Efter katastrofen med Galaxy Note 7 er alle øjne på Samsung. Sidste år udnævnte vi Galaxy S7 Edge til årets bedste mobil, så nu er der et ekstra stort pres for at udsende en succes uden fejl.
Til forskel fra forgængeren kommer Galaxy S8 i to størrelser, den almindelige på 5,8 tommer og denne plusmodel på 6,2 tommer. Begge har et opsigtsvækkende design, den nyeste teknologi og nye smarte funktioner, men Samsung har også taget nogle chancer. Spørgsmålet er, om det er nok.
Udseende og konstruktion
Det mest slående ved S8 er, at Samsung har kørt trenden med stadig smallere skærmkanter helt ud i det ekstreme. Ikke nok med at skærmen bøjer sig rundt om siderne; der er også kun en minimal kant over og under. Det betyder, at hele 84 procent af forsiden udgøres af skærmen, så konkurrenternes modeller pludselig ser forældede ud.
Alligevel virker telefonen meget solid, og rart nok har den IP68-certificeret beskyttelse mod vand og støv. Den fås i sort, grå, blå og sølvfarvet.
Skærm
Ud over selve størrelsen på skærmen er den trukket ud i et mere aflangt 18,5:9-format. Den samme tendens ses på LG G6, men ikke så ekstremt. Det betyder, at man trods størrelsen får en relativt smal telefon, der er lettere at bruge med én hånd.
Formatet er også mere velegnet til at afspille film i widescreen-format, hvilket fungerer fint på YouTube, men med varierende succes på andre videotjenester. Apps, der ikke er tilpasset, får sørgerand foroven og forneden. Som regel kan de dog tvinges til at vise fuld skærm i indstillingerne.
Ligesom tidligere anvender Samsung et Super AMOLED-panel, som giver perfekt sort, fremragende kontrast og strålende farver. Men det nye panel har betydelig bedre lysstyrke, hvilket gør det læsbart selv i solskin. Det er også den første skærm, der er Mobile HDR Premium-certificeret med udvidet farveskala og over 1000 nit lysstyrke.
Takket være den nye skærmteknologi kan man altid have information som ur og batterimåler på skærmen.
Kamera
Umiddelbart ser det ikke ud, som om der er sket så meget med kameraerne, ud over at selfie-kameraet har fået højere opløsning. Men de har faktisk også fået ny sensor og opdateret billedprocessering.
Takket være skærmformatet er der nu plads til alle knapperne uden for søgervinduet, hvilket gør kameraet rarere at bruge. Et swipe får enten filtre, motivprogrammer eller skift mellem selfie- og hovedkamera frem. Selv med én hånd er det let.
Kameraet i S7 var et stort steg framover. Og det er fortsatt blant de beste, Forskjellene i S8 er mindre åpenbåre. Den håndterer store kontraster mellom lyse og mørke partier noe bedre, samt at vi ser mindre støy i ekstremt mørke miljøer. Kameraet starter rask, fokuserer raskt og har en god automatikk som sjeldent bommer. Derfor er S8 fortsatt i toppen. Med en ny sensor fra Sony på veg er det spørst om den kommer til å beholde ledelsen.
Lyd
Kameraet i S7 var et så stort skridt fremad, at den stadig er blandt de allerbedste på den front. I S8 er forskellene mindre åbenlyse. Det håndterer store kontraster mellem lyse og mørke områder bedre og giver lidt mindre billedstøj i ekstremt mørke omgivelser.
Kameraet starter hurtigt, fokuserer hurtigt og har rigtig god automatik, som sjældent misser. Dermed er S8 atter i front. Men med en ny sensor på vej fra Sony er spørgsmålet, hvor længe den får lov til at bevare føringen.
I brug
Eftersom der ikke er plads til fysiske knapper på fronten, er de erstattet af virtuelle skærmknapper. Men i modsætning til konkurrenterne virker hjemknappen faktisk fysisk takket være taktil feedback, og den reagerer på, hvor hårdt man trykker, ligesom Apples Force Touch. En løsning, der fungerer overraskende godt.
Fingeraftrykslæseren til at låse telefonen op med er flyttet om på bagsiden. Det fungerer godt på LG’s mobiler, men her sidder den dumt nok lige ved siden af kameralinsen, så man ofte kommer til at sætte fingeraftryk på optikken.
I stedet kan man tegne et mønster på skærmen eller bruge kameraet til iris- eller ansigtsgenkendelse. Det første tager dog lige lovlig lang tid, og ansigtsgenkendelsen er for upålidelig. Men trods de mange funktioner er det let bare at gå tilbage til en god, gammeldags kode.
Det store glansnummer på S8 er den digitale assistent Bixby. Den skal bl.a. kunne genkende produkter og give forslag til shopping og seværdigheder, finde vininformation, genkende tekst og læse QR-koder. Den har også AI, som skal give smarte påmindelser og anbefalinger.
For nuværende gør den det dog ikke bedre end Googles assistent, så den dedikerede Bixby-knap virker unødvendig. Og stemmegenkendelsen vil kun forstå engelsk og koreansk, når den frigives.
Galaxy S8 understøtter i øvrigt den nye Bluetooth 5.0 standard, som vil give bedre rækkevidde, når der kommer tilbehør, som også understøtter den.
Ydelse
I Europa har S8 fået Samsungs egen Exynos-processor i stedet for en Snapdragon. Men det er ikke nogen ulempe, for den er hurtig som en raket. I de fleste af vores benchmark-programmer satte den ny rekord, og især grafikken er langt hurtigere end konkurrenterne.
Selv om Samsung af indlysende grunde har måttet holde lidt igen med batterikapaciteten, opnåede også den rekordhøje tal. I realiteten holder en opladning omtrent lige så længe som på S7. Den har hurtigladning via USB-C og rart nok også trådløs opladning med en ny dock.
Konklusion
Samsung har opfyldt forventningerne og givet os en smartphone, der er den eneste, som vi er virkelig begejstrede for lige nu. Med fronten, der er næsten helt dækket af skærmen, og de svungne linjer er det svært ikke at blive forført. Desuden er det den hurtigste mobil lige nu. Kameraet er ikke så revolutionerende som på S7, men holder den stadig på tronen.
Prisen er høj, så man bør overveje den almindelige S8, hvis man kan nøjes med en mindre skærm.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer