Efter at dette års flagskibsmodel fra Oneplus ikke helt kunne imponere os med sin ydeevne, er det blevet tid til årets mere prisvenlige model. Og allerede når vi pakker den ud, bliver vi begejstrede. Hvor mange mobiler ser i dag så anderledes ud, at man bliver nysgerrig bare ved første øjekast?
Udseende og konstruktion
Med fremkomsten af 5G måtte vi sige farvel til metalmobiler og nøjes med plastik eller glas i stedet. Det skyldtes, at alle de nye antenner, der var brug for, blev afskærmet af metallet. Men nu er det lykkedes Oneplus at omgå dette, og vi får en metalmobil for første gang i lang tid, hvilket vi hilser velkommen. Ikke kun for holdbarheden, men også for følelsen i hånden. Nord 4 fås i tre farver, den tofarvede grønne, som vi testede, en sort i børstet aluminium og en ætset sølvfarvet, som vi ville have foretrukket.
Det er svært at sige, om det påvirker holdbarheden, men mobilen er kun IP65-godkendt. Det betyder, at den er støvtæt, men den er “kun” stænktæt, hvilket er mere end nok til regn, men langt fra at kunne tåle at blive nedsænket i vand. Det ville man faktisk forvente i dagens marked.
Skærmen
Det føles generøst at have så stor en skærm på en model i denne prisklasse, hvilket er muligt takket være den meget smalle ramme omkring den. Den har også en meget høj opløsning, som giver gode detaljer og skarp tekst. Fordi det er en AMOLED-skærm, får du de sædvanlige fordele med fejlfri sortniveauer og uendelig kontrast. Den er dog ikke den mest lysstærke, vi har set, selv for mellemklassemobiler, på trods af at den kan prale af “op til 2.150” nit, hvilket ikke er noget, du vil se i det virkelige liv. Det er heller ikke en LTPO-skærm, hvilket betyder, at selvom den kan skifte mellem 60 og 120 Hz opdateringshastighed, kan den ikke trinløst gå ned til 1 Hz for virkelig at spare strøm. På den anden side har den lånt Aqua Touch-funktionen fra Oneplus 12, hvilket betyder, at du kan bruge skærmen selv med våde fingre. Meget værdsat af de af os, der forgæves har forsøgt at finde busstoppestedet i regnvejr.
Kamera
Hovedkameraet med sin Sony-sensor giver et godt resultat med veleksponerede billeder med masser af detaljer og et godt dynamisk område. Det bestod også vores HDR-test med glans. Men i mørke er det lidt værre med tab af detaljer og en del støj.
Det er værre med den lavopløste ultravidvinkel, hvor man tydeligt har sparet. Så vidt vi kan se ud fra specifikationerne, er det faktisk det samme kamera, som vi har klaget over siden sidste års model! Det er ikke en katastrofe, men hvis du sammenligner det med hovedkameraet eller konkurrerende telefoner, er farverne blege, og detaljerne er udtværede.
Heldigvis er selfie-kameraet mere, hvad man kan forvente i mellemklassen. Det har høj opløsning, en bred nok vinkel selv til mindre gruppebilleder og god skarphed. Farvegengivelsen er til den varme side, men det er nok det, målgruppen ønsker.
Anvendelse
Oneplus’ Oxygen OS-brugerflade er heldigvis en lettere tilpasning af Android, som i høj grad er kosmetisk. Ligesom den vellykkede tilpasning af kontekstmenuen. I nogle tilfælde tilføjer den fine finesser som f.eks. muligheden for at scrolle gennem apps i en mappe uden at skulle åbne den.
Som med enhver anden mobil fremhæves AI-funktioner, hvilket i dette tilfælde betyder, at den kan opsummere lydoptagelser og websider. Hvis de er på engelsk, vel at mærke. Den kan også fjerne uønskede objekter fra fotos og skære objekter ud til kopiering. Ikke noget, vi ikke allerede har set i andre mobiler.
Derimod bevarer Oneplus sin kontakt på siden til at skifte mellem ringetone, vibration eller lydløs. Og det er de alene om.
Ydeevne
Tidligere har Oneplus brugt Medietek-processorer, der føltes som om, de var anvendt mere af hensyn til prisen end af hensyn til ydeevnen. Men i år er det faktisk en Snapdragon-processor, der er lavet til mellemklassemobiler og faktisk også en lidt trimmet variant. Det kan mærkes og ydelsen er, hvor vi forventede, og måske lidt over i nogle tilfælde. Sammenlignet med tidligere generationer er ydelsen steget i et jævnt tempo, og den ligger ikke alt for langt under topmodellen. Telefonen føles ikke langsom på nogen måde og er helt sikkert hurtig nok til de fleste købere.
Det, der skiller sig ud ved Nord 4, er batteriet på 5.500 mAh, som Oneplus lover vil bevare 80 procent af sin kapacitet efter hele 1.600 opladninger. Den kan endda hurtigoplade på 5 minutter til 5 timers video. Eller det kunne den gøre, hvis 100 watt-opladeren havde været inkluderet. Så du må nøjes med den opladningshastighed, som din sædvanlige mobiltelefonoplader tilbyder. Hvad der dog er helt rigtigt, er, at batteriet holder længere, end vi er vant til. I vores batteritest, som simulerer normale brugsopgaver, holdt batteriet i hele 11 timer og 16 minutter sammenlignet med de 8-9 timer, som andre mobiler, vi har testet i år, har holdt.
Konklusion
Mellemklassemobiler føles ofte som de langsommere og mere kedelige lillebrødre til flagskibene. Men Nord 4 skiller sig faktisk ud som en helt unik mobiltelefon med attitude. Det er den første metalmobil, vi har set i lang tid, så den føles mere eksklusiv, end den er. Der er ikke noget galt med ydeevnen, og hovedkameraet tager virkelig gode billeder. Vi er dog ikke så tilfredse med de andre kameraer. Det, der måske vil få mange forbrugere til at vælge den frem for konkurrenterne, er den fantastiske batterilevetid!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer