Lige siden Nikon introducerede deres første kompakte systemkamera i 2011, har hastigheden været i front. Sådan er det også nu, med den ottende og foreløbige topmodel i Nikon 1-serien. Et kamera, der fremstår som et attraktivt alternativ til avanceret spejlrefleks – for ikke at tale om konkurrerende systemkameraer i samme klasse fra Samsung, Sony, Panasonic og Olympus.
Nikon 1 V3 slår konkurrenterne i gulvet på skudtakt. Hele 20 billeder i sekundet (fps) kan man tage med autofokus mellem hvert billede. Eller 60 fps med autofokus på det første billede. Det er ingen andre kameraer i denne klasse i nærheden af.
Men V3 er også topmodel i Nikons 1-serie, der er baseret på et spejlløst kameradesign med en 1 tommes billedsensor og udskiftelig optik. De nærmeste konkurrenter er Sony a6000, Samsung NX300, Panasonic Lumix GX7 og Olympus OM-D E-M10.
Med andre ord er der ikke tale om de mest simple systemkameraer, men mere avancerede modeller, der snarere appellerer til viderekomne end til begyndere.
Hurtigst i klassen
Mens de andre modeller i Nikons 1-serie har henvendt sig til folk, der vil have et enkelt og kompakt systemkamera, er det let at se, at V3 er lavet til entusiaster. Dobbelt indstillingshjul (det ene også trykfølsomt), to programmérbare funktionsknapper, Fn1 og Fn2, og en ny 18 megapixel billedsensor uden lavpasfilter (for maksimal detaljeskarphed) – det er sådan, entusiasterne vil have det.
Hvad de synes om, at Nikon har sprunget den elektroniske søger over på efterfølgeren til V2, som havde den indbygget, er ikke godt at sige. Men jeg gætter på, at de ikke bryder sig om at skulle købe den nye elektroniske søger, der er tilpasset til V3, som ekstraudstyr. Den fås også i et kit, der indeholder kameraet med den nye, elektroniske 10-30 mm zoom og et praktisk håndgreb med udløser, indstillingshjul og Fn3-knap. Men så koster det også cirka 11.500 kroner for alle delene, hvis man køber dem samlet.
Alligevel er der ingen tvivl om, at V3 er Nikons bedste kompakte systemkamera til dato. Selv om det er lille, og det integrerede greb er mindre end på Sony a6000, føles det lige så hurtigt. Autofokussen på V3 har intet mindre end 171 kontrastbaserede og 105 fasebaserede fokuspunkter, som tilsammen dækker næsten hele billedfladen.
Kombineret med klasseledende 20 fps med autofokus mellem hvert billede, eller 60 fps med AF kun på det første, er V3 langt det hurtigste kamera i sin klasse. Også hurtigere end Nikon D4S, der koster over 50.000 kroner! Man kan optage video i Full HD 1080/60p, men også med 120 fps, hvis man kan leve med en reduceret opløsning på 1280 x 720 pixel.
Hvorfor Nikon har valgt microSD-hukommelseskort i stedet for de større SD-kort, er en gåde. Der er rigelig plads til de hurtigere SDXC-kort, som også har større lagerkapacitet end microSD. I øvrigt må det snart være på tide med en opgradering af skærmmenuerne, for den grafiske brugerflade ser temmelig forældet ud.
Når man bruger touch-skærmen, kan man vælge fokuspunkt og tage et billede med et let tryk. Eller hurtigt ændre lukkertid, blænde, billedstil, lysmåling, størrelse på fokusområdet, ISO og hvidbalance.
Men ikke bedst i klassen
Der er mere at kunne lide ved V3, end der er at kritisere, også når det gælder billedkvalitet. Farvegengivelsen er mættet med mulighed for at justere farvebalancen for at få mere neutrale hudfarver, og der er kun lidt billed- og farvestøj op til ISO 1600.
Selv med den nye billedsensor er det næsten umuligt at se forskel på testbilleder fra V3 og Nikon 1 AW1 med 14 megapixel. Støjomfanget ser næsten identisk ud, så man også her får synlig billedstøj fra ISO 3200 i mørke områder, og der er heller ikke meget forskel i tonalitet og billeddynamik.
Sammenlignet med billedfiler fra Sony a6000 og Olympus OM-D E-M10 kommer V3 til kort rent teknisk. Støjomfanget er omkring et eksponeringstrin dårligere på V3, hvilket vil sige, at kameraet leverer lige så meget kornstøj ved ISO 1600, som E-M10 gør ved ISO 3200. Det samme gælder tonalitet og farvemætning, som også er bedre på a6000 og E-M10.
1 Nikkor 10-30 mm VR
Det nye zoomobjektiv med elektronisk zoom tegner overraskende skarpt. Også i hjørnerne. 1 Nikkor 10-30 mm f/3.5-5.6 er meget kompakt og passer godt sammen med V3. Som også leverer god videokvalitet i Full HD – med manuel eksponeringskontrol, hvis man vil.
Zoomen skæmmes dog af synlig fortegning, der går fra tøndeformet på vidvinkel til markant pudeformet fortegning på 55-81 mm tele. På den positive side er der ikke irriterende meget vignettering eller farvebrydning.
Zoomringen er i øvrigt progressiv, så den zoomer hurtigere, jo hurtigere man drejer på den. Det fine ved det er, at det er muligt at zoome lydløst på video-optagelser. Praktisk, især hvis man ikke har sluttet en ekstern mikrofon til kameraets tilbehørsport med mic-indgang.
Konklusion
Nikon 1 V3 er et kamera, der er let at holde af. Brugervenligheden er den bedste i Nikons serie 1, og det samme er billedkvaliteten. Med mulighed for ekstern søger og håndgreb er det et både fleksibelt og udvideligt systemkamera til kræsne brugere, der vil have noget småt og let uden at gå glip af funktioner.
Men de fleste konkurrenter i denne klasse har alt dette indbygget – også elektronisk søger – samtidig med at de koster mindre end V3. Det eneste, kameraet har at byde på, der gør det unikt, er hastigheden, men det er ikke nok til at for tjene topkarakter efter vores mening.