Dette års modeludvalg i Motorolas Edge-serie er mere omfattende og forvirrende end nogensinde. I april blev flagskibet Edge 50 Ultra lanceret til en høj pris, en Edge 50 Pro til en mere normal pris og Edge 50 Fusion i mellemklassen. Forståeligt nok. Men for en måned siden fyldte de pludselig hullet mellem de to billigere modeller ud med Edge 50 Neo, som ligger et sted midt imellem, og mærkeligt nok den almindelige standard Edge 50, som kommer sidst og kun er lidt billigere end Pro. Så rækkefølgen er Ultra, Pro, Standard, Neo og Fusion. Forvirret? Det er vi også.
Denne gang kigger vi på Motorola Edge 50 Neo, som ligger et sted mellem en mellemklasse- og en flagskibsmobil. Det ser ud til at have været et godt koncept, da forgængeren, Edge 40 Neo, var en storsælger. Dette års model har to vigtige forbedringer, som gør den til et endnu bedre køb.
Udseende og design
Den nye model beholder stort set designsproget fra sidste år, men den har et større kameramodul, og vi kommer tilbage til hvorfor. Den er dog mindre kantet med en glidende overgang til både kanten og bagsiden. Overraskende nok har den heller ikke den afrundede skærmkant, som har givet serien sit navn.
Som tidligere gør Motorola et stort nummer ud af sit samarbejde med farvemestrene hos Pantone. Det er mest tydeligt ved, at de tydeligt angiver navnet på farven på telefonen i Pantone-sprog. Så dette års farvevalg er Nautical blue (blå), Latte (beige), Grisalle (grå) og Poinciana (rød). Vi testede den røde, som virkelig skiller sig ud, men vi kan også godt lide den kaffefarvede, som er mere neutral uden at være kedelig. Det, vi undrer os over, er, hvorfor den medfølgende skal ikke rigtig matcher telefonens Pantone-farve. Hvorfor gøre sig alt det besvær og så smide det væk i sidste ende?
Bagsiden er nu i et polymermateriale, der føles mere overdådigt end sidste års plastik. Om det er grunden til, at mobiltelefonen nu er certificeret modstandsdygtig over for fald på gulvet, er ikke klart. Som tidligere er den IP68-certificeret til at være støvtæt og vandtæt i 30 minutter på 1,5 meters dybde.
Skærm
Da de ydre dimensioner er skrumpet en smule i forhold til sidste år, er skærmen også lidt mindre. På den anden side har den en højere opløsning og en markant forbedret lysstyrke. Den er nu oppe på niveau med Pro-modellen, hvilket gør den læsbar i sollys, men selvfølgelig ikke på niveau med de allerbedste mobiler på markedet. Den har heller ikke så høj en maksimal opdateringsfrekvens, men på den anden side er det nu en LTPO-skærm med lavt strømforbrug, der kan gå betydeligt ned i frekvens, så du kan have en skærm, der altid er tændt. Det føles som et fornuftigt kompromis.
Kamera
Så vidt vi kan se ud fra specifikationerne, er hovedkameraet og ultravidvinkelkameraet de samme som sidste år. Det vil sige et moderne 50-megapixel vidvinkel, som vi ser på mange andre modeller i klassen, og et standard 13-megapixel ultravidvinkel. Det, der dog skiller sig ud, er, at den nu faktisk har et telefotokamera med 3x optisk zoom. Det er meget velkomment, da det ofte er manglen på et sådant, der tvinger dig til at købe en dyrere model. Det skal dog siges, at kameraerne ikke er kalibreret i forhold til hinanden. Det normale kamera er mere farverigt, mens ultravidvinklen er mere dæmpet i farverne, og telefotoet er mærkbart mørkere. Kvaliteten direkte fra sensoren er acceptabel, men mangler detaljer og føles ret middelmådig.
I stedet er det, som så ofte nu om dage, billedbehandlingen, der gør hele forskellen. Og Moto AI-motoren gør et rigtig godt stykke arbejde med at korrigere forvrængninger og puste liv i ellers flade billeder. Men HDR er for aggressiv og mister farve i lyse områder. Vi kunne godt have tænkt os lidt mere detaljerede muligheder for at indstille, hvor meget vi ønsker, at billederne skal behandles. Motorola giver os mulighed for at vælge mellem automatisk forbedring og naturlig. Men selv i naturlig tilstand bruger den HDR unødigt, og billederne er ikke neutrale.
Anvendelse
Det er glædeligt, at vi kun er tvunget til at bruge nogle få lejlighedsvise apps, og vi har ikke noget imod at få Opera-browseren som alternativ. Som sædvanlig får vi dog en række Moto-apps, men de føles faktisk berettigede. De omfatter forbedret sikkerhed, forbindelse til eksterne enheder og den nu populære detox-tilstand. Men vigtigst af alt får vi Moto-app’en, som giver os et væld af praktiske genveje, bevægelser og smarte automatiseringer.
Selvfølgelig får vi også Googles AI-assistent Gemini, som i mange tilfælde erstatter Google Assistant. Det gør telefonen endnu mere brugbar, men det er ikke unikt for Edge 50-serien.
Noget, vi virkelig sætter pris på, er, at Motorola nu tilbyder 5 års Android-opdateringer og 5 års sikkerhedsopdateringer. Det er et stort skridt op fra sidste års Neo og faktisk bedre end Pro-modellen. Hej Motorola, måske er det på tide at introducere det for de dyrere modeller også?
Ydeevne
Indvendigt finder vi et Mediatek Dimensity 7300 chipset, som er den samme som i CMF Phone 1, en budgetmobil til mindre end halvdelen af prisen på Edge 50 Neo. Den føles lidt nærig i sammenligning, men er stadig et skridt op fra 40 Neo, især med hensyn til flertrådede apps. Der nærmer den sig faktisk Pro-modellen, som er overraskende langsom i år.
Med hensyn til mere alsidige tests end Geekbench fortæller Antutu os, at 50 Neo ligger midt mellem 40 Neo og 50 Pro, hvilket virker rimeligt. Spilgrafikken har ikke fået et tilsvarende løft, men er på niveau med den førnævnte budgettelefon CMF Phone 1 eller sidste års mellemklassetelefon Samsung Galaxy A54. Det er dog nok til at køre middelkrævende spil uden problemer med ydeevnen.
Overraskende nok har Edge 50 Neo et mindre batteri end 40 Neo, hvilket også giver den en kortere batterilevetid på 7:53 timer. Det er dog på linje med 50 Pro, som har et lidt større batteri. Som tidligere kan den hurtigoplades med 68 watt, men det forudsætter, at du har deres TurboPower-oplader, som ikke medfølger. Hvor hurtigt den oplader, siger Motorola ikke noget om i år. Men den kan nu oplades trådløst med 15 watt.
Konklusion
Motorola 50 Edge Neo er en mellemklassetelefon, der kæmper for sin eksistensberettigelse i Motorolas meget brede udvalg af modeller. Men den gør det faktisk godt. Dent er bestemt de ekstra penge værd i forhold til Fusion-modellen for at få et telefoto-kamera. Og ydelsesforskellen i forhold til Pro-modellen er ikke nok til at retfærdiggøre den højere pris. Og hvis du så også tager i betragtning, at du får 5 års opdateringer med denne model, er det helt sikkert det bedste køb, hvis du har tænkt dig at beholde telefonen i et stykke tid. Kan dette være mobilernes Volvo 740?
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer