TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

Samsung er tilbage med et flagskibsmobil, der imponerer på flere niveauer.

Af / 18/08/2020 - 16:00
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Home mener

  • Praktiske jobfunktioner. Lynhurtig opkobling. Fantastisk skærm. Rigtig gode kameraer.
  • Batteriet kunne have været større og ladet op hurtigere.

Mens Galaxy S20 blev lanceret i februar, kom resten af Samsungs mobilprodukter som en lavine i august. Sammen med tablet’en S7, Galaxy Watch 3 og de trådløse hørepropper Buds Live kom til sidst årets monstermobil, Samsung Galaxy Note 20. Det er business-modellen med unikke funktioner til produktivitet, som ingen konkurrenter egentlig har haft held med at efterligne.

Dels kommer den i en normal version, dels i en Ultra-version. Prisforskellen er hele 20-25 procent, så for en gangs skyld er det ikke kun skærmstørrelse og batteri, der adskiller dem.

 

Galaxy Note 20 Galaxy Note 20 Ultra 5G
Skærm 6,7″, 1080 x 2400, 60 Hz 6,9″, 1440 x 3088, 120 Hz
RAM og lager 8 GB / 256 GB 12 GB / 256-512 GB (+ SD)
Kamera 64 Mp / 3x hybridzoom 108 Mp / 5x optisk zoom
Batteri 4300 mAh 4500 mAh
Vægt 192 g 208 g

Ultra har en væsentlig mere højopløst, afrundet skærm med bedre billedkvalitet samt bedre holdbarhed. Den har mere hukommelse og kan fås med mere lagerplads, som kan udvides med hukommelseskort.

Ultra har også et højere opløst hovedkamera med bedre billedkvalitet såvel som rigtig god optisk zoom, mens den almindelige Note 20 nærmest ikke har nogen zoom overhovedet. Batteriet og vægten adskiller sig derimod ikke specielt meget.

Annonce
galaxy note 20 ultra note 20 series WEB
Ud over farverne er der usædvanlig stor forskel på den lille og den store model. (Foto: Samsung)

Udseende og konstruktion

En af vores indvendinger mod Galaxy S20 Ultra var, at den så kedelig ud med sit uinspirerede design og en gråskala af farver at vælge imellem. Mærkeligt nok er det i stedet Note 20, der har et design, som skiller sig ud.

Den har en skærm, der buer rundt om kanten på gammeldags Edge-manér, og et mere markant kameramodul, der ikke skammer sig over at være stort. Ud over signaturfarven Bronze kan den almindelige Note 20 fås i grøn eller grå, mens Ultra-modellen fås i sort eller hvid.

Skærmen er beskyttet af det nye Gorilla Glass 7 “Victus”, der for første gang i lang tid skal give bedre beskyttelse mod ridser. Tidligere generationer har fokuseret på beskyttelse mod revnet glas, hvilket forklarer, hvorfor mængden af klager over ridsede skærme ikke er blevet mindre med årene.

Trods åbne højttalere og porte og ikke mindst pennen er Galaxy Note 20 faktisk støv- og vandtæt ifølge IP68. Her vil det sige, at den kan tåle 30 minutter på 1,5 meter dybt vand.

Samsung galaxy note 20 ultra rside mysticbronze WEB
(Foto: Samsung)

Skærm

Som nævnt har Ultra-modellen en Edge-skærm, der går rundt om kanten af siderne, mens den almindelige Note 20 har en flad skærm ligesom Galaxy S20.

Skærmen er nærmest unødvendig højopløst med en punkttæthed på næsten 500 ppi, hvor de fleste nøjes med fuldt tilstrækkelige 400 ppi. Normalt kører skærmen dog med mere fornuftig FHD+ opløsning, og man skal tvinge den til at vælge WQHD+ opløsningen.

Om ikke andet vil det nok blive værdsat af dem, der bruger mobilen til Virtual Reality. Er der stadig nogen, der leger med Google Cardboard?

Galaxy Note 20 screen settings scaled
Ikke alle skærmens funktioner kan kombineres, hvilket nok er godt for batterilevetiden. (Foto: Jonas Ekelund)

Samsung kalder Ultra-modellens skærm Dynamic AMOLED – i modsætning til den almindelige Note 20, som har en Super AMOLED Plus. Det første er marketingsprog for, at skærmen skifter dynamisk mellem 60 og 120 Hz opdateringsfrekvens. Det eneste, man kan indstille, er at slå det fra og altid køre 60 Hz. Ligesom på Galaxy S20 kan man dog ikke kombinere højeste opløsning og højeste opdateringsfrekvens.

Som vi efterhånden er vant til, er Samsungs OLED-skærme af fremragende kvalitet. Lysstyrken er skruet op til 1500 nit, hvilket giver HDR+ etiketten mere mening og er et løft for filmkiggeri. Farverne er lige lovlig levende, men man kan let ændre farvegengivelsen til noget mere naturligt.

Galaxy Note 20 Ultra cameras
Præcis de kameraer, man har brug for, samt en afstandsmåler, der fungerer. (Foto: Samsung)

Kamera

Vi var for en gangs skyld ikke specielt tilfredse med kameraerne i Galaxy S20 Ultra. Nogle fejl i softwaren er rettet nu, men spørgsmålet er, om hardware-problemerne er fikset i Note 20.

Selv om Galaxy Note 20 Ultra har lignende kameraer, er der forskel. Samsung har bevaret standardobjektivet med høj opløsning, der kombinerer pixels for bedre lysfølsomhed. Derimod har de droppet dybdesensoren til fordel for ægte laser-autofokus. Ultravidvinklen er den samme. Teleobjektivet har fået lidt mere optisk zoom, mindre snydezoom, lavere opløsning og bedre lysfølsomhed.

For mere om de uendelige funktioner i kamera-app’en, læs vores guide her.

At billederne under gode forhold bliver fremragende, er så selvindlysende, at vi kan springe det over og gå direkte til de tidligere problemområder.

I svagt lys kan kameraet nu fokusere, så vi får skarpe billeder, og også hvidbalancen er fikset. Det lader til at være generelt, for selv under normale forhold fungerer automatikken mere pålideligt. HDR-indstillingen, der aktiveres til billeder med både lys og skygge, giver bedre resultater, hvilket også lader til at skyldes softwaren, for Galaxy S20 giver nu lignende resultater.

Den øgede optiske zoom er velkommen, og selv om Note 20 også insisterer på den virtuelle “space zoom”, der giver grynede billeder, er den ikke så ekstrem som på S20.

wide Huawei P40 Pro+ wide Galaxy S20 Ultra wide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra wide angle
ultrawide Huawei P40 Pro+ ultrawide Galaxy S20 Ultra ultrawide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy S20 Ultra ultrawide
tele 3x Huawei P40 Pro+ tele 4x Galaxy S20 Ultra tele 5x Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra 5x zoom
tele 10x Huawei P40 Pro+ tele 50x Galaxy Note 20 tele 100x Galaxy S20 Ultra
<
>
Galaxy Note 20 Ultra "50x zoom"
hdr Galaxy Note 20 dark Galaxy Note 20 test Galaxy Note 20
<
>
Kan fokusere i svagt lys i modsætning til Galaxy S20.

Lyd

Højttaleren i bunden er væsentlig bedre end de skramlende mobilhøjttalere, man ofte udsættes for, når folk i den kollektive trafik tror, at alle gerne vil lytte med på deres musik. Det lyder faktisk rigtig godt. Det eneste, man kunne ønske, var en lige så god højttaler i den anden ende, for nu er stereolyden lidt ubalanceret.

Interessant nok understøtter telefonen afspilning af lyd på to Bluetooth-enheder samtidig, så dér kan man få bedre stereo.

Galaxy Note 20 microphone rotated
I videoindstillingen Pro kan man bl.a. indstille, hvorfra lyden skal optages. (Foto: Jonas Ekelund)

For videografer er det godt at vide, at man i Pro-tilstand kan vælge, om mikrofonen skal indspille lyd fra alle retninger, fra foran kameraet eller bag det. Man kan også tilslutte en USB-mikrofon eller via Bluetooth. Hvis man f.eks. bruger Galaxy Buds Live som mikrofon, kan man få et rigtig godt kommentarspor til video-optagelsen med minimal omgivelseslyd.

Galaxy Note 20 Air command Web
Pennen kan også bruges som fjernbetjening, f.eks. til kameraet. (Foto: Jonas Ekelund)

I brug

Det, der virkelig adskiller Note fra Galaxy S, er produktivitetsfunktionerne og selvfølgelig pennen. Med Ultra-modellen har S-Pen nu meget kortere forsinkelse, så det føles mere naturligt at skrive på skærmen. Men pennen har også fået flere gestusfunktioner, så man bl.a. kan bruge den som fjernbetjening til at styre præsentationer – eller hvorfor ikke som fjernudløser til kameraet?

galaxy note 20 ultra Samsung Notes
Det bliver snart let at synkronisere noter på mobil og PC. (Foto: Samsung)

Notes-app’en er blevet væsentlig mere brugbar, nu hvor man kan importere Acrobat-filer og lave noter direkte på dem. Man kan også lægge talte kommentarer ind, som hører til det, der ses på skærmen.

Det bliver endda muligt at synkronisere Samsung Notes med Microsoft OneNote og Outlook på sin computer. Desværre lanceres denne tjeneste først til november, så vi har ikke haft mulighed for at teste den.

Galaxy Note 20 Dex scaled
Med Dex får du alt op på skærmen og kan lægge mobilen fra dig. (Foto: Jonas Ekelund)

Samsung og Microsoft arbejder også hårdt på at integrere Galaxy-mobilerne med Windows. Allerede nu kan man få en forsmag gennem knappen Link to Windows i genvejsmenuen. Tanken er, at man i princippet skal kunne køre Android-apps fra telefonen, som om det var Windows-programmer.

Indtil videre kan vi bruge Samsung Dex, som nu er blevet væsentlig mere trådløs og kan bruges både på computeren og på TV’er, der understøtter Miracast.

https://youtu.be/OMsylV9JmeQ

 

Som en fodnote kan vi nævne, at Note 20 er den første Android-telefon med UWB (Ultra WideBand), en teknologi, der havde premiere på iPhone 11. Det er en teknologi, der kan positionere andre enheder med stor nøjagtighed og overføre store mængder af data strømeffektivt.

Det er den foretrukne teknologi i det nye Google Near Share, efterfølgeren til Android Beam, som bliver svaret på Apples AirDrop. Teknologien har også et stort potentiale i det smarte hjem eller som nøgle, da den kan ignorere enheder, som man ikke har tillid til.

Galaxy note 20 productivity scaled
Nogle af de mere unikke funktioner i Galaxy Note 20. (Foto: Jonas Ekelund)

Galaxy Note 20 bliver også premiere-enheden for Microsofts spiltjeneste, hvor man kan spille Xbox-spil direkte på mobilen. Ved at downloade Xbox Game Pass-app’en og med et Game Pass Ultimate-abonnement kan man streame spillene til skærmen. Ifølge Samsung har de en ekstra hurtig forbindelse til Microsofts servere, for at det skal fungere trådløst uden forsinkelse. Tjenesten har premiere den 15. september, så vi har kun set den demonstreret.

 

Ydelse

Galaxy Note 20 har samme Samsung Exynos-processor som Galaxy S20, så det er ikke nogen overraskelse, at ydelsen i princip er magen til. Mobilen er blevet ca. 25 procent hurtigere end forgængeren Note 10. Den slår dog ikke de hurtigste Snapdragon-processorer, som konkurrenterne bruger, men ender 10-15 procent bagefter.

Hvad angår 5G-ydelsen, er den til gengæld i top. Ligesom Galaxy S20 topper den på hastigheder, der er ca. 20 procent hurtigere end gennemsnitlige Android-telefoner.

Galaxy Note 20 AnTuTu Benchmark WEB
Ydelsen er glimrende, men ikke helt i top. (Foto: Jonas Ekelund)

Batteriet er ganske vist blevet noget større end sidste år, men det er ikke meget større end i den almindelige Note 20, der har færre funktioner og derfor burde være mere energieffektiv. Og det er mindre end i Galaxy S20 Ultra. Batterilevetiden er derfor kun gennemsnitlig eller – som Samsung udtrykker det – “nok til hele dagen”.

Af en eller anden grund er hurtigopladningen kun 25 watt, sammenlignet med 45 watt for Galaxy S20 Ultra. Den understøtter dog hurtigere trådløs opladning samt “omvendt trådløs opladning”, så man f.eks. kan oplade sine Galaxy Buds på bagsiden af telefonen.

Galaxy Note 20 5G performance 1
5G-ydelsen er, ligesom for Galaxy S20, den bedste lige nu.  (Tele2/Stockholm/Aug 2020) (Grafik: Jonas Ekelund)

Konklusion

Galaxy Note 20 Ultra er, præcis hvad den skal være – det allerbedste, Samsung formår i en mobil.

Den store skærm er en drøm, lyden er god, den har lynhurtig opkobling og fremragende ydelse. Samarbejdsfunktionerne bliver stadig mere finslebne, pennen bliver stadig mere naturlig at bruge, og synkroniseringen med computeren er på vej mod et nyt niveau. Samsung har endda fikset kameraerne i forhold til Galaxy S20, så de nu igen er i topklasse. Sammenlignet med S20 Ultra er Note 20 ikke engang dyr!

Uden noget væsentligt at klage over kan vi give Samsung Galaxy Note 20 Ultra vores varmeste anbefaling!

 

https://youtu.be/0h4_sJbnRsI

Karakter
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?