TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 50 Pro

Et skridt frem og to tilbage

Fra at være med i frontlinjen er dette års Edge-model rykket ned i mellemklassen.

Af / 23/04/2024 - 08:40
Motorola Edge 50 Pro

Home mener

  • God skærm med ekstrem lysstyrke. Rigtig godt hoved- og selfiekamera. Moto-funktioner tilføjer en masse. Lynhurtig opladning.
  • Mange forringelser siden sidste års model. Ydeevne som en meget billigere mellemklassetelefon. Middelmådigt vidvinkelkamera.

Efter i mange år at have været forbundet med prisbillige mellemklassetelefoner, tog Motorola i 2020 skridtet videre til premiumtelefoner med sin Edge-serie. De første forsøg gik så som så, men vi kunne virkelig godt lide både Edge 30 Pro og Edge 40 Pro. Som tidligere er der en Ultra-topmodel, en Pro-mellemklassemodel og en prisbillig model, som i år hedder Fusion.

Med dette års lineup flytter Motorola fokus fra teknologi og ydeevne til livsstil, et uklart begreb, der omfatter design, materialer, følelse og oplevelse. Nogle modeller har faktisk eksotiske materialer som træ, og Motorola taler meget om farver med sit samarbejde med Pantone. Naturligvis er AI også en del af pakken for at gøre avancerede funktioner nemme at bruge.

2024 motorola edge 50 pro Adv Pack Design Luxe Lavender
(Foto: Motorola)

Udseende og konstruktion

Pro-modellen, som vi tester nu, fås i en skinnende perlefinish eller vegansk læder i sort eller, som i vores tilfælde, lavendel. En sjov farve, som vi ikke har noget imod. Bagsiden giver dog slet ikke nogen følelse af læder. Vi vil hellere sige gummi. Så det er en mat, halvblød bagside, der giver et meget godt greb og for en gangs skyld er helt modstandsdygtig over for fingeraftryk. Du får også en skal, der på mærkelig vis er det modsatte, den er glat og ser hurtigt snusket/klistret ud.

mobil cover scaled
Mobiltelefonen og coveret passer ikke sammen, hverken hvad angår funktion eller stil. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Selve rammen er dog lavet af aluminium, som er farvetilpasset til bagsiden. Telefonen er støv- og vandafvisende i henhold til IP68, så du kan bade med den. Skærmen er også beskyttet af Gorilla Glass, men ikke den nyeste version, ellers ville Motorola have inkluderet det i specifikationerne.

Skærm

Skærmen er virkelig god, med et pOLED-panel og understøttelse af 144 Hz opdatering, hvilket er et skridt op i forhold til de fleste konkurrenter. Det er dog et skridt ned fra sidste års model, som havde 165 Hz i frekvens. Panelet er heller ikke et LTPO-panel, hvilket betyder, at det ikke kan skifte opdateringsfrekvens lige så problemfrit og derfor bruger mere strøm. Opløsningen er dog steget en smule, men endnu vigtigere er det, at lysstyrken er steget markant. Edge 50 Pro topper på 2.000 nit, hvor Edge 40 Pro højest kunne præstere 1.300 nits. Dette er dog en ret uinteressant værdi, da 50 Pro snarere når 1.300 nit i reel brug. Men selv det er et meget godt resultat, som slår de fleste konkurrenter.

Annonce

Skærmens farvegengivelse er godkendt af Pantone, hvilket glæder dem af os, der ikke kan lide overdrevne farver. Kombineret med HDR10+-understøttelse og den lysstærke skærm giver det en fantastisk filmoplevelse. Det skal dog bemærkes, at den har mistet Dolby Vision-certificeringen, som sidste års model havde. Det betyder, at du kan få HDR fra YouTube, men ikke Netflix.

Moto Edge 50 Pro camera scaled
Mange AI-funktioner til at forbedre dine fotos. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Kamera

Hovedkameraet har den samme opløsning på 50 megapixel, som ser ud til at være blevet standard i år. Men vi er imponerede over, at det har en blænde på f/1.4, hvilket nok er det bedste, vi har set! Meget lysstærk optik, med andre ord, og flot sløret baggrund på portrætter. Selvom vi pressede det med et næsten kulsort rum, formåede det at fange motivets farver, hvilket imponerede os.

motorola edge 50 pro color motorola edge 50 pro dark
<
>
(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det andet imponerende kamera er selfie-kameraet, som også kan prale af en 50MP-sensor, god lysstyrke og mulighed for at optage i 4K. For dem, der hovedsageligt poster Instagram-posts af sig selv, er det næsten værd at købe telefonen bare for dette.

 

På den anden side er vi skuffede over, at både tele- og ultravidvinklen har dårligere specifikationer end sidste års model. At teleobjektivet er faldet til 10 Mp er måske ikke verdens undergang, det er helt normalt, men det har også en mindre sensor. Det er dog glædeligt med 3x zoom i forhold til sidste års 2x. Fotokvaliteten er ganske acceptabel for prisklassen.

moto edge 40 pro tele moto edge 50 pro ultrawide moto edge 50 pro wide
<
>
(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Ultravidvinklen er dog faldet fra 50 Mp, hvilket er fantastisk, til 13 Mp, hvilket kun er gennemsnitligt. Farverne er gode, og takket være AI-funktionerne ser billedet skarpt ud. Men ved nærmere eftersyn mangler der detaljer, og mange toner er udtværede.

IMG 20240407 193136883 scaled
(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Selvfølgelig har kameraet mange AI-funktioner, herunder evnen til at undgå slørede videoer. Ud over Motorolas egne funktioner bruges Googles, da billedgalleri-app’en simpelthen er Google Fotos. For dem, der næsten altid bruger Google Photos “auto-enhance”-funktion, kan kameraet her faktisk anvende den automatisk.

Anvendelse

Oven på Android 14 har Motorola tilføjet sin egen brugerflade, som nu hedder Hello UI. Som sædvanlig er der masser af muligheder for at tilpasse udseendet, så det passer til dig. Men frem for alt er der masser af små funktioner og genveje her og der, som føles gennemtænkte og faktisk nyttige. Alt fra edge light, der diskret lyser op i forskellige farver, når du modtager beskeder eller notifikationer, til at sætte den i lydløs tilstand ved at lægge den med skærmen nedad eller tænde lommelygten ved at ryste den. Her har mange andre producenter noget at lære.

Moto settings scaled
Motorolas ekstra funktioner er faktisk nyttige. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home).

Ydeevne

Pudsigt nok finder vi en Snapdragon 7 gen 3 indeni, en ganske vist ny model, men bestemt også en mellemklassechip. Den findes ellers i telefoner som Honor 100 og Oneplus Nord CE4, dvs. telefoner, der koster omkring 300 euro. Vi havde forventet en Snapdragon 8 Gen 2, som i OnePlus’ billigere flagskib OnePlus 12R. Eller, eftersom det var den, der sad i sidste års Edge 40 Pro, måske en Snapdragon 8s Gen 3, den lidt billigere variant af topmodellen. Mærkeligt nok er det dog det, der sidder i Edge 50 Ultra. Motorola lavede ikke sjov, da de sagde, at de ikke fokuserede på ydeevne, for dette føles som to skridt tilbage.

Det viser sig også i vores performancetest, at Edge 50 Pro ikke kan konkurrere med de bedre mobiler fra i år. Det lyder måske ikke overraskende, men både Edge 30 Pro og Edge 40 Pro var de hurtigste mobiler på markedet, da de blev lanceret! Forskellen er betydelig!

Moto Edge 50 Pro geekbench
Edge 50 Pro er faktisk langsommere end Edge 20 Pro! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi skal tilbage til sidste års mellemklassemobiler for at finde noget sammenligneligt. Det står særligt slemt til med grafikydelsen, hvor vi skal to år tilbage for at finde tilsvarende tal.

Batteriet holder gennemsnitligt lang tid og er ret afhængigt af skærmindstillingerne. Men opladningen er ekstrem med 125 watt TurboPower! Den slår endda Xiaomi 13 Pro, som havde den tidligere rekord. Med Motorolas egen oplader kan du også nå imponerende 50 watt trådløst.

Konklusion

Alt i alt er Motorola Edge 50 Pro en god mellemklassetelefon. Problemet er, at man forventer, at det skal være en premium-telefon som tidligere års modeller. Faktisk er mange specifikationer blevet forringet, og især ydeevnen er overraskende lav. Men hvis du bare vil have et rigtig godt hoved- og selfiekamera, en rigtig god skærm og god hurtig opladning, bliver du nok tilfreds alligevel.

Karakter
Motorola Edge 50 Pro
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Apple iPad mini 7 har masser af kræfter, men savner innovation

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur