TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 5 IV

Kompakt topmobil til kameraentusiaster

Sony Xperia 5 IV er en af de få kompakte smartphones i premiumklassen på markedet. Den er fremragende, men på enkelte punkter rammer Sony ved siden af skiven.

Af / 01/09/2022 - 10:26
Sony Xperia 5 IV

Home mener

  • Glimrende kameramobil for semiprofessionelle. Desuden OLED-skærm i 21:9-format, der nu er blevet mere lysstærk. Dertil kommer kompakt format og dedikeret kameraknap samt hurtig processor og trådløs opladning.
  • Mobilen bliver ekstremt varm, hvis den presses. Kameraet mangler Xperia-seriens traditionelle periskopteknologi i telelinsen.

Traditionen tro er Sony også i år klar med en kompaktudgave af selskabets nyeste flagskibsmobil, Sony Xperia 1 IV. Og ligesom sidste år er den kompakte Sony Xperia 5 IV meget lig sin storebror, men nedgraderet på et par punkter, så også prisen er nemmere at gabe over.

Dog er dette års Xperia 5-model hele 1.000 kroner dyrere end sidste års Sony Xperia 5 III, så det afgørende spørgsmål er, om Sony i år har opnået den rigtige balance mellem pris og kvalitet, eller om sidste års model var et bedre køb til prisen.

Sony Xperia 5 IV
Sony Xperia 5 IV er elegant designet med Gorilla Glass Victus på for- og bagside. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Der er ikke sket det store siden sidste år. Xperia 5 IV ligner storebror med et elegant design med Gorilla Glass Victus på både for- og bagside med det hele omkranset af en metalramme. I modsætning til sidste år fås Xperia 5 IV i hele tre forskellige farver: sort, grøn og hvid. Og selv om bagsiden altså er af glas, er farven mat, så mobilen både er behagelig at holde i hånden og undlader at samle på fingeraftryk.

Præcis som sine tre forgængere er Sonys nyeste kompaktmodel også udstyret med en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen smal og lang, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony igen i år har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Sony Xperia 5 IV
Som noget nyt har Sony i år skruet kraftigt op for skærmens lysstyrke, som skal være 50 procent kraftigere end på sidste års model. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulet sidder ligesom på Xperia 5 III i øverste venstre hjørne af bagsiden set bagfra. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.

Annonce

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, som er en lille bonus, man ikke får med ret mange andre smartphones.

Skærm

Ligesom sin forgænger har Xperia 5 IV en opdateringsfrekvens på 120 Hz, og som vi ved, betyder den høje opdateringsfrekvens, at brugeroplevelsen bliver fløjlsblød, når man bevæger sig rundt på hjemmeskærmen, i menuer osv.

Som noget nyt har Sony i år skruet kraftigt op for lysstyrken, som skal være 50 procent kraftigere end på sidste års model. Det gør Sony Xperia 5 IV markant mere brugbar udendørs, hvilket bl.a. kan være praktisk, hvis man anvender skærmen som søger, når man tager billeder.

Derudover er skærmen på Xperia 5 IV næsten en tro kopi af skærmen på sidste års model. Der er altså tale om en OLED-skærm med FHD+-opløsning, og Xperia 5 IV byder ligesom sin forgænger på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), der gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

Sony Xperia 5 IV
Den nye Sony-mobil har tre objektiver med Zeiss-optik. (Foto: Peter Gotschalk)

Teknologien understøttes bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.

På Netflix gælder det ca. to ud af tre film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.

21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps på samme tid i den såkaldte 21.9 multivinduetilstand, hvilket fungerer rigtig fint.

Lyd

Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 5 IV.

Sidste år leverede Xperia 5 III’s indbyggede stereohøjttalere en tynd og ret elendig lydoplevelse. Sony Xperia 5 IV byder heldigvis på en opdatering af de tilsvarende højttalere, som forbedrer lydtrykket og eliminerer vibrationer, hvilket forøger lydstyrken og mindsker forvrængninger. Derfor er lydkvaliteten fra de indbyggede højttalere også bedre i år, selv om Xperia 5 IV stadig mangler lidt dybde og volumen i forhold til de seneste par udgaver af Xperia 1-modellen.

Sony Xperia 5 IV
Kameraknappen er blevet flyttet længere nedad på Sony Xperia 5 IV, så den sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nævnt har mobilen desuden indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 5 IV Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.

Kamera

Det mest bemærkelsesværdige ved Sony Xperia 5 IV i forhold til sidste års model er, at kameraet på en måde faktisk er blevet nedgraderet. Helt konkret har Xperia 5 IV ikke den særlige periskopteknologi i telelinsen, som gav Xperia 5 III variabel brændvidde, så kameraet kunne skifte gnidningsløst mellem 70 og 105 mm.

Denne løsning brugte Sony ellers som et alternativ til traditionel optisk zoom. 70 mm giver 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x, så med Xperia 5 III kunne man optisk zoome 2,9x eller 4,4x, mens alle andre zoom-afstande foregik digitalt. Med Sony Xperia 1 IV forfinede Sony sågar teknologien, så brugeren fik mulighed for sømløs optisk zoom i hele intervallet mellem 3,5x (85 mm) og 5,2x (125 mm).

Men Xperia 5 IV har udelukkende en 60 mm telelinse uden variabel brændvidde, så den eneste optiske zoom-afstand er 2,5x, alt andet foregår digitalt. Et underligt valg, som forringer brugeroplevelsen.

Sony Xperia5 IV galleri1 Sony Xperia5 IV galleri2 Sony Xperia5 IV galleri3
<
>
Gethsemanekirche i Berlin fotograferet med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 60 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet styres via Photography Pro app’en, der som udgangspunkt har stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og dermed tilbyder manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, f.eks. Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne, også når personen bevæger sig, hvilket nu virker med alle kameralinserne.

Sony Xperia5 IV bokeh
Selv uden den dedikerede 3D iToF-sensor fra Xperia 1 IV kan man tage ret sprøde bokeh-billeder med Sony Xperia 5 IV. Graden af bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-app’en. (Foto: Peter Gotschalk)

Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man dog sagtens vælge Sony Xperia 5 IV alligevel. Photography Pro kommer også med en såkaldt Basic-tilstand, der giver brugeren en simpel brugerflade, som gør det meste automatisk.

Og hvor vi tidligere (faktisk lige siden de første Xperia 1- og Xperia 5-modeller) oplevede irriterende svagheder ved Sonys software, så snart kameraet blev overladt til sig selv – f.eks. havde Xperia-mobilerne i årevis problemer med automatisk HDR, hvilket tit førte til enten over- eller underbelyste billeder – så er Sony nu endelig kommet i mål. Også billeder taget i Basic-tilstanden bliver ganske fine, og Sony har fået styr på den automatiske eksponering.

Men det er Alpha-brugerfladen, der gør Sony Xperia 5 IV til noget særligt, og at Sony prioriterer sin egen professionelle kamera-app er et godt eksempel på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum. For mange trofaste Xperia-brugere sværger netop til Sonys topmobil på grund af dens tætte slægtskab med firmaets systemkameraer.

Sony Xperia5 IV AIzoom Sony Xperia5 IV standardzoom
<
>
En anden innovativ kamerafunktion er AI-zoom med superopløsning, der lader dig komme helt tæt på motivet og stadig få et ret skarpt resultat. Som her, for dette billede er skudt med AI-zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Ligesom storebror Xperia 1 IV er Sony Xperia 5 IV udstyret med samme Snapdragon 8 Gen 1-processor, som vi kender fra f.eks. Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro.

Alle de nævnte mobiler så verdens lys i foråret, og efterfølgende har Qualcomm lanceret en ny og hurtigere processor, Snapdragon 8+ Gen 1, som bl.a. sidder i OnePlus 10T og Samsung Galaxy Z Fold 4, men selv om det altså ikke er allernyeste teknologi, som driver værket i Sony Xperia 5 IV, er der alligevel fart over feltet.

Sony Xperia5 IV HDR
I modsætning til alle sine forgængere har Sony Xperia 5 IV ingen problemer med at styre eksponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

I benchmark-tests klarer mobilen sig sågar bedre end storebror Xperia 1 IV – på nær i den generelle Geekbench 5-test, hvor resultatet er markant dårligere. Vi kan ikke rigtigt forklare denne bemærkelsesværdige afvigelse, og og når vi spiller vores sædvanlige tunge testspil som Asphalt 9 og Into the Dead 2, er der ingen slinger i valsen.

Lige med undtagelse af temperaturen, der er et problem, Xperia 5 IV har til fælles med sin forgænger. Mobilen bliver nemlig ekstremt varm ved spidsbelastning, så den næsten ikke er til at holde i hånden. Og det til trods for, at Xperia 5 IV er udstyret med samme slags spilforbedrende software som forgængerne, så man kan dedikere mere hukommelse til det spil, der kører.

Til gengæld kan vi glæde os over, at Xperia 5 IV leveres med et større batteri end sidste års model, og det kan i den grad mærkes på batterilevetiden – til trods for den væsentligt mere lysstærke skærm. Dertil kommer 30 watt hurtigopladning – og nu også trådløs opladning, hvilket er endnu en opgradering i forhold til forgængeren.

Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 5 IV desuden vand- og støvtæt (IP65/68).

Konklusion

På de fleste punkter er Sony Xperia 5 IV bedre end sin forgænger. Skærmen er blevet mere lysstærk, batteriet er større og understøtter nu trådløs opladning – og processoren er hurtigere. Der er også endelig kommet styr på kamerasoftwaren og alle de automatiserede indstillinger.

Sony Xperia5 IV selfie
En anden væsentlig forbedring i forhold til sidste års Xperia 5-model er frontkameraet, der nu er på 12 megapixel og i øvrigt er blevet udstyret med en større Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Og i forhold til storebror Xperia 1 IV er det selvfølgelig også forståeligt, at man må indgå nogle kompromiser, når prisen skal presses, og nogle af Sonys valg giver god mening. Der er ingen grund til, at en mobil med en skærm på 6,1 tomme skal have 4K-opløsning, og iToF-sensoren savnede vi heller ikke, da vi testede kameraet.

Derimod er det en streg i regningen, at at Xperia 5 IV bliver så ekstremt varm, hvis man udfordrer processoren. Desuden trækker det lidt ned i det samlede regnskab, at Xperia 5 IV må undvære den særlige periskopteknologi i telelinsen, hvilket ellers var blevet et af Xperia-modellernes særlige kendetegn.

I disse tider med inflation er det desværre heller ikke overraskende, at Xperia 5 IV er dyrere end sin forgænger, men til omtrent samme pris kan man købe et ægte kompakt flagskib som Asus Zenfone 9, og det er måske værd at overveje i stedet for Sonys kompakte topmodel.

Sony Xperia 5 IV skal man købe, hvis kameraets pro-muligheder frister. Så går man ikke galt i byen, for selvfølgelig er den lille mobil i det store og hele et godt produkt, men topkarakteren og vores specielle anbefaling må vente til en anden god gang.

Karakter
Sony Xperia 5 IV
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?