Langsomt, men sikkert er Motorola ved at tilkæmpe sig en plads blandt de mobilproducenter, man bør tage alvorligt. Også når det gælder de absolutte topmodeller.
Sidste års Motorola Edge 20 Pro var i hvert fald en virkelig god mobil, der kombinerede en knivskarp pris med imponerende ydelse. Alligevel kom Motorola ikke helt i nærheden af de absolutte Android-topmodeller som OnePlus 9 Pro og Samsung Galaxy S21 Ultra af den simple årsag, at Edge 20 Pro “kun” havde den næstbedste Qualcomm-processor, Snapdragon 870, under hjelmen.
Men i år skal det være anderledes, har man åbenbart tænkt hos Motorola. I hvert fald er Edge 30 Pro den første og i skrivende stund eneste smartphone i de danske butikker, der kan bryste sig af at være udstyret med den nyeste og hidtil mest kraftfulde Snapdragon 8 Gen 1-processor, og det er faktisk noget af et kunststykke.
Der er flere andre smartphones på vej, som også har en Snapdragon 8 Gen 1 siddende bag skærmen – heriblandt OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro, der begge rammer butikkerne i slutningen af måneden – men lige nu står Motorola øverst på sejrsskamlen.
Hurtigere end Samsung
Snapdragon 8 Gen 1 er lig med tårnhøj ydelse, og vores benchmark-tests viser da også, at Motorola Edge 30 Pro for alvor spiller i mobilernes topliga. F.eks. er den i samtlige tests hurtigere end Samsungs nye topmodel, Galaxy S22+, som vi testede for kort tid siden.
Det skal dog siges, at Samsung Galaxy S22+ på vores breddegrader leveres med sydkoreanernes egen Exynos 2200-processor, der altså ikke helt kan hamle op med Snapdragon 8 Gen 1, men alligevel er Samsung-mobilen næsten 3.000 kroner dyrere. Og hvorfor så det?
Er det, fordi den har en bedre skærm end Motorola Edge 30 Pro? Comme ci, comme ça. Motorolas 6,7 tommers OLED-skærm er flot og knivskarp, og så understøtter den en opdateringsfrekvens på hele 144 Hz (dette indstilles manuelt, men man kan også vælge dynamisk opdateringsfrekvens på op til 120 Hz), men desværre er lysstyrken ikke så imponerende. Vi er oppe på maksimalt 660 nit, hvor Galaxy S22+ kan prale af en maksimal lysstyrke på vanvittige 1.750 nit. Dermed er Samsungs topmobil helt klart mere brugbar udendørs, når solen skinner. Spørgsmålet er bare, om den forskel er 3.000 kroner værd.
Fortsætter vi sammenligningen med Galaxy S22+ et kort øjeblik, så er det værd at bemærke, at Motorola Edge 30 Pro trods den markante prisforskel kommer med et større batteri end Samsung-mobilen, og så understøtter Edge 30 Pro sågar op til 68 watt hurtigopladning, hvor Galaxy S22+ må nøjes med 45 watt.
I øvrigt følger opladeren med i æsken, hvis du køber Motorola Edge 30 Pro, mens dem, der køber en Galaxy S22+, må punge ekstra ud for en oplader, hvis man ikke har en Samsung-oplader liggende i forvejen. Det er sikkert godt for klimaet, men mindre godt for pengepungen.
Langtidsholdbar med “ren” Android
For at opsummere, så er Motorola Edge 30 Pro simpelthen den hurtigste Android-mobil, du kan købe for penge lige nu (iPhone 13– og iPhone 13 Pro-modellerne med Apples A15 Bionic-processor er markant hurtigere, men det er en anden historie), og det til trods for, at andre Android-topmodeller er væsentlig dyrere.
For så vidt angår batteri og opladning, er Motorola også med helt fremme i bussen, og ydelsen hjælpes desuden på vej af 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte indbygget lager. Dertil kommer 5G og Wi-Fi 6E, der er den hurtigste kommercielt tilgængelige trådløse netværksstandard lige nu. Det bør også nævnes, at Edge 30 Pro i modsætning til sin forgænger har indbygget stereolyd, hvilket er en meget kærkommen forbedring.
Hele herligheden er baseret på Android 12, og Motorola lover minimum to software-opdateringer (altså til og med Android 14) samt tre sikkerhedsopdateringer, så Edge 30 Pro bør være langtidsholdbar nok til de fleste.
Bemærk i øvrigt, at Motorolas mobiler altid kommer med en næsten “ren” version af Android, hvilket også er tilfældet denne gang. Med få undtagelser er det altså Googles egne apps, der driver værket, mens tilstedeværelsen af Motorola-specifikke apps er minimal.
Men selvfølgelig vokser træerne ikke ind i himlen. På et par punkter har Motorola været nødt til at hugge en hæl og klippe en tå for at få prisen ned under 6.000 kroner.
Som allerede nævnt er skærmen ikke den mest lysstærke, og derudover må Edge 30 Pro også undvære eSIM, ligesom hukommelsen ikke kan udvides yderligere ved hjælp af eksternt hukommelseskort.
Kameraet kommer til kort
Og så er kameraet heller ikke det bedste, selv om Motorola godt nok har forbedret sig på det punkt i løbet af de sidste par år. Således var Motorola Edge+ fra 2020 plaget af fejl i kamerasoftwaren, hvilket også til dels plagede Motorola Edge 20 Pro, hvor vi havde bøvl med, at det kunne tage for lang tid – i hvert fald over et sekund – at skifte fra de andre objektiver til teleobjektivet ved 5x optisk zoom.
I denne omgang må vi helt undvære et teleobjektiv, for Motorola har satset på en anden kameraløsning med tre kameralinser på henholdsvis 50 megapixel (vidvinkel med såkaldt Quad Pixel-teknologi samt OIS), 50 megapixel (ultravidvinkel og makro) og 2 megapixel dybdesensor samt et frontkamera på hele 60 megapixel (ligeledes med Quad Pixel-teknologi).
I praksis betyder det, at Motorola Edge 30 Pro leverer fine billeder i de fleste hverdagssituationer, ligesom kameraet byder på masser af små finesser som f.eks. slowmotion-videoer med helt op til 960 fps samt et stort antal filtre, der gør det nemt at give sine almindelige billeder et kreativt look. Motorola har også fået bedre styr på kamerasoftwaren, der nu reagerer prompte, når man vil skifte objektiv eller tilstand.
Men omvendt er det også en kendsgerning, at fraværet af telelinsen fra den tidligere model betyder, at Edge 30 Pro har måttet vinke farvel til optisk zoom, hvilket føles som en nedgradering. Og sammenlignet med dyrere smartphones kommer Motorola Edge 30 Pro simpelthen til kort, når det gælder billedkvaliteten, der plages lidt af både støj og en til tider lidt unaturlig gengivelse af farver.
Konklusion
Du skal altså ikke gå specifikt efter Motorola Edge 30 Pro, hvis du decideret leder efter det bedste mobilkamera på markedet, men mindre kan nok også gøre det for de fleste.
Skærmen er fin nok, men ikke noget at skrive hjem om, så det er den rå ydelse og holdbarhed i form af et stort batteri og understøttelse af hurtigopladning, der skal være tungen på vægtskålen, hvis du går og overvejer et købt af Edge Pro 30.
Den særdeles attraktive pris er et godt argument i sig selv, og faktum er i hvert fald, at du får rigtig meget for pengene med Motorola Edge 30 Pro.
Men måske kan det betale sig at vente et par uger, for som nævnt er både OnePlus og Xiaomi på vej med deres topmodeller med Snapdragon 8 Gen 1, og når først disse mobiler har fundet vej til butikkerne, kan det godt være, at Motorola Edge 30 Pro alligevel taber på målstregen.
I skrivende stund er der dog al mulig grund til at give mobilen vores Specielle Anbefaling.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer