(Dette er kun en test af kameraet. Vi vender tilbage med en fuld test af hele mobiltelefonen.)
Da rygterne begyndte at gå om en Nokia-mobil med flere kameraer end nogen anden telefon, håbede mange på noget fantastisk. Og da de første billeder af den lækkede, så den ud til at have op til seks kameraer. Det var derfor noget af en skuffelse, da Nokia 9 PureView viste sig at have fem kameraer med samme brændvidde. Ingen zoom og ingen vidvinkel.
Det er i praksis ét kamera, men med fem objektiver. To af dem er i farver, mens tre sort-hvide hjælper med at fange mere lys og flere detaljer. De fem eksponeringer smeltes derefter sammen til ét billede. Ligesom Huawei P9 gjorde det i 2016.
Nokias kamera-app byder ligesom før på mange muligheder. Der er seks foto- og tre videoindstillinger. Plus at man kan vælge filtre, slå bevægelige billeder til, indstille en timer og aktivere Google Lens. Desuden kan man aktivere dybdesensoren, som gør det muligt at justere fokus senere i Google Photos.
Vi sætter pris på, at man kan gemme billeder i raw-format til efterbehandling, selv om det kræver Adobe Lightroom, hvis man vil gøre det i telefonen. Desuden er der en manuel tilstand, hvor man selv kan justere hvidbalance, ISO, lukkertid og eksponeringskompensation. Funktioner, der er værdsat af fotoentusiaster.
I sine bedste øjeblikke tager Nokia 9 PureView strålende billeder, der fanger detaljer i skyggerne og bevarer de naturlige farver. Problemet er, at den lige så ofte fejler, og man får udbrændte højlys, uforudsigelige eksponeringer eller uskarphed. Altså må man tage flere billeder og håbe, at et af dem blev godt. Det skal også siges, at det naturlige look i billederne af mange beskrives som “blege farver”.
Påstanden om gode mørkebilleder er helt hen i vejret. I vores – ganske krævende – mørketest blev de kulsorte. Men frem for alt er kameraet langsomt. Hvis man vil se, hvordan billedet blev, må man vente fra et par sekunder op til 20 (!) sekunder, mens det behandles.
Konklusion
Med rekordmange kameraer på bagsiden lover Nokia både bedre kvalitet og ditto mørkebilleder. Men læg mærke til, at det i praksis kun er ét kamera, hvor billederne fra de to farvekameraer og de tre sort-hvide smeltes sammen til ét. Man får altså hverken vidvinkel eller tele.
Ideen er dog god, og når automatikken lykkes, bliver billedkvaliteten glimrende. Problemet er bare, at den ofte mislykkes, og det tager en evighed, før billedbehandlingen er færdig, så man kan se resultatet. Desuden gav det de dårligste billeder i svagt lys. Forhåbentlig er dette et software-problem, som Nokia kan rette op på med en opdatering.
Også i denne test:
Apple iPhone XS
iPhone er kommet bagud
Et stort skridt fremad i 2018 viste sig ikke at være nok til at følge med i 2019.
Huawei P30 Pro
Huawei er igen kamerakonge
Med en innovativ telelinse og fantastiske mørkebilleder udklasserer P30 Pro konkurrenterne.
Samsung Galaxy S10
Samsung indfrier alle forventninger
Galaxy S10 har beholdt alt det, vi elskede ved S9, og tilføjet alt det, vi savnede.
Xiaomi Mi 9
Topbilleder til lavpris
Xiaomi overrasker med en billedkvalitet, der trods prisen kan måle sig med de bedste.