Oneplus har skabt nogle af de bedste flagskibsmobiler i de senere år, med Oneplus 11 som et lysende eksempel. Mindre kendt er det, at de også har haft en mere overkommelig R-serie, som er “flagship light”. Det skyldes, at den kun er blevet lanceret på hjemmemarkedet i Asien. Men i år har det ændret sig, da vi i Vesten ikke kun fik Oneplus 12, men også Oneplus 12R.
Udseende og konstruktion
Udseendemæssigt er det svært at skelne mellem 12 og 12R, medmindre man ved, at R-udgaven kommer i grå og blå, mens 12’eren er sort eller grøn. Den har det samme runde, dominerende kameramodul, som virkelig fanger øjet. Kontakten til lyd eller vibration er nu på venstre side, hvilket Oneplus siger er for at give plads til bedre antenner, og den er nem at nå med tommelfingeren. Oneplus siger, at 12-serien er deres mest holdbare til dato, og med en IP65-klassificering er 12R helt støvtæt og kan tåle en skylle. Men den er ikke vandtæt, hvilket er mere eller mindre standard nu om dage.
Skærmen
Skærmen er et af de få områder, hvor 12R faktisk matcher sin storebror, med en LTPO-skærm, der problemfrit ændrer opdateringshastigheden mellem 1-120 Hz afhængigt af, hvordan du bruger telefonen. Det bidrager i høj grad til den forbedrede batterilevetid. Det mest imponerende er dog, at den når en lysstyrke på 1.600 nits og lokalt kan toppe på 4.500 nits. Det gør den meget læsbar i sollys og giver et ekstra kick til HDR-film, hvor den understøtter Dolby Vision. Selvom opløsningen er lidt lavere end på Oneplus 12, er den god nok.
Kameraet
En af de ting, vi satte pris på ved Oneplus 12, var de opgraderede kameraer sammenlignet med Oneplus 11. Denne model har dog det samme hovedkamera som Oneplus 11, men med en meget mindre opløst ultravidvinkel, der også har en mindre sensor. Vi må undvære telefoto, i stedet får vi et makrokamera med meget lav opløsning. Det er faktisk den samme kameraopsætning som på Oneplus 10T fra 2022.
Fotokvaliteten med hovedkameraet er som forventet meget lig sidste års flagskib, men vi må undvære Hasselblad-softwaren og farvestyringen, så det er lidt af en skuffelse. Det føles dog lidt hurtigere, og vi er stadig tilfredse med HDR-billederne. Mens kvaliteten af ultravidvinklen helt klart er acceptabel, lider den under den lavere opløsning, især hvis du vil lave et udsnit af en udsigt. Og makrokameraet føles mere eller mindre meningsløst.
Anvendelse
Oneplus taler meget om alle de smarte softwarefunktioner på telefonen, som RAM Vita, der frigør hukommelse, men nu også giver dig mulighed for at udelukke apps, som du altid ønsker skal være tilgængelige med det samme. Eller CPU Vita, der sparer strøm og reducerer varmen. Og ROM Vita, der renser hukommelsen, hvilket ifølge Oneplus vil få telefonen til at føles hurtig selv efter 48 måneder. Hvilket tilfældigvis er så lang tid, som de vil levere opdateringer. Det er lidt længere end nogle lavbudgetmærker, men ikke i nærheden af Samsungs lovede 7 år med Galaxy S24. En ny funktion, vi virkelig glæder os over er, at skærmen kan bruges, selvom den har fået vandstænk, og det virker virkelig! Hvis du nogensinde har stået i regnvejr og ventet på en forsinket bus og så opdaget, at du ikke kan bruge din telefon, vil du elske denne funktion.
Ydelsen
Indeni finder vi Snapdragon 8 Gen 2, som er den samme som i sidste års Oneplus 11. De hævder, at der er brugt til på at finjustere ydeevnen, så den faktisk er 35 procent hurtigere, med 25 procent hurtigere grafik. Hvor Oneplus har de tal fra, er et mysterium, for ifølge vores tests er 12R enten lige så hurtig eller lidt langsommere end Oneplus 11. Det er mere ydeevne, end de fleste har brug for, så der er ingen grund til at overdrive. Storebror Oneplus 12 vil vi sige generelt er 15-20 procent hurtigere, med omkring 50(!) procent hurtigere grafik. Så hvis du er en gamer, kan det være værd at bruge de ekstra tusind kroner på at købe topmodellen.
Overraskende nok har 12R et lidt større batteri end 12’eren med sine 5.500 mAh, men den er tydeligvis også mere strømkrævende, for den holdt 1,5 time kortere ifølge PCMarks batteritest. Men takket være 100 watts opladning går den fra tom til fuldt opladet på imponerende 26 minutter. Man skulle tro, at det ville tære på batteriet, men Oneplus siger, at deres software optimerer opladningen så godt, at de lover 1.600 opladningscyklusser, det vil sige mere end 4 års daglig opladning.
Konklusion
Det er ikke alle, der har råd til at købe flagskibstelefoner, så vi glæder os over, at Oneplus i år har lanceret sin slankede R-version af dette års topmodel Oneplus 12. Set alene er Oneplus 12R ikke en dårlig telefon, men Oneplus konkurrerer med sig selv her. Problemet er, at den har få ligheder med 12’eren, men snarere er en kopi af sidste års topmodel Oneplus 11, men med lidt dårligere kameraer. Og da den forventeligt vil falde i pris, vil vi ikke blive overraskede, hvis du snart kan købe den billigere end Oneplus 12R. Og så er den faktisk et bedre køb, og denne model bliver mere eller mindre meningsløs. Måske skulle Oneplus i stedet kopiere Apples tilgang og beholde sidste års model i sortimentet, men til en reduceret pris.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer