TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 9 Pro

Holder OnePlus 9 Pro kadencen?

OnePlus 9 Pro har meget at leve op til. Den nye topmobil rammer ikke helt plet, men kameraet er det bedste hidtil.

Af / 24/03/2021 - 15:25
OnePlus 9 Pro

Home mener

  • Bedste OnePlus-kamera til dato kombineret med fantastisk skærm, tårnhøj ydelse og lyd så kraftig som en boret knallert.
  • For mange Google-apps forringer OxygenOS og gør mobilen anonym. Designet er også det kedeligste hidtil fra OnePlus.

På ganske få år er kinesiske OnePlus blevet blandt de største og mest populære mobilproducenter på det danske marked. Ikke mindst Huaweis deroute har givet OnePlus vind i sejlene, hvilket firmaet har forstået at udnytte med lanceringer af knaldgode mobiltelefoner til rimelig priser i forskellige prisklasser. 

Sidste år kårede vi topmodellen OnePlus 8 Pro til Årets Bedste Smartphone i den helt dyre klasse, og selv om konkurrencen i år er skarpere, er der ingen tvivl om, at firmaets nye topmodel, OnePlus 9 Pro, igen i år er en oplagt kandidat til at vinde kategorien.

9 pro black web
OnePlus 9 Pro fås i tre farver – Morning Mist, Pine Green og Stellar Black som vist på billedet. De to sidstnævnte er matte farver, mens den sølvfarvede er meget blank og nærmest samler på fingeraftryk. (Foto: OnePlus)

Udseende og konstruktion

Desværre ligner OnePlus 9 Pro efterårets lidt kedelige OnePlus 8T mere, end den ligner sin forgænger fra sidste år, den mere unikke OnePlus 8 Pro. Kameramodulet er rektangulært og sidder placeret øverst til venstre set bagfra, når mobilen ligger med skærmen nedad. Ligesom på budgetmodellen OnePlus Nord. Kameraet på OnePlus 9 Pro er bare større.

Rammen er præcist skåret i aluminium, og ligesom på både 8 Pro og 8T sidder tænd/sluk-knappen og den lille skyder, som skifter mellem lyd, vibration og lydløs tilstand, på højre side, mens lydstyrken reguleres med knappen på den modsatte side.

OnePlus9Pro anonym
Desværre ligner OnePlus 9 Pro efterårets lidt kedelige OnePlus 8T mere, end den ligner sin forgænger fra sidste år, den mere unikke OnePlus 8 Pro. Kameramodulet er rektangulært og sidder placeret øverst til venstre set bagfra, når mobilen ligger med skærmen nedad. (Foto: Peter Gotschalk)

Vores testeksemplar kom i farven Morning Mist, der nærmest samler på fingeraftryk, men mobilen fås også i de to matte farver Pine Green og Stellar Black, som vi klart vil anbefale, medmindre man holder af at pudse sin mobil lige så ofte, som man pudser sine briller!

Annonce

Mobiltelefonen er selvfølgelig både let og robust, men designmæssigt er der også gjort noget ud af detaljerne. F.eks. virker kameramodulet umiddelbart stort, men det stikker alligevel så lidt ud fra kroppen, at telefonen stort set ikke vipper, når den ligger på et bord.

Skærm

Ligesom Samsung Galaxy S21 Ultra kommer OnePlus 9 Pro med en adaptiv opdateringsfrekvens på 120 Hz, hvilket i praksis betyder, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 1 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 24 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.

OnePlus9Pro skaerm
Mobilens kurvede skærm leverer et knivskarpt og højopløst skærmbillede med en nærmest fløjlsblød brugeroplevelse. Dertil kommer en heftig lysstyrke på op til 1300 nit, hvilket i praksis betyder, at skærmen kan bruges problemfrit udendørs, selv om solen skinner fra en skyfri himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilens kurvede skærm leverer et knivskarpt og højopløst skærmbillede med en nærmest fløjlsblød brugeroplevelse. Dertil kommer en heftig lysstyrke på op til 1300 nit, hvilket i praksis betyder, at skærmen kan bruges problemfrit udendørs, selv om solen skinner fra en skyfri himmel.

Ud over den høje opdateringsfrekvens kommer OnePlus 9 Pro også med bevægelsesudjævningsteknologien MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som er designet til at få videoer til at se bedre ud ved at øge antallet af “frames” i billedet. Dermed optimeres videoindhold, som originalt er optaget med 24 eller 30 fps, så det kan afspilles med mindst 60 fps, og skærmens høje opdateringsfrekvens dermed udnyttes bedre.

Warpcharge 1
Med Warp Charge 65T kan OnePlus 9 Pro lades fra 1 til 100 procent på kun 29 minutter. (Foto: OnePlus)

Lyd 

Hvad lydoplevelsen angår, er OnePlus endnu en gang mobilmarkedets konge.

OnePlus 9 Pro har i overført betydning fået indbygget en ghettoblaster fra 1980’erne (i virkeligheden er det Qualcomm Aqstic-platformen, der driver værket). Så godt lyder OnePlus 9 Pro, når man spiller spil eller ser video uden brug af hovedtelefoner.

Også med hovedtelefoner bliver ørerne forkælet. Den indbyggede Dolby Atmos-teknologi gør et godt stykke arbejde, og mobilen leverer et bredt lydbillede med masser af detaljer, hvor både de høje toner og bassen står knivskarpt.

Hasselblad 1
“OnePlus har altid prioriteret en premium brugeroplevelse højere end alt andet. Et af vores strategiske fokusområder er at forbedre kameraoplevelsen i vores smartphones, hvilket vi vil gøre med ekspertise fra legendariske Hasselblad,” sagde Pete Lau, grundlægger og administrerende direktør for OnePlus, i forbindelse med lanceringen af OnePlus 9 Pro. (Foto: OnePlus)

Kamera

Selv om OnePlus 8 Pro betød en markant opgradering i forhold til tidligere, har kameraet i årevis været OnePlus’ akilleshæl. I hvert fald når firmaets årlige topmodel blev sammenlignet direkte med mobiler fra bl.a. Huawei og Samsung i samme prisklasse.

Derfor er der i år kommet andre boller på suppen. Kameraet i OnePlus 9 Pro er nemlig blevet udviklet i samarbejde med den ikoniske kameraproducent Hasselblad, der de seneste 80 år har været førende inden for kamerateknologi. Hasselblad har i mange år været anvendt af verdens bedste fotografer og er f.eks. det kamera, der indfangede Armstrongs første skridt på månen.

Bokeh
Kameraet på OnePlus 9 Pro klarer bokeh-billeder mindst lige så godt som forgængeren. (Foto: Peter Gotschalk)

Konkret betyder samarbejdet, at mobilen kommer med kamerasystemet Camera for Mobile udviklet i samarbejde med Hasselblad. Det inkluderer et nyt system for farvekalibrering, der skal give billeder med mere naturtro og præcise farver.

Selve mekanikken består af en primær kameraoptik på 48 megapixel baseret på en specialdesignet IMX789-billedsensor udviklet i samarbejde med Sony. Dertil kommer et ultravidvinkelobjektiv på 50 megapixel med en 1/1,56 tommers Sony IMX766 billedsensor, et 8 megapixel teleobjektiv med 3,3x optisk zoom samt et 2 megapixel dedikeret monokromt kamera, som understøtter det primære kamera.

I praksis klarer OnePlus 9 Pro skærene uden at blinke. Billederne fremstår farverige og varme uden at virke kunstige. Den monokrome sensor sørger for en detaljegrad og dybde i billederne, som vi ikke tidligere har set fra OnePlus. Billeder taget i mørke bliver rigtig gode, og makro-objektivet leverer varen ved at skabe knivskarpe billeder, når man kommer helt tæt på.

makro
Med ultravidvinkelobjektivet kan man tage makrobilleder på 2,5 cm’s afstand af motivet, som i dette tilfælde er en kogle, hvis nogen skulle være i tvivl. (Foto: Peter Gotschalk)

Det korte af det lange er, at OnePlus 9 Pro har det bedste mobilkamera til dato fra den kinesiske producent. En senere sammenlignende test vil gå i dybden med, om OnePlus denne gang kan slå kameramobiler som Samsung Galaxy S21 Ultra og Apple iPhone 12 Pro Max.

Ydelse og funktioner

Sidste år overraskede OnePlus med Warp Charge 30T, som kunne oplade OnePlus 8 Pro fra 0 til 50 procent på blot 23 minutter – 30 minutter, hvis det skulle være trådløst. I år har lynopladningen taget speed, og OnePlus 9 Pro kan nu oplades fra 0 til 100 procent på 29 minutter via kabel, mens den trådløse oplader (købes separat for 549 kroner) leverer hele 50 watt og klarer opladningen fra 0 til 100 procent på 43 minutter.

Mobilen er selvfølgelig IP68-certificeret, hvilket betyder, at den er både støv- og vandtæt, og ligesom tidligere modeller kommer OnePlus 9 Pro med LPDDR5-RAM, som er den hurtigste RAM-type på markedet. Sammen med den nyeste Snapdragon 888-processor betyder det, at den nye OnePlus-mobil er blandt de absolut hurtigste smartphones i skrivende stund. Det er faktisk kun iPhone 12 Pro Max, der er hurtigere på visse områder, mens Samsung Galaxy S21 Ultra må se sig slået på målstregen.

farve_oneplus farve_iphone
<
>
Her er det samme farverige motiv fotograferet med OnePlus 9 Pro (det smalleste billede) og iPhone 12 Pro Max. Med lidt god vilje kan man godt genkende lidt hasselbladsk magi og farvegengivelse i billedet fra OnePlus-mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men ingen roser uden torne. En kedelig udvikling, der startede med OnePlus Nord og fortsatte med OnePlus 8T, er også et irritationsmoment, for så vidt angår OnePlus 9 Pro.

OnePlus er nemlig gået væk fra sine egne OxygenOS-apps til opkald, beskeder og kontakter for i stedet at satse på Googles apps fra den rene Android-version. Det virker fint i dagligdagen, men gør OnePlus 9 Pro mere anonym og lidt mindre OnePlus-agtig, end man kunne ønske sig.

Til gengæld byder den nye version 11.5 af OxygenOS på et par nyskabelser, som vi gerne hilser velkommen. Bl.a. er diverse apps og menuer blevet designet, så de er nemmere at betjene med én hånd, ligesom kamera-app’en har fået en lynhurtig delingsfunktion, så man kan dele det billede eller den video, man lige har taget, med et enkelt tryk på elementets thumbnail i kamera-app’en. Smart.

Fingeraftrykslæseren er bygget ind i skærmen, ligesom kameraet også understøtter Face Unlock. Begge dele virker fint, men sikkerheden er bedst tjent med fingeraftrykket.

selfie
Også med frontkameraet kan man tage fremragende bokeh-billeder, som man i øvrigt kan vælge at spejlvende i indstillingerne. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

OnePlus 9 Pro er blandt de bedste smartphones, der kan købes for penge lige nu. Vi synes ikke, at dette års bedste OnePlus-mobil er lige så overlegen i forhold til konkurrenterne som sidste års topmodel, OnePlus 8 Pro. Det skyldes til dels, at OnePlus i år efter vores mening har lanceret et produkt, der er lidt mere anonymt og lidt mindre OnePlus’ eget, end vi kunne ønske. Men det skyldes også, at specielt Samsung i år er kommet på banen med en topmodel, der bare er utrolig svær at slå.

Ikke desto mindre vil vi stadig gerne anbefale OnePlus 9 Pro, for der er trods alt få smartphones på markedet lige nu, der når den til sokkeholderne. Og især til prisen får man næppe nogen bedre Android-mobil for sine penge lige nu.

Karakter
OnePlus 9 Pro
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke