Det første Samsung Galaxy Watch Active var et lille og let smart-ur med fokus på træning og sport. Desværre kom det kun i én størrelse, som var for lille til især mange mænd. Og det kom kun i en version uden indbygget eSIM, så man udelukkende kunne få netforbindelse via sin smartphone.
Derfor var det en velkommen overraskelse at få efterfølgeren, Samsung Galaxy Watch Active 2, i hænderne. Præcis som Apple Watch findes det nye smart-ur fra Samsung i de to gængse størrelser 40 mm og 44 mm i diameter (vi tester her “mandeudgaven”, der måler 44 mm). Og på mange andre punkter har Samsung-uret også haft vokseværk, så det faktisk begynder at give mening at sammenligne det direkte med Apples markedsdominerende smart-ur.
Ligner og føles som et rigtigt ur
Det første, der springer i øjnene, hvis man lægger Samsung Galaxy Watch Active 2 side om side med et hvilket som helst Apple Watch, er at Samsung-uret er rundt! Galaxy Watch Active 2 ligner simpelthen et ur, hvor Apples produkt på mange måder minder om en krympet iPhone, man kan spænde på håndleddet.
Apple har haft rigeligt med gode grunde til at tage beslutningen om at fravælge det traditionelle, runde urdesign. For til sammenligning kommer den runde urskive på Galaxy Watch Active 2 helt klart med et par udfordringer.
Den primære er, at forskellig slags indhold som tekstudsnit af e-mails, billeder, videoer og kort til navigation som udgangspunkt ikke gør sig godt på en rund skærm. Omvendt skal det dog siges, at Samsung har løst udfordringen ret godt. Man har sågar taget udgangspunkt i den runde formfaktor, da brugerfladen blev designet, og det virker naturligt at dreje sig igennem cirkulære menuer via den digitale urskive, ligesom man også kan scrolle hurtigt igennem ikoner ved at stryge med fingeren langs kanten af den runde urskive.
Klar til både iPhone og Android
En klar fordel ved Samsung Galaxy Watch Active 2 er, at det virker sammen med både iOS og Android. Et Apple Watch – og det gælder også det nyeste Apple Watch Series 5 – fungerer kun sammen med andre Apple-produkter, så hvis man som flertallet af brugerne går rundt med en Android-mobil i lommen, er der ingen grund til overhovedet at tænke på Apple Watch.
Forholder det sig omvendt, skal man lige have i baghovedet, at de mange træningsfunktioner i Samsung-uret arbejder sammen med Samsung Health. Samsungs sundheds-app er tilgængelig i App Store og bør også synkronisere med Apple Health uden det store bøvl, men det er en lille omvej i forhold til at bruge Apple Watch, som jo snakker direkte sammen med Apple Health på din iPhone.
Mangler et par vigtige sundhedsfunktioner
Og det med træningsfunktionerne er væsentligt, for træning og fitness er nok Samsung-urets stærkeste side. Ud over løbetræning kan Samsung Galaxy Watch Active tracke en række andre typer fysisk aktivitet og overvåger naturligvis også din søvn – noget, Apple Watch som udgangspunkt ikke har indbygget.
Til gengæld må Samsung Galaxy Watch Active 2 undvære et par andre centrale sundhedsfunktioner, som Apple Watch i øjeblikket er ene om at tilbyde. Det gælder bl.a. indbygget EKG og optisk måling af hjerterytme, ligesom Apple Watch også kan holde øje med, om brugeren falder – og derefter give besked til alarmcentralen, hvis personen ikke rejser sig op. En funktion, der allerede har reddet liv.
Samsung Galaxy Watch Active 2 har retfærdigvis allerede indbygget EKG og optisk måling af hjerterytme, men funktionerne er ikke aktiveret på uret, fordi den sydkoreanske elektronikproducent venter på godkendelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder. Der er altså god grund til at tro, at Galaxy Watch Active 2 vil nå op på siden af det nyeste Apple Watch i løbet af 2020, når og hvis de manglende funktioner bliver aktiveret.
Og Tizen mangler apps
Nej, den største udfordring for Samsung Galaxy Watch 2 har at gøre med alt andet end formfaktor og træning.
Tidligere Samsung smart-ure var baseret på Googles Android Wear, men Samsung har sagt farvel til Android Wear, og firmaets ure er i stedet baseret på operativsystemet Tizen – et åbent operativsystem baseret på Linux og udviklet af Samsung og Intel i fællesskab.
Tizen-økosystemet er stadig begrænset, men man kan downloade et lille udvalg af apps til smart-uret fra Samsungs egen Galaxy Store. På den måde kan den indbyggede funktionalitet i Samsung Galaxy Watch Active – såsom visning af beskeder og opkald, alarm, vejrudsigt, kalender, galleri, musikafspiller osv. – udvides med tredjeparts-apps.
Du kan f.eks. downloade en fjernbetjening til Philips Hue, så husets smarte belysning kan kontrolleres via smart-uret, og der er også flere navigations-apps og sågar apps, der kan spille YouTube-videoer eller vise dig dit Twitter-feed, at finde i Galaxy Store. Vigtigst af alt er dog, at Spotify har en officiel app i Samsung-butikken, så du kan bruge musik-streaming-tjenesten på dit Galaxy Watch Active 2.
Men i forhold til Apple Watch er udvalget af apps til Samsungs nyeste smart-ur stadig meget begrænset, og ud over Spotify stammer ingen af de andre apps til f.eks. YouTube og Twitter fra udbyderen selv. Der er i stedet tale om tredjeparts-apps, som til enhver tid kan forsvinde fra Samsungs app-butik, og som i øvrigt heller ikke virker så godt, som man kunne have ønsket sig.
Et irritationsmoment
Noget andet, der heller ikke virker så godt, som man kunne forvente, er den vækkebevægelse, man skal lave med håndleddet for at få urets skærm til at tænde. Til stor irritation fungerer det kun cirka hver anden gang, og det hjælper ikke engang særlig meget at tænde for “altid aktiv”-funktionen, der gør, at skærmen ikke slukker.
På det punkt er Samsungs teknologi nemlig langtfra lige så effektiv som Apples LTPO OLED-skærm (low-temperature polysilicon and oxide display), som sørger for, at skærmen ikke bliver helt mørk, hvis man ikke kigger på uret, for så at skrue op for lysstyrken igen, så snart man bevæger håndleddet for at bruge skærmen.
Angiveligt har Samsung udviklet en lignende teknologi, der skulle være implementeret i Galaxy Watch Active 2, men vi oplevede alligevel talrige gange, at skærmen slukkede, selv om “altid aktiv” var aktiveret. Og problemet med at få skærmen “vækket” med den rigtige håndledsbevægelse var til konstant gene, uanset om skærmen var helt slukket, eller der blot var skruet ned for lysstyrken.
Nu med eSIM
Med “altid aktiv” tændt får man i øvrigt cirka én dags batterilevetid ud af Samsung Galaxy Watch Active 2. Altså stort set det samme som med Apple Watch Series 5. Så på det punkt er de to smart-ure næsten ens.
Til gengæld må Galaxy Watch Active 2 nøjes med kun 4 gigabyte lager (hvoraf blot 1,5 gigabyte er tilgængelige), hvor Apple Watch Series 5 kommer med hele 32 gigabyte. Det vil sige, at der er langt mindre plads på Samsung-uret til at gemme f.eks. downloadet musik, end der er på Apples smart-ur.
Heldigvis kommer Galaxy Watch Active 2 nu med eSIM, så man alligevel kan tage af sted på løbetur og f.eks. modtage opkald og SMS’er samt have adgang til f.eks. træningsdata i skyen og musik-streaming uden at være tvunget til at tage mobilen med i lommen. En klar forbedring i forhold til forgængeren.
Konklusion
Det store spørgsmål er selvfølgelig: Hvilket smart-ur er bedst? Apple Watch Series 5 eller Samsung Galaxy Watch Active 2? Det spørgsmål er let at svare på. Hvis du har en iPhone, skal du vælge Apple Watch. Bruger du Android, er valget lige så klart, for Samsung Galaxy Watch Active 2 er, trods sine mangler, bedre end langt de fleste andre smart-ure, der kan bruges sammen med Android-mobiler.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer