TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Sony Xperia Z

Snubler på målstregen

Alle forudsætninger er til stede for en testvinder, men også Sony er faldet i megapixel-fælden.

Af / 28/05/2013 - 14:49
Sony Xperia Z

Lyd & Billede mener

  • God autoindstilling God skærm til billeder Hurtigt
  • Ingen udløser Noget uskarpe billeder

I Xperia Z finder vi Sonys nye Exmor RS-sensor, som har et mere kompakt format. Det er forklaringen på, at man har kunnet få et så godt kamera ind i en så tynd mobil. Fordi den er bagbelyst, skulle sensoren også give bedre billeder i svag belysning. Desværre har man samtidig øget opløsningen til smågale 13 megapixel, hvilket gør, at der skal meget til, for at den nye elektronik kan give gode billeder med så lidt lys pr. pixel.

Automatikindstillingen kaldes Superior Auto og forsøger selv at vælge det bedste motivprogram for dig, hvilket fungerer ganske godt. Ellers kan man selv vælge imellem 17 forskellige motivprogrammer. Man finder også billedeffekter samt indstillinger for billedserier, panorama og HDR. Exmor RS giver desuden mulighed for at filme med HDR. Øvrige finesser er smilegenkendelse, geotagging og selvudløser. I standardprogrammer kan man justere eksponeringskompensation, fokusindstilling, hvidbalance, ISO og lysmålinger. Rigtig godt.

I vores test af Xperia Z var vi godt tilfredse med kameraet, men i denne test stiller vi høje krav og er mere optaget af detaljerne. Alt i alt bliver billederne gode under gode forhold, selv om de trækker mod det gule. Hvis man derimod forstørrer billederne op, ser man, at skarpheden ikke er den bedste. I svagt lys lykkes det faktisk at fange motiverne bedre end mange andre, og farverne bliver relativt korrekte, men igen er det ikke helt skarpt.

Konklusion
Sony har gjort sig selv en bjørnetjeneste ved at skrue pixelantallet så højt op. Den nye sensor havde formentlig givet et bedre resultat, hvis man havde nøjedes med 8 megapixel. Når det er sagt, så producerer Xperia Z billeder, som er bedre end de fleste andres. Den største anke er, at detaljerne ikke bliver rigtig skarpe, men med så høj opløsning er det ikke noget større problem i hverdagen. Med gode indstillingsmuligheder og gode funktioner er det her et udmærket mobilkamera, som dog kunne være blevet bedst.

Annonce

Også i denne test:

Samlet konklusion

Mobilkameraer

At tage billeder med mobilen er uden tvivl mere praktisk end at slæbe rundt på et kompaktkamera, men hvordan er det med billedkvaliteten?

Læs hele testen

HTC One

Less is more

Det første mobilkamera, som kan bruges på skumle værtshuse, takket være en modig satsning på kvalitet frem for kvantitet.

Enestående lysfølsomhed Korrekte farver Hurtigt
Ingen udløser Lav opløsning
Læs hele testen

Samsung Galaxy Note II 4G

Middelmådig kæmpe

Mange gode funktioner og gode billeder, men lidt for kluntet format at fotografere med.

Mange funktioner Stor skærm
Ingen udløser Kluntet format til fotografering
Læs hele testen

Nokia Lumia 920

Magien savnes

Selv om Nokia på papiret har gjort alt rigtigt, er resultatet ikke blevet over middel.

Billedstabilisering Udløserknap “Linser”
Ujævne billeder Farvevariationer Aggressiv støjreduktion
Læs hele testen

LG Optimus G

Pixelhysteri

LG sigter for højt med megapixels, og det går ud over billedkvaliteten.

Manuelle indstillingsmuligheder Usædvanlige finesser
Fokusproblemer Dårligt i svagt lys Ingen udløser
Læs hele testen

Apple iPhone 5

Kan udbygges

Enkelt og alsidigt, men det fører ikke længere på fotokvalitet.

Udvalget af tilbehør Mange gode tredjeparts-apps
Få indstillinger i egen app En vis uskarphed Støj i svagt lys
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *