Som om topmodellen OnePlus 2 ikke var billig nok i forvejen, har kinesiske OnePlus, der udelukkende sælger deres mobiler via egen hjemmeside – og som regel kun hvis kunden har en elektronisk invitation – nu lanceret en vaskeægte mellemklassemodel, OnePlus X, som fås til absolut budgetpris.
Udseende og konstruktion
Der er gjort en del ud af designet af OnePlus X, som kommer med Gorilla Glass 3 på både for- og bagside – omkranset af en metalramme i børstet og anodiseret aluminium med facetslebne kanter. Nøjagtig som på OnePlus 2 finder vi på mobilens venstre side en lille skydeknap, som lynhurtigt kan skifte imellem tre tilstande: Forstyr ikke (alle meddelelser blokeres), kun prioriterede afbrydelser og alle meddelelser.
Modellen med både for- og bagside i Gorilla Glass kaldes Onyx, og det er den, vi har testet.
Man kan også købe en særlig OnePlus X Ceramic med keramisk finish, hvor bagsiden består af ridsefast zirconium, der er lige så robust som safirglas! Denne model vejer 160 gram, hvor den almindelige version nøjes med 138 gram. Ceramic-modellen bliver kun fremstillet i 10.000 eksemplarer og koster 750 kroner mere end standardmodellen.
Men selv om vi altså kun har testet den “skrabede” model, må vi konstatere, at OnePlus med X har sat en ny standard for kvaliteten af budgetmobiler. Helt ned i detaljen er OnePlus X fremstillet med stor præcision, og den er både behagelig at bruge og føles robust på en måde, som vi bestemt ikke er vant til i prisklassen.
Skærm og kamera
OLED-skærmen byder med sine 5 tommer og Full HD-opløsning på en høj pixeltæthed på 443 ppi (pixel pr. tomme) og dermed et knivskarpt billede, som tilmed er lysstærkt med god kontrast. Farvetemperaturen er i den kølige ende, men vi kan ikke huske nogensinde før at have set en så god skærm til prisen.
Kameraet leverer skarpe billeder i naturtro farver, så længe belysningen er god. Hvidbalance og farvemætning justeres automatisk, hvilket fungerer godt det meste af tiden. Til gengæld er der stort set ingen muligheder i kamera-app’en for at indstille ISO, hvidbalance og lignende manuelt.
Lyd
Som musikafspiller er OnePlus X lige så god som de fleste mobiler i mellemklassen. Lydbilledet er forholdsvis detaljeret, og volumen er der også nok af. Der er dog ingen særlige muligheder for at justere lyden manuelt, så man må tage til takke med, hvad man får.
Men ét sted, hvor god lydkvalitet virkelig er vigtigt, kniber det desværre. Og det er, når man bruger mobilen til telefonsamtaler. Ja, der er faktisk en del brugere, som stadig taler i deres telefon, og mange af dem vil nok blive frustreret over OnePlus X, for hverken mikrofonen eller højttaleren til øret klarer opgaven særlig godt. I testperioden oplevede vi igen og igen samtalepartnere, der klagede over lav lyd og ringe kvalitet, og det var til tider også svært at høre, hvad samtalepartneren sagde, i vores ende.
Problemet er ikke større, end at det er til at leve med i det daglige, men hvis man taler meget i telefon, kan det godt være, man skal kigge sig om efter en anden smartphone end OnePlus X.
I brug
Her må vi starte med et ret stort kritikpunkt. OnePlus X betjenes med tre kapacitive knapper – Hjem, Nylige og Tilbage som standard med Android – under selve skærmen, men de er ikke belyst, og dermed bliver det næsten umuligt at se, hvilken knap man trykker på, medmindre mobilen bruges i dagslys. i OnePlus’ egen Oxygen-brugerflade, som ligger oven på Googles Android, kan man godt nok vælge at flytte navigationslinjen op på skærmen, men det optager plads og er ikke nogen elegant løsning.
Ellers har vi ikke meget at udsætte på Oxygen, som ikke forandrer Android voldsomt meget i forhold til standardversionen, men dog tilføjer diverse smarte muligheder til brugerfladen. F.eks. kan man ændre rækkefølgen af førnævnte navigationsknapper, og forskellige gestures tegnet direkte på skærmen kan åbne for kamera-app’en (tegn et O med fingeren på den slukkede skærm), tænde for LED-blitzen (tegn et V) osv.
OnePlus X understøtter Nano SIM-kort og har faktisk plads til to af slagsen – eller et, hvis man samtidig vil bruge et microSD-kort, da både hukommelses- og SIM-kort skal sidde i samme slæde. Vi havde vores testeksemplar med på en rejse til Asien – tilbage til udgangspunktet, kan man sige – og her var det praktisk at kunne smide et lokalt SIM-kort i mobilen, samtidig med at det normale telefonnummer hjemmefra stadig var aktivt.
Desværre afslørede Asien-rejsen endnu et problem ved OnePlus X. Vi havde nemlig sørget for at slå data-roaming fra i netværksopsætningen for ikke at få en gigantisk telefonregning, men det gjorde ingen forskel. Mobilen gik stadig på nettet, og det var først efter at have brugt 100 kroner på uønsket mobildata på 15 sekunder og derefter helt at have deaktiveret mobildata på telefonen, at vi fik stoppet datalækket.
En hurtig Google-søgning afslørede, at problemet er velkendt og skyldes en fejl i Oxygen-brugerfladen, så der er håb om, at det vil blive fikset inden længe.
Ydelse
I benchmark-tests (904 point i single-core og 2.384 i multi-core med Geekbench 3, 47.672 point med AnTuTu) ligger OnePlus X ikke langt fra 2014-topmodeller som HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact og Huawei Ascend Mate 7.
I daglig brug er tempoet også tilfredsstillende, og vi oplever næsten intet fodslæberi. Igen er der god grund til at være tilfreds, hvis man tager prisen i betragtning.
Konklusion
OnePlus X er meget tæt på at få vores specielle anbefaling. Designmæssigt og i forhold til kvalitet og materialer er den væsentlig bedre end nogen anden mobil, man kan få til prisen – faktisk næsten på niveau med markedets topmodeller. Skærm og kamera er absolut godkendt, selv om kamera-app’en ikke byder på mange muligheder til foto-entusiaster.
Men samtalekvaliteten er dårligere end forventet, og et par børnesygdomme og irritationsmomenter ved brugerfladen – herunder problemer med mobildata og manglende belysning af navigationsknapperne – betyder, at vi holder igen og ønsker OnePlus bedre held næste gang.
OPDATERING 12. februar 2016: Siden testen blev skrevet er OnePlus gået væk fra invitationssystemet for så vidt angår OnePlus X.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Der er lukket for kommentarer.