TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsungs bedste bud på fremtidens mobil

Samsung Galaxy Z Fold 3 er den bedste foldbare mobil fra sydkoreanerne til dato. Men er du sikker på, at en foldbar mobil er noget for dig?

Af / 10/09/2021 - 15:21
Samsung Galaxy Z Fold 3

Home mener

  • Bedste foldbare mobil fra Samsung hidtil. Mere robust end forgængeren, idet den nu er vandtæt ned til 1,5 meter. Understøtter også S-Pen. Kommer med konfiguration fra øverste hylde.
  • Meget, meget dyr. Kameraet kunne man også have forventet sig mere af, især til prisen. Dårligere batterilevetid end forgængeren. Og er foldbare mobiler overhovedet noget, forbrugerne vil have? Vi er kommet i tvivl.

Jeg er nødt til at sige det med det samme. Jeg bliver mere og mere skeptisk over for selve konceptet med foldbare mobiler. Vi har allerede anmeldt flere af slagsen, og rent teknologisk er det imponerende, hvad producenter som Motorola og Samsung har opnået på ganske kort tid.

Men alligevel begynder hele fænomenet at minde mig om den bølge af 3D-produkter, som strømmede ud på markedet for cirka ti år siden. Alting skulle være i 3D – mest af alt dit TV – men uanset hvor meget producenterne slog på tromme for teknologien, var forbrugerne mest af alt bare ligeglade.

Og selv om det kan virke uvidenskabeligt og subjektivt, så får jeg mere og mere indtryk af, at de fleste forbrugere reagerer præcis ligesådan på foldbare smartphones. Bevares, alle synes da, at teknologien er fascinerende, og at det ser fedt ud med sådan en klapmobil, men siden de dyre produkter begyndte at komme på markedet har jeg – siger og skriver – ALDRIG nogensinde set et helt almindeligt menneske med en klapmobil noget sted i offentligheden. Og jeg har de seneste 18 måneder boet både i Danmark, Tjekkiet og Tyskland.

Tal fra diverse analyseinstitutter indikerer, at Samsung indtil videre skulle have solgt over to millioner eksemplarer af deres tidligere foldbare modeller som Galaxy Z Flip og Galaxy Z Fold 2 på verdensplan, men jeg er skeptisk. Det kan sagtens være, at min subjektive opfattelse er forkert, men jeg føler mig overbevist om, at disse tal ikke tegner et reelt billede af forbrugernes interesse.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Blandt de vigtigste nyheder er, at Galaxy Z Fold 3 er IPX8-certificeret og dermed vandtæt ned til halvanden meters dybde i op til 30 minutter. (Foto: Samsung)

Og det er ikke, fordi teknologien ikke er blevet bedre. For det er den, hvilket min test også viser. Men i praksis er det simpelthen de færreste, der har lyst til eller behov for at bruge en foldbar mobil i det daglige. Specielt i det tablet-format, som Galaxy Z Fold 3 tilbyder.

Annonce

Nok er tanken om at kunne bruge sin mobil både som almindelig smartphone og som tablet da fascinerende, men når det kommer til stykket, så gider man ikke lukke mobilen op og klappe den sammen hele tiden. Det er for upraktisk til hverdagsbrug, og det siger jeg også på egne vegne efter at have haft adskillige foldbare modeller i hænderne de sidste to år. Hver eneste gang jeg er blevet færdig med en test af en Galaxy Z Fold-model, har jeg glædet mig til at blive færdig, så jeg kunne komme tilbage til min almindelige smartphone.

Naturligvis forstår jeg, at ikke alle deler min holdning, og hvis du tilfældigvis hører til dem, der virkelig synes godt om foldbare smartphones, så læs endelig videre, for så bliver du ikke skuffet over Samsung Galaxy Z Fold 3.

Udseende og konstruktion

Nuvel, lad mig begynde selve testen med at gøre én ting krystalklart: Hvis du allerede har en Galaxy Z Fold 2, behøver du ikke at investere i efterfølgeren. Dertil er forskellene på de to modeller for små.

Præcis som 2’eren er Galaxy Z Fold 3 robust og solid. Det mærker man ikke mindst, når man folder mobilen ud og sammen igen. Der er så meget modstand i hængslerne, at den er svær at åbne med én hånd. Selve mobilens krop, fremstillet i glas på forsiden og en aluminiumlegering på bagsiden af den sammenfoldede mobil, er nu så robust, at man ikke er nervøs for at holde telefonen i et fast greb eller sågar for at tabe den.

Allerede Galaxy Z Fold 2 var blevet udstyret med et hængsel, hvor selve hængselområdet var indbygget i et formtilpasset cylindrisk hus – meget præcist konstrueret, så der bedst muligt kunne skærmes af for støv og skidt. Galaxy Z Fold 3 har så fået forstærket hængslet yderligere, idet konstruktionen nu er fremstillet af såkaldt Armor Aluminium. Ifølge Samsung gør det hele baduljen ca. 10 procent mere holdbar, hvilket ærlig talt er svært at efterprøve i praksis. Men det skal nok passe.

Den vigtigste forbedring, Galaxy Z Fold 3 kan byde på, er IPX8-certificering, hvilket i praksis betyder, at telefonen er vandtæt ned til 1,5 meters dybde i 30 minutter. Den er dog ikke støvtæt.

Skærm

Også når det gælder skærmene på den nyeste Samsung-foldbare, er alt stort set ved det gamle. Galaxy Z Fold 3 kommer således med en frontskærm på 6,2 tommer, som godt nok er meget smal (25:9-format), men alligevel har plads nok til, at man kan bruge den foldbare mobil som en almindelig smartphone – inklusive alle apps – uden at folde den ud. Nyt i forhold til sidste år er dog, at frontskærmen på dette års model kommer med en opdateringsfrekvens på 120 Hz – altså ligesom den 7,6 tommer store foldbare skærm.

Sidstnævnte er fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden.

Det føles ikke helt som ægte glas, og det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud.

02 02 Q2 Family 01 galaxyzfold3 5g family phantomgreen phantomblack phantomsilver L
Den foldbare mobil fås i tre farver: Phantom Green, Phantom Black og Phantom Silver. (Foto: Samsung)

Det forstyrrer dog hverken brugeroplevelsen eller billedkvaliteten, som stort set er på niveau med, hvad vi er vant til fra Samsungs andre topmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 3 også HDR10+, som optimerer billedet med hensyn til farvegengivelse og kontrast.

Det mest karakteristiske ved den foldbare skærm er faktisk 4:3-billedformatet, der svarer til billedet på ældre billedrørsfjernsyn. De fleste apps tilpasser sig det specielle format uden problemer, men når man vil se video, må man affinde sig med ret så brede bjælker både over og under billedet. Medmindre man altså finder ældre TV-klip på YouTube fra de gode, gamle dage, før fladskærms-TV’erne gjorde deres indtog.

Som noget helt nyt understøtter Galaxy Z Fold 3 Samsungs S Pen. S Pen kommer sågar i to helt nye versioner – S Pen Fold Edition og S Pen Pro – der dog skal købes separat.

Sammen med understøttelsen af S Pen får Galaxy Z Fold 3 også nye produktivitetsfunktioner, bl.a. mere fleksibel multitasking, herunder den såkaldte flextilstand, der lader dig flytte den aktive del af en app til den ene halvdel af skærmen, når mobilen er foldet oprejst, mens der vises et panel nederst på skærmen med ekstra kontrolelementer.

Lyd

Galaxy Z Fold 3 udmærker sig ved at byde på rigtig god talekvalitet. Og der findes jo rent faktisk mennesker, som indimellem taler i deres mobiltelefon.

Der er ingen fysisk indgang til hovedtelefoner, så man skal forbinde sine hørepropper eller hørebøffer via Bluetooth. Men så byder den foldbare mobil også på et dynamisk lydbillede med masser af saft og kraft i alle frekvensområder.

Særdeles overraskende er det dog, at Samsung Z Galaxy Fold 3 også er udstyret med to fremragende stereohøjttalere, der leverer en stærk lydoplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volumen så imponerende, at mobilen lyder bedre end mange af de billigere Bluetooth-højttalere, man kan købe for få hundrede kroner.

Ultravidvinkel selfie
Ved hjælp af frontskærmen og det primære kameras ultravidvinkelobjektiv kan man tage de ondeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som udgangspunkt har Samsung Galaxy Fold 3 samme kameraopbygning som sin forgænger. Det vil sige med tre objektiver, som er henholdsvis en rigtig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en tele. En god kombination af brændvidder, der er praktisk at fotografere med til hverdag.

Kamera-app’en har en række forskellige foto- og videoindstillinger, og i automatisk tilstand er brugerfladen ret renskuret med valg af brændvidde, filter og automatisk hjælp. I manuel tilstand kan man som sædvanlig justere ISO, fokuspunkter, hvidbalance og eksponeringskompensation. Men også kontrast og farvemætning samt manuelt blændeskift.

App’en byder også på et par specielle funktioner, som drager nytte af den foldbare skærm – bl.a. den såkaldte Capture View Mode, som viser brugeren den nyeste optagelse på den nederste halvdel af hovedskærmen, mens kameratilstanden forbliver aktiveret på den øverste halvdel.

Desuden har Galaxy Z Fold 3 på grund af det specielle design ikke blot ét, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskærm finder vi et enkelt objektiv på 10 megapixel, der tager glimrende billeder, og på indersiden sidder der et lille selfie-kamera, så man kan tage hurtige selvportrætter, lige meget hvilken skærm man bruger.

4MP selfie
Til gengæld er det lille selfie-kamera, som Samsung har skjult bag den foldbare skærm, altså ikke meget værd. (Foto: Peter Gotschalk)

Her er det nyt, at Samsung har gemt kameraet bag skærmen, hvor der på forgængeren var et lille udstanset hul i skærmen, som selfie-kameraet kunne kigge ud ad. Prisen for, at dét kamera nu sidder bag skærmen, så man kan bruge sin udfoldede mobilskærm uden huller i billedet, er at det nye kamera kun er på 4 megapixel, og billedkvaliteten bliver desværre derefter.

Det er også muligt at bruge frontskærmen som kamerasøger, så man kan tage virkelig onde selfies med hovedkameraets ultravidvinkelobjektiv.

Alt i alt er det nemt og ligetil at fotografere med Galaxy Z Fold 3. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvidbalance og fine farver. Nattetilstanden er derimod ikke noget at skrive hjem om, ligesom kameraet kun kommer med 2x optisk zoom. Så det er også tydeligt, at Samsung trods den foldbare mobils ekstremt høje pris ikke har prioriteret kameraet på Galaxy Z Fold 3 lige så højt som på topmodeller som Galaxy S21 Ultra.

selfiekamera skjult
Det lille 4 megapixel selfie-kamera, der normalt gemmer sig bag den foldbare skærm, kommer til syne, når man bruger det. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Der er ikke meget ved en overdimensioneret foldbar skærm, hvis ikke det store skærmareal bliver brugt til noget. Men den opgave har Samsung løst på fornuftig vis ved som nævnt at lade Galaxy Z Fold 3 understøtte multitasking i forskellige udformninger.

Man kan således have flere apps åbne på samme tid på den store skærm, ligesom man også kan åbne flere vinduer fra samme app og se dem side om side på skærmen. Med træk-og-slip-funktionalitet, som man kender fra sin computer, kan man hive tekst, billeder og dokumenter fra én app til en anden.

Og selv om det selvfølgelig kræver en masse kræfter og energi at drive så stor en mobiltelefon med så mange funktioner, skærme og kameraer, så klarer Galaxy Fold Z 3 sig også mere end hæderligt på den front.

Men den foldbare mobil er også blevet udstyret med den p.t. hurtigste processor på markedet: Snapdragon 888 med 5G.

På vores breddegrader er vi ellers vant til, at Samsungs flagskibsmobiler kommer med sydkoreanernes egne Exynos-processorer – Galaxy S21 Ultra kom således med Exynos 2100 octa-core – men Qualcomms bedste processor er faktisk hurtigere over hele linjen, hvilket vores benchmark-resultater også vidner om.

Med et batteri på 4400 mAh holder Galaxy Z Fold 3 strøm det meste af dagen, men klarer dog kun godt otte timer i vores benchmark-test, der presser mobilen til det yderste. Forgængeren klarede over ti timer, så her er der tale om en lille forringelse, der dog vil være til at leve med for de fleste.

AnTuTu Benchmark
I benchmark-tests klarer Galaxy Z Fold 3 sig på linje med andre topmodeller. Det skulle da også bare mangle til den pris! (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Selv om Samsung Galaxy Z Fold 3 er blevet knap et par tusind kroner billigere end sin forgænger, er sydkoreanernes foldbare smartphone stadig bare virkelig dyr! Over 14.000 kroner for en mobiltelefon er så mange penge, at ikke engang Apple kan være med. Selv den allerdyreste udgave af iPhone 12 Pro Max koster “kun” 12.399 kroner, så man skal virkelig være glad for ideen om en foldbar mobilskærm, for at Galaxy Z Fold 3 skal kunne friste.

Hvis det er tilfældet, så er Samsung Galaxy Z Fold 3 et fantastisk produkt, som byder på vigtige optimeringer såsom S-Pen-understøttelse samt vandtæthed og bedre frontskærm i forhold til forgængeren.

Som nævnt er vi imidlertid begyndt at blive skeptiske over for selve konceptet med foldbare mobiler, så en speciel anbefaling vil vi ikke give. Og hvis du allerede er fan af Galaxy Z Fold-serien, så køber du nok også den nyeste model uanset. Men betragtet ud fra sine egne præmisser er den nye Galaxy Z Fold 3 den bedste foldbare mobil, Samsung endnu har produceret. Også selv om batteritiden kunne have været lidt bedre.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 3
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?

Massiv opgradering af Pixel Watch

Fremragende software i OK mobil