TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Razr 40 Ultra

Motorola Razr 40 Ultra er markedets bedste klapmobil

Hvis du vil have en klapmobil, er det Motorola Razr 40 Ultra, du skal vælge.

Af / 17/07/2023 - 09:11
Motorola Razr 40 Ultra

Home mener

  • Hurtig processor, god batterilevetid og lysstærk foldbar skærm uden synlig fold. Den ekstra skærm på fronten er stor og brugbar. Desuden funktioner, som gør brug af den foldbare formfaktor.
  • Kameraet har ingen optisk zoom. Desuden er der ikke meget ultravidvinkel over ultravidvinkel-billederne.

Motorola havde i midten af 00’erne stor succes med klapmobilen Motorola Razr, hvoraf der gennem en årrække blev solgt i alt 120 millioner eksemplarer på verdensplan.

Nu er der selvfølgelig stor forskel på datidens klapmobiler og vore dages foldbare smartphones. I særdeleshed er det en udfordring at fremstille en brugbar touchskærm, der kan foldes.

Motorola gjorde sit første forsøg tilbage i 2019 med en helt ny Motorola Razr med foldbar skærm til betragtelige 13.000 kroner! Klapmobilen blev desværre fremstillet i så få eksemplarer, at vi aldrig fik mulighed for at teste den. Forrige år gjorde Motorola et nyt forsøg med Motorola Razr 5G, der viste sig at være en vaskeægte skuffelse. Prisen var stadig et godt stykke over 10.000 kroner, og udover selve den foldbare skærm bød klapmobilen ikke på nævneværdige funktioner, som udnyttede det foldbare design. Sidste år kom så Motorola Razr 2022, og tredje gang blev lykkens gang for Motorola. Prisen var faldet 20 procent, og stort set alle forgængernes fejl og mangler var blevet rettet.

Men Motorola hviler ikke på laurbærrene, så nu har vi fået dette års efterfølger Motorola Razr 40 Ultra på testbænken. Der er mest af alt tale om en opdatering af Razr 2022, men på enkelte punkter adskiller den nye klapmobil sig markant fra sidste års model. Og det vel at mærke på den gode måde.

Motorola Razr 40 Ultra
Man kan købe Motorola Razr 40 Ultra i tre forskellige farver – nemlig Infinite Black, Glacier Blue (som på billedet) og Viva Magenta. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Først og fremmest kan man købe Motorola Razr 40 Ultra i tre forskellige farver – nemlig Infinite Black, Glacier Blue og Viva Magenta – hvor forgængeren kun var tilgængelig i sort.

Annonce

Klapmobilen er omkranset af aluminium og beskyttes af Gorilla Glass Victus både for og bag (når den er klappet sammen) – bortset fra Magenta-modellen, der har en bagside af vegansk ‘læder’. Forsiden domineres af en frontskærm, som til forskel fra sidste år nu måler hele 3,6”, mens bagsiden er mat, så mobilen ikke samler på unødige fingeraftryk.

Motorola Razr 40 Ultra
Den foldbare hovedskærm på 6,9 tommer har FHD+ opløsning og en lynhurtig opdateringsfrekvens på 165 Hz. Og så er skærmen særdeles lysstærk, nemlig op til 1.400 nit. (Foto: Peter Gotschalk)

Det hængsel, der gør det ud for mobilens foldemekanisme, virker robust og er lidt stramt, så man faktisk skal have et godt vrid i håndleddet for at kunne åbne mobilen i én bevægelse. Til gengæld behøver man næppe at være bange for, at den falder fra hinanden. Og ligesom Motorola Razr 2022 kan Motorola Razr 40 Ultra selvfølgelig også holde sig åben i stort set alle vinkler, når den er foldet ud. Desuden er den både stænk- og støvsikker (IP52-certificering). Klappet sammen passer klapmobilen i de fleste bukselommer.

Motorola Razr 40 Ultra
Når skærmen på Motorola Razr 40 Ultra er foldet ud, kan man næsten ikke se med det blotte øje, at der er tale om en fleksibel mobilskærm. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm og lyd

Hvor Motorola Razr 2022 havde en frontskærm på 2,7 tommer, er størrelsen nu hele 3,6 tommer (til sammenligning var skærmen på den allerførste iPhone 3,5 tommer!), og opløsningen er 1.066 x 1.056 pixel.

Frontskærmen har fået endnu flere funktioner end sidste år. Allerede med forgængeren kunne man bruge kameraet samt udvalgte apps såsom meddelelser, lommeregner og YouTube uden at åbne mobilen. Med Motorola Razr 40 Ultra er der kommet flere muligheder, f.eks. små spil, der kan spilles direkte på den lille frontskærm. Sammenlignet med sidste års model har frontskærmen også fået opgraderet opdateringshastigheden til 144 Hz.

Motorola Razr 40 Ultra
Den foldbare skærm indbyder bl.a. til multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Nogle apps, f.eks. Chrome, YouTube samt en del forskellige spil, understøtter app-kontinuitet, så man går direkte til den konkrete app, hvis man åbner mobilen efter at have brugt app’en på frontskærmen. Og disse ‘app-overgange’ virker selvfølgelig også den anden vej rundt.

Den foldbare hovedskærm på 6,9 tommer har FHD+ opløsning og en lynhurtig opdateringsfrekvens på 165 Hz. Og som vi ved, betyder det, at brugeroplevelsen bliver hurtigere og mere flydende. AMOLED-skærmen byder på kraftige farver og god kontrast, og så er skærmen særdeles lysstærk (op til 1.400 nit, hvilket også er en markant forbedring i forhold til sidste års model), så den uden problemer også kan bruges udendørs i solskin.

Når skærmen på Motorola Razr 40 Ultra er foldet ud, kan man næsten ikke se med det blotte øje, at der er tale om en fleksibel mobilskærm. Og stryger man langs kanten med fingeren, skal man mærke godt efter for overhovedet at bemærke den meget diskrete fold.

Motorola Razr 40 Ultra
Med Motorola Razr 40 Ultra er der kommet flere muligheder, f.eks. små spil, der kan spilles direkte på den lille frontskærm. (Foto: Peter Gotschalk)

På lydsiden byder Motorola Razr 40 Ultra på Dolby Atmos og Spatial Sound, så man føler sig helt omsluttet af det kraftige lydbillede, når man gamer eller ser videoer.

Kamera

Man køber ikke en klapmobil for kameraets skyld alene. Det gælder også for Motorola Razr 40 Ultra, men når det er sagt, må vi indrømme, at vi alligevel fik os en positiv overraskelse, da vi testede mobilen.

Motorola Razr 40 Ultra
Man kan flytte ikoner i kamera-app’en fra toppen af skærmen og ned til den nederste del, når man lader klapmobilen være halvåben for at tage selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Her er der tale om et kamera med to linser på henholdsvis 12 Mp, 1/2.55″ sensor, 1,4 μm pixel samt optisk billedstabilisering og 13 Mp 108° ultravidvinkel. Selfiekameraet på indersiden af den udfoldede mobil er på 32 Mp.

Selv om vi altså har at gøre med en relativt simpel kameraopsætning til prisen, og kameraet i øvrigt må undvære optisk zoom, blev vores testbilleder overraskende gode. Der er smæk både på farver og kontrast, og gode makrobilleder kan Razr 40 Ultra også levere. Dog er der ikke meget ultravidvinkel over ultravidvinkel-billederne. Forgængeren havde en synsvinkel på 120°, hvor Razr 40 Ultra altså må nøjes med 108°, så her er der reelt tale om en nedgradering.

Motorola Razr 40 Ultra
Frontskærmen kan fungere som kamera-display, så man kan se, hvad man fotograferer eller filmer. (Foto: Peter Gotschalk)

Det smarteste er mobilens formfaktor i sig selv. Især frontskærmen, der kan fungere som kamera-display, så man kan se, hvad man fotograferer eller filmer. Dermed er det så let som ingenting at tage virkelig gode billeder af sig selv med mobilens primære kamera.

Motorola har også implementeret andre nyttige detaljer, f.eks. små ændringer i kamera-app’en, der udnytter klapmobilens formfaktor. Man kan f.eks. flytte ikoner i kamera-app’en fra toppen af skærmen og ned til den nederste del, når man lader klapmobilen være halvåben for at tage selfies. Så befinder billedsøgeren sig på den øverste halvdel af skærmen, mens al betjeningen foregår på nederste halvdel.

Ydelse og funktioner

Præcis som Motorola Razr 2022 er Motorola Razr 40 Ultra blevet udstyret med Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Dertil kommer 8 gigabyte hukommelse samt 256 gigabyte indbygget lagerplads, der ikke kan udvides.

galleri1 galleri2
<
>
Både med vidvinkel- og ultravidvinkellinsen tager Motorola Razr 40 Ultra gode skarpe billeder, men der er vitterlig ikke megen forskel på vidvinkel og ultravidvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Snapdragon 8+ Gen 1 var den hurtigste processor fra Qualcomm, da Razr 2022 kom på markedet sidste efterår, men siden da er Snapdragon 8 Gen 2 kommet til verden. Og den allernyeste processor, som vi bl.a. finder i Motorolas egen flagskibsmodel Motorola Edge 40 Pro, er da også en smule hurtigere end Snapdragon 8+ Gen 1, men ikke så meget, at det gør nogen reel forskel for brugeren. Både når det gælder benchmark-test og daglig brug er Motorola Razr 40 Ultra i skrivende stund nok den hurtigste foldbare mobil på markedet, og mobilen yder også under spidsbelastning uden at brokke sig eller at blive for varm.

Med et batteri på blot 3.800 mAh kunne man forvente, at batterilevetiden til gengæld ville være et problem, men batteritiden er overraskende god. Hele otte timer opnår Motorola Razr 40 Ultra i vores benchmark-test af batteriet, der vel at mærke udsætter mobilen for spidsbelastning med konstant tændt skærm. Det er mere end to timer bedre, end Razr 2022 kunne præstere.

selfie 1
Med frontskærmen som billedsøger er det som nævnt ganske let at tage virkelig gode billeder af sig selv med mobilens primære kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Motorolas nyeste klapmobil byder på en virkelig stor og ekstremt lysstærk foldbar skærm. Frontskærmen fylder nu så meget, at den gør mobilen reelt brugbar, også når den er klappet sammen. Og Motorola har virkelig sørget for, at den foldbare formfaktor har mere at byde på end bare sjov og ballade. F.eks. kan frontskærmen bruges som billedsøger, når man vil bruge det primære kamera til at tage selfies, ligesom Motorola Razr 40 Ultra understøtter app-kontinuitet mellem frontskærmen og den foldbare skærm.

Klapmobiler bliver nok aldrig så populære som i den oprindelige Motorola Razrs velmagtsdage i midten af 00’erne. Men hvis man synes, at det kunne være spændende at prøve kræfter med den alternative formfaktor, så skal man købe Motorola Razr 40 Ultra.

Karakter
Motorola Razr 40 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?