Vi har allerede testet Samsung Galaxy S24, som er flokkens Benjamin i Samsungs nye Galaxy S-serie og den model rigtig mange køber. Alt imens har vi brugt lidt mere tid på at gå i dybden med seriens absolutte flagskib, Samsung Galaxy S24 Ultra.
Ligesom sidste – og forrige – års Ultra-model er Galaxy S24 Ultra stadig en Samsung Galaxy Note i forklædning. Ergo kommer den igen i år med integreret S-Pen, ligesom den dyre mobil – med sit flade og kantede design – ved første øjekast ikke adskiller sig synderligt meget fra sine forgængere.
Sidste år var første gang, Samsung lancerede sine Galaxy S-modeller på det europæiske marked med Qualcomms Snapdragon-processor. I år kommer Samsung Galaxy S24 Ultra med den nyeste og hurtigste af slagsen, nemlig Snapdragon 8 Gen 3, mens Samsungs egen Exynos-processor er tilbage i de to billigere modeller i serien.
Men den vigtigste nyhed har Galaxy S24 Ultra til fælles med S24 og S24+, som seriens mellemste model hedder, og det er, at mobilerne er spækket med kunstig intelligens!
De nye funktioner er baseret på Samsungs egen AI-software, Galaxy AI, og afvikles i nogle tilfælde på brugerens smartphone og vil derfor virke, selv når mobilen ikke har forbindelse til internettet, mens funktionerne i andre tilfælde afvikles i Samsungs cloud.
Flere af Galaxy AI-funktionerne har vi allerede testet, da vi anmeldte Samsung Galaxy S24, mens vi i denne omgang bl.a. kigger lidt nærmere på, hvad Galaxy AI betyder for kameraet i Galaxy S24 Ultra. Det vender vi tilbage til.
Udseende og konstruktion
Som nævnt har den nye Galaxy S24 Ultra med sin flade og kantede udformning på samme måde som sidste års S23 Ultra designmæssigt mere til fælles med tidligere Note-modeller som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, end den har med de første to Galaxy S Ultra-modeller, Galaxy S20 Ultra og Galaxy S21 Ultra.
Nyt i år er, at Samsung Galaxy S24 Ultra er fremstillet i titanium – altså ligesom Apples nyeste iPhone 15 Pro-modeller. Et virkeligt lækkert designvalg.
Desuden har Samsung droppet den kurvede såkaldte Edge-skærm, så i år er den 6,8″ store OLED-skærm helt flad.
Galaxy S24 Ultra kommer som nævnt med S-Pen integreret. Nærmere betegnet er der plads til den lille digitale stylus i selve mobilen, hvor den gemmes af vejen via et lille hul i bunden.
Vores testeksemplar er gråt, og bagsiden er mat med kameralinserne direkte integreret i mobilen uden noget kamerahus til at stikke ud og få mobilen til at vippe, når den ligger på et bord. Galaxy S24 Ultra fås også i farverne sort, violet, gul, blå, grøn og orange, hvoraf de tre sidstnævnte kun kan købes hos Samsung direkte.
Både for og bag beskyttes mobilen af Gorilla Glass Armor, mens den smalle metalramme omkring skærmen er fremstillet af hærdet aluminium. Galaxy S24 Ultra er også IP68-certificeret, så byggekvaliteten er der i det hele taget ikke noget at udsætte på.
Skærm og lyd
Samsung Galaxy S24 Ultra er udstyret med en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til vanvittige 2.600 nit, hvilket i hvert fald på papiret er en markant forbedring i forhold til forgængeren! Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel.
Skærmbilledet er knivskarpt og altså meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er fremragende. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.
Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S24 Ultra varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.
Kamera
Lige siden den første version, der så dagens lys i begyndelsen af 2020, har kameraet i Galaxy S Ultra-serien altid været noget særligt. Sådan er det også i år, hvor kameraet i Samsung Galaxy S24 Ultra har fået masser af kærlighed.
Som udgangspunkt ligner kamerasystemet forgængerens, dog med en ny 50 Mp telelinse med 5x optisk zoom, der sammen med en telelinse på 10 Mp med 3x optisk zoom samt med hjælp fra AI – i forbindelse med kameraet kaldet ProVisual Engine – skal kunne levere optisk zoomkvalitet op til 10x samt helt op til 100x såkaldt Space Zoom – påstår Samsung.
Kameramodulet består herudover af et vidvinkelkamera med 200 Mp sensor og OIS samt et 12 Mp 120° ultravidvinkelkamera. Frontkameraet er ligeledes på 12 Mp.
Den generelle billedkvalitet er naturligvis fremragende. Som man vil kunne overbevise sig om ved at se på eksemplerne i artiklen, er alle billederne skarpe og har levende farver. Kontrasten er desuden høj, og uanset om vi taler om portrætfunktion, ultravidvinkel eller makro, er der er ikke en finger at sætte på Galaxy S24 Ultras niveau.
Dog er der et enkelt hår i suppen, og det skyldes desværre netop den AI-funktion, ProVisual Engine, som ifølge Samsung ellers skulle kunne forbedre billedkvaliteten, f.eks. i forbindelse med digital zoom.
Vi har nemlig ad flere omgange sammenlignet billeder taget med 30x digital zoom med henholdsvis Samsung Galaxy S24 Ultra og Galaxy S23 Ultra, og resultatet er ikke til at tage fejl af. Sidste års model tager bedre og skarpere zoom-billeder end den nyeste AI-understøttede smartphone!
Du kan se to eksempler i galleriet herunder. Det første eksempel er taget inden døre, hvor der er zoomet ind på en sikkerhedsvagt, mens det andet eksempel er taget i en park på en solrig dag. Her er der zoomet ind på toppen af en gammel stenovn. I begge tilfælde er billederne taget med Galaxy S23 Ultra betydeligt skarpere, og dertil kommer, at billederne fra Galaxy S24 Ultra sågar har mere billedstøj.
Det er en streg i regningen, når nu netop AI-funktionerne skulle være den fordel, der adskiller Galaxy S24-serien fra konkurrenterne.
Galaxy AI
Og det gælder desværre ikke blot, når den kunstige intelligens bruges i forbindelse med selve fotograferingen, men også når det gælder de dele af Galaxy AI-softwaren, der kan hjælpe med redigering, når billedet først er taget.
Google var først med tilsyneladende “magiske” redigeringsværktøjer, der f.eks. lader brugeren fjerne eller flytte rundt på personer og objekter i et billede – noget vi prøvede første gang, da vi testede Google Pixel 7 Pro – og med Generative Edit, der er en del af Galaxy AI, vil Samsung gøre Google kunsten efter.
Det virkede glimrende, da vi fik det demonstreret i San Francisco i forbindelse med lanceringen af Galaxy S24-serien, men når vi prøver med vores egne testbilleder er resultaterne ikke nær så imponerende. Generative Edit har svært ved i detaljen at skelne objekterne fra baggrunden, og når en ny baggrund skal skabes, der hvor det flyttede eller slettede objekt befandt sig, er resultatet heller ikke imponerende.
Den bedste billedbaserede AI-funktion er faktisk Circle to Search, som Google har udviklet. I al enkelthed virker funktionen ved, at du trykker et par sekunder på hjem-knappen, og derefter får du mulighed for at tegne en cirkel omkring hvad som helst, du ser på skærmen, typisk et billede, uanset hvilken app, du befinder dig i. Google udfører så søgningen og præsenterer resultatet i en omfattende oversigt, som du ser nederst på skærmen.
Vi prøvede det en del gange med forskelligt billedmateriale, og det virker hver gang!
Et andet AI-trick, som vitterligt imponerer, er Instant Slow-mo. Funktionen, der er Samsungs egen, lader dig klikke på en hvilken som helst video for at se den i slowmotion, også selvom den ikke er blevet optaget i slowmotion til at begynde med! Den kunstige intelligens genererer simpelthen de frames, der mangler i videoen, og handlingen i videoen bliver så vist jævnt og langsomt, uden det kan ses, at Galaxy AI har en finger med i spillet.
Som nævnt indledningsvis er vi gået mere i dybden med en masse af de øvrige Galaxy AI-funktioner i vores test af Samsung Galaxy S24, som du kan læse her. Alle AI-funktionerne er de samme på tværs af de tre modeller i S24-serien, og anvendelsesmulighederne er alsidige. Dog må vi sige, at det er en streg i regningen for danske brugere, at dansk sprog ikke understøttes endnu.
Så uanset, om man bruger Live Translate til at oversætte telefonsamtaler, Chat Assist til at hjælpe med tekstbeskeder, Transcript Assist til at tage noter fra mødet, eller Interpreter til at hjælpe med at oversætte, når man står ansigt til ansigt med en anden person, så må det foregå på engelsk, tysk, fransk eller et andet stort sprog.
Et andet forbedringsønske er, at Live Translate understøttes af apps som Messenger, WhatsApp og Telegram. Det vil helt klart gøre funktionen mere brugbar.
Ydelse
Samsung Galaxy S24 Ultra er blot den tredje smartphone vi har testet, som leveres med Snapdragon 8 Gen 3 fra Qualcomm. De to første var Asus ROG Phone 8 Pro og OnePlus 12, og overordnet må man sige, at Samsung får næsten lige så meget ud af Qualcomm-processoren som Asus. Med andre ord klarer Galaxy S24 Ultra sig glimrende i snart sagt alle benchmark-tests – og på visse punkter markant bedre end OnePlus 12.
Det mest bemærkelsesværdige er til gengæld, at Galaxy S24 Ultra ikke er nævneværdigt hurtigere end den billigere S24-model, der som nævnt er udstyret med Samsungs egen Exynos 2400-processor. På de fleste parametre er de to modeller lige gode, selvom Galaxy S24 Ultra dog klarer sig væsentligt bedre end S24 i AITuTu, der specifikt måler AI-ydelsen. Det må siges at være særdeles relevant, når nu Galaxy S24-serien i høj grad markedsføres som AI-mobiler, og noget kunne altså tyde på, at det er S24 Ultra, man skal have fat i, hvis man vil have fuldt udbytte af Galaxy AI.
Batteritiden er i øvrigt markant bedre end forgængerens, selvom batteriets størrelse ikke har ændret sig. Snapdragon 8 Gen 3 lader altså til at have væsentligt bedre styr på strømstyringen end sidste års processor-generation.
Konklusion
Samsung Galaxy S24 Ultra hører til i den prisklasse, man betaler ved kasse 1. Der er få andre smartphones på markedet, der koster lige så meget – bl.a. iPhone 15 Pro Max, OnePlus Open og Samsungs egen Galaxy Z Fold 5 – og hvis man ikke lige er til foldbare mobiler, er iPhone 15 Pro Max det eneste reelle alternativ i prisklassen.
Den store forskel på de to produkter er naturligvis AI-funktioner, hvor Samsung har taget et syvmileskridt fremad med Galaxy AI. Og vi er behørigt imponerede. Mange af de nye funktioner fungerer godt, nogle af dem mindre godt, men Samsung viser med Galaxy S24-serien, at fremtiden byder på mange flere AI-baserede smartphones, for potentialet er enormt.
Instant Slow-mo lader dig ikke blot se en hvilken som helst video i slowmotion, selvom den ikke er blevet optaget i slowmotion til at begynde med. Man kan også redigere videoen og gemme slowmotion-effekten, som vi har gjort det her med videoen af Samsung Galaxy Ring, der blev vist i San Francisco i forbindelse med Galaxy Unpacked. (Video: Peter Gotschalk)
Når vi alligevel ikke giver topkarakter til Samsung Galaxy S24 Ultra er det primært fordi, meget af potentialet endnu er uforløst. I forbindelse med kameraet betyder den AI-baserede ProVisual Engine faktisk, at zoom-billeder bliver dårligere end billeder taget med sidste generation af Galaxy S Ultra, og Samsungs billedredigering er endnu ikke på niveau med, hvad Google kan præstere med sine Pixel-mobiler.
Generelt savner vi bedre AI-integration med andre apps end Samsungs egne, og understøttelse af dansk sprog ville også være lækkert.
Vi regner med, at de ting kommer på plads i løbet af i år, og så bliver den næste Galaxy S Ultra måske den bedste smartphone, verden nogensinde har set. Vi glæder os!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer