Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia XA

Sigter godt, men rammer skidt

Xperia XA er Sonys helt nye bud på en mobil i mellemklassen. Desværre leverer den mindre, end den lover.

Skrevet af / 21/06/2016 - 13:27
Sony Xperia XA
Peter Gotschalk

Da jeg så Sony Xperia XA første gang på årets Mobile World Congress i Barcelona, var min umiddelbare reaktion, at den så både dyrere og mere lækker ud end de egentlige nye topmodeller, Xperia X og Xperia X Performance. Det skyldes ikke mindst kant-til-kant skærmen, der tillader Xperia XA at være på størrelse med en almindelig iPhone 6 eller 6s og alligevel have en skærm på 5 tommer.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Lige siden har jeg glædet mig til at teste telefonen, og jeg ville virkelig gerne kunne skrive en masse positivt om den nyeste mellemklassemobil fra Sony. Men nu er det sådan, at jeg bliver betalt for at skrive så objektivt som muligt om de produkter, jeg tester, og uanset hvor stor sympati jeg måtte have for Sony Xperia XA, så er det bare svært at skrive ret meget positivt om den uden at smide objektiviteten i skraldespanden. Beklager.

Udseende og konstruktion
Som nævnt adskiller Xperia XA sig fra de øvrige nye X-modeller ved at have kant-til-kant skærm. Det lyder måske som en ubetydelig detalje, men det gør uden tvivl XA til den flotteste og mest indbydende af alle modellerne i den nye Xperia X-serie, hvor de andre to modeller virker underligt anonyme.
Designet er ikke bare flot, det er også ganske behageligt i brug med afrundede kanter og hjørner, så på den front fejler Xperia XA ikke noget.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Den er selvfølgelig ikke bygget i verdens dyreste materialer, men virker alligevel solid, og alt i alt må man sige, at Sony er sluppet godt fra det meste, når det gælder både det optiske og det taktile indtryk.

Skærm
Men så snart jeg går i gang med at bruge mobilen i det daglige, opdager jeg de første irritationsmomenter, som begge har noget med skærmen at gøre. Når man rører ved skærmen, lægger man nemlig mærke til den såkaldte oleofobiske belægning, som har til formål at afvise fingeraftryk og andet snavs. Normalt glider fingrene jo af sig selv hen over sådan en mobilskærm, men på Xperia XA sidder de nærmest fast.
Efter noget tid glider fingrene bedre, men så begynder skærmen til gengæld at samle på fingeraftryk i en sådan grad, at det er decideret forstyrrende, fordi fedtfingrene gør skærmbilledet utydeligt. Det er lige før, jeg er nødt til at bruge vand og sæbe for at gøre skærmen ren, men det er ikke besværet værd, for kort tid efter er den klistret til igen.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Næste problem opstår faktisk på grund af kant-til-kant skærmen, som jeg jo ellers synes er mobilens store fortrin. Holder man helt normalt om telefonen, skal der alligevel ingenting til, før Xperia XA tror, at man vil omorganisere sin hjemmeskærm. Fingrene på kanten af mobilen bliver simpelthen opfattet, som om de trykker vedholdende på skærmen, og så er den her kant-til-kant skærm alligevel ikke så fjong.
Hvorfor Sony ikke kan få skærmen til at kende forskel på, om man bare holder om mobilen, eller om man rent faktisk har klør fem plantet direkte på skærmen, er lidt af en gåde, når nu f.eks. Samsung godt kan finde ud af det med Galaxy S6 edge og S7 edge …

Nå, men hvis man ellers kan tyde det bag alle fedtfingrene, så er billedkvaliteten på Xperia XA ikke noget at klage over. Man kan dog undre sig over, at opløsningen kun er på 1280 x 720 pixel, når nu forgængeren i mellemklassen, Xperia M5, kommer med samme skærmstørrelse, men med Full HD-opløsning. Den er i skrivende stund billigere end Xperia XA, og selv da den var ny, kostede den kun en plovmand mere, end Xperia XA gør nu.

Det må jeg have Sony Mobile til at forklare mig fornuften i ved lejlighed …

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Kamera
Ved samme lejlighed kan de måske også forklare, hvorfor kameraet i Xperia XA overeksponerer helt almindelige snapshots? Og i samme åndedrag hvorfor det tager så dårlige billeder i svag belysning? Det er virkelig en skam, for ellers sidder der faktisk et ganske glimrende kamera i mobilen.

Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Det øverste billede er taget med Samsung Galaxy S7, mens Xperia XA har leveret det nederste. Retfærdigvis er Galaxy S7 den bedste af stort set alle smartphones på markedet til at tage billeder i mørke. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Det øverste billede er taget med Samsung Galaxy S7, mens Xperia XA har leveret det nederste. Retfærdigvis er Galaxy S7 den bedste af stort set alle smartphones på markedet til at tage billeder i mørke. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Hele Xperia X-serien er udstyret med såkaldt Predictive Hybrid Autofocus – en teknologi, der er udviklet i samarbejde med Sonys ingeniører til α-systemkameraerne. Den nye teknologi følger motivet på billedet, sporer dets bevægelser og holder konstant motivet i fokus. Det virker faktisk i praksis og sørger for skarpe billeder i langt de fleste tilfælde.

Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Dette billedeksempel viser den tydelige forskel i eksponering mellem Sony Xperia XA (øverste billede) og iPhone 6s (nederste billede). Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Dette billedeksempel viser den tydelige forskel i eksponering mellem Sony Xperia XA (øverste billede) og iPhone 6s (nederste billede). Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Lyd
På lydsiden er Xperia XA desværre også lidt af en skuffelse, hvilket især overrasker, fordi vi egentlig var godt tilfredse med lyden i Xperia X.

Lydbilledet er simpelthen for anonymt og mangler enhver form for saft og kraft. Selv med et sæt gode hovedtelefoner leverer Xperia XA lyd, der lyder, som om afspilleren befinder sig under en dyne. Mærkeligt fra et firma som Sony, der ellers plejer at prioritere god lyd.

Ydelse
At Xperia XA ikke er den hurtigste smartphone på markedet, kan selvfølgelig ikke overraske, prisen taget i betragtning. Men jeg havde meget svært ved at benchmark-teste mobilen, da den forårsagede fejlmeldinger i både Geekbench 3 og Browsermark, men i AnTuTu fik den et pænt resultat på 47.280 point, hvilket er ganske acceptabelt.

I daglig brug oplever jeg dog, at mobilen har svært ved at trække læsset. Det er især i menuer og i internet-browseren, at jeg oplever små afbrydelser og pauser, mens større spil – såsom vores sædvanlige testspil, Asphalt 8 – kører fint nok.

Her på falderebet bør det nævnes og understreges, at Xperia XA IKKE er vand- og støvtæt, som alle forgængerne i Xperia Z- og M-serierne er det. Den har heller ikke fingeraftrykslæser.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Konklusion
Skærmen samler på fedtfingre i en sådan grad, at den næsten bliver ubrugelig, og kant-til-kant designet er der åbenbart ikke taget højde for rent teknisk, så skærmen ofte tolker et helt normalt greb om telefonen som et længerevarende tryk på skærmen. At den kun kan mønstre almindelig 720p HD-opløsning, er heller ikke nogen fordel.

Kameraet er noget skidt i mørke, og ved normal belysning overeksponeres billederne konsekvent. Lyden er tam, og selv om ydelsen i den ene benchmark-test, jeg kunne gennemføre, ligger på et pænt niveau, så er brugeroplevelsen præget af hakken og pauser.

Jeg havde glædet mig til at teste Xperia XA som et lille barn til juleaften. Designmæssigt er det klart den mest interessante af Sonys nye mobiler. Men i praksis er der så mange problemer med XA-modellen, at jeg har svært ved at anbefale den.

Home mener

Flot designet med kant-til-kant skærm. Absolut den mest indbydende af Sonys nye Xperia X-modeller. Kameraet kommer med Predictive Hybrid Autofocus, der sørger for skarpe billeder i de fleste tilfælde. Skærmen er kun 720p. Den samler så voldsomt på fedtfingre, at det virker forstyrrende, og lever nærmest sit eget liv, bare man holder normalt på mobilen. Kameraet overeksponerer og virker elendigt i dårligt lys. I daglig brug oplever vi hakken og pauser. Endelig er lyden for tam.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top