: Sony Xperia Z5 Premium vs. iPhone 6s Plus

Phablet-duel: Xperia mod iPhone

Hvilken mobiltelefon med ekstra stor skærm skal man købe? Vi udreder forskellene.
Lyd & Billede mener
iPhone 6S Plus: Praktisk økosystem med andre Apple-produkter. 3D Touch forenkler betjeningen. Hurtig, godt kamera og god batterilevetid. Sony Xperia Z5 Premium: Utrolig skærm med fremtidsmuligheder. Rigtig god ydelse og som regel god batterilevetid. Fremragende kamera, især i svagt lys.
iPhone 6S Plus: Meget hukommelse koster dyrt. NFC virker kun med Apple Pay. Sony Xperia Z5 Premium: Sluger strøm i 4K-tilstand. Kantet design og meget synlige fingeraftryk.
Specifikationer

Apple iPhone 6s Plus

 • Operativsystem: iOS 9
 • Skærm: 5,5" IPS, 1080 x 1920, 401 ppi
 • Processor: 1,8 GHz Apple A9 dual-core
 • Hukommelse: 2 GB ram / 16-128 GB lager
 • Kameraer: 12 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2
 • Mål og vægt: 158 x 78 x 7,3 mm / 192 g
 • Batteri: 2750 mAh – 24 timers samtale, 384 timers standby
 • Pris: 6.700-8.500 kroner
 • Web: apple.dk

 

Sony Xperia Z5 Premium

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skærm: 5,5" IPS, 2160 x 3840, 806 ppi
 • Processor: 1,5 + 2,0 GHz Snapdragon 801 octa-core
 • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
 • Kameraer: 23 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC
 • Mål og vægt: 154 x 76 x 7,8 mm / 181 g
 • Batteri: 3430 mAh – 2 dages batteritid
 • Pris: 6.500 kroner
 • Web: sonymobile.com
Annonce
Annonce
forfatter
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Hvis man skal kunne arbejde på farten, er skærmen på en almindelig mobil for lille, og en tablet kan være bøvlet at slæbe rundt på. Så er en phablet den perfekte størrelse, da den både kan være i jakkelommen og har en skærm i en brugbar størrelse. Vi har set på de bedste modeller med henholdsvis Android og iOS og gør rede for, hvilke fordele og ulemper de hver især har.

 

Udseende og design

Z5 Premiums design er det samme som på de mindre modeller. Den har ligeledes bagside af glas, men i modsætning til de andre er den blank. Især hvis man vælger Krom-modellen, bliver den hurtigt smurt ind i fingeraftryk, hvilket decideret ødelægger det lækre udseende.

At den er kantet, er faktisk et større problem i denne størrelse, idet den føles skarp i hånden. Til gengæld er det et enormt plus, at den er den eneste almindelige mobiltelefon, der er støv- og vandtæt.

Også iPhone 6s Plus har samme design som den mindre model, der igen har samme design som den tidligere. Den kan dog også fås i en ny gyldenrosa farve. Selv om den er lidt større end Xperia, ligger den bedre i hånden takket være de afrundede kanter.

Annonce

Selv om 6s Plus ikke er så velbeskyttet som Z5 Premium, skulle den efter sigende have vandtætte forseglinger indeni, men det er ikke officielt. Sammenlignet med forgængeren har den fået mere solidt glas og en stærkere type aluminium.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Skærm

Xperia Z5 Premiums paradenummer er den vanvittig højopløste 4K-skærm. Det skal dog bemærkes, at den normalt kører i almindelig HD-opløsning for at spare strøm, og 4K aktiveres kun, når man spiller video og viser fotos. Ved normal brug er det en gimmick, men vi kan sagtens se en fremtid for det, hvis den skal bruges som skærm til Virtual Reality.

Takket være Sonys billedforbedringsteknologi får man fremragende billedkvalitet fra IPS-skærmen, især med hensyn til farvegengivelse.

Apples tidligere glansnummer med Retina-skærmene er nu et område, hvor de halter bagefter konkurrenterne. Især i forhold til Z5 Premiums dobbelt så høje punkttæthed. Når det er sagt, så rækker opløsningen dog fint til almindelig brug, og den ser både skarp og detaljeret ud.

Men selv om den har god kontrast og farvegengivelse, er der ikke noget, der skiller sig ud i forhold til konkurrenterne, f.eks. Samsungs nye OLED-skærme.

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Kamera

Ligesom sine små brødre har Z5 Premium fået nyt kamera. Med en rekordstor 23 megapixel billedsensor kunne man frygte, at det ville forringe billedkvaliteten. Men Sonys ingeniører ved, hvad de laver. Normalt tages billederne i 8 megapixel, og takket være den nye sensor og optikken får man fremragende skarphed og lynhurtig autofokus.

Desuden tager den de bedste billeder i svagt lys – uden al den billedstøj, som det plejer at medføre. Det er svært at slå.

Men Apple har heller ikke ligget på den lade side her. 6s-serien har også fået nye kameraer, nu med 12 megapixel i det almindelige og 5 megapixel i selfie-kameraet. Plus-modellen har desuden optisk billedstabilisering til både stillbilleder og video.

Det gør det til det bedste iPhone-kamera hidtil, og vi sætter især pris på automatikken, der gør, at man sjældent får et mislykket foto. Både i normalt og svagt lys tager den rigtig gode billeder, men ikke på niveau med Z5 Premium.

Annonce

 

Lyd

Vi kan godt lide, at Xperia Z5 Premium har fremadvendte stereohøjttalere, hvilket giver dejligt direkte lyd. Selv om kvaliteten ikke er den bedste. Men nu er der seriøs lydteknologi indeni med understøttelse af Hi-Res Audio. Det betyder, at man kan få virkelig god lyd i hovedtelefonerne, hvis de også er certificeret til højopløst lyd.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Højttaleren på iPhone sidder som bekendt på undersiden, hvilket er fint nok, hvis den ligger på et bord, men kan være et problem, hvis man holder den i hænderne. Lyden er fuldt ud godkendt med hovedtelefoner, men er ikke på niveau med hverken Xperia Z5 eller HTC One. Til gengæld kan man få lyden ud digitalt via Lightning-stikket, hvilket giver mulighed for rigtig god kvalitet.

 

I brug

Desværre har Z5 endnu ikke fået Android 6.0, også kaldet Marshmallow, men Sonys tilpasning af brugerfladen er pæn og praktisk. Derimod havde vi gerne set, at Sonys mange apps var valgfri at downloade.

Annonce

Installationsguiden er fremragende og hjælper dig med at komme i gang samt overføre indhold fra din gamle telefon, hvad enten det er en Android eller en iOS. Fingeraftrykslæserens placering er ikke ideel, men den reagerer tilstrækkelig hurtigt og virker i første forsøg det meste af tiden.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Fingeraftrykslæseren på iPhone sidder derimod helt rigtigt og er nærmest blevet for hurtig. Den nye 3D Touch-funktion betyder, at skærmen kan mærke, hvor hårdt man trykker, hvilket giver nye muligheder. Man kan f.eks. få “højreklikmenuer” i apps med de mest almindelige funktioner eller forhåndsvisning af indholdet i dokumenter.

iOS 9 er et skridt fremad, og vi kan især godt lide den måde, telefonen samarbejder med iPad og Mac på, så det virker som et sammenhængende system.

 

Ydelse

Hvad angår den rå ydelse, er iPhone hurtigere end Xperia med 37 procent bedre tal i Basemark OS II, 87 procent bedre i Geekbench for én processorkerne, og 24 procent hurtigere som netlæser ifølge Browsermark. Derimod er der dødt løb, når man bruger flere processorkerner, og hvad angår grafikpræstationen.

Annonce

Uanset hvilken model man vælger, er det her noget af det hurtigste, man kan købe, og mere end rigeligt til de fleste brugsområder.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Begge telefoner er blandt de bedste smartphones lige nu. Sony Xperia Z5 Premium har lidt bedre kamera og skærm, men ligger mere ubekvemt i hånden. iPhone 6s Plus er mere behagelig i brug og har intelligente funktioner som 3D Touch, men skærmen er ikke længere så imponerende.

Med hensyn til brugervenlighed, så handler det om, hvorvidt man foretrækker de avancerede funktioner i Android eller bekvemmeligheden og anvendeligheden i iOS. I sidste ende er det altså smag og behag, der afgør, hvad man skal vælge.

Læs også testen af Samsungs phablet Galaxy S6 edge+

Annonce
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
Annonce
Annonce

Læs også

Denne drone filmer i 4K under vand.
Takeoff for Sonys droneprojekt.
Man skal fremover registrere sig som dronefører og tage en prøve for at få et “dronekørekort”.
Risikoen for at blive snydt er større end chancen for at gøre et kup.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.
Samsungs nye hørepropper har de samme funktioner som Apples og er lige så låst til producentens egne mobiler.
Fra Polk Audio kommer Magnifi Mini – en lillebitte soundbar, der lyder, som om den er meget større.