Der er ikke meget galt med Nikon Z6, men Nikon har alligevel fundet det nødvendigt at udsende en opdateret version af det, der måske er deres bedste allround-kamera til dato.
Da vi testede Z6 for et par år siden, fandt vi heller ikke meget at udsætte på kameraet. Som er et fremragende kamera til al slags fotografering: Rejser, portrætter, bryllupper, sport – you name it. Landskabsfotografer vil måske foretrække det langsommere Z7 med næsten dobbelt så høj opløsning, siden de har brug for detaljer snarere end skudtakt i Formel 1-klassen.
Men der er altid nogle småting at sætte en finger på. Vi mente, at det ville have været smart af Nikon at lancere Z6 med to kortpladser, når nu konkurrenterne havde det, og så kunne vi ikke forstå, hvorfor det ikke var muligt at bruge et vertikalgreb på kameraet.
Vores største ankepunkt var imidlertid, at kameraet ikke var lige så hurtigt som de hurtigste konkurrenter. Skudtakten på 12 fps var der ikke noget at udsætte på, men følgefokus kunne ikke altid følge med mellem eksponeringerne, hvilket betød, at man kunne miste fokus på nogle af billederne.
Alt dette og lidt til har Nikon fikset i Z6 II, som er en moderat opdatering af Z6, der imidlertid har givet maksimal effekt.
Her er de vigtigste forbedringer på Z6 II:
• Billedserier på op til 14 fps med 12 bit raw-filer, ca. 120 billeder
• To Expeed 6-processorer
• Forbedret fokusalgoritme med udvidet ansigts- og øjenfokus
• To kortpladser, XQD/CFexpress + SDXC
• Højere opdateringshastighed i søgeren
• Kontakter til vertikalgreb
• 4K 50p med kommende firmware-opdatering
• 410 billeder pr. opladning
To kortpladser
Resten af kameraet er bygget præcis ligesom Z6 med samme 24 megapixel full-frame billedsensor, hybrid autofokus med 273 fokuspunkter, der dækker 90 procent af billedfladen, vipbar touch-skærm og højopløst OLED-søger, bare med lidt bedre opdateringsfrekvens.
Fysisk er det ikke muligt at se forskel, bortset fra på undersiden, hvor der er kontakter til det nye vertikalgreb MB-11. Som udvider batterilevetiden med et ekstra batteri og har indstillingshjul og udløserknap til billeder i højformat.
Batteriet er også nyt. Fysisk er EN-EL15c identisk med det gamle batteri, men kapaciteten er bedre, og kameraet mere effektivt, hvilket har øget antallet af billeder fra 310 til 410 pr. opladning.
Men det er måske introduktionen af en ekstra hukommelseskortplads, der begejstrer mest. Den tager SD-kort og understøtter UHS-II-kort, og desuden kan man bruge enten XQD- eller CFexpress-kort i den anden slot.
Forbedret autofokus
Det, der egentlig er den store nyhed på Z6 II, er dog hverken vertikalgreb eller to kortpladser, men markant bedre autofokus, især på følgefokus – som dog nedsætter skudtakten fra 14 til 12 fps – og at det fuldt ud understøtter ansigts- og øjenfokus i både Auto-områdefokus og bredt områdefokus.
Det fungerer så godt, især på øjenfokus, at Nikon endelig har et kamera, som er på højde med Sonys klasseledende autofokus, og som faktisk er endnu bedre på følgefokus, når øjenfokus er aktiveret.
Nikon siger, at autofokus er følsom ned til -6 trin, og med en Nikkor Z 50 mm f/1.8 på kameraet har vi ingen grund til at betvivle det. Kameraet låste fokus lynhurtigt i skumringen, men så skal man helst ikke bruge følgefokus, for den kan finde på at jage efter de lyseste områder.
De andre ting
Kameraet har stadig indbygget femaksers billedstabilisering, og den er især nyttig på video. Det har de samme videoegenskaber med 4K 30p full-frame-optagelse i 8 bit op til 144 Mbit/s, og i februar 2021 kommer der en firmware-opdatering, som muliggør 4K i 50p med APS-C-beskæring.
Ellers har det, ligesom Z6, 4K i 10 bit 4:2:2 til ekstern optager via HDMI, flad eller N-Log billedprofil og 10 bit HDR med HLG-understøttelse for udvidet dynamikområde på video. Det vil også få understøttelse af Apples ProRes RAW-format, når en ekstern optager er tilsluttet. Men det er en funktion, man må betale for at få på Z6 II.
Ligesom på Z6 er der tilslutninger til mikrofon, hovedtelefoner og fjernstyring, HDMI samt USB-stik til opladning, ligesom der er mulighed for at gemme individuelle indstillinger til stillbilleder og video-optagelse.
Billedkvalitet
Nikon Z6 II er en fryd at fotografere med. Man vænner sig hurtigt til, hvor alle knapper og hjul er, og når man først har sat kameraet op og programmeret de knapper, man vil, er det bare at nyde det.
Billedkvaliteten er ikke overraskende identisk med Z6, som vi bl.a. sagde følgende om:
“Billeddynamik, skarphed, farvegengivelse og støjreduktion er klasseledende. Jeg oplever billedkvaliteten som bedre end på Sony a7 III; det gælder især farvegengivelsen på kameraets jpeg-filer. Som giver billederne et mere levende og naturligt udtryk.”
Læs testen af Z6 for mere.
Konkurrenter
I denne klasse – full-frame-kameraer – er Nikon-kameraet langtfra uden konkurrenter. Z6, der så småt er på vej ud, kan være et bedre køb for mange, hvis prisen er meget lavere.
Men Canon EOS R6 er nok det tætteste, man kommer på Z6 II uden for Nikons egne rækker. Med 12 fps – eller 20, hvis man bruger den elektroniske lukker – er det lynhurtigt, men det har moderat beskæring af 4K-video og koster en del mere.
Konklusion
Nikon kunne have benyttet lejligheden til at give Z6 II en vendbar touch-skærm, når de nu var i gang, men bortset fra det er kameraet helt klart blandt de allerbedste allround-kameraer i klassen. De små ændringer er store nok til at få betydning for mange, der skal vælge kamera, og ærlig talt kan vi vel godt sige, at Z6 II er det kamera, som Nikon skulle have lanceret i 2018.
Her i 2020 er det tydeligt, at Nikon har lyttet til den kritik, de fik dengang, og givet kameraet mulighed for vertikalgreb, hurtigere skudtakt, endnu bedre autofokus og en ekstra kortplads. Det har gjort Z6 II til et endnu bedre kamera, som stadig har forgængerens klasseledende stillbilled- og videokvalitet.