TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Flip 4

En klapmobil skal udfolde sig mere

Samsung Galaxy Z Flip 4 er en glimrende mobil, men den byder på for få vigtige opdateringer i forhold til sin forgænger.

Af / 23/09/2022 - 08:04
Samsung Galaxy Z Flip 4

Home mener

  • Udstyret med den nye og lynhurtige Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Fås som Bespoke-edition med 75 mulige kombinationer af farver på for- og bagside, samt ramme.
  • Stort set samme kamera som begge forgængere. Bl.a. mangler det optisk zoom. Batteriet på 3700 mAh har svært ved at holde strøm til en hel dag.

Den nyeste inkarnation af Samsungs klapmobil, Samsung Galaxy Z Flip 4, er en lille opgradering, der gør mobilen tidssvarende her i 2022, men ellers er der virkelig ikke sket meget siden sidste års model. Eller forrige års, for den sags skyld.

Samsung har to foldbare smartphones i sortimentet. Udover Galaxy Z Flip 4 er der Samsung Galaxy Z Fold 4, men det skal understreges, at det med den foldbare skærm, stort set er det eneste, de to mobiler har til fælles. Galaxy Z Fold 4 er et flagskibsprodukt, der som en hybrid mellem smartphone og tablet er velegnet til professionelle brugere, mens Galaxy Z Flip 4 gerne skulle friste de unge og kreative. Altså dem som bruger mere tid på TikTok, Snapchat og Instagram end på regneark og projektstyring.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung Galaxy Z Flip 4 ligner sin forgænger ret så meget. Klappet sammen passer den sågar i en skjortelomme. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er nok derfor Samsungs klapmobil fås i en såkaldt Bespoke-edition – altså i en skræddersyet udgave – så man selv kan vælge sit eget design. Rammen kan man enten få i sølv, guld eller sort, og så kan man vælge imellem fem forskellige farver til hhv. forside og bagside (gul, hvid, blå, grøn og rød). Farverne kan dermed kombineres på i alt 75 forskellige måder, og Samsung tilbyder endda en særlig “Bespoke Upgrade Care”, så brugeren efterfølgende har mulighed for at ændre farve på sin mobil.

Med andre ord er Samsung Galaxy Z Flip 4 måske mest en mobil til dem, der går lige så meget op i design og stil som i ydelse og funktioner. Og så skader det som sagt ikke, hvis man er ægte eller wannabe-influencer, for mobilens formfaktor giver et par unikke muligheder, når man filmer sig selv og andre. Det vender vi tilbage til.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Galaxy Z Flip 4 har desværre en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, når den er foldet ud. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Hvis vi starter med at kigge på Galaxy Z Flip 4’s fysiske fremtræden, så ligner den sine to forgængere ret så meget. Klappet sammen passer den sågar i en skjortelomme, og vægten er holdt nede på 187 gram. Gorilla Glass Victus beskytter mobilen, ligesom Galaxy Z Flip 4 er IPX8-certificeret og dermed er vandbestandig ned til 1,5 meter. Vi vil dog ikke ligefrem anbefale at tage klapmobilen med på stranden. Ikke mindst fordi hængslerne stadig betyder, at mobilen ikke er beskyttet mod støv og sand.

Annonce

Ligesom en bærbar computer kan Galaxy Z Flip 4 holde sig åben i stort set alle vinkler. Det gør hængslet så “modstandsdygtigt”, at det til at begynde med kan være vanskeligt at åbne og lukke Galaxy Z Flip 4 med en enkelt håndbevægelse, hvilket jo ellers er en af de fede features ved en klapmobil, men med lidt øvelse går det an. Glem dog alt om at åbne og lukke telefonen lige så hurtigt som 90’ernes klapmobiler, der sprang op lige så hurtigt som en springkniv!

Det skal også nævnes, at Samsungs klapmobil i år er tilgængelig i farverne Bora Purple, Blue, Pink Gold og Graphite. Og derudover er der føromtalte Bespoke-edition, der kan gøre Galaxy Z Flip 4 til markedets nok mest farverige mobil.

Skærm

Ligesom sin forgænger har Samsung Galaxy Z Flip 4 en frontskærm på 1,9 tommer. Den lille skærm lader brugeren svare på telefonopkald (til forskel fra sidste år kan man også vælge tre kontakter, man kan ringe op til direkte fra frontskærmen) eller skifte mellem sange i sin foretrukne musik-app uden at åbne mobilen, og nogle apps understøtter også app-kontinuitet, så man går direkte til den relevante app, hvis man åbner mobilen efter at have klikket på den via frontskærmen. Det gælder bl.a. Diktafon-funktionen.

Den foldbare hovedskærm er samme størrelse (6,7 tommer) og har samme opløsning (FHD+) og ekstremt aflange format (22:9) som Galaxy Z Flip 3, ligesom den også kommer med en opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Og som vi ved, betyder det, at brugeroplevelsen bliver hurtigere og mere blød. 

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung har givet brugeren fleksibilitet ved også at gøre det muligt for billedsøgeren at være på den nederste skærmhalvdel, mens ikoner og betjening forbliver i toppen. Men som udgangspunkt er billedsøgeren øverst som vist her på billedet. (Foto: Peter Gotschalk)

Selve skærmen er fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass (UTG), der er en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden.

Det føles ikke helt som ægte glas, og det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud.

Her har vi brugt Galaxy Z Flip 4 som sit eget kamerastativ sammen med selvudløseren. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

I virkeligheden burde jeg ikke skrive et ord om kameraet, da det stort set ikke har forandret sig siden den første Galaxy Z Flip. Men lad mig rekapitulere de vigtigste pointer for dem, som ikke gider læse de første to tests:

Det er absolut ikke markedets bedste kamera, der sidder i Samsung Galaxy Z Flip 4. Med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis vidvinkel med optisk billedstabilisering og 123 graders ultravidvinkel), og mulighed for HDR10+ video-optagelse er kameraet stort set identisk med det kameramodul, som sad i Samsung Galaxy S9 fra begyndelsen af 2018, selv om det må undvære bl.a. optisk zoom. 

Samsung fremhæver godt nok, at kameraet er blevet opgraderet med en sensor, der skal være 65% lysere end tidligere, og det er da også rigtigt, at selve sensoren er blevet større (1/1.76” mod tidligere 1/2.55”), ligesom pixelstørrelsen er steget fra 1,4 µm til 1,8 µm. Men det betyder bare, at Galaxy Z Flip 4 nu har fået samme sensor- og pixelstørrelse som f.eks. den to år gamle Samsung Galaxy S20 FE, så det er ikke de vilde revolutioner, vi har at gøre med her.

Frontkameraet på 10 megapixel tager gode selfies, men billederne bliver tydeligvis ikke lige så flotte som dem, der tages med det primære kamera. Underholdningsværdien, derimod … (Foto: Peter Gotschalk)

Det smarteste er mobilens formfaktor i sig selv. Især frontskærmen, der kan fungere som kamera-display, så man kan se, hvad man fotograferer eller filmer. Dermed er det så let som ingenting at tage virkelig gode billeder af sig selv med mobilens primære kamera, f.eks. ved hjælp af selvudløseren. Som nævnt guf for wanna-be influencere og andre, som er afhængige af sociale medier. 

En anden hjælpsom detalje er de små ændringer i kamera-app’en, som Samsung har lavet for at udnytte klapmobilens formfaktor. Allerede med den første Galaxy Z Flip kunne man f.eks. flytte ikoner i kamera-app’en fra toppen af skærmen og ned på den nederste del, når man lod klapmobilen være halvåben for at tage selfies. Så ville billedsøgeren befinde sig på den øverste halvdel af skærmen, mens al betjeningen foregik på nederste halvdel.

Med Galaxy Z Flip 4 er det også muligt for billedsøgeren at være på den nederste skærmhalvdel, mens ikoner og betjening forbliver i toppen.

Kameraet har ikke optisk zoom, men kan til gengæld tage gode portrætbilleder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Den væsentligste opgradering af Samsung Galaxy Z Flip 4 er, at klapmobilen er blevet udstyret med Qualcomms nyeste og hurtigste Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Dertil kommer 8 gigabyte hukommelse samt enten 128 (som på vores testeksemplar), 256 eller 512 gigabyte indbygget lagerplads, der ikke kan udvides.

Snapdragon 8+ Gen 1 er samme processor, som sidder i Samsung Galaxy Z Fold 4, og for så vidt angår fart og tempo, er Z Flip 4 lige så hurtig eller hurtigere end sin foldbare kollega, hvilket vores benchmark-resultater også vidner om.

samsung_galaxy_z_flip4_vidvinkel samsung_galaxy_z_flip4_ultravidvinkel
<
>
Klapmobilen kommer ligesom sin forgænger med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis 123 graders ultravidvinkel og vidvinkel med optisk billedstabilisering). (Foto: Peter Gotschalk)

Det eneste alvorlige kritikpunkt har Galaxy Z Flip 4 desværre tilfælles med forgængeren: Selvom batteriet sågar er blevet større, nemlig 3700 mAh mod forgængerens 3300 mAh, har mobilen virkelig svært ved at holde til at blive brugt intenst i løbet af en hel dag.

Vores benchmark-test, der stresstester batteriet så meget som muligt, viste et resultat på blot fire timer og 37 minutter, hvilket er decideret ringe. Faktisk klarer Galaxy Z Flip 4 sig sågar dårligere end sin forgænger, der immervæk klarede et resultat på over fem timer i samme test.

I sidste ende er den dårlige batterilevetid så stort et problem, at det ender med at trække markant ned i vores samlede vurdering.

Konklusion

Samsung Galaxy Z Flip 4 er naturligvis blevet optimeret hist og pist i forhold til sin forgænger. Samsungs nyeste klapmobil kommer bl.a. med Android 12 og Qualcomms nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Hurtigere og mere up-to-date bliver det næppe i skrivende stund.

Men den er også dyrere, og selvom kameraet har fået en større sensor, er det på alle andre punkter identisk med det kamera, der sad i den første Galaxy Z Flip fra 2020. Desuden er batterilevetiden ringere end nogensinde.

Screenshot 20220916 113059 PCMark
Vores benchmark-test, der stresstester batteriet så meget som muligt, viste et resultat på blot fire timer og 37 minutter, hvilket er decideret ringe. (Foto: Peter Gotschalk)

Jovist, Galaxy Flip Z 4 er en sjov mobil, som man designmæssigt kan tilpasse næsten som man vil, og det særlige klapformat giver brugeren visse kreative muligheder, som få andre mobiler på markedet kan matche. 

Men det er ikke nok. De to første Galaxy Z Flip-modeller gav vi vores næsthøjeste karakter, og den første udgave fik sågar vores specielle anbefaling. Mobilmarkedet udvikler sig imidlertid konstant, og i 2022 vurderer vi ikke, at de relativt små forbedringer i forhold til sidste års model, igen er nok til, at dette års Galaxy Z Flip-udgave fortjener samme karakter.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 4
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?