Sidste år kårede vi Samsung Galaxy Tab S som Årets Bedste high-end tablet, og vi omtalte den udførligt både i vores trykte magasin og på web. Nu sidder vi så med efterfølgeren, Galaxy Tab S2, i hænderne, og det er virkelig fristende at finde sidste års anmeldelse frem og så bare markere teksten og trykke kopier/indsæt.
På overfladen er der godt nok sket en smule, men indmaden i Tab S2 er stort set identisk med konfigurationen i sidste års Tab S, og på et enkelt punkt er Tab S2 strengt taget blevet dårligere end sin forgænger. Det vender vi tilbage til.
Ligheder og forskelle
Først skal vi lige have alle lighederne på plads. Tab S kom med 1,9 GHz + 1,3 GHz octa-core processor og 3 gigabyte ram. Det gør Tab S2 også. Tab S havde 8 megapixel kamera på bagsiden og 2,1 megapixel frontkamera, det har Tab S2 også. Sidste års model kom både med og uden 4G/LTE, men altid med Wi-Fi (802.11 ac/a/b/g/n), Bluetooth, GPS og GLONASS, og det gør Tab S2 selvfølgelig også. Dog har Bluetooth sneget sig op til version 4.1, hvor Tab S måtte nøjes med version 4.0.
På et par punkter er Tab S2 trods alt blevet forbedret. Dette års model er født med Android Lollipop, hvor Tab S kom med Android KitKat, og hvor Tab S kun havde 16 gigabyte indbygget lager som standardkonfiguration, har Samsung flottet sig med Tab S2 og givet den 32 gigabyte. Både dette og sidste års modeller understøtter udvidelse af lagerpladsen via microSD-kort op til 128 gigabyte.
Og så er der den vigtigste forskel, som altså også er en forringelse, hvis det skal være helt rigtigt. Tab S kom nemlig med 10,5 tommers Super AMOLED skærm i en opløsning på 2560 x 1600 pixel og en pixeltæthed på 288 ppi (pixel pr. tomme). På Tab S2 er skærmen (stadig Super AMOLED) krympet til 9,7 tommer, og opløsningen er nu på 2048 x 1536 pixel med en pixeltæthed på 264 ppi.
Altså mindre skærmareal og mindre opløsning end hos forgængeren, som vi jo ellers roste til skyerne for dens fantastiske skærm. Underligt.
The plot thickens
Og dog. For det, der er i virkeligheden er sket, er at Samsung har lavet en iPad Air-klon. Skærmformatet er ændret fra det lange, smalle 16:10, som Samsung ellers tidligere har promoveret som perfekt til film og gaming, til samme 4:3 formatforhold som på Apples iPad.
Pludselig er 4:3 det nye sort for Samsung, som på firmaets webside roser det nye skærmformat, bl.a. for at gøre det “muligt at se mere af indholdet på skærmen ved hvert scroll” og for at være “ideelt til kontoropgaver”. Det er nok derfor, man får Microsoft Office gratis med i pakken.
Vi er sikre på, at Apple giver dem ret, men det gør vi faktisk også. Galaxy Tab S2 er ikke den første Samsung-tablet i 4:3 format, vi har testet (vi forsøger at glemme alt om den rædsomme Galaxy Tab A, men det er svært), men at Samsung nu har valgt 4:3 formatet til deres absolutte topmodel, er et vink med en vognstang: iPad’ens formfaktor har vundet tablet-krigen, og de smarte skifter spor, mens de stadig kan nå det.
En prototype
At Samsung Galaxy Tab S2 har lidt mindre skærm end forgængeren, betyder også, at den er blevet lidt mindre. Utroligt nok er den også slankere (blot 5,6 mm mod sidste års 6,6 mm – vi er ikke sikre, men det gør vist nok Galaxy Tab S2 til verdens aktuelt slankeste tablet) og lettere, hvilket betyder, at batteriet også er blevet mindre. Dog er det ikke gået mærkbart ud over batterilevetiden.
Hvad design og materialevalg angår, har Galaxy Tab S2 en hel del mere tilfælles med Tab S end med den iPad Air 2, den så gerne vil læne sig op ad.
Tablet’en er fremstillet af plastic med en tynd ramme af aluminium – præcis ligesom Tab S – men efter vores mening kunne Samsung godt have brugt et par dage eller uger mere på design og konstruktion, for Tab S2 ligner ærlig talt noget, der er smidt sammen af de rester, man har i køleskabet. En prototype frem for et færdigt produkt.
Kopier/indsæt
Men herudover kan vi kun gentage al den ros, som også blev sidste års Tab S til del.
Galaxy Tab S2 har – det formindskede antal billedpunkter til trods – stadig en af markedets flotteste tablet-skærme, som både er lysstærk og krystalklar med fantastisk kontrast. Fingeraftrykslæseren er igen kombineret med hjem-knappen, og den fungerer stadig upåklageligt og kan både bruges til at låse og oplåse enheden.
Ydelsen målt med benchmark-programmer som AnTuTu og Geekbench 3 er helt i top. I Geekbench opnår Tab S2 en score på 1.161 (single-core) og 4.382 (multi-core), hvilket er i samme boldgade som Sony Xperia Z4 Tablet (1.279/3.949), som vi ellers har betragtet som årets hurtigste Android-tablet, og selv iPad Air 2 (1.812/4.477) må føle sig åndet i nakken. I Geekbench-batteritesten klarer Tab S2 5 timer og 56 minutter for fuld damp, inden batteriet må opgive ånden.
De gode testresultater bekræftes ved daglig brug, hvor vi ikke oplever nogen slinger i valsen. Hverken når der navigeres rundt mellem hjemmeskærme og menuer, når der surfes på internettet med mange faneblade åbne på én gang, eller når vi kører store, grafiktunge spil som Asphalt 8 og Air Supremacy.
Konklusion
Sidste år var Galaxy Tab S en kærkommen nyhed på tablet-markedet. Endelig havde Samsung et produkt, der kunne tage kampen op mod Apples iPad. I år har Samsung taget alle de elementer fra den første Tab S, der virkede, og så ændret på formfaktoren, så Tab S2, hvad angår brugeroplevelsen, er blevet mere lig konkurrenten. Det er et klogt valg og en god kombination.
Desværre er design og materialevalg blevet lidt glemt i den proces, så Tab S2 ikke ligefrem opleves som et premiumprodukt. Men hvis man kan vende det døve øre til den kritik og fokusere på, hvor hurtig og brugervenlig Galaxy Tab S2 er med sin superskarpe skærm, sin ottekernede processor og sit lette, slanke ydre, så har vi vist alligevel at gøre med et produkt, der fortjener at få en varm anbefaling med på vejen.
Samsung Galaxy Tab S2 findes også i en udgave med 8 tommers skærm.
Også i denne test:
Lenovo Yoga Tab 3 8″
Køb forgængeren
Når Lenovo byder op til dans, er det åbenbart to skridt frem og et tilbage.
ASUS ZenPad 10
Smid ikke kvitteringen væk
ASUS ZenPad 10 er ikke god nok til prisen.
Apple iPad mini 4
Ikke den store overraskelse
iPad mini 4 tager sig godt betalt for sidste års teknologi.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer