Den første plusmodel i Galaxy S-serien, nemlig Samsung Galaxy S8+, så dagens lys i 2017. På mobilfronten var plusmodellen de kommende tre år det ypperste, Samsung havde at byde på, indtil Samsung Galaxy S20 Ultra kom med sit vilde mobilkamera i 2020 og gjorde Galaxy S20+ til lidt af en tredjeviolin i Galaxy S-serien.
Noget, som ikke blev bedre sidste år med Galaxy S21+, snarere tværtimod. For nok kom både S20+ og S21+ med større skærm end S20 og S21, men ellers var der stort ingenting, der adskilte de to modeller. Undtagen prisen, og det var ikke ubetinget til plusmodellens fordel.
Men i år har Samsung igen vendt alting på hovedet. Nu er Galaxy S22 Ultra i virkeligheden en ny udgave af Galaxy Note med S-Pen og hele molevitten, mens Galaxy S22+ på en måde er blevet Galaxy S-seriens hemmelige topmodel – det vil sige den mobil, du skal købe, hvis du vil have en “ægte” Galaxy S-mobil, der skal kunne så meget som muligt.
Udseende og konstruktion
Først og fremmest ligner Samsung Galaxy S22+ stadig en Galaxy S-mobil. Faktisk er den ved første øjekast helt magen til sin forgænger. Her tænker vi specielt på mobilens bagside med det sømløst integrerede kameramodul, som flugter med den metalramme, der omkranser mobilens krop.
Dog er årets farver naturligvis anderledes – S22+ fås i farverne Phantom Black, Phantom White, Green og Pink Gold – men farverne er heldigvis stadig matte, så mobilen samler ikke på fedtfingre, og man kan også lægge den på et bord, uden at den får sit eget liv og begynder at glide ud over kanten.
Men i modsætning til sidste års model kommer Galaxy S22+ med en helt flad skærm, hvor Galaxy S21+ havde en mere buet skærm med afrundede kanter. Det betyder, at S22+ opleves slankere og lettere, selv om den i realiteten kun vejer 6 gram mindre end sin forgænger.
Samsung Galaxy S22+ føles desuden robust og solid – som om man da godt lige i en snæver vending kunne banke et søm i en væg med telefonen, hvis hammeren er blevet væk. Mobilens krop er da også fremstillet af såkaldt armoured aluminium, mens både skærmen og mobilens bagside beskyttes af Gorilla Glass Victus+. Sidst, men ikke mindst er Galaxy S22+ også IP68-certificeret, så det er helt officielt, at den bør kunne holde til lidt af hvert.
Skærm og lyd
Samsung Galaxy S22+ 5G kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til vanvittige 1750 nit. Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel. Noget, det sågar lykkedes os at bekræfte, da solen for en stund skinnede gennem februar-skydækket. Man skal åbenbart helt til Sahara, før det ikke længere er muligt at se, hvad der sker på skærmen.
Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.
Desværre er opløsningen i den lave ende (FHD+) i forhold til prisklassen. Det er en skam, for ellers byder Galaxy S22+ på en skærm, der er tæt på at være uovertruffen.
Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er det bedste, vi har set. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.
Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S22+ varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos. Dolby Atmos skal man dog selv huske at aktivere i indstillingerne. Gør det, for lydoplevelsen bliver markant bedre!
Lydkvaliteten, når man bruger Galaxy S22+ som lydkilde til musik-streaming, er rigtig god, og der sidder også et sæt gode stereohøjttalere i mobilen, så den med god samvittighed kan bruges til at se korte videoer, spille spil eller samtale håndfrit uden hovedtelefoner.
Kamera
Kameramodulet på dette års Galaxy S22+ består af tre objektiver: En 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. Frontkameraet er på 10 megapixel (f/2.2).
Det ligner en håndbremsevending i forhold til sidste års model, der kom med 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2), 12 megapixel almindelig vidvinkel samt hele 64 megapixel tele! Til gengæld havde telefonen kun 1,1x optisk zoom. Galaxy S21+ satsede nemlig på såkaldt hybrid zoom, som i praksis fungerede ved digitalt at zoome ind på de 64 megapixel store billeder taget med telelinsen og så beskære (croppe) billedet for at opnå det ønskede resultat.
Men den metode har Samsung i år hældt ned ad brættet og i stedet satses der på traditionel optisk zoom, hvilket nok ikke er nogen dum idé. I hvert fald fungerer zoomfunktionen lynhurtigt på Galaxy S22+, og mobilen tager i det hele taget fremragende billeder, uanset om man zoomer ind, bruger ultravidvinkellinsen eller tager standardbilleder med det 50 megapixel store vidvinkelobjektiv.
Kameraet byder desuden på et hav af nye funktioner, der alle har det tilfælles, at de i høj grad bruger kunstig intelligens til at opnå det bedste resultat.
Det gælder f.eks. den forbedrede portrætindstilling, der ved hjælp af det såkaldte AI Stereo Depth Map sørger for, at bokeh-effekten bliver mere præcis og korrekt – også ved “besværlige” motiver, som hvis man f.eks. fotograferer et dyr (eller en person) med vild behåring foran et træ med masser af blade og små grene.
Galaxy S22+ tager også bedre billeder om natten – eller generelt i mørke omgivelser – end vi tidligere har set fra nogen Samsung-mobil. Det er igen den kunstige intelligens, der hjælper med at optimere billeder taget om natten eller i dårlig belysning, så de får højere opløsning med mere skarphed og flere detaljer.
Der er også kommet nye videofunktioner til – bl.a. den ligeledes AI-baserede funktion kaldet Automatisk indramning, som tilpasser billedet, så alle personer kommer med, hvis man filmer en gruppe mennesker, ligesom man med funktionen Stående video kan udpege en bestemt person i motivet, som kameraet så fokuserer på og følger automatisk, når vedkommende bevæger sig.
Og så videre og så videre. For der er mange flere nye funktioner end de ovennævnte.
Det korte af det lange er, at kameraet på Galaxy S22+ kan mere, end de fleste brugere nogensinde får brug for. Og det meste sker sågar automatisk, så man får rigtig gode billeder ud af mobilen, næsten uanset hvad man gør. Og det er lige præcis, hvad et mobilkamera skal kunne levere. Vi har svært ved at få armene ned!
Ydelse og funktioner
Under skærmen på Galaxy S22+ sidder Samsungs nyeste 4 nm 64 bit octa-core Exynos 2200-processor. Desuden kommer mobilen med 5G (SA, NSA og Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, op til 45 watt hurtigopladning og 15 watt trådløs opladning samt mulighed for at oplade andre enheder trådløst.
Vi har kørt alle vores gængse benchmark-tests på mobilen, og ikke overraskende klarer Galaxy S22+ sig glimrende, men der er et lille aber dabei.
Som du måske har hørt, findes Galaxy S22-serien og dermed også Galaxy S22+ i to versioner: En med Samsungs egen Exynos-processor, som er den, der er til salg på det europæiske marked, og en med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 1-processor, som er tilgængelig i bl.a. USA, Kina, Japan og på Samsungs eget hjemmemarked i Sydkorea.
Vi har ikke tidligere gået ret meget op i den forskel, fordi Samsungs Exynos-processor plejer at levere varen, men i år er vi ikke helt så sikre på, om ikke en Galaxy S22+ med Snapdragon havde været at foretrække.
For selv om Galaxy S22+ yder en smule bedre end sin egen forgænger, så er forskellen til at overse, og flere smartphones baseret på sidste års Snapdragon 888-processor – deriblandt Xiaomi 11T Pro og Samsungs egen Galaxy Z Flip 3 – er mindst lige så hurtige som Galaxy S22+, mens sidste års iPhone 13 Pro Max decideret kører i cirkler om den nye Galaxy-mobil. Så meget hurtigere er den.
Og lige om lidt kommer der andre Android-smartphones med den spritnye Snapdragon 8 Gen 1-processor på markedet herhjemme – bl.a. Motorola Edge 30 Pro, Xiaomi 12 Pro og OnePlus 10 Pro – og de kommer næsten stensikkert også til at kunne tørre gulv med Galaxy S22+.
Vi ved, at Samsung satser på to forskellige processortyper for at opretholde forsyningssikkerheden og imødegå leveringsproblemer, men netop i år er det bare en streg i regningen, at det netop er os her i Europa, der ikke kan købe Samsungs Snapdragon-model.
Konklusion
Samsung Galaxy S22+ er ikke det stedbarn i Galaxy S-serien, som de sidste par forgængere var det. Da Galaxy S22 Ultra i realiteten er en Galaxy Note med hemmelig identitet, er det da også Galaxy S22+, man skal have fat i, hvis man foretrækker den klassiske Galaxy S-formfaktor.
Mobilens kamera kan trylle ved hjælp af kunstig intelligens, og skærmen på S22+ er ekstremt lysstærk og leverer et krystalklart billede med stærke farver. Så meget desto mere ærgerligt er det, at den må nøjes med FHD+ opløsning.
Det er også et større problem, end det plejer at være, at Galaxy S22+ ligesom de fleste mobiler i Galaxy S-serien (en af undtagelserne var Samsung Galaxy S21 FE) på det europæiske marked kommer med Samsungs egen Exynos 2200-processor, for den vil formentlig ikke kunne følge med Android-konkurrenterne, når der lige om lidt dukker mobiler op i butikkerne baseret på Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-processor.
Det korte af det lange er, at Samsung Galaxy S22+ er en glimrende smartphone med mange fortrin og helt klart er den mobil, du skal købe i år, hvis du er fan af Samsungs Galaxy S-serie. Men er du mindre loyal over for Samsung, kan det godt være, at du skal overveje en af de kinesiske modeller med Snapdragon 8 Gen 1 i stedet.
3 kommentarer til “Samsung Galaxy S22+ 5G”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hej.
1. Er det ikke er sats at købe en mobil lavet til det kinesiske marked? Fungerer den lige så godt med antennerne i Europa, og er dansk en mulighed på telefonen?
2. Flere udenlandske anmeldere stiller spørgsmålstegn ved, om mobilen overhovedet kan lade med 45W, da der i deres tests ikke er ret meget forskel på at lade op med 25W kontra 45W?
3. Er I sikre på, at den europæiske udgave med Exynos har Aptx? Det er vist kun forbeholdt de modeller med Snapdragon.
Hej Christian, tak for dine særdeles gode spørgsmål, som jeg gerne besvarer:
1) Med kinesiske mobiler mener jeg blot firmaer som OnePlus og Xiaomi. Jeg prøver altså at sige, at man måske skal springe Galaxy S22-serien over og i stedet overveje et køb af OnePlus 10 Pro eller Xiaomi 12 Pro, når de kommer på markedet.
2) Jeg har testet mobilen med en 45W oplader og har ikke nogen grund til at tro, at den hurtige opladning ikke understøttes.
3) Nej, du har ret. Oplysningen kommer fra Samsung, men jeg undersøgte det nærmere på grund af dit spørgsmål, og Exynos understøtter ganske rigtigt ikke Aptx. Det ændrer jeg i testen.
Hvorfor højere opløsning ? højere opløsning så blir bogstaver,tal bare så lille man kun kan se det ordenligt på de store skærmer 2340×1080 er ok uden tekst,tal blir for småt.
Lidt hurtigere cpu, den er lidt hurtigere end en samsung galaxuy s21 5g og den køre flydende, hvor gpuen i en s22 + skulle være en del kraftigere når man spiller og det gør bare at alle spil burde køre flydende som ikke er tilfældet med en s21 selv om den også kan køre med 120hz (men tæt på)