TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: 6 mobilkameraer

Lad kameraet blive hjemme

Billedkvaliteten når nye højder med de seneste mobilkameraer, og vi har fundet de allerbedste.

Af / 18/02/2014 - 12:07
6 mobilkameraer

Kompaktkameraet er ved at uddø, og det er ikke så underligt. Der findes efterhånden meget små systemkameraer, som tager langt bedre billeder, og de fleste af os bruger i dag mobilkameraet til spontane fotos. Telefonen er altid i lommen og kan hurtigt findes frem for at forevige en uventet situation eller dele noget spændende på de sociale medier. Men hidtil har billedkvaliteten ikke været på niveau med selv de mest simple kompaktkameraer.

Det seneste års tid er der dog sket en masse med mobilkameraerne. Kappestriden om, hvem der har flest megapixel, er ikke længere interessant, og producenterne er nødt til at finde noget nyt at skrive på æsken. Og heldigvis ser de ud til at have opdaget, at folk ikke kun vil have store billeder, de vil rent faktisk have gode billeder. Det har startet et nyt våbenkapløb, som vi har kunnet se ved demonstrationer og på messer, og som vi har rapporteret om her i bladet.

Kamerateknologi i mobilen
Et eksempel er Sony Mobile, der rent faktisk satte sig ned med Sonys kameradivision, da de skulle opgradere Xperia Z. Det resulterede i, at det lykkedes at klemme sensoren fra de rigtige kompaktkameraer ind i telefonen. Desuden fik de en masse ideer til, hvordan mobilens kraftige processor kunne simulere en billedprocessor. Og de lånte meget af softwaren til at behandle billederne, ligesom kamera-app’en kom til at se mere ud som et rigtigt kamera.

Også Nokia og HTC har arbejdet på sensoren, som er den del, der opfanger lyset fra linsen og skal lave et billede ud af det. HTC besluttede sig for, at færre pixels var det rigtige, hvilket giver større sensorpunkter og dermed mere lys. Nokia tænkte lige modsat og pressede flere små punkter ind på deres sensor for derefter at lade softwaren sammensætte resultatet til et mindre billede. Hvad der virker bedst, kan du læse i denne test.

Men uanset hvem der vinder testen, er vi alle vindere. For mobilproducenterne er begyndt at tænke som kameraproducenter. Kameraet er ikke længere blot et nødvendigt onde, men noget der prioriteres. Måske kan vi ikke helt gemme kompaktkameraet væk endnu, men det er tæt på. Giv det et år eller to, og se, om overskriften ikke kommer til at passe.

Annonce

Testkriterier
Vi bad de store producenter om at anbefale den model, som de synes har den allerbedste billedkvalitet. Derefter tog vi en masse billeder med telefonerne, der kunne afsløre svagheder. F.eks. et billede af en tallerken på en restaurant i dårligt lys, et nærbillede samt et billede af geometriske mønstre, der afslører fortegning. Desuden brugte vi standardiserede farve- og gråkort i et fotostudie for at afsløre farvestik og dårlig hvidbalance. Alle billeder blev så gransket på en kalibreret skærm og bedømt mht. skarphed, støj, farvegengivelse, hvidbalance og geometri.

Karaktererne i denne test gælder kun for kameraerne, ikke for mobiltelefonerne som helhed.

LG G2

Teknologitung og ujævn

Billedstabilisering og god optik saboteres af software, der behandler billederne alt for meget.

Ægte billedstabilisering hjælper med at undgå uskarpe billeder og kan give gode natfotos. Autotilstanden gør et godt stykke arbejde med eksponeringen.
Softwaren synes at hade billedstøj i en sådan grad, at den prioriterer støjreduktion højere end at bevare detaljer i billedet.
Læs hele testen

HTC One

Mørkets fyrste

Den trives bedre i en mørk krog end ude i naturen.

Der er få mobiler, som kan prale af lige så gode billeder i svag belysning. Mange indstillingsmuligheder og funktioner til dem, der gerne vil have kontrol over fotograferingen.
Den håndterer ikke vanskelige optageforhold specielt godt, og detaljeskarpheden er ikke den bedste.
Læs hele testen

Apple iPhone 5S

Hurtig og nem

Blandt de almindelige kameratelefoner hører iPhone stadig til i toppen.

Et hurtigt kamera, der som regel formår at tage gode billeder med fuld automatik. Blitzen giver et dejlig varmt lys.
Fraværet af rigtig billedstabilisering gør, at man risikerer uskarpe billeder. I svag belysning er der meget støj, og detaljerne tværes ud.
Læs hele testen

Sony Xperia Z1

Bedst af de tynde

Ser vi bort fra de telefoner, hvis objektiv rager ud, så er Xperia Z1 stadig den bedste.

Tager gode billeder til hverdagsbrug, selv i svagt lys. Giver mulighed for at fotografere under ekstreme forhold, fordi den er vandtæt.
Højeste opløsning giver problemer med billedkvaliteten.
Læs hele testen

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Mislykket kompromis

Hverken et godt kamera eller en god telefon, men en kombination, der ikke duer.

Rigtig optisk zoom gør den mere nyttig på ferien end en kameratelefon. God ægte blitz.
Tager ikke bedre billeder end de bedste mobilkameraer i de fleste situationer. For stor og klodset som smartphone.
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere