TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 40

Motorola Edge 40 er en værdig udfordrer

Prisen er rimelig, og Motorola Edge 40 vinder især på design og den lækre skærm. Kameraet er en anden historie …

Af / 03/06/2023 - 09:33
Motorola Edge 40

Home mener

  • Lækkert, let og slankt design med bagside i vegansk læder. Føles robust, og mobilen er IP68-certificeret. Fremragende skærm med kraftig lysstyrke. Ganske ren Android suppleret med nyttige ekstrafunktioner. 68 watt hurtigopladning og trådløs opladning.
  • Kameraet er middelmådigt, og det samme er batterilevetiden. Skærmen leveres uden Gorilla Glass.

Motorola Edge 40 befinder sig i en sjælden prisklasse uden voldsomt mange konkurrenter. De fleste smartphones på markedet er enten noget billigere – som f.eks. Motorola Moto g73, Samsung Galaxy A54 og OnePlus Nord CE 3 Lite – eller også skal man have flere penge op af lommen. Men så får man selvfølgelig også gode smartphones i den ægte premiumklasse. Det er eksempelvis tilfældet med denne models storebror, Motorola Edge 40 Pro, samt OnePlus 11 5G, der begge objektivt set er bedre mobiler end Motorola Edge 40, men også koster så meget mere, at man kan få et sæt virkeligt gode hovedtelefoner for prisforskellen. Eller en afbudsrejse til Sunny Beach …

Motorola Edge 40
Edge 40 er en af de slankeste smartphones, vi længe har set, og bagsiden af vegansk læder giver et særdeles godt greb om mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Edge 40 blev lanceret stort set samtidig med Google Pixel 7a, og de to mobiler befinder sig i samme prisklasse. Dermed er den nyeste Google-mobil også nærmeste konkurrent til Motorola Edge 40, og spørgsmålet er derfor, om den nyeste smartphone fra Lenovo-ejede Motorola kan imponere lige så meget som storebror Motorola Edge 40 Pro, eller om man er bedre tjent med at give sine penge til Google.

I dag ejes mobilproducenten af kinesiske Lenovo, men sådan har det ikke altid været. Faktisk var Motorola blandt de største mobilproducenter, som helt tilbage i 90’erne konkurrerede med Ericsson og Nokia om markedsandele på det allerede dengang værdifulde mobilmarked.

Oprindeligt var Motorola et amerikansk firma, som blev grundlagt tilbage i 1928. Virksomheden fremstillede radioudstyr, og allerede i 1983 præsenterede Motorola sin første mobiltelefon. I 1998 kom to tredjedele af firmaets omsætning fra salg af mobiltelefoner.

Annonce

I midten af 00’erne havde Motorola stor succes med klapmobilen Motorola Razr, der blev solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensplan. Men efter at Apple lancerede den første iPhone i 2007, og smartphones i de kommende år kom til at dominere mobilmarkedet, gik det ned ad bakke for Motorola, der i 2011 blev opkøbt af Google.

I de efterfølgende tre år lancerede Motorola under Googles ejerskab flere smartphones under eget navn – f.eks. Motorola Moto X – men også en forløber til de aktuelle Google Pixel-smartphones, nemlig Google Nexus 6, blev produceret af Motorola.

I 2014 blev det imidlertid offentliggjort, at Google ville sælge Motorola til Lenovo. Købet blev endeligt i efteråret 2014, og i årene siden har Motorola lanceret en lang række smartphones, primært i budget- og mellemklassen.

I skrivende stund har Motorola en markedsandel på cirka 2,4 procent af det samlede mobilmarked på verdensplan. Til sammenligning var virksomheden skiftevis den anden- og tredjestørste mobilproducent i verden, dengang den var på amerikanske hænder.

Konstruktion og udseende

På nogle punkter er Motorola Edge 40 et bedre produkt end Google Pixel 7a. Først og fremmest er den slankere og lettere, selv om skærmen er større. Med en vægt på blot 171 gram og en livvidde på 7,49 mm er Edge 40 en af de slankeste smartphones, vi længe har set, og bagsiden af vegansk læder i farverne Eclipse Black og Nebula Green giver et særdeles godt greb om mobilen. Samtidig slipper man for de irriterende fingeraftryk, der samler sig på bagsiden af de fleste smartphones med blank bagside. Mobilen fås også i farven Lunar Blue, der har en glat akryl-bagside.

Motorola Edge 40
Skærm og bagside er forbundet af en præcisionsskåret, sandblæst aluminiumsramme, og i det hele taget er designet smart og elegant. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm og bagside er forbundet af en præcisionsskåret, sandblæst aluminiumsramme, og i det hele taget er designet smart og elegant. IP68-certificering sørger for, at Motorola Edge 40 kan klare en tur i toilettet, men til gengæld må mobilen undvære forstærket glasbeskyttelse, hvilket forgængeren, Motorola Edge 30, faktisk havde. Et lidt underligt valg fra Motorolas side.

Skærm og lyd

Også når det gælder skærmen, kommer Google Pixel 7a til kort over for Motorola Edge 40, der kan prale af 6,55”, HDR10+ og en opdateringsfrekvens på 144 Hz. Google-mobilen har samme FHD+ opløsning (2.400 x 1.080 pixel) som Edge 40, men må nøjes med 90 Hz opdateringsfrekvens. Og så nyder Motorola Edge 40 godt af en maksimal lysstyrke på hele 1.200 nit, hvilket gør mobilen ekstremt brugbar udendørs. Det må være noget nær rekord i prisklassen.

Motorola Edge 40
Motorola Edge 40 nyder godt af en maksimal lysstyrke på hele 1.200 nit, hvilket gør mobilen ekstremt brugbar udendørs. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 40 leverer desuden en glimrende stereolyd fra de indbyggede højttalere, hvilket gør den velegnet til både spil og anden underholdning.

Kamera

Hvis Motorola har en akilleshæl, så er det kameraet. På papiret skal alt være fantastisk. Mobilen er udstyret med to kameralinser, nemlig hhv. en f/1.4 vidvinkel på 50 megapixel med optisk billedstabilisering (OIS) og en 13 megapixel f/2.2 ultravidvinkel med en synsvinkel på 120°, mens frontkameraet er på 32 megapixel. Og med den kombination bør man kunne tage glimrende billeder, skulle vi mene.

Motorola Edge 40
Mobilen leveres med to kameralinser, nemlig hhv. en f/1.4 vidvinkel på 50 megapixel med optisk billedstabilisering (OIS) og en 13 megapixel f/2.2 ultravidvinkel med en synsvinkel på 120°. (Foto: Peter Gotschalk)

Men selv om kameraet i Motorola Edge 40 under optimale betingelser nok tager gode billeder med fin farvegengivelse, så går det hurtigt galt, hvis der er for mange kontraster i motivet. Så bliver billedet enten over- eller underbelyst, og softwaren har meget svært ved at kompensere. Optisk zoom har mobilen heller ikke, så Motorola bruger ultravidvinkellinsen til at tage makrobilleder. På samme måde gør portrætfunktionen, der kan skifte imellem brændvidder på 24 mm, 35 mm og 50 mm, også bare brug af digital beskæring af billedet. Resultatet bliver derefter.

MotorolaEdge40 ultravidvinkel
Det går hurtigt galt, hvis der er for mange kontraster i motivet. Så bliver billedet enten over- eller underbelyst, og softwaren har meget svært ved at kompensere. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraentusiaster skal i hvert fald nok kigge sig om efter en anden mobil. Som f.eks. Google Pixel 7a, der takket være Googles uovertrufne AI-funktioner til billedbehandling producerer langt bedre fotos.

Ydelse og funktioner

Motorola har før forsøgt sig med processorer fra MediaTek i deres smartphones, dog uden større succes. F.eks. med Motorola Moto g73, som vi jo lige har testet, og som absolut ikke imponerede. Det er ikke ensbetydende med, at MediaTek bare er noget skidt. F.eks. havde OnePlus Nord 2 fra 2021 MediaTek-processor, og den fejlede bestemt ikke noget.

Motorola Edge 40 er den første mobil i Edge-serien, som har en MediaTek-processor til at drive værket, og den klarer sig for så vidt glimrende og er da også så meget hurtigere end forgængeren Edge 30, at Motorola godt kan være bekendt at kalde det en opgradering.

MotorolaEdge40 selfie
Selfie-kameraet har samme problem. (Foto: Peter Gotschalk)

Både i benchmark-tests og i daglig brug yder Motorola Edge 40 altså hæderligt, og den klarer sig helt på niveau med den nærmeste konkurrent i prisklassen, Google Pixel 7a. Dog ikke for så vidt angår batterilevetiden, hvor Motorola Edge 40 leverer et middelmådigt resultat. Heldigvis har mobilen både trådløs opladning og 68 watt hurtigopladning, hvilket er sjældent hurtigt for prisklassen.

Dertil kommer, at Motorolas mobiler er udstyret med ekstra funktioner. Eksempelvis i form af smarte bevægelser (tag f.eks. en selfie ved at vise din håndflade, eller åbn kameraet ved at vride håndleddet to gange), eller slut mobilen til PC’en eller TV’et ved hjælp af den såkaldte Ready For-funktion.

Men derudover byder Motorola Edge 40 på en næsten ‘ren’ version af Android, Med få undtagelser er det altså Googles egne apps, der driver værket, mens tilstedeværelsen af Motorola-specifikke apps ikke er påtrængende.

MotorolaEdge40 bokeh
Det er dog ikke skidt alt sammen. Motorola Edge 40 tager fine portrætbilleder med bokeh-effekt med masser af dybde i billedet. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Hvis man går op i lækkert design og gerne vil have en slank og let smartphone, der ikke samler på fingeraftryk, er Motorola Edge 40 det rigtige valg, også i forhold til den billigere konkurrent, Google Pixel 7a. Motorola leverer også den klart bedste skærm.

Men kameraet i Edge 40 kommer så meget til kort, at man bør holde sig væk, hvis man går meget op i tage gode billeder med sin smartphone.

Når det gælder ydelse, er Motorola Edge 40 på niveau med, hvad man bør kunne forvente i prisklassen, og MediaTek-processoren trækker i den sammenhæng ikke ned i det samlede indtryk. Motorola byder også på nyttige ekstrafunktioner, og så må man selv afgøre, om 68 watt hurtigopladning kan kompensere for den middelmådige batterilevetid.

Karakter
Motorola Edge 40
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke