Ved dette års Samsung Galaxy Unpacked-event kunne tech-giganten afsløre et nyt smart-ur, som umiskendeligt ligner noget, vi har set før. Samsung Galaxy Watch Ultra er et bøffet ur til trænings- og trekking-tossen, proppet med sensorer og et stort batteri. Ja, det minder umiskendeligt om, og hedder det samme som, Apples Watch Ultra, men er alligevel meget Samsungsk. Vi har testet det i forhold til træning, søvnsporing, de daglige skridt og meget mere. Og Samsungs nye smart-ur er slet ikke så dumt, selvom vi savner især én vigtig funktion.
Firkantet men rund
Samsung Galaxy Watch Ultra er lavet af titanium og fås i farverne Titanium Silver, Titanium Gray og Titanium White. Urkassen er firkantet, har en bredde på 47 mm, en tykkelse på 12,1 mm og vejer 60,5 gram (uden remmen). Det er et stort ur, der fylder og vejer godt på håndleddet, hvilket jeg normalt er fan af. Grundet især tykkelsen på Samsung Watch Ultra oplevede jeg dog et par gange, at det var svært at tage en jakke på, da uret slet og ret hang fast i foret. Nuvel, det er en mindre detalje.
Uret har tre knapper, som alle sidder i højre side af urkassen. Her er tale om Home- og Back- samt en ny Quick Action-knap i midten. Sidstnævnte er orange og bringer dig direkte til sporing af diverse sportsgrene. Er du ikke den sporty type, kan den programmeres til andre funktioner i Samsung Wearable-app’en.
Grundet Quick Action-knappens runde form, havde jeg helt naturligt lyst til at dreje på den. Men det kan man ikke. Det samme gælder urkransen omkring den store 1,5” Super AMOLED-skærm, som jeg også havde lyst til at dreje på. Den primære navigation foregår i stedet via berøring og swipes på skærmen. Som en lidt sølle erstatning for en roterende krans, kan du i stedet føre fingeren rundt i kanten på den øverste del af skærmen, for at bladre mellem funktioner og menuer. Heldigvis er skærmen rigtig god. Den har en opløsning på 480 x 480-pixel og er let at aflæse selv i direkte sollys takket være lysstyrken på 3.000 nit.
Spækket med funktioner
Fordi her er tale om et ur i Ultra-klassen, er Samsung Galaxy Watch Ultra naturligvis spækket med Samsungs nyeste og mest avancerede teknologi. Den primære driver er den indbyggede 3nm Exynos W1000-processor med 2 gigabyte hukommelse og 32 gigabyte lagerplads. Dertil får du den nye BioActiveSensor2 (optisk biosignalsensor + elektrisk hjertesignal + bioelektrisk impedansanalyse), temperatursensor, accelerometer, barometer, gyrosensor, kompas og lyssensor. Det indbyggede batteri er på 590 mAh, som ifølge Samsung giver op til 100 timers brug. Personligt oplevede jeg, at uret holdt et par dage, før jeg blev bedt om at lade det op.
På softwaresiden kører uret med Googles Wear OS 5-software med Samsungs One UI 6-grænseflade, mens forbindelsen til omverdenen klares med en LTE-forbindelse (eSIM), Wi-Fi, Bluetooth 5.3, NFC til mobilbetalinger og naturligvis GPS (L1+L5 / Glonass/ Beidou / Galileo). Uret har en IP68 certificering, og kan bruges op til 10ATM.
Det er her vigtigt at pointere, at uret alene virker sammen med Android-telefoner og tilmed kræver en model fra Samsung, for at indfri sit fulde potentiale.
God til fitness
De mange sensorer og avancerede hardware betyder naturligvis, at Samsung Galaxy Watch Ultra er særdeles velegnet til dig, der gerne vil kunne se hvad klokken er og samtidig dyrker sport og motion. Personligt cykler og går jeg en del, ligesom jeg nogle gange om ugen besøger mit lokale fitnesscenter, hvor den især står på styrketræning med frivægte og maskiner.
Uret kan selv opsnappe og automatregistrere en del aktiviteter. Det oplevede jeg eksempelvis tit, når jeg var ude og gå eller cykle gennem Københavns gader. Til de ugentlige træningssessioner valgte jeg dog manuelt at starte og stoppe aktiviteter via Quick Action-knappen. Der er frygtelig mange øvelser at vælge imellem, så vælg dén, der ligger tættest på. Du pauser og genstarter let sporingen ved et ekstra tryk på Quick Action-knappen, hvilket også burde give den mest korrekte sporing, da pauser og lignende spildtid sorteres fra. Jeg glemte dog flere gange at genaktivere sporingen mellem sæt, hvorfor jeg en anden dag blot startede en aktivitet og slet ikke satte på pause undervejs.
Resultaterne af de indsamlede data vises bedst på din telefon i Samsungs Health-app. Her har du adgange til et væld af informationer, som rækker langt ud over daglige skridt og forbrændte kalorier. Et eksempel på dette er Samsungs Energi Score, som giver dig en daglig karakter baseret på dit søvnmønster og indsamlede data relateret til disse. Ifølge app’en kræver min søvnpuls opmærksomhed, mens jeg både er god til at sove længe og gå i seng omkring det samme tidspunkt hver dag.
Her er frygtelig mange data at forholde sig til, og ligesom man skal passe på med at selvdiagnosticere, bør man nok også blot tage disse mange data som en rettesnor.
Konklusion
Samsung Galaxy Watch Ultra er et robust og funktionsspækket smart-ur, som jeg egentlig synes rigtig godt om. Prisen er måske lidt i den høje ende, selvom flere teleoperatører allerede ved salgsstart er klar med gode tilbud, og jeg savner virkelig en roterbar urkrans. I sidste ende er det dog ikke dét, der betyder, at jeg må lægge uret fra mig. Jeg er iPhone-bruger, og uret virker slet ikke med Apples mobiler. Det synes jeg er møgærgerligt, for uret er lækkert og har en fin batterilevetid på et par dage. Er du Android eller måske endda Samsung-bruger, er du bedre stillet og bør overveje Samsungs Galaxy Watch Ultra, hvis du vil have et alsidigt og yderst robust ur til den daglige aktivitets- og søvnsporing.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer