Traditionen tro er Sony også i år klar med en kompaktudgave af selskabets nyeste flagskibsmobil, Sony Xperia 1 V. Og ligesom sidste år er den kompakte Sony Xperia 5 V meget lig topmodellen, men nedgraderet på et par punkter, så også prisen er nemmere at gabe over.
Udseende og konstruktion
Designmæssigt er der ikke sket det store siden 2022. Eller 2021 eller 2020 for den sags skyld. Sony Xperia 5 V ligner sine forgængere på en prik med et forholdsvis kantet design og det hele omkranset af en metalramme, dog i år med Gorilla Glass Victus 2 på både for- og bagside.
Xperia 5 V fås i tre forskellige farver: sort, platinsølv og blå. Og selv om bagsiden altså er af glas, er farven mat, så mobilen både er behagelig at holde i hånden og undlader at samle på fingeraftryk.
Præcis som sine fire forgængere er Sonys nyeste kompaktmodel også udstyret med en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen smal og lang, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony igen i år har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.
Kameramodulet sidder i øverste venstre hjørne af bagsiden set bagfra. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.
Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, som er en lille bonus, man ikke får med ret mange andre smartphones.
Skærm og lyd
Skærmen på Xperia 5 V er en tro kopi af skærmen på sidste års model, desværre inklusive den ret brede sorte ramme, der går omkring hele skærmen, hvilket begynder at se lidt bedaget ud her i slutningen af 2023.
Der er altså tale om en OLED-skærm med FHD+-opløsning, og Xperia 5 V byder ligesom sin forgænger på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), der gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.
Teknologien understøttes bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.
På Netflix gælder det ca. to ud af tre film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.
21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps på samme tid i den såkaldte 21.9 multivindue-tilstand, hvilket fungerer rigtig fint.
Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 5 V. Lydkvaliteten fra de indbyggede højttalere er også godkendt, selv om Xperia 5 V stadig mangler lidt dybde og volumen i forhold til de seneste par udgaver af Xperia 1-modellen.
Som nævnt har mobilen indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 5 V Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.
Kamera
Det mest bemærkelsesværdige ved Sony Xperia 5 V i forhold til sidste års model er, at kameraet på en måde faktisk er blevet nedgraderet. Helt konkret har Xperia 5 V ikke længere nogen dedikeret telelinse, hvilket de fleste af forgængerne ellers har haft. Derimod leveres den kompakte mobil med samme Exmor T-sensor som Xperia 1 V – med 48 megapixel opløsning samt et ekstra lag fotoceller, der bl.a. skal forbedre lysfølsomheden og gøre mobilen bedre i stand til at tage billeder i nattemodus, hvilket tidligere har været blandt Xperia-modellernes største svagheder.
Kameraet styres via Photography Pro app’en, der som udgangspunkt har stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og dermed tilbyder manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, f.eks. Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne, også når personen bevæger sig, hvilket nu virker med alle kameralinserne.
Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man dog sagtens vælge Sony Xperia 5 V alligevel. Photography Pro har også en såkaldt Basic-tilstand, der giver brugeren en simpel brugerflade, som gør det meste automatisk.
Og hvor vi tidligere (faktisk lige siden de første Xperia 1- og Xperia 5-modeller) oplevede irriterende svagheder ved Sonys software, så snart kameraet blev overladt til sig selv – f.eks. havde Xperia-mobilerne i årevis problemer med automatisk HDR, hvilket tit førte til enten over- eller underbelyste billeder – så er Sony nu endelig kommet i mål. Også billeder taget i Basic-tilstanden bliver ganske fine, og Sony har fået styr på den automatiske eksponering.
Men det er Alpha-brugerfladen, der gør Sony Xperia 5 V til noget særligt, og at Sony prioriterer deres egen professionelle kamera-app er et godt eksempel på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum. For mange trofaste Xperia-brugere vælger netop Sonys topmobiler på grund af deres tætte slægtskab med firmaets systemkameraer.
Med andre ord er Sony Xperia 5 V nok en af de mest interessante smartphones på markedet lige nu for dem, der er mere end almindeligt interesserede i fotografering og gerne bruger tid på at tilpasse kameraindstillingerne manuelt.
Det gælder også for dem, der hellere optager video end tager billeder. De kan kaste sig over hele to forskellige apps, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvoraf sidstnævnte har en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, der svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.
Den nye Video Creator app er til gengæld beregnet til dem, der gerne vil poste fede videoer på TikTok og Instagram, men ikke har taget et kursus i videoredigering. Ved et enkelt tryk på en knap omdanner Video Creator brugerens video til et SoMe-venligt format, der er lige til at dele.
Ydelse og funktioner
Ligesom storebror Xperia 1 V er Sony Xperia 5 V udstyret med samme Snapdragon 8 Gen 2-processor, som vi derudover kender fra bl.a. OnePlus 11 og Motorola Edge 40 Pro.
I benchmark-tests klarer mobilen sig sågar bedre end Xperia 1 V, til trods for at de to mobiler har samme type processor, og Xperia 5 V sågar må klare sig med 8 gigabyte RAM mod de 12 gigabyte i Xperia 1 V.
Sammenlignet med de andre topmobiler er Xperia 5 V’s præstation også helt i top, og det betyder faktisk, at Sony Xperia 5 V i skrivende stund er blandt de hurtigste Android-mobiler, man kan købe for penge.
Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 5 V desuden vand- og støvtæt (IP65/68).
Det 5000 mAh store batteri sikrer – ligesom ved sidste års model – en fremragende batterilevetid, der i år endda er blevet endnu bedre, formentlig takket være Snapdragon 8 Gen 2, som byder på diverse strømbesparende funktioner. Dertil kommer 30 watt hurtigopladning og selvfølgelig trådløs opladning.
Et par af forgængerne havde problemer med, at de blev ekstremt varme ved spidsbelastning, så de næsten ikke var til at holde i hånden. Sony Xperia 5 V har også tendens til at blive for varm, men problemet er blevet mindre. Måske har den japanske producent fået bedre styr på den spilforbedrende software, der dedikerer mere hukommelse til det spil, der kører. Vi kan kun håbe på, at problemet med overdrevet høj varmeudvikling er blevet løst helt, når næste års model kommer på markedet.
Konklusion
“Don’t mess with a working system,” siger man på engelsk, og den opskrift følger Sony pligtskyldigt med den kompakte Sony Xperia 5 V, der som altid er en lidt nedgraderet og dermed også prisbilligere version af årets fremragende topmodel, Sony Xperia 1 V. Så man får Snapdragon 8 Gen 2 og det nye 48 megapixel kamera med Exmor T-sensor samt det store 5.000 mAh batteri med laaang levetid med i købet, hvis man vælger Xperia 5 V, men må undvære telelinsen og leve med, at den kompakte mobil har tendens til at blive lidt for varm indimellem.
Efterhånden kunne man dog godt ønske sig, at Sony turde eksperimentere lidt mere, end tilfældet er. Xperia 5 V er på nær ganske få ændringer en tro kopi af sin egen forgænger, og især det kantede design med den ret brede sorte skærmkant begynder at se gammeldags ud her i slutningen af 2023.
Super information i et let fattelig, sprog som jeg forstår.
Lyder som en fantastisk mobil, men hvorfor leveres den kun med 128 GB., det er for lidt her i slutningen af 2023. Måske også derfor, at man har mulighed for, at benytte ekstern memory i form af microSD.