TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 12

En naturlig opgradering

OnePlus 12 har meget at leve op til. Heldigvis lever den - næsten - op til forventningerne.

Af / 23/01/2024 - 16:05
OnePlus 12

Home mener

  • Strålende god og meget lysstærk skærm, forbedret kamera, større batteri, trådløs opladning og virkelig god lyd. Og så er ‘Aqua Touch’ virkelig en velkommen ny funktion.
  • Må nøjes med IP65-certificering. Trods optimeret køling bliver mobilen stadig hurtigt varm. Benchmark-måling af processoren viser resultat på niveau med forgængeren.

Sidste år undlod OnePlus at lancere en Pro-udgave af deres OnePlus 11-model, de satsede i stedet på at gøre standard-versionen af deres nyeste smartphone til en ægte topmodel.

Man må sige, at det lykkedes over al forventning, for her fik forbrugerne virkelig i pose og sæk i form af en relativt prisbillig smartphone med tårnhøj ydelse, flot skærm, godt kamera, solid batterilevetid og lynhurtig opladning. Kun manglende trådløs opladning trak ned i den samlede vurdering.

Derfor giver det selvfølgelig god mening for OnePlus at gentage succesen, og det er også planen med OnePlus 12, som først nu er blevet lanceret internationalt, men egentlig blev lanceret i Kina i begyndelsen af december sidste år i forbindelse med den kinesiske mobilproducents 10 års-jubilæum.

Én ting er dog anderledes i år. For første gang har OnePlus også lanceret den såkaldte R-model, altså OnePlus 12R, på det europæiske marked.  Der er tale om en lidt nedgraderet version af topmodellen til en lavere pris, men med fokus på performance. I virkeligheden meget lig modellen OnePlus 10T, som vi testede tilbage i 2022. Vi bringer en test af OnePlus 12R i begyndelsen af februar.

OnePlus 12
Om man kan lide den marmorerede Flowy Emerald-farve, der skal ligne et flodlandskab i Alperne, er vist et spørgsmål om smag og behag. (Foto: Peter Gotschalk)

Men her skal det handle om OnePlus 12, der på alle tænkelige måder er en naturlig opgradering af sidste års model. I bund og grund samme mobil med samme koncept, men med bedre specifikationer hist og pist til at lokke nye og gamle kunder ind i butikken.

Annonce

Design og konstruktion

Bortset fra at OnePlus 12 er en smule større og tungere end OnePlus 11, ligner den nye smartphone sin forgænger på en prik!

OnePlus 12
At OnePlus 12 er en smule større end sin forgænger, gælder også skærmen, som nu måler 6,82 tommer. (Foto: Peter Gotschalk)

På bagsiden sidder et rundt kameramodul, som nærmest går i ét med mobilens aluminiumsramme.

På højre sidder tænd/sluk-knappen samt knappen, der regulerer lydstyrken, mens den lille skyder, som skifter mellem lyd, vibration og lydløs tilstand, sidder på den modsatte side.

Mobilens bagside er beskyttet af Gorilla Glass 5, mens mobilens skærm er fremstillet af Gorilla Glass Victus 2.

OnePlus 12
Her er den så, den berømte Alert Slider, som er unik for OnePlus-mobiler. Den bruges til at skifte mellem lyd, vibration og lydløs tilstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Vores testeksemplar havde en mat grøn farvetone (af OnePlus kaldet Flowy Emerald), der vist nok er inspireret af floder, der skærer på kryds og tværs gennem et bjerglandskab i de sydlige Alper, men som mest af alt ligner grønt marmor. Det er vist et spørgsmål om smag og behag, om man finder farven elegant eller kitsch. Heldigvis findes telefonen også i diskret matsort, og uanset farve byder OnePlus 12 på høj byggekvalitet og føles robust i hænderne.

I forhold til IP-certificering byder OnePlus 12 på en lille forbedring i forhold til OnePlus 11, der var IP64-certificeret. Den nye model er IP65-certificeret, hvilket i praksis betyder, at den nye mobil er totalt støvsikker, mens den også skal være beskyttet mod kraftige vandsprøjt fra alle tænkelige retninger.

Skærm og lyd

At OnePlus 12 er en smule større end sin forgænger gælder også skærmen, som nu måler 6,82 tommer (mod 6,7 tommer på sidste års model).

OnePlus 12
Kameraet i OnePlus 12 består af en 50 megapixel Sony LYTIA-808-optik, et 48 megapixel 114 graders ultravidvinkelobjektiv samt et teleobjektiv på 64 megapixel med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilens buede skærm leverer et knivskarpt og højopløst skærmbillede med en nærmest fløjlsblød brugeroplevelse. Dertil kommer en heftig lysstyrke på op til 1.600 nit, hvilket i praksis betyder, at skærmen kan bruges problemfrit udendørs, selv om solen skinner fra en skyfri himmel. I særlige situationer, f.eks. hvis der vises eksplosioner eller kraftige lysglimt i videoer eller spil, understøtter skærmen sågar en maksimal lysstyrke på op til 4.500 nit. Husk solbriller!

Opdateringsfrekvensen er adaptiv op til 120 Hz, hvilket i praksis betyder, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. OnePlus 12 understøtter også Dolby Vision HDR, så man kan se film og serier i Dolby Vision.

ultravidvinkel_op12 vidvinkel_op12 zoom_3x_op12 zoom_6x_op12
<
>
Billederne i dette galleri er taget af vandtårnet på Alcatraz Island nær San Francisco. Kameraet har godt styr på både eksponering, fokus og skarphed. Og billedkvaliteten forbliver høj, selv om der zoomes op til 6x ind på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

En meget velkommen nyhed kalder OnePlus for ‘Aqua Touch’. I et regnfuldt land som Danmark kender vi sikkert allesammen til, hvor svært det kan være at betjene sin smartphone, hvis skærmen bliver våd. Fingrenes berøringer på skærmen bliver simpelthen fortolket forkert. Men med OnePlus 12 er det problem en saga blot.

Vi testede OnePlus 12 på en rejse til San Francisco, hvor det regnede det meste af tiden. Alligevel var det intet problem at bruge mobilen udendørs til f.eks. at søge og navigere i Google Maps. Uanset hvor våd skærmen blev. Til forskel var de to andre medbragte mobiler fra hhv. Apple og Samsung nærmest ubrugelige, så snart deres skærm blev våd.

Vi ved ikke helt, hvordan Aqua Touch fungerer. OnePlus har i hvert fald ikke afsløret det, men et kvalificeret gæt er, at det handler om software snarere end hardware. Hvad årsagen end er, så fungerer funktionen upåklageligt. Lækkert!

Hvad angår lydoplevelsen, er OnePlus endnu en gang mobilmarkedets konge. Mobilen er selvfølgelig udstyret med aptX HD fra Qualcomm, der optimerer lyden, når der streames trådløst via Bluetooth, og de integrerede højttalere har Dolby Atmos, så lyden også står skarpt med masser af detaljer, hvis man bruger mobilen til at lytte til musik, se videoer eller game uden hovedtelefoner.

Kamera

OnePlus 12 byder på en reel kamera-opgradering i forhold til sin forgænger. Kun ultravidvinkellinsen er den samme.

Portræt af denne artikels forfatter taget i fængselsgården på Alcatraz. Kameraet leverer en glimrende bokeh-effekt uden at give køb på hverken hvidbalance, skarphed eller eksponering. (Foto: Torben Vognsen)

Det primære vidvinkelkamera er næsten identisk med det tilsvarende kamera i OnePlus Open, kinesernes foldbare smartphone fra sidste efterår. Det har 50 Mp og er baseret på Sonys nyeste LYTIA-808-sensor (OnePlus Open var udstyret med LYTIA-T808 på 48 Mp), som bl.a. benytter Dual-Layer Transistor Pixel-teknologi, der optimerer lysopsamlingen ved at adskille og stable to lag af pixeltransistorer under fotodioderne, hvilket bl.a. skal forbedre billedkvaliteten i svagt lys.

Sidst, men ikke mindst, har OnePlus 12 fået en ny 64 Mp OmniVision OV64B telelinse med 3x ægte optisk zoom plus 6x hybridzoom.

Overordnet klarer det nye kamera sig godt. Vi har taget en del forskellige testbilleder i forskellige situationer, og generelt er kameraet meget alsidigt og klarer at producere detaljerede billeder på tværs af et bredt spektrum af fokallængder.

Forskellige lysforhold håndteres også glimrende, og både fokus og skarphed fastholdes selv ved det højere 6x zoomniveau. Farvegengivelse og hvidbalancestyring er ligeledes godkendt, og vores testbilleder viser også, at OnePlus 12 håndterer billedstøj ganske effektivt.

Ydelse og funktioner

OnePlus 12 er en af de første smartphones med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 3-processor, vi har testet. OnePlus lover nærmest superkræfter takket være den nye processor samt en række optimeringer af Oxygen OS, som producenten har døbt ‘Trinity Engine’. Tanken er, at diverse hardware-komponenter som CPU, ROM og RAM skal yde bedre takket være bedre software-integration.

indoor outdoorlight op12
Sådan så virkeligheden ud for fangerne i Alcatraz-fængslet, der lukkede i 1963. Selv om billedet er taget inden døre med kraftigt lys fra ovenlysvinduerne i taget, er eksponeringen afbalanceret, og der er god kontrast i billedet. (Foto: Peter Gotschalk)

Dertil kommer, at OnePlus 12 er blevet udstyret med intet mindre end ‘Dual Cryo-velocity VC Cooling System’, altså en ny løsning til at nedkøle mobilen når man f.eks. gamer, som bl.a. består af et større ‘vapor chamber’ end på tidligere modeller.

Desværre er ingen af delene noget, vi mærkede noget til, da vi testede OnePlus 12. I daglig brug kører den skam lynhurtigt, ingen tvivl om det, men i benchmark-tests var resultaterne en blandet landhandel.

Groft sagt kan man sige, at de benchmark-tests, som måler den rene CPU-ydelse (som f.eks. Geekbench 6 og PC Mark Work 3.0), viste et utilfredsstillende resultat, som faktisk var på niveau med forgængeren og sågar dårligere end efterårets OnePlus Open. Mens mobilen klarede sig markant bedre i de tests, der måler den grafiske ydelse (f.eks. AnTuTu 10, 3DMark og Geekbench 6 GPU). Her var der tydelige forbedringer at spore i forhold til tidligere modeller, men til gengæld blev mobilen også ret så varm under disse tests, hvilket den også gjorde, da vi testede den med store spil som Asphalt 9.

Vi oplevede på intet tidspunkt, at OnePlus 12 gik i stå eller blev så varm, at den ikke var til at holde i hænderne, men træerne vokser altså ikke så højt op i himlen, som OnePlus havde stillet i udsigt.

Batterilevetiden er godkendt, men heller ikke helt på niveau med forgængerens. Til gengæld har OnePlus 12 nu endelig fået 50 watt trådløs opladning, hvilket er et godt supplement til den lynhurtige 100 watt SUPERVOOC-opladning, der blot er 26 minutter om at oplade det 5.400 mAh store batteri fra 0 til 100 procent.

indoorlight op12
Berømte indsatte som Al Capone og Robert Stroud måtte henslæbe mange af døgnets timer i bittesmå celler som denne. Billedet er skarpt, og til trods for de vanskelige lysforhold er farvegengivelsen god, og der er ikke for meget billedstøj. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

OnePlus beviste med OnePlus 11 5G, at der ikke er brug for en Pro-model, og det indtryk bekræfter OnePlus 12, som giver brugeren både i pose og sæk. Den nye topmobil er lidt større end sin forgænger, men byder også på robust design, megaflot skærm med QHD+ opløsning og den vildeste maksimale lysstyrke (4.500 nit), vi nogensinde har set. Dertil kommer den vildt praktiske ‘Aqua Touch’-funktion, der betyder, at brugeren rent faktisk kan betjene sin smartphone, selv om det regner.

makro op12
OnePlus 12 tager gode makrobilleder med præcist fokus og god skarphed, der giver en følelse af dybde, selv om dybdeskarphedsområdet er meget lille. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet byder desuden på markante opdateringer, herunder væsentligt bedre zoom-funktion, ligesom den nye Snapdragon 8 Gen 3-processor sikrer bedre grafikydelse.

Til gengæld er prisen også steget. OnePlus 12 koster næsten 1.000 kroner mere end sidste års model, og det betyder, at den nu pludselig konkurrerer mere direkte med de dyreste modeller fra bl.a. Apple og Samsung.

Forgængeren fik den højest mulige karakter og vores specielle anbefaling, men den højere pris og små bump på vejen i forhold til ydelsen betyder, at vi i år ikke kan give en helt så uforbeholden anbefaling. OnePlus 12 er en fremragende smartphone, men konkurrencen er hård i de højeste luftlag.

Karakter
OnePlus 12
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?