TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 III

Alle gode gange tre

Sony Xperia 1 III er måske den bedste smartphone fra Sony til dato. Alle dyderne fra forgængerne bevares, mens der forbedres, hvor det gælder.

Af / 09/07/2021 - 11:13
Sony Xperia 1 III

Home mener

  • Bedste kameramobil for semi-professionelle. Desuden højopløst OLED-skærm i 21:9-format, nu også med 120 Hz opdateringsfrekvens, er blandt de bedste på markedet og giver mobil biografoplevelse. Dertil kommer høj ydelse, dedikeret kamera-knap, trådløs opladning og unikt god lyd.
  • Kameraet har stadig problemer med eksponeringen i visse situationer.

Sony ønsker at skille sig ud fra mængden på smartphone-markedet. Så meget stod klart allerede forrige år, da den japanske elektronikgigant lancerede Sony Xperia 1, der var den mest innovative smartphone, vi havde set fra Sony i mange år.

Og fordi Sony valgte at følge samme princip for navngivningen af deres nye serie af smartphones, som vi kender fra firmaets Alpha-serie af kameraer, hvor modelnummeret fastholdes, og de opgraderede versioner så hedder Mark I, Mark II og Mark III, kom den nye topmobil i 2020 til at hedde Sony Xperia 1 II.

Det samme gør sig gældende i år, så vi i denne ombæring har Sony Xperia 1 III på testbænken, og præcis som sidste år er der også i højere grad tale om en opgradering end om et helt nyt produkt. 

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III ligner sin forgænger på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus på forsiden og Gorilla Glass 6 på bagsiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Derfor ligner Sony Xperia 1 III da også sin forgænger på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus på forsiden og Gorilla Glass 6 på bagsiden og med det hele omkranset af en metalramme. Ligesom sidste år fås Xperia 1 III blot i to farver: Sort og violet. Og selvom bagsiden altså er af glas, er farven mat, så mobilen både er behagelig at holde i hånden og undlader at samle på fingeraftryk.

Præcis som sine to forgængere kommer også Sonys nyeste flagskibsmodel med en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen smal og lang, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden, selv om skærmarealet er oppe på 6,5 tommer. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Annonce

Kameramodulet sidder ligesom på Xperia 1 II i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm jackstik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd-sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, hvilket er en lille bonus, man ikke får med ret mange andre smartphones.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III er den første mobil i Xperia 1-serien, der kommer med en opdateringsfrekvens på 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm

Hvad man til gengæld får med mange flagskibsmodeller efterhånden, er en skærm med en opdateringsfrekvens på 120 Hz. Det gælder bl.a. Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro og Xiaomi Mi 11 Ultra, og nu er Sony også endelig kommet med på vognen. Xperia 1 III er nemlig den første mobil i Xperia 1-serien, der kommer med 120 Hz, og som vi ved, betyder den høje opdateringsfrekvens, at brugeroplevelsen bliver fløjlsblød, bl.a. når man bevæger sig rundt på hjemmeskærmen, i menuer etc.

Derudover er skærmen på Xperia 1 III en tro kopi af skærmen på sidste års model. Der er altså tale om en OLED-skærm med 4K-opløsning, og Xperia 1 III byder ligesom sin forgænger på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), som gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

I øjeblikket understøttes teknologien bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.

På Netflix gælder det ca. to tredjedele af de tilgængelige film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.

21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps på samme tid i den såkaldte 21.9 multivinduetilstand, hvilket fungerer rigtig fint. Sonys Side Sense-funktion, som lader dig få nemmere adgang til at åbne apps ved at placere fingeren langs siden af skærmen, virker til gengæld mindre godt og bliver meget hurtigt et irritationsmoment.

Sony Xperia1III side
Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd-sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 1 III. Som nævnt har mobilen indbygget minijackstik, og derudover understøtter Xperia 1 III Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt – som noget nyt i forhold til sidste års model – Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet udførligt om her, og ligesom Apples løsning giver 360 Spatial Sound lytteren en 3D-agtig lydoplevelse, som skal give musikken mere ægthed og autenticitet. Som at høre musikken live med andre ord. Hvilket også – til dels i hvert fald – var vores oplevelse, da vi testede det.

Hvor Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hovedtelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, så fungerer 360 Spatial Sound med flere streamingtjenester. Det gælder først og fremmest Tidal, der sågar har en dedikeret “360 Reality Audio”-sektion i app’en, men også andre tjenester såsom Deezer og nugs.net. Til gengæld er også Sonys teknologi begrænset til Sonys produkter, når det gælder hardwareunderstøttelse. Uden hovedtelefoner eller højttalere fra Sony – såsom WH-1000XM4 eller SRS-RA5000 – fungerer 360 Spatial Sound nemlig ikke.

Læs også Apple Spatial Audio er her, vi har prøvet det og er delvis begejstrede Hvorfor Apples Spatial Audio er en stor ting, men ikke for alle.

Kamera

Ligesom sine to forgængere kommer også Sony Xperia 1 III med tredobbelt kamera samt en dedikeret 3D iToF-sensor til afstandsmåling. Som på sidste års model finder vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 Mp, 16 mm ultravidvinkel, ligeledes 12 Mp, samt en 12 Mp tele. Men som noget helt nyt – og vist aldrig set før på en smartphone – har telelinsen ved hjælp af en særlig periskopteknologi variabel brændvidde, så den kan skifte gnidningsløst mellem 70 mm og 105 mm. Denne løsning bruger Sony som et alternativ til traditionel optisk zoom (70 mm giver 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), og det er faktisk lidt af en genistreg, for det virker lynhurtigt. Ikke mindst fordi alle tre linser også kan prale af Dual Phase Detection Autofokus, hvilket sørger for superskarpe billeder, også i vanskelige situationer.

Photography Pro kamera-app’en er i sig selv ikke nogen nyhed – den blev nemlig introduceret sidste år med Sony Xperia 1 II – men nyt er, at den helt erstatter den normale kamera-app.

Xperia1_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Her er et eksempel på, at Sony Xperia 1 III kæmper med eksponeringen, når der er stor forskel på lys og skygge i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Nu kun med én kamera-app

Photography Pro har som udgangspunkt stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og tilbyder dermed manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid etc. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, herunder Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne. 

At Sony prioriterer sin egen professionelle kamera-app, er et ret tydeligt tegn på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum, for mange trofaste Xperia-brugere sværger netop til Sonys topmobil på grund af dens tætte slægtskab med firmaets systemkameraer. Og helt ærligt var det også noget rod med to forskellige kamera-apps, som tilfældet var med Xperia 1 II. 

Med andre ord er Sony Xperia 1 III måske den mest interessante smartphone på markedet lige nu for dem, der er mere end almindeligt interesseret i fotografi og gerne bruger tid til at tilpasse kameraindstillingerne manuelt. For de brugere findes der også den virkelig nørdede Cinema Pro-app, som Sony introducerede i 2019 sammen med den første Xperia 1. Med den kan man bl.a. optage 2K 120 fps 10 bit HDR og 21:9 4K HDR på henholdsvis 24/25/30/60 fps. Dertil kommer 4K HDR 120 fps slowmotion. Meningen med galskaben er, at man skal kunne optage biograffilmlignende videoer (21:9-formatet i 24 fps er standarden for spillefilm), så Cinema Pro kommer også med en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, som svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Kirketårn i Leipzig fotograferet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel, 70 mm tele og 105 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Også for folk flest

Man behøver dog ikke at fortvivle, hvis man ikke lige går rundt med en filminstruktør i maven eller i øvrigt ikke er forelsket i mobilens mere professionelle kamerafunktioner. Photography Pro har nemlig fået en ny tilstand ved navn Basic, der giver brugeren en simpel brugerflade, som den så ud i den tidligere standard-app. Amatører og mere “casual” fotografer kan altså stadig være med.

Og i den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at Sony Xperia 1 III er bedre end sine forgængere på en del punkter. Bl.a. havde Xperia 1 II problemer, hver gang man skiftede mellem de tre brændvidder i kamera-app’en. Uanset om man gik fra ultravidvinkel til almindelig vidvinkel, fra almindelig vidvinkel til tele, eller omvendt, gik der næsten et sekund, før kameraet var klar. Men dét problem er nu løst – måske fordi Sony simpelthen droppede den app, som fungerede dårligt, i stedet for at blive ved med at reparere på den – og skiftet mellem brændvidder går nu lynhurtigt, ikke mindst mellem telelinsens to variable brændvidder.

Sony Xperia 1 III skal også have ros for f.eks. den nye såkaldte AI-superopløsningszoom, der agerer som en slags digital makrolinse og sørger for, at fotografen kan komme helt tæt på motivet. Og for den sags skyld for den måske lidt oversete 3D iToF-linse, der er med til at skabe en meget vellykket bokeh-effekt på billederne, hvis man har de lyster.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, for ligesom sidste og forrige års modeller kæmper også Xperia 1 III en brav kamp mod overeksponering.

Kamera-app’en på Xperia 1 III giver nemlig ikke nogen mulighed for manuelt at aktivere eller deaktivere HDR, medmindre man vælger at køre med manuelle indstillinger over hele linjen. I stedet er softwaren designet til selv at slå HDR til, hvis man fotograferer med automatiske indstillinger, og omgivelserne og omstændighederne kræver det. Men mine testbilleder er et godt eksempel på, at det ikke helt virker efter hensigten. Resultatet bliver ganske ofte enten over- eller underbelyst.

Xperia 1 III har i modsætning til de fleste andre smartphones i prisklassen heller ikke nogen dedikeret nattetilstand. Nuvel, det har iPhone 12 Pro og 12 Pro Max heller ikke, men iPhone tager alligevel gode billeder i dårlig belysning, mens Sonys mobil ikke har noget videre at byde på, hvis der skal tages billeder i mørke omgivelser.

Xperia1III_nat iphone_nat
<
>
Xperia 1 III må stadig undvære en dedikeret nattetilstand. På disse to billeder, fotograferet i et ikke-belyst lagerrum om aftenen med hhv. Xperia 1 III og iPhone 12 Pro Max, kan man tydeligt se den enorme forskel. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Sidste år havde Sony sparet lidt på kræfterne med Xperia 1 II, men i år kommer flagskibsmodellen såvel med Qualcomms hurtigste Snapdragon 888-processor som med 12 gigabyte RAM, og det kan mærkes på ydelsen. I benchmarktests klarer Xperia 1 III sig mindst lige så godt, og på visse punkter sågar bedre, end de dyreste konkurrenter fra OnePlus, Samsung og Xiaomi. Sonys nye topmobil er faktisk tæt på at være lige så hurtig som Apples iPhone 12 Pro Max, hvilket er noget af en præstation. Batteriet er også blevet større siden sidste år, ligesom Sony Xperia 1 III nu kommer med 30 W hurtigopladning og naturligvis trådløs opladning.

Xperia 1 III kommer med samme slags spilforbedrende software som forgængerne, så man kan dedikere mere hukommelse til det spil, der kører, og samtidig lukke af for meddelelser og andre forstyrrende elementer. Og selvfølgelig understøttes PS4 Remote Play også, ligesom man kan bruge sin Dualshock 4 controller til at spille på mobilen.

Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd-sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 1 III desuden vand- og støvtæt (IP65/68).

AIsuperzoom
Sony Xperia 1 III skal have ros for den nye såkaldte AI-superopløsningszoom, der agerer som en slags digital makrolinse og sørger for, at fotografen kan komme helt tæt på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Tredje gang er lykkens gang, plejer man at sige, og det gør sig i hvert fald gældende for Sony Xperia 1 III, der jo er tredje inkarnation af Sonys Xperia 1-serie, som den japanske virksomhed lancerede tilbage i 2019.

Den nye mobil lapper på et par af de huller, de tidligere Xperia 1-modeller havde i forhold til konkurrenterne, og byder desuden på tilstrækkeligt mange fede unikke funktioner – PS4 Remote Play og 360 Spatial Sound blot for at nævne et par stykker – til, at Sony Xperia 1 III objektivt set burde være en stærk og alvorlig konkurrent til de Android-flagskibsmodeller, som p.t. dominerer markedet.

Det, som alligevel skræmmer mange forbrugere væk, er Sonys særlige kameraløsning, som er langt mere gearet til semi-professionelle end til Snapchat- og Instagram-segmentet. Sådan er det også med Xperia 1 III, men i det mindste har Sony fået løst nogle af de softwareproblemer, som plagede tidligere modeller (dog ikke den automatiske HDR-funktion, der stadig driller), og Basic-tilstanden i Photography Pro-app’en bør de fleste almindelige brugere kunne finde ud af.

Vi tøver derfor ikke med at give Sony Xperia 1 III vores specielle anbefaling samt den første topkarakter på 6 stjerner, vi har givet til nogen mobil i Xperia 1-serien.

Karakter
Sony Xperia 1 III
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

4 kommentarer til “Sony Xperia 1 III”

  1. Kurt Andersen

    Ang: PS4 Remote Play og 360 Spatial Sound det havde Xperia 1 II også “det har min da ” Men det kræver at man et headset der kan dette 😉

    1. Kurt Andersen

      Jeg siger også det samme som Erik
      Har haft Sony Xperia i 8 år nu men 1II bliver den sidste Sony mobil jeg har, Sony har en af verdens bedste kameradivisioner i verden men den viden gider ikke at putte i deres mobiler, stadigvæk “kedelige billeder” som mange siger og beskriver deres foto fra Xperia mobiler. og så lige 4K og 120Hz hvad tænker de på ja man kan slå 60Hz til i stedet for men husk en Power bank hvis i køber Xperia 1III.

  2. Jan Weichel

    Jeg glæder mig til 4 udgave da overtager sony lg’s bluetooth dts:x 3D Surround sound…..som virker på ALLE lydkilder.

    Jeg bruger det på min lg v40🤗👍

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?

Massiv opgradering af Pixel Watch

Fremragende software i OK mobil