TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Sony Xperia XZ2

En slanket sportsvogn

Med slankere og blødere linjer plus fantastisk ydelse er XZ2 Xperias sportsmodel.

Af / 07/04/2018 - 01:49
Sony Xperia XZ2

Home mener

  • Flot nyt, afrundet design. Mindre kanter og større skærm. Et præstationsmonster.
  • Intet hovedtelefonstik. Glat bagside. Mørkebilleder ikke i topklasse.

Sidste års Xperia XZ1 var en fornuftigere version af den vanvittige Xperia XZ Premium, med en skærm af mere normal størrelse uden 4K og et mere handy format.

XZ2 er på sin vis et smart kompromis med en større skærm og flere pixels uden at gå til yderligheder. Men frem for alt har Xperia endelig fået en designopdatering. Væk er det firkantede og skarpe; i stedet er der bølgende former og bløde buer. Og endelig er kanterne krympet.

Udseende og konstruktion

I stedet for den flade bagside er den nu blødt afrundet, hvilket gør, at telefonen ikke føles så tyk i hånden. Ude i kanterne er den nemlig kun 6 mm tyk. Glasbagsiden har et smukt farveskær og føles rigtig godt i hånden. Derimod gør afrundingen og glasset, at XZ2 let kommer til at køre rundt på bordet.

Takket være de smalle kanter føles telefonen handy trods den store skærm. Den virker vridsikker og holdbar, og er ligesom tidligere støv- og vandtæt.

01 Xperia XZ2 Compact Moss Green 3Dselfie 32259
Nu kan man scanne sig selv i 3D med selfie-kameraet uden at behøve hjælp. (Foto: Sony Mobile)

Skærm

Størrelsen er steget til hele 5,7 tommer, hvilket på papiret er en større skærm end på XZ Premium. Men fordi den er meget aflang, er bredden endnu mindre. Det spiller en rolle, når man ser film.

Annonce

Og film ser fantastisk ud takket være Sonys billedforbedring, der konverterer SDR til “næsten HDR”. Og fra Netflix og Amazon Prime Video får man den fulde oplevelse af det udvidede farveomfang. Skærmen har ganske vist ikke 4K, men Full HD Plus rækker faktisk glimrende.

Kamera

Ved første øjekast ser det ud, som om der ikke er sket meget med kameraet siden sidst. Hvor det dog slet ikke var dårligt med bl.a. super slowmotion-optagelse. Men under skallen er der sket forbedringer med en ny billedprocessor. Nu kan man filme i HDR, hvilket er unikt. Man kan endda filme med 960 fps i fuld 1080p-opløsning, dog i kortere tid. Man kan også 3D-scanne sig selv med selfie-kameraet, i stedet for at en hjælper skal gå rundt om én med hovedkameraet.

Den nye billedprocessering gør en klar forskel i forhold til tidligere modeller. Især imponerer HDR-indstillingen, hvor man får bedre eksponering end med Galaxy S8 og mere korrekt hvidbalance end med iPhone X. Det viser sig også med vores X-Rite testtavler, hvor vi nu får helt korrekt farvegengivelse. Ved madfotografering giver den automatiske madindstilling dog overdrevne farver.

I dårligt lys har kameraet lidt svært ved at fokusere, men der er meget lidt billedstøj samt livlige farver.

10 Xperia XZ2 HDR inhand 32260
HDR-skærmen bliver endnu mere brugbar nu, hvor man selv kan filme mere farvestrålende i HDR. (Foto: Sony Mobile)

Lyd

Sony fortsætter deres satsning på god lyd. De nye højttalere kan klare højere volumen med et større toneområde og bedre dynamik. Stadig langt fra en separat Bluetooth-højttaler, men absolut bedre end mange mere skrattende konkurrenter.

XZ2 understøtter også Hi-Res Audio via kablede hovedtelefoner, men desværre har Sony fjernet hovedtelefonstikket. Altså kræver det en USB-C-adapter. Hvis man kører trådløst, kan man dog glæde sig over aptX HD-understøttelse, ud over Sonys LDAC.

I brug

Da de mindre forsider gjorde, at mange af konkurrenterne flyttede fingeraftrykslæseren om på bagsiden, skilte Sony sig ud ved at have den på siden i stedet. Nu har de også flyttet den til bagsiden, men godt adskilt fra kameralinsen. Lidt for lavt efter min mening, da det kræver, at jeg skifter greb for at nå den med fingeren.

Derimod kan vi stadig godt lide alle Sonys små, smarte forbedringer i baggrunden og de fleksible systemopdateringer.

En anden nyhed er kraftigere haptisk feedback. Dvs. de vibrationer, der fortæller dig, at der sker noget, selv om lyden er slået fra. Sony markedsfører det nu som en tredje dimension af film- og spiloplevelsen. Omtrent som den ButtKicker, nogle skruer fast på sofaen for at tage bassen i hjemmebiografen til et nyt niveau. Eller Force Feedback, der var en trend i spilbranchen. Men ligesom spillerne kunne konstatere, tilfører det faktisk ikke særlig meget.

43 Xperia XZ2 Deconstructed 32261
Omrokerede komponenter giver en smallere mobil trods større skærm. (Foto: Sony Mobile)

Ydelse

Da Sony igen er først ude med den nyeste Snapdragon-processor fra Qualcomm, havde vi store forventninger. Og de blev indfriet. I Geekbench var XZ2 30 procent hurtigere end XZ1, både med én og flere processorkerner. Den mere omfattende test PCMark viste 26 procent forbedring, ligesom spilgrafikken er 26 procent hurtigere ifølge 3DMark. XZ2 er kort sagt et præstationsmonster!

Alligevel er batterilevetiden stadig god med op til to dage ved normal brug. Og nu kan telefonen oplades trådløst.

Konklusion

Væk er de store, kantede Xperia-modeller, og i stedet får vi bløde former og tynde skærmkanter. Dermed kan Sony klemme en større skærm ind på en lidt smallere telefon.

Den glatte bagside er flot, men får mobilen til at skøjte rundt på bordet. Kameraet tager bedre billeder med mere korrekt eksponering og farvegengivelse. Desuden er XZ2 den første smartphone, der kan filme i HDR. Selv lyden er blevet bedre med højttalere af bedre kvalitet. Hvis man har hovedtelefoner med kabel, må man dog bruge en adapter.

Det, der imponerer mest, er telefonens vanvittige ydelse, der kører i cirkler omkring det meste andet på markedet. Xperia XZ2 er en sikker opgradering for Sony-fans.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?