TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 2

Tredje gang er lykkens gang

Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.

Af / 24/09/2020 - 09:12
Samsung Galaxy Z Fold 2

Home mener

  • Foldbar skærm er en nyskabende teknologi, der har skabt en helt ny formfaktor. Desuden kommer mobilen med konfiguration og funktioner fra øverste hylde.
  • Meget, meget dyr, og kameraet er ikke helt så godt, som man burde kunne forvente til prisen. Appkontinuitet virker ikke med alle apps.

Samsungs nyeste foldbare mobil er efterfølgeren til den første Galaxy Fold, der kom på markedet sidste år efter længere tids forsinkelse.

Den første Galaxy Fold led en smule under, at den kom cirka et halvt år for sent på markedet i forhold til den oprindeligt planlagte lancering, og desuden virkede den foldbare skærm en smule skrøbelig.

Det med skærmen havde Samsung fået styr på i vinters med klapmobilen Galaxy Z Flip, og det er da også samme type skærm som på Galaxy Z Flip – fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass, en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden – der har fundet vej til Samsung Galaxy Z Fold 2.

Alligevel advarer Samsung brugeren om, at Galaxy Z Fold 2 er mere skrøbelig end normale smartphones. Det sker allerede under opsætningen, hvor en skærm tidligt i processen gør opmærksom på, at mobilen ikke er hverken støv- eller vandtæt, at man ikke må trykke for hårdt på skærmen, og at man ikke må lade mobilen komme for tæt på kreditkort eller andre ting, som er følsomme over for magneter!

LifestyleDesign 8
Den foldbare mobil fås i to farver, Mystic Black og Mystic Bronze. (Foto: Samsung)

Udseende og konstruktion

Ikke desto mindre er Galaxy Z Fold 2 mærkbart mere robust end sin forgænger. Den langt mere solide og robuste konstruktion bemærker man med det samme, når man har mobilen i hænderne.

Annonce

Ikke mindst når man folder mobilen ud og sammen igen. Der er væsentlig mere modstand i hængslerne – faktisk så meget, at den er svær at åbne med én hånd – og selve mobilens krop, fremstillet i glas på forsiden og en aluminiumlegering på bagsiden af den sammenfoldede mobil, er nu så robust, at man ikke er nervøs for at holde telefonen i et fast greb eller sågar for at tabe den.

Der er også et par andre væsentlige designforskelle på den gamle Galaxy Fold og den nye Galaxy Z Fold 2.

For det første har Samsung ændret på hængslet, der forbinder de to halvdele af den foldbare mobil. Samsung Galaxy Z Fold 2 har således fået et helt nyt hængsel, hvor selve hængselområdet er indbygget i et formtilpasset cylindrisk hus – meget præcist konstrueret, så der skærmes bedst muligt af for støv og skidt.

For det andet er selfie-kameraet på den store primære skærm ikke længere separat placeret i det store udsnit, som skæmmede den tidligere Galaxy Fold. I stedet er kameraet nu synligt gennem et udstanset hul i skærmen. Det betyder bl.a., at den foldbare skærm har fået vokseværk, så den nu måler 7,6 tommer. Til sammenligning måtte den første Galaxy Fold “nøjes” med en foldbar skærm på 7,3 tommer i udfoldet tilstand.

GalaxyZFold2 frontskærm
Samsung Galaxy Z Fold 2 har fået en stor frontskærm på 6,2 tommer. Den er godt nok i 25:9-format og dermed meget smal, men den er til at arbejde på. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm

Den oprindelige Galaxy Fold havde en lille, amputeret frontskærm på 4,6 tommer, der kun kunne bruges til de mest enkle funktioner. Men den nye Galaxy Z Fold 2 kommer med en frontskærm på hele 6,2 tommer, som nok er meget smal (25:9-format), men alligevel har plads nok til, at man kan bruge den foldbare mobil som en almindelig smartphone – inklusive alle apps – uden at folde den ud.

Den foldbare skærm har samme dynamiske 120 Hz opdateringsfrekvens som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, hvilket også er en markant forbedring i forhold til forgængeren.

Til gengæld har den nye skærm samme 4:3-format som den gamle, hvilket betyder, at skærmens proportioner svarer til billedet på ældre billedrørsfjernsyn. De fleste apps tilpasser sig det specielle format uden problemer, men når man vil se video, må man affinde sig med ret brede bjælker både over og under billedet. Medmindre man altså finder ældre TV-klip på YouTube fra de gode, gamle dage, før fladskærms-TV’erne gjorde deres indtog.

Med sit 25:9-format er frontskærmen på en måde derfor bedre egnet til video end den primære skærm, og den er selvfølgelig også en del mere robust. Men ellers er hensigten, at frontskærmen fungerer som en slags indgang til Samsung Galaxy Fold.

Man starter måske en aktivitet på den lille skærm, og lige så snart man åbner mobilen, får man samme app og præcis samme billede op på den store skærm. Denne lille finesse kalder Samsung appkontinuitet, og det virker overraskende godt. Ikke alle apps understøtter funktionen, men for det meste fungerer det glimrende.

Vær dog opmærksom på, at appkontinuitet som udgangspunkt kun virker den ene vej. Har man åbnet en app på den store skærm, flytter den ikke over på den lille skærm, når man klapper mobilen sammen. Det er nemlig hensigten, at mobilen lukkes, når man klapper den sammen, fortæller Samsung.

Under menupunktet “Fortsæt apps på forreste skærm” kan man dog vælge imellem en række apps, der også kan flytte den anden vej, når man lukker telefonen. Denne mulighed understøttes af de fleste apps, men man skal altså vælge hver app manuelt for at få det til at fungere.

Lyd

Ligesom Samsung Galaxy Fold udmærker Galaxy Z Fold 2 sig ved at byde på rigtig god talekvalitet. Og der findes jo rent faktisk mennesker, der indimellem taler i deres mobiltelefon.

Der er ingen fysisk indgang til hovedtelefoner, så man skal forbinde sine hørepropper eller hovedtelefoner via Bluetooth. Men så byder den foldbare mobil også på et dynamisk lydbillede med masser af saft og kraft i alle frekvensområder.

Særdeles overraskende er det dog, at Samsung Z Galaxy Fold 2 også er udstyret med to fremragende stereohøjttalere, der leverer en stærk lydoplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volumen så imponerende, at mobilen lyder bedre end mange af de billigere Bluetooth-højttalere, man kan købe for få hundrede kroner.

Ultravidvinkel selfie
Ved hjælp af frontskærmen og det primære kameras ultravidvinkelobjektiv kan man tage de ondeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som udgangspunkt har Samsung Galaxy Fold samme kameraopbygning som sin forgænger. Det vil sige med tre objektiver, som er henholdsvis en rigtig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en tele. En god kombination af brændvidder, der er praktisk at fotografere med til hverdag.

Kamera-app’en har en række forskellige foto- og videoindstillinger, og i automatisk tilstand er brugerfladen ret renskuret med valg af brændvidde, filter og automatisk hjælp. I manuel tilstand kan man som sædvanlig justere ISO, fokuspunkter, hvidbalance og eksponeringskompensation. Men også kontrast og farvemætning samt manuelt blændeskift.

App’en byder også på et par specielle funktioner, som drager nytte af den foldbare skærm – bl.a. det såkaldte Capture View Mode, som viser brugeren den nyeste optagelse på den nederste halvdel af hovedskærmen, mens kameratilstanden forbliver aktiveret på den øverste halvdel.

Desuden har Galaxy Z Fold 2 på grund af det specielle design ikke blot ét, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskærm finder vi et enkelt objektiv på 10 megapixel, der tager glimrende billeder, og på indersiden sidder der et identisk selfie-kamera, så man kan tage hurtige selvportrætter, lige meget hvilken skærm man bruger.

Det er også muligt at bruge frontskærmen som kamerasøger, så man kan tage virkelig onde selfies med hovedkameraets ultravidvinkelobjektiv.

Alt i alt er det nemt og ligetil at fotografere med Galaxy Z Fold 2. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvidbalance og fine farver. Nattemodus er derimod ikke noget at skrive hjem om, ligesom kameraet kun kommer med 2x optisk zoom. Så det er også tydeligt, at Samsung trods den foldbare mobils ekstremt høje pris ikke har prioriteret kameraet på Galaxy Z Fold 2 lige så højt som på topmodeller som Galaxy Note 20 Ultra og Galaxy S20 Ultra.

makro
Man kan sagtens komme helt tæt på. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Der er ikke meget ved en overdimensioneret, foldbar skærm, hvis ikke det store skærmareal bliver brugt til noget. Men den opgave har Samsung løst på fornuftig vis ved at lade Galaxy Z Fold 2 understøtte multitasking i forskellige udformninger. Man kan således have flere apps åbne på samme tid på den store skærm, ligesom man også kan åbne flere vinduer fra samme app og se dem side om side på skærmen. Med træk-og-slip-funktionalitet, som man kender fra sin computer, kan man hive tekst, billeder og dokumenter fra én app til en anden.

Og selv om det selvfølgelig kræver en masse kræfter og energi at drive så stor en mobiltelefon med så mange funktioner, skærme og kameraer, så klarer Galaxy Fold sig også mere end hæderligt på den front.

Hvor Samsung Galaxy Fold som nævnt led en smule under, at den kom på markedet med en “forældet” processor, så er Galaxy Z Fold 2 blevet udstyret med den p.t. hurtigste processor på markedet: Snapdragon 865+ med 5G.

På vores breddegrader er vi ellers vant til, at Samsungs flagskibsmobiler kommer med sydkoreanernes egne Exynos-processorer – Galaxy Note 20 Ultra kom således med Exynos 990 octa-core – men Qualcomms bedste processor er faktisk hurtigere over hele linjen, hvilket vores benchmark-resultater også vidner om.

Med et batteri på 4500 mAh holder Galaxy Z Fold 2 strøm hele dagen og klarer næsten ti en halv time i vores benchmark-test, der presser mobilen til det yderste.

Screenshot 20200918 084927 PCMark
Vores benchmark-test viser, at det 4500 mAh store batteri holder strøm i knap ti timer og 30 minutter ved maksimal belastning. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Man kommer ikke uden om, at Samsung Galaxy Z Fold 2 er meget, meget dyr! Næsten 16.000 kroner for en smartphone er så mange penge, at ikke engang Apple kan være med. Selv den allerdyreste udgave af iPhone 11 Pro Max koster “kun” 12.999 kroner, så man skal virkelig være glad for ideen om en foldbar mobilskærm (eller meget velhavende), hvis Galaxy Z Fold 2 skal kunne friste.

Men hvis det er tilfældet, så er Samsung Galaxy Z Fold 2 et fantastisk produkt, som retter op på alle børnesygdommene fra forgængeren. Og ligesom Samsung har haft held med at skabe en helt egen produktkategori med sine Galaxy Note-mobiler, forventer vi afgjort, at Galaxy Z Fold-produkterne er kommet for at blive.

Den foldbare formfaktor giver helt nye muligheder – både i forhold til arbejde og underholdning – og hvis man allerede var fristet sidste år, men tøvede, fordi den første Galaxy Fold virkede ufærdig, så er det nu, man skal slå til.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 2
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Apple iPad mini 7 har masser af kræfter, men savner innovation

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur