TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Samsung ATIV S

Den første blev den sidste

Samsung ATIV S er nok en kende mere kedelig end sine Windows Phone 8-konkurrenter, men den ligner Galaxy S III på en prik, og det er måske et salgsargument i sig selv?

Af / 17/01/2013 - 03:01
Samsung ATIV S

Home mener

  • Ekstra Windows Phone 8-funktioner microSD op til 64 GB Robust og let på samme tid 4,8” skærm
  • Ingen bilnavigation Windows Phone 8 mangler apps Tåbelig placering af volume- og tænd/sluk-knapper Svage Samsung-apps

Samsung tog fusen på alle konkurrenterne ved at være det første firma til at lancere en smartphone baseret på Microsofts nye mobile operativsystem, Windows Phone 8. Det skete i august måned i forbindelse med IFA 2012 i Berlin, da Samsung lancerede ATIV S, og der gik adskillige uger – faktisk måneder – før Nokia og HTC var klar til at lancere henholdsvis Lumia 920 og Windows Phone 8X.

Men hvor Samsung var først ude med lanceringen, så har det koreanske firma været længe om faktisk at få produktet ud i butikkerne. Det er først for alvor sket her til årsskiftet, hvorfor vi anmelder ATIV S som rosinen i pølseenden, efter vi allerede har kigget grundigt på både Nokias og HTC’s flagskibsmodeller.

Børnesygdomme i Windows Phone 8
Det betyder blandt andet, at vi nu efterhånden har skrevet en del om operativsystemet, Windows Phone 8, og også lært det mere grundigt at kende. Og desværre støder vi konstant på små børnesygdomme, som fortjener et par kommentarer, selvom vi må skynde os at sige, at vores små, sure opstød over tåbeligheder og mangler i Microsofts konkurrent til iOS og Android ikke kommer til at påvirke vores endelige vurdering af ATIV S i forhold til konkurrenterne fra HTC og Nokia. Det ernemlig et kendetegn ved Windows Phone 8-baserede enheder, at der er meget få nævneværdige forskelle imellem dem, når det gælder selve operativsystemet.

Men for at vende tilbage til børnesygdommene, så spørger vi eksempelvis os selv, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at sende en sms til en person direkte fra visningen af kontakter? Nej, for at sende en sms skal du gå ind under beskeder og herfra vælge den kontakt, du vil sende beskeden til. Irriterende.

Og kan nogen fra Microsoft venligst forklare os, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at sætte flag ved emails, hvis man for eksempel bruger IMAP eller Gmail? For det fungerer glimrende med mails, som ligger på en Exchange-server eller på en Microsoft Live-konto. Også et irritationsmoment, som dybest set er unødvendigt, når det nu sagtens kan lade sig gøre at sætte flag ved alle typer mailkonti i både iOS og Android.

Annonce

Så er der det med skærmens lysstyrke, som kun kan indstilles i tre forskellige niveauer – lav, mellem og høj – og ikke kan justeres glidende som i de konkurrerende operativsystemer.

Vi støder sikkert på flere skavanker, og det er en skam, for dybest set er vi meget begejstrede for Windows Phone 8, som på mange måder er mere nyskabende, fleksibelt og personligt end såvel iOS som Android. Og det er jo disse to operativsystemer, som er blevet smartphone-standarden, som Windows Phone 8 skal konkurrere med og forsøge at tage markedsandele fra.

Den ligner Galaxy S III på godt og ondt
HTC og Nokia lader begge til at have en strategi for Windows Phone 8, som går ud på at tilbyde produkter, som adskiller sig en hel del af alle andre telefoner på markedet. HTC’s formgivning af Windows Phone 8X er vist aldrig set før, og der er slet ikke plads nok her til at opliste alle de ting, som gør Nokia Lumia 920 til en meget speciel smartphone. Men trådløs opladning, meget skrappe farver, et helt specielt design, markedets bedste mobilkamera og dens høje vægt bør da nævnes.

Med ATIV S går Samsung i en mere konservativ retning. Hvis man ikke ved bedre, tror man nemlig, at det er en Samsung Galaxy S III i en ny farve, når man ser ATIV S første gang. Den er omtrent magen til sin populære Android-kollega, både hvad angår størrelse, vægt, design og skærm, og selvom det ikke just kan kaldes nyskabende, så kan det være et salgsargument i sig selv, hvis man nu er tiltrukket af Samsung absolutte topmodel, men ikke bryder sig om Android-operativssystemet.

Eneste forskel på ATIV S og Galaxy S III er farven og en enkelt designdetalje. ATIV S har en batteriklap i ridset metallisk grå farve og nederst – henover den lille, eksterne højttaler – sidder et gitter. Men det betyder at batteriklappen sidder mere stabilt, og selvom ATIV S og Galaxy S III er fremstillet af nøjagtig det samme materiale, så virker Windows Phone 8-modellen faktisk mere robust end sin Android-slægtning. Til gengæld virker den stadig utrolig let i forhold til sin størrelse – nøjagtig ligesom Galaxy S III – og det giver den klart en masse plusser i vores karakterbog. Især i forhold til murstenen Nokia Lumia 920, som med sine 185 gram simpelthen er for tung, uanset hvad alverdens Nokia-fans måtte mene!Samsung ATIV S.jpgDesværre betyder design-ligheden også, at ATIV S har arvet en decideret designfejl fra Samsungs til dato mest populære telefon. Nemlig at volume- og tænd/sluk-knapperne sidder præcis overfor hinanden på hver side af skærmen. Det betyder, at man lidt for nemt kommer til at slukke for skærmen – eller i værste fald for strømmen – hvis man vil justere volumen, mens man holder telefonen i én hånd. For mens den ene finger trykker på volume-knappen, så trykker den anden helt af sig selv på tænd/sluk-knappen, hvis man ikke passer på.

Største skærm og understøttelse af microSD
Men så har den også arvet den 4,8” store Super AMOLED skærm, som dermed er den største på nogen Windows Phone 8-model. Opløsningen på 1280 x 720 pixels har ATIV S dog til fælles med Windows Phone 8X by HTC og Nokia Lumia 920, og mens ATIV S-skærmen virker mere lysstærk end den på 8X, så har Nokia Lumia 920 den bedste og mest lysstærke skærm af de tre flagskibskonkurrenter.samsung ativ s 01Til gengæld er vi svært begejstrede for, at ATIV S understøtter eksternt microSD-lager. Den leveres med 16 GB, hvilket ikke er mere end der sidder i 8X by HTC, men ATIV S-lagerpladsen kan altså udvides – og det med op til 64 GB – og der kan hverken Lumia 920 eller 8X være med, for de tilbyder slet ingen udvidelse af det indbyggede lager.

Blokering af opkald
Hvor Nokia, som nævnt lige før, har proppet Lumia 920 med funktioner, herunder også 4G/LTE, og HTC har udstyret Windows Phone 8X med markedets bedste mobilforstærker, Beats Audio og et kamera, der kan tage vidvinkel-billeder, så er der ingen særlige dikkedarer ved ATIV S. Selvfølgelig byder den på en lille håndfuld særlige Samsung-apps, men de er ærlig talt ikke noget at skrive hjem om. Især ikke i forhold til Nokias flagskib, som både byder på flere smarte apps til billedbehandling og på ægte bilnavigation. Kameraet er gennemsnitligt, og i forhold til 8X by HTC kan lyden slet ikke følge med!

Helt tabt bag en vogn er ATIV S dog ikke, for selvom vi troede, at Windows Phone 8 ikke kunne tilpasses i nogen nævneværdig grad, så har Samsung faktisk tilføjet et par fede funktioner i selve operativsystemet, som konkurrenterne ikke kan byde på. Det drejer sig blandt andet om en række ekstraindstillinger, hvor du kan justere ekkoundertrykkelse, intensitet for autodisplay og tænde/slukke for haptic feedback.. Herudover lader ATIV S dig importere kontakter fra andre telefoner eller fra dit SIM-kort, og – måske bedst af alt – så har telefonen en funktion til blokering af opkald! Du kan altså indtaste diverse telefonnumre, som så blot blokeres og slet ikke kan ringe dig op. Dejligt!

Konklusion
Samsung ATIV S er den mest konservative af de tre Windows Phone 8 flagskibsmodeller. Men den deler til gengæld design, skærm og vægt med Samsung absolutte topmodel, Galaxy S III, og for mange vil det i sig selv være et argument for at købe ATIV S. Desuden er den billigere end både 8X by HTC og Lumia 920, og den understøtter microSD, så lageret kan udvides.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke