Jeg kan se det for mig. To skibe mødes i natten. Det ene skib hedder M/S Galaxy S, det andet M/S Galaxy Note. Og sød musik opstår.
Resultatet er blevet kærlighedsbarnet Samsung Galaxy S23 Ultra, der ligesom forgængeren Galaxy S22 Ultra kombinerer det bedste fra den hedengangne Galaxy Note-serie med superkræfterne fra Galaxy S-seriens mest heftige (og dyre) topmodel. Vægten er således på S-seriens kamerafunktioner og Note-seriens fokus på produktivitet.
Ikke alene har Galaxy S23 Ultra fået en række funktioner, som vi tidligere kendte fra Note-serien, herunder integreret S-Pen, den har også fået et mere Note-agtigt design. Præcis som forgængeren, der også så markant anderledes ud end de andre modeller i S-serien.
Udseende og konstruktion
Den nye Galaxy S23 Ultra har således med sin flade og kantede udformning rent designmæssigt mere til fælles med tidligere Note-modeller som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, end den har med de første to Galaxy S Ultra-modeller, Galaxy S20 Ultra og Galaxy S21 Ultra.
Den kommer som nævnt med S-Pen integreret, nærmere betegnet er der plads til den lille digitale stylus i selve mobilen, hvor den gemmes af vejen via et lille hul i bunden.
Vores testeksemplar er grønt, og bagsiden er mat med kameralinserne direkte integreret i mobilen uden noget kamerahus til at stikke ud og få mobilen til at vippe, når den ligger på et bord.
Både for og bag beskyttes mobilen af Gorilla Glass Victus 2, mens den smalle metalramme er fremstillet af hærdet aluminium. Byggekvaliteten er der i det hele taget ikke noget at udsætte på. Samsung Galaxy S23 Ultra vejer en lille smule mere end sidste års Ultra-model, men først og fremmest føles den robust og solid – som om man da godt lige i en snæver vending kunne banke et søm i en væg med telefonen, hvis hammeren er blevet væk. Galaxy S23 Ultra er også IP68-certificeret, så det er helt officielt, at den bør kunne holde til lidt af hvert.
Skærm og lyd
Samsung Galaxy S23 Ultra er udstyret med en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til vanvittige 1.750 nit! Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel. Noget, det sågar lykkedes os at bekræfte, da solen for en stund skinnede gennem februar-skydækket. Man skal åbenbart helt til Sahara, før det ikke længere er muligt at se, hvad der sker på skærmen.
Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 1 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.
I praksis betyder det, at Galaxy S23 Ultra byder på en skærm, der er tæt på at være uovertruffen. Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er det bedste, vi har set. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.
Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S23 Ultra varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.
Lydkvaliteten er rigtig god, når man bruger Galaxy S23 Ultra som lydkilde til musik-streaming, og der sidder også et sæt gode stereohøjttalere i mobilen, så den med god samvittighed kan bruges til at se korte videoer, spille spil eller samtale håndfrit uden hovedtelefoner.
Kamera
Alt andet lige er det dog kameraet, der gør, at Samsung Galaxy S23 Ultra stikker helt af. Ligesom sidste år har Samsung satset på en opsætning med en sensor med laserautofokus samt to separate teleobjektiver på hver 10 megapixel, hvor det ene har 3x optisk zoom og det andet 10x optisk zoom. Dertil kommer et almindeligt vidvinkelobjektiv på vanvittige 200 megapixel (f/1.8 med optisk billedstabilisering) samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapixel (f/2.2). Resultatet er ret overbevisende. Så længe man holder sig til at zoome op til 10x, bliver resultatet stort set støjfrie og skarpe billeder. Samsung har simpelthen bygget en vaskeægte paparazzi-mobil, som kan komme tættere på motivet med brugbare resultater.
Det er også muligt at tage kæmpestore billeder med vidvinkelobjektivet på 200 megapixel. Således kan man f.eks. fotografere et større motiv for derefter i efterbehandlingen – som foregår direkte i mobilens Galleri-app – at zoome ind på et bestemt udsnit og så croppe billedet. Det nye billede bliver også højopløst og ultraskarpt, ligesom det er utrolig nemt at bruge crop-funktionen i Galleri-app’en.
Det skal nævnes, at kameraet kun kan fange 200 megapixel-billeder i 4:3-format, da det er den almindelige vidvinkel, der gør alt arbejdet. Der er til gengæld ikke noget til hinder for, at de croppede billeder gemmes i andre formater.
Billeder taget om natten eller i mørke omgivelser er også blevet bedre takket være kunstig intelligens, der gør sensoren hurtigere, så den lukker mere lys ind.
Og så har vi slet ikke nævnt muligheden for at optage 8K-video samt den helt nye Expert RAW-app, der lader brugeren tage billeder og redigere dem både i ukomprimeret RAM-format samt i JPEG.
Det korte af det lange er, at kameraet på Galaxy S23 Ultra kan mere, end de fleste af os nogensinde får brug for. Og det meste sker sågar automatisk, så man får rigtig gode billeder ud af mobilen, næsten uanset hvad man gør. Og det er lige præcis, hvad et mobilkamera skal kunne levere. Vi har svært ved at få armene ned!
Ydelse og funktioner
Som nævnt kombinerer Galaxy S23 Ultra alle kamerafunktionerne fra S-serien med produktivitetsmulighederne fra den tidligere Note-serie. Og det kommer bl.a. til udtryk i kraft af den gode, gamle S-Pen.
Alle de kendte S-Pen-funktioner understøttes – den kan f.eks. bruges som fjernudløser til kameraet eller som fjernbetjening til at styre præsentationer – og især er den vigtigste funktion også tilgængelig, nemlig muligheden for at skrive og tage noter med pennen direkte på skærmen nærmest uden forsinkelse.
S-Pen har således en latenstid på 2,8 ms, hvilket gør skriveoplevelsen næsten hundrede procent naturlig. Samsungs egen app til noter, Samsung Notes, kan genkende håndskrift på adskillige sprog og konvertere det skrevne ord til digital tekst.
Under skærmen på Samsung Galaxy S23 Ultra sidder for første gang på vores breddegrader en processor fra Qualcomm, nemlig den spritnye Snapdragon 8 Gen 2.
Samsung har ellers gennem mange år produceret to forskellige versioner af topmobilerne i firmaets Galaxy S-serie. Modellerne til salg i USA og Asien var udstyret med Snapdragon-processorer fra chip-producenten Qualcomm, mens mobilerne til det europæiske marked typisk var udstyret med såkaldte Exynos-processorer fremstillet af Samsung selv.
Således blev cirka 30 procent af enhederne i sidste års Galaxy S22-serie produceret med Exynos 2200-chips, mens 70 procent kom på markedet med en Snapdragon 8 Gen 1-processor under skærmen.
Og det var mange europæiske Samsung-brugere kede af, for mobiler med Snapdragon 8 Gen 1, f.eks. OnePlus 10 Pro eller Xiaomi 12 Pro, løb i cirkler om Samsung-mobiler med Exynos 2200 for så vidt angår den rå ydelse. Hvilket vores test af Samsung Galaxy S22+ også påviste.
Men nu er der kommet andre boller på suppen, og med Snapdragon 8 Gen 2 under hjelmen yder Galaxy S23 Ultra som et atomkraftværk. Faktisk kan vi uden at blinke konstatere, at Samsungs nye monstermobil er den hurtigste Android-mobil, vi har testet til dato.
Vi har kørt alle vores gængse benchmark-tests på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S23 Ultra stort set den kraftigste smartphone, man i skrivende stund kan købe for penge.
Den nærmeste konkurrent i prisklassen er iPhone 14 Pro Max, og sammenligner vi testresultaterne, så vinder Apple for så vidt angår Geekbench 5, der måler CPU’ens generelle ydelse. Derimod er Samsungs mobil hurtigst i tests, der måler den grafiske ydelse – såsom GFXBench og 3DMark. I daglig brug er det svært at mærke nogen reel forskel. Her er ingen slinger i valsen, alting går lynhurtigt, og især med den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz glider alt i brugerfladen som i olie, og hverken de tungeste apps (spil som Asphalt 9) eller heftig multitasking giver mobilen sved på panden.
Selv ved den helt høje lysstyrke har Galaxy S23 Ultra strøm nok sidst på dagen til, at man ikke behøver at gå på kompromis, hvilket også bekræftes af vores benchmark-test, der udpiner mobilen ved maksimal belastning. Alligevel holdt Galaxy S23 Ultra i næsten syv timer, hvilket ikke er prangende, men så absolut godkendt omstændighederne taget i betragtning. Så man må sige, at det store batteri på 5.000 mAh gør et godt stykke arbejde.
Og skulle det alligevel gå galt, kan mobilen oplades relativt hurtigt. Den maksimale opladningseffekt på 45 watt er en del mindre, end diverse kinesiske mobilproducenter leverer til deres kunder, men til gengæld skulle der være gode chancer for, at batteriet på Galaxy S23 Ultra holder længere end hos konkurrenterne på grund af den mere skånsomme opladning.
Konklusion
Hvis man hellere vil have en Android-mobil end en iPhone, så er Samsung Galaxy S23 Ultra uden diskussion den bedste smartphone, man kan købe for penge lige nu.
På mange måder er topmodellen i Galaxy S-serien en slags Galaxy Note med hemmelig identitet, men reelt er det en genistreg fra Samsungs side at kombinere det bedste fra de to serier i ét produkt.
Det man får med Samsung Galaxy S23 Ultra er et markedsledende kamera, den flotteste og mest lysstærke skærm, vi har set, topydelse med Qualcomms allernyeste teknologi under hjelmen og så S-Pen og alle produktivitetsfunktionerne fra den hedengangne Galaxy Note-serie. En perfekt kombination.
Koster dette atomkraftværk af en smartphone spidsen af en jetjager? Ja, det gør den. Men en Apple iPhone 14 Pro Max med tilsvarende konfiguration koster endnu mere, så hvis man virkelig vil have fingrene i den absolut bedste teknologi, der er tilgængelig på markedet lige nu, så er det vist bare at betale ved kasse 1.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer