så til teleobjektivet ved 5x optisk zoom. Men man kan jo håbe, at Motorola kan få fikset det problem med en software-opdatering på et senere tidspunkt.

5x optiskzoom
Den nye periskop-telelinse med 5x optisk zoom lader brugeren komme helt tæt på sit motiv, uden at der bliver gået på kompromis med skarphed og dynamik i billederne. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Motorola Edge+ var den hurtigste smartphone, vi til dato havde testet, da vi havde den på testbænken sidste sommer. Edge 20 Pro er med sin Snapdragon 870-processor og 12 gigabyte RAM lige så hurtigt som sin forgænger, men er blevet overhalet indenom af mobiler fra andre producenter. Med andre ord er den nye model bestemt lynhurtig, hvilket vores benchmark-resultater også vidner om; det er bare ikke den absolut hurtigste mobil på markedet her i efteråret 2021. Men mindre kan også gøre det.

I daglig brug opleves mobilen som en absolut topmodel. Selv store apps starter på et øjeblik, og Edge 20 Pro bliver ikke engang varm, selv om man kører et stort spil som Asphalt 9 på den.

Til gengæld betyder den hurtige skærmopdatering kombineret med et mindre batteri som nævnt, at Edge 20 Pro langtfra holder strøm lige så længe som forgængeren. Kun godt seks timer kunne det blive til i vores stresstest, hvor Edge+ faktisk kunne holde strøm i næsten ni en halv time.

edge20pro makro
Med ultravidvinkelobjektivet tager Motorola Edge 20 Pro fine makrobilleder på få centimeters afstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Den understøttede også trådløs opladning, hvilket Edge 20 Pro ikke gør, men Motorola holder skindet på næsen ved at sælge mobilen sammen med en 30 watt oplader, der kan lade mobilen op fra 0 til 60 procent på blot 30 minutter, og så er det til at leve med, at den må undvære trådløs opladning.

Forgængeren kritiserede vi sønder og sammen, fordi Motorola fik sendt den på markedet, uden at 5G var færdiggodkendt og dermed aktiveret på de store operatørers netværk, men det problem har Edge 20 Pro ikke. Vi har da også testet mobilen på 5G-netværket (Telias netværk i Danmark), og den opfører sig, præcis som den skal. I vores benchmark-test opnår den således en download-hastighed på 756 Mbit/s, hvilket ikke er det bedste, vi har set, men absolut godkendt.

Sidst, men ikke mindst skal det nævnes, at Edge 20 Pro kommer med Motorolas Ready For-platform, som lader brugeren forbinde sin Motorola-mobil til TV’et, computerskærmen eller den bærbare – en teknologi, der som udgangspunkt minder en del om Samsung DeX.

Vi testede Ready For i forbindelse med vores anmeldelse af Moto G100, men teknologien byder nu også på trådløs forbindelse og PC-kompatibilitet. Dermed kan man bl.a. få adgang til mobil-apps og PC-filer fra samme skærm ved at oprette trådløs forbindelse og åbne Ready For. Man kan også arbejde på to filer på samme tid eller flytte filer frem og tilbage mellem enhederne.

Konklusion

Motorola har begået en genistreg ved at hugge en hæl og klippe en tå, for så vidt angår enkelte specifikationer på Edge 20 Pro i forhold til forgængeren. Det har fået prisen så langt ned, at det er svært at komme i tanke om en anden mobil i prisklassen, hvor man får lige så meget for sine penge.

Nuvel, mobilen har ikke det mest elegante design, skærmopløsningen kunne være højere, og det er specielt irriterende, at den kommer uden indbyggede stereohøjttalere. Men ydelsen er i top, kameraet fungerer fremragende, og så er Motorola Edge 20 Pro den første mobil, vi har testet i prisklassen, som byder på 144 Hz opdateringsfrekvens. Og Ready For-funktionen er bare glasur, som gør den samlede pakke endnu mere lækker.

Vi tager hatten af for, at Motorola har fået vendt noget, der lignede en fadæse, til at være tæt på en fuldtræffer.

Karakter
Motorola Edge 20 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple iPad mini 7 har masser af kræfter, men savner innovation

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur