Der er gået næsten et år, siden vi sidst testede en ægte klapmobil. Det var Samsung Galaxy Z Flip, der dengang landede først på testbænken, selv om Motorola flere måneder forinden – allerede i efteråret 2019 – havde lanceret Motorola Razr. Den nye Motorola Razr blev præsenteret som efterfølger til den oprindelige, ekstremt populære klapmobil af samme navn, som kom på markedet i 2004 og efterfølgende solgte mere end 50 millioner eksemplarer på verdensplan.
Derfor havde vi selvfølgelig glædet os til at teste den nye smartphone med fleksibel skærm og Android, men det skete bare aldrig. Motorola producerede angiveligt den nye klapmobil i så få eksemplarer, at der “desværre” ikke var testeksemplarer til rådighed for pressen, og Samsung overhalede derfor Motorola indenom med Galaxy Z Flip, som blev lanceret i begyndelsen af februar 2020 og blev stillet til rådighed som testeksemplar mindre end 14 dage senere.
Men nu er det endelig lykkedes os at få Motorola Razr i hænderne. Ikke i den udgave, som det kinesisk ejede firma lancerede tilbage i 2019, men i stedet Motorola Razr 5G, som er en opdateret version med 5G og ny processor, der kom på markedet i efteråret 2020.
Udseende og konstruktion
Razr 5G er næsten identisk med Motorola Razr fra 2019, hvilket først og fremmest vil sige, at den har to skærme: Den store indvendige skærm, der foldes sammen, når mobilen lukkes, og en mindre udvendig skærm på forsiden af den sammenklappede telefon.
Den indvendige OLED-skærm er fremstillet af plastic og er naturligvis fleksibel. Mobilen kan åbnes og lukkes med én hånd, når man først har vænnet sig til bevægelsen. Til gengæld kan Razr 5G i modsætning til Samsung Galaxy Z Flip ikke holde sig åben af egen kraft. Enten er mobilen helt åben, eller også klapper den sammen, hvilket betyder, at Razr 5G ikke, i modsætning til Samsungs klapmobil, kan placeres på et hvilket som helst underlag og anvendes som sit eget kamerastativ.
Faktisk har Motorola hverken forsynet Razr 5G med specielle funktioner til produktivitet eller andre unikke anvendelsesmuligheder med udgangspunkt i den foldbare skærm. Det hele handler om “klappet”. Altså den tilfredsstillende følelse af at kunne folde mobilen sammen på midten.
I sig selv er Motorola Razr 5G temmelig robust – fremstillet, som den er, af Gorilla Glass 6 både for og bag (når den er klappet sammen) samt omkranset af aluminium. Det hængsel, der gør det ud for mobilens foldemekanisme, virker robust (Motorola lover da også, at Razr 5G kan holde til at blive åbnet og lukket op til 200.000 gange) og lidt stramt, så man faktisk skal have et godt vrid i håndleddet for at kunne åbne mobilen i én bevægelse. Til gengæld behøver man næppe at være bange for, at den falder fra hinanden.
I sammenklappet tilstand fylder klapmobilen ikke mere, end at den let og elegant passer i de fleste lommer, mens den i udfoldet tilstand er cirka på størrelse med iPhone 12 Pro Max.
Skærm og lyd
Den indvendige skærm af typen pOLED måler 6,2 tommer og har en opløsning på 2142 x 876 pixel, hvilket giver den samme 21:9 biografformat som Sony Xperia 1 II og Motorolas egen One Vision budgetmobil. Det aflange skærmformat betyder, at Razr 5G nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen, ligesom det også giver mere vertikal plads til dit feed i Facebook-app’en samt i Twitter, på Instagram og på websider.
Den eksterne skærm måler 2,7 tommer og har en opløsning på 800 x 600 pixel. Det er en del mere end den alt for lille frontskærm på Samsung Galaxy Z Flip, og Motorola Razrs eksterne skærm har da også flere funktioner, så man f.eks. kan bruge kameraet samt apps som meddelelser, lommeregner og YouTube uden at åbne mobilen.
Når skærmen på Motorola Razr 5G er foldet ud, kan man næsten ikke se med det blotte øje, at der er tale om en fleksibel mobilskærm. Til gengæld mærkes det rimelig tydeligt med fingrene, når man betjener mobilen, og der er ingen tvivl om, at Samsungs Ultra Thin Glass (en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden), som udgør skærmen på Galaxy Z Flip, er af højere kvalitet og formentlig også holder bedre i længden end det plastmateriale, som Motorola Razr er udstyret med.
Og når man først har vænnet sig til den nye oplevelse af at kunne folde sin mobilskærm sammen på midten, så kommer Motorola Razr 5G desværre hurtigt til kort. Skærmopløsningen er nemlig ikke særlig høj, og billedkvaliteten er ikke, hvad man burde kunne forvente af en smartphone i high-end-segmentet, for så vidt angår prisen.
Af indbyggede højttalere er der kun én, og lyden er ikke nævneværdig, så det emne vil vi forbigå i stilhed.
Kamera
På papiret er Motorola Razr 5G udstyret med et fremragende kamera med 48 megapixel objektiv og quad pixel binning, hvilket skulle sikre bedre følsomhed i lav belysning. I praksis bliver billederne fra kameraet kedelige og flade. Ikke vildt overraskende, eftersom pixel binning i sig selv ikke er befordrende for billedkvaliteten.
Det såkaldte selfie-kamera, som sidder indvendig, når skærmen er foldet ud, er virkelig dårligt, men heldigvis kan man bruge den eksterne skærm som søger, hvis man vil tage selvportrætter. Glemt alt om ultravidvinkel og optisk zoomfunktion, men i det mindste kan man da tage ordentlige selfies til Instagram med Motorola Razr 5G.
Frontskærmen har også en sjov funktion kaldet animation til blikfang, som viser fjollede ansigter for at få motivets opmærksomhed, hvis man tager billeder af andre.
Til gengæld betyder hængslets manglende evne til at “låse” skærmenes position, at Razr 5G ikke kan bruges som kamerastativ, når man tager billeder eller videoer af sig selv, hvilket gør Galaxy Z Flip til et langt mere oplagt valg for både unge og gamle, som vil bruge telefonen til at berige os andre på Instagram, TikTok og YouTube.
Ydelse og funktioner
Ud over 5G-understøttelse har den nye Razr 5G mere hukommelse og lager samt en hurtigere processor end sin forgænger. Men i forhold til Samsung Galaxy Z Flip, som i skrivende stund er den eneste reelle konkurrent på markedet, kommer Motorolas klapmobil til kort punkt for punkt.
I benchmark-tests præsterer Razr 5G nogenlunde på niveau med OnePlus Nord, som nok er en glimrende mobil i mellemklassen, men dermed også kun koster en fjerdedel af, hvad man skal bløde for Motorola Razr. Også i daglig brug oplever vi klapmobilen som en smule sløv i optrækket.
Ros skal Motorola dog have for batteriet, som blot er på 2800 mAh, men alligevel yder over seks timer i vores stresstest.
Konklusion
Motorola Razr 5G forsøger alt, hvad den kan, at tale til hjertet snarere end til hjernen. Den kommer trods alt med ægte smartphone-funktionalitet pakket ind i en skal med foldbar skærm, der gør alt for at ligne Motorolas ikoniske succesmobil fra starten af 00’erne.
Men Samsung har overhalet Motorola indenom med et produkt, som har samme formfaktor og charme, men som også tilbyder brugerne reelt nye, kreative muligheder, hvilket Motorola har forsømt.
Og når Motorola Razr 5G på næsten alle punkter er dårligere end sin konkurrent – med lavere skærmopløsning, mindre robust design, dårligere kamera og langsommere processor – så er det meget svært at argumentere for, at det er Motorola Razr 5G, man skal kaste børneopsparingen efter. Ikonet er falmet, og den burde koste det halve!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer