Samsung satser stort på den foldbare formfaktor. Faktisk er det i skrivende stund knap fem år siden, den koreanske mobilproducent lancerede den første foldbare smartphone i Galaxy-serien. Alligevel udgør foldbare mobiler stadig kun en brøkdel af det danske mobilmarked.
Det er som om, forbrugerne ikke rigtigt lader sig overbevise om det smarte i at kunne folde sin smartphone sammen på midten. Men Samsung fortsætter ufortrødent med at sende nye klapmobiler og foldbare smartphones på markedet.
For nylig lancerede koreanerne således Samsung Galaxy Z Flip 6, som vi allerede har testet, samt Samsung Galaxy Z Fold 6, der er genstand for denne test.
Den foldbare hybrid mellem en smartphone og en tablet er en produktkategori helt for sig selv med unikke anvendelsesmuligheder både i forhold til produktivitet og underholdning. Det manglede også bare, for man betaler i både pose og sæk for to skærme, tre separate kameramoduler, S-Pen-understøttelse, multitasking, markedets (næst)hurtigste mobilprocessor, de nyeste Galaxy AI-funktioner osv. Det var også tilfældet sidste år, hvor forgængeren Samsung Galaxy Z Fold 5 kostede spidsen af en jetjager. Men tro det eller ej, Galaxy Z Fold 6 koster endnu mere end sine forgængere, og dermed er det også sagt, at Samsungs foldbare monstermobil ikke er for alle og enhver. Langt de fleste er bedre tjent med en traditionel smartphone, men er man ”first mover” og absolut powerbruger (og godt ved muffen), er den nyeste tilføjelse til Galaxy Z Fold-serien absolut en overvejelse værd. Den er nemlig mere af det samme på den gode måde.
Udseende og konstruktion
For første gang, siden Fold-modellen blev lanceret første gang tilbage i 2019, har den nye Galaxy Z Fold 6 fået IP48-certificering, hvilket vil sige, at den foldbare mobil for første gang tilbyder en vis beskyttelse mod støv samt naturligvis vandtæthed. Både frontskærm og mobilens bagside er desuden beskyttet af Gorilla Glass Victus 2.
Den nye mobil er også blevet en anelse bredere og mindre høj end Galaxy Z Fold 5 med målene 153,5 x 132,6 x 5,6 mm (udfoldet) og en vægt på 239 gram, hvilket er 14 gram mindre end forgængeren. Desuden har skærmen ikke længere afrundede hjørner, og alt i alt virker designet mere kompakt, selvom selve skærmstørrelsen ikke har ændret sig.
Præcis som sine forgængere er Galaxy Z Fold 6 robust og solid. Det mærker man ikke mindst, når man folder mobilen ud og sammen igen. Der er så meget modstand i hængslerne, at den er svær at åbne med én hånd.
Galaxy Z Fold 6 er desuden udstyret med et hængsel, hvor selve hængselområdet er indbygget i et formtilpasset cylindrisk hus – meget præcist konstrueret, så der bedst muligt skærmes af for støv og skidt. Hele herligheden er fremstillet af såkaldt ”Armor Aluminium”.
Skærm og lyd
Galaxy Z Fold 6 er udstyret med en frontskærm på 6,3 tommer, der er meget smal (22:9-format), men alligevel har plads nok til, at man med nød og næppe kan bruge den foldbare mobil som en almindelig smartphone – inklusive alle apps – uden at folde den ud. Der er en lille smule mere plads på dette års frontskærm end på sidste års model (2.376 x 968 mod 2.316 x 904 pixel). Men det er en ret minimal forbedring, som ikke er til at se med det blotte øje, og der er stadig lang vej, før Samsung kan konkurrere med OnePlus Open på dét punkt.
OnePlus’ foldbare smartphone har nemlig en frontskærm i 20:9-format (2.484 x 1.116 pixel), der svarer til skærmen på flere normale smartphones (f.eks. Samsungs egen Galaxy S21 Ultra) og dermed ikke opleves som smal og klaustrofobisk, hvilket altså er tilfældet med Samsung Galaxy Z Fold 6.
Den væsentligt større foldbare skærm (7,6”, 2.160 x 1.856 pixel) er fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass, der er en slags glaslegering med et tyndt lag plast (forstærket og måler nu 50 mikrometer imod tidligere 30 mikrometer) som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden. Det føles ikke helt som ægte glas, og det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud.
Det forstyrrer dog hverken brugeroplevelsen eller billedkvaliteten, som stort set er på niveau med, hvad vi er vant til fra AMOLED-panelerne på Samsungs andre topmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 6 fået en maksimal lysstyrke på hele 2.600 nit, mens opdateringsfrekvensen stadig er dynamisk mellem 1 og 120 Hz.
Også i år understøtter Galaxy Z Fold 6 Samsungs S Pen, der dog skal købes separat.
Der er ingen fysisk udgang til hovedtelefoner, så man skal forbinde sine hørepropper eller hørebøffer via Bluetooth. Men så byder den foldbare mobil også på et dynamisk lydbillede med masser af saft og kraft i alle frekvensområder. Samsung Z Galaxy Fold 6 er tilmed udstyret med to fremragende stereohøjttalere, der leverer en stærk lydoplevelse.
Kamera
Siden Galaxy Z Fold 4 har Samsungs foldbare flagskibsmobil været bestykket med kameraopsætningen fra Samsung Galaxy S22-serien, og det er desværre også tilfældet i år. Galaxy Z Fold 6 kommer altså med 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt 10 megapixel tele også med optisk billedstabilisering samt 3x optisk zoom. Dertil kommer to selfie-kameraer på hhv. 10 megapixel (placeret over den lille frontskærm) og 4 megapixel placeret under den foldbare skærm som et såkaldt Under Display Camera, hvilket også er samme opsætning som på forgængerne.
Mobilen tager ganske fremragende billeder, uanset om man zoomer ind, bruger ultravidvinkellinsen eller tager standardbilleder med det 50 megapixel store vidvinkelobjektiv. HDR-teknologien er veludviklet og har normalt ikke de store problemer med at balancere lyse og mørke områder.
Alligevel er det lige godt tankevækkende, at man ikke får den bedst mulige kameraløsning, hvis man køber den absolut dyreste smartphone på markedet. Mon ikke Galaxy Z Fold 6 kunne have haft plads til bare dele af det overlegne kamerasystem fra Galaxy S24 Ultra? F.eks. kunne den forbedrede telelinse på 50 megapixel have sørget for 5x optisk zoom, og hovedsensoren på 200 megapixel havde heller ikke været at foragte. Men ak, Samsung har prioriteret anderledes. Hovedvægten er på alle de nye muligheder for efterredigering af billederne med AI.
Til gengæld har Galaxy Z Fold 6 på den front endnu flere tricks oppe i ærmet end Galaxy S24-serien, som introducerede Galaxy AI og de første AI-baserede efterredigeringsmuligheder.
Funktioner
Først og fremmest er funktionen ”Skitse til billede” virkelig interessant, og den skal nok blive brugt af mange til både seriøs billedredigering samt sjov og ballade i sociale sammenhænge. Kort og godt kan man med ”Skitse til billede” tegne på et foto enten med fingeren eller med S Pen, og Galaxy AI forsøger så at omdanne de barnlige streger til noget, der ser virkeligt ud på billedet. Bare se på billedeksemplerne, hvor både artiklens journalist og en kollega får hat på, hvorefter en hvid kat pludselig sidder med ved bordet.
En anden sjov AI-effekt er ”Portrætstudio”, som lader brugeren omdanne et almindeligt portræt, f.eks. en selfie, til en tegneserietegning, et 3D-billede eller en blyantsskitse. Det virker ret godt. Hvor nyttigt det er, er en helt anden sag.
Blandt andre nye Galaxy AI-funktioner, som ikke har med billedredigering at gøre, finder vi ”Opsummer”, der kun virker i Samsungs egen internetbrowser og på få sekunder kan give brugeren en kortere eller længere opsummering ved hjælp af AI af tekst på en given webside.
Et par særdeles nyttige funktioner, vi kender fra Galaxy S24-serien, har også fået en opgradering med Galaxy Z Fold 6. Takket være det foldbare format og frontskærmen på ydersiden af mobilen sørger ”Conversation mode” eksempelvis for, at samtalepartneren både kan lytte til og læse oversættelsen på frontskærmen, når man bruger den såkaldte Tolk-funktion til at live-oversætte, hvad man siger på sit eget sprog.
Endnu bedre er det, at ”Oversæt direkte”, der kan oversætte telefonopkald direkte i realtid på din smartphone, nu også virker sammen med tredjepart-apps. Det gælder bl.a. Facebook Messenger, WhatsApp, Signal og Telegram. Vi har prøvet det, og det virker perfekt. Oversættelsen sker direkte på enheden, og derfor er krypteringen i flere af de nævnte apps ikke noget problem.
Flere af de ovennævnte funktioner vil blive tilgængelige i nær fremtid på eksisterende Galaxy-modeller, men kan man ikke vente med at afprøve det nyeste af det nye inden for Galaxy AI, er et køb af Galaxy Z Fold 6 da en overvejelse værd.
Ydelse
Samsung Galaxy Z Fold 6 er ikke den første Galaxy-smartphone, vi har testet, som leveres med Snapdragon 8 Gen 3 fra Qualcomm. Også f.eks. Samsung Galaxy S24 Ultra og Galaxy Z Flip 6 har Snapdragon 8 Gen 3 siddende under motorhjelmen til at drive værket. Galaxy Z Fold 6 præsterer på niveau med Galaxy S24 Ultra, og ydelsen er dermed på stort set alle punkter helt i top. Også selvom vi har målt højere AI-ydelse med andre mobiler, f.eks. de kinesiske modeller Xiaomi 14 Ultra og Honor Magic6 Pro.
Men ingen smartphones på markedet tilbyder i skrivende stund integrerede AI-funktioner på niveau med Samsungs nyeste Galaxy-mobiler, så de kinesiske konkurrenters højere AI-benchmarks er yderst teoretiske, mens en smartphone som Galaxy Z Fold 6 meget tydeligt viser, hvor skabet skal stå, når det gælder kunstig intelligens. Og i daglig brug oplever vi da også, at alle AI-funktioner fungerer lynhurtigt og uden forsinkelser.
Snapdragon 8 Gen 3 har også bedre styr på strømstyringen end sidste års processor-generation, selvom et benchmark-resultat på 6 timer og 20 minutter ikke ligefrem får champagnepropperne til at springe.
Konklusion
I og for sig er Samsung den mest nyskabende mobilproducent på markedet i disse år. Den koreanske elektronikgigant brænder for den foldbare formfaktor, selvom både konkurrenter og forbrugere tøver med at omfavne den. Og med Galaxy AI er Samsung kommet længere end nogen anden producent med at integrere kunstig intelligens i smartphones og tilbyde brugerne praktiske og brugervenlige anvendelsesområder for teknologien.
Samsung Galaxy Z Fold 6 kombinerer begge dele i ét produkt, og i skrivende stund skal man lede længe efter et mere innovativt produkt på mobilmarkedet. Men man skal også have den helt store tegnebog op ad lommen, hvis der skal investeres i en Galaxy Z Fold 6, og derfor er det en lille streg i regningen, at Samsung ikke er nået helt i mål med deres absolut dyreste mobile enhed. Frontskærmen bør blive bredere, hvis den foldbare formfaktor skal være hundrede procent anvendelig, og til prisen er det i 2024 ikke helt godt nok at levere et kamerasystem fra 2022.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer