I foråret kom årets topmodeller fra Samsung, nemlig den almindelige Galaxy S24 samt flagskibet Galaxy S24 Ultra. Og som sædvanlig var prisskiltet temmelig svedigt. For dem, der vil have de nyeste funktioner, men synes, at enklere hardware er fint, lancerer Samsung nu sin mere overkommelige Fan Edition. Og nu er det tid til Samsung Galaxy S24 FE. Det er lidt mærkeligt, at virksomheden lancerer så længe efter, når for eksempel OnePlus lancerer sin topmodel og en mere overkommelig model på samme tid. På denne tid af året begynder rygterne om næste års model at florere, og så føles det nok mindre attraktivt at købe en model, der begynder at føles gammel.
Udseende og konstruktion
Det ville være en skam at sige, at designafdelingen har lagt flere kræfter i S24 FE. Den ser ud som den almindelige S24 og for den sags skyld også som S23 FE. Farveskemaet er dog anderledes. Der er lidt mere punch i farverne på S24, mens der er lysere pastelfarver i FE-modellen. Men i det mindste er der en lidt mere levende gul. Telefonen er blevet mere modstandsdygtig over for ridser med en opgradering til Gorilla Glass Victus+. Vand- og støvtætheden er stadig IP68, hvilket er meget godt.
Skærm
Det er glædeligt, at skærmen er vokset til hele 6,7 tommer, hvilket faktisk er betydeligt større end skærmen på den almindelige S24 og næsten lige så stor som S24 Ultra! Det gør FE-modellen meget velegnet til dem, der vil have en stor skærm uden at skulle betale for en flagskibsmodel. Den er også betydeligt lysere end sidste års FE, hvilket gør den lettere at læse udendørs, selv om den stadig halter bagefter topmodellerne. Den har dog den samme opdateringshastighed på 120 Hz, så spil kører problemfrit, og der er ingen hakken, når man scroller gennem sociale medier. Alt i alt er det en rigtig flot AMOLED-skærm med flotte farver og fremragende kontrast.
Kamera
Som de fleste modeller i denne prisklasse har Galaxy S24 FE et tredobbelt kamerasystem med et hovedkamera med vidvinkel, et ultravidvinkelkamera og et telekamera. Så vidt vi kan se, er der kun få eller ingen forskelle fra sidste års model. Sammenlignet med S24 virker hovedkameraet på 50 megapixel identisk, mens ultravidvinkelkameraet har samme opløsning, men en mindre sensor. Det samme gælder for sensoren i 3x-teleobjektivet, men der har storebror også en lidt bedre opløsning. Selv selfiekameraet er uændret og er lidt dårligere end på storebroren.
Som med mange af Samsungs nyere mobiler er kamerasystemet veludviklet med gode sensorer og fin optik. Vi har egentlig ikke noget væsentligt at kritisere med vores testbilleder af turistudsigter. Det fanger billederne med god eksponering og dynamik. Men det er billedbehandlingen, der gør den store forskel. Hvor billeder direkte fra kameraet kan se lidt flade ud, får de mere liv, og detaljer fremhæves på en god måde. Det er måske ikke, hvad purister ville kalde naturlige billeder, men de er heller ikke så overdrevne, at de fleste ville reagere på det.
Anvendelse
Ligesom de andre S24-modeller kører FE Android 14 med sin egen One UI 6.1-grænseflade. Det betyder, at den har de samme imponerende AI-funktioner som dem. Det skyldes dels, at den har den samme intuitive Circle to Search-søgefunktion som Googles Pixel-mobiler, og dels at den har et væld af smarte og tidsbesparende funktioner i sin egen Galaxy AI.
Der er selvfølgelig de samme tekstbehandlingsfunktioner, som vi kender fra ChatGPT og andre AI-chatbots, hvor man kan få resuméer af tekster. Men det mest imponerende er måske sprogforståelses- og oversættelsesfunktionerne. Som f.eks. muligheden for at tale i telefon med nogen og få simultantolkning, så man kan tale forskellige sprog. Eller at få optagelser transskriberet og derefter oversat til dit eget sprog.
Med hensyn til billeder og video er der billedbehandlingen, som vi beskriver i afsnittet om kameraet. Men der er også stærke redigeringsfunktioner, som f.eks. muligheden for at fjerne uønskede objekter fra et billede og lade AI udfylde baggrunden. Vi er dog ikke så imponerede, da Google har en lignende funktion, der fungerer bedre. Og oplevelsen er ikke identisk med S24, for i nogle mere komplicerede tilfælde skulle mobilen tænke et stykke tid, før vi så nogen resultater. Og vi kan ikke genkende sådanne pauser fra S24-testen.
Ydelsen
Sidste år lånte FE-modellen simpelthen systemkredsløb fra det foregående års topmodel. I år er det andre boller på suppen. Exynos 2400e er en lidt langsommere og mere strømbesparende variant af det, der sidder i den almindelige S24. Men det er det på papiret, for vi kan ikke sige, at vi synes, den føles langsommere overhovedet. I mange præstationstests klarede de sig lige godt, og i nogle tilfælde var FE faktisk lidt hurtigere. Om det skyldes nyere og mere optimeret systemsoftware, er svært at sige uden at teste Galaxy S24 igen. Muligvis handler besparelsen i 2400e om AI-delen, for der haltede FE-modellen faktisk bagefter. Se vores erfaringer ovenfor.
Konklusion
Samsung Galaxy S24 FE er den hidtil bedste modelårgang af virksomhedens slanke topmodel. Den har samme ydeevne som sin storebror, Galaxy S24, og har faktisk en større skærm og bedre batterilevetid. Derudover er hovedkameraet identisk og dermed rigtig godt. Spørgsmålet er, om den er lidt for god og lidt for sent ude? Nu kæmper den med S24, som i løbet af de seks måneder, den har været ude, faktisk er blevet billigere end S24 FE! Hvis vi venter endnu et halvt år, er FE selvfølgelig også faldet i pris, men så længes vi nok alle efter S25, som er kommet til den tid.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer