TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Olympus OM-D E-M5

Klasseledende kvalitet

Olympus OM-D E-M5 er et gennemført og solidt værktøj for den ambitiøse fotograf, som ønsker et kompakt alternativ til de store spejlreflekskameraer.

Af / 13/08/2012 - 23:00
Olympus OM-D E-M5

Lyd & Billede mener

  • Meget høj detaljeskarphed Rigtig god billeddynamik Lynhurtig autofokus Vejrtæt og solidt Høj HD-videokvalitet
  • Ufølsomme knapper på bagsiden 330 billeders batterikapacitet

Her får man virkelig i pose og i sæk. Retrostilen til trods er det her et helt nyt og meget avanceret kamera med fremragende billedkvalitet i et vejrtæt og solidt kamerahus. Det kompakte kamera er et oplagt alternativ til de traditionelle spejlreflekser.

For OM-D kombinerer alle de fordele, et spejlrefleks har, og er fysisk meget mindre og lettere. Foruden et meget mindre og lettere kamerahus får man mere kompakt optik samt en billedkvalitet, der ikke står tilbage for spejlreflekser som Canon EOS 7D, Nikon D7000 eller Pentax K-5. Men her får man også meget bedre videoegenskaber, hurtigere autofokus, vejrtæt kamerahus (som på K-5) og et meget højt funktionsniveau.

F.eks. vipbar OLED-touchscreen, integreret LCD-søger med 1,44 megapixel opløsning, lynhurtig autofokus med fokussporing, lysfølsomhed op til ISO 25.600, trådløs blitzstyring, 9 fps skudhastighed, 5-aksers billedstabilisator i kameraet, 16 MP billedsensor med nyudviklet TruePic VI billedprocessor, og det vejrtætte hus har vi allerede nævnt. Pakninger og O-ringe rundt i åbninger, knapper og hjul forsegler kameraet mod støv, vanddråber og skidt. Sammen med det medfølgende 12-50 mm zoomobjektiv har man et kamera, som fint tåler et regnskyl.

Kameraet tilhører Micro Four Thirds-systemet (MFT) – og er meget mindre end f.eks. Canon EOS 7D og Nikon D7000. MFT er et omfattende kamerasystem, hvor antallet af objektiver for længst har passeret 30. Panasonic og Olympus laver begge optikker og kameraer i MFT-systemet, og priserne starter omkring 4.000 kroner for kamera og objektiv. OM-D E-M5 er det hidtil mest avancerede af dem. Og i samme klasse som Sony Alpha NEX-7, det hidtil bedste af de kompakte systemkameraer, vi har testet.

Klassisk Olympus-design
OM-D E-M5 ligner det over 20 år gamle OM4 fra den tid, hvor man brugte 35 mm film (se billedet). Sammenlignet med Olympus’ topmodel i PEN-serien – E-P3 – har E-M5 (herefter kaldet OM-5) en helt ny Live MOS billedsensor med 16 megapixel, som har 17,3 x 13 mm billedflade. Sammen med en ny TruePic VI billedprocessor leverer kameraet synligt bedre billeddynamik og lavere billedstøj ved høj ISO end samtlige MFT-kameraer, vi har testet. Og er faktisk på niveau med de bedste spejlreflekser, vi har testet indtil nu.

Annonce

Unik billedstabilisator
Pakket rundt om den integrerede søger på toppen sidder sensoren til kameraets 5-aksers billedstabilisering. Som foruden horisontal og vertikal stabilisering også dæmper bevægelsesuskarphed fra roterende eller rullende bevægelser ved at flytte ophænget til billedsensoren, som sidder i et magnetfelt. Når billedstabilisatoren er aktiv, høres en svag susen fra sensoren, som man ikke lægger mærke til, medmindre man er i et helt stille rum.

Elektronisk søger og touchscreen
Kamerahuset er ikke større end allerede nævnte Olympus PEN E-P3, men lidt højere, fordi Olympus har integreret den elektroniske VF-2 LCD-søger på 1,44 megapixel – der findes som tilbehør til bl.a. E-P3 – i OM-5. Søgerbilledet tændes automatisk, når man løfter kameraet til øjet, og har lav uklarhed og ganske kort slukketid mellem eksponeringer. OLED-søgeren i Sony NEX-7 har bedre opløsning og mere jævn farvegengivelse, men ellers er Olympus-søgeren virkelig god.

Den 7,6 cm store touchscreen med OLED-panel på 610.000 punkters opløsning er meget skarp og fungerer godt, også i sollys. Den kan vippes 80 grader op eller 50 grader ned, og man kan vælge fokuspunkter og tage billeder med en fingerberøring på skærmen. Et såkaldt Super Display viser alle indstillingerne på skærmen, og OK-knappen aktiverer berøringsfølsomheden, så man bare behøver at pege på den funktion, man vil ændre. Så bladrer man til den foretrukne indstilling med indstillingshjulet på toppen af kameraet. De to indstillingshjul på toppen kan programmeres efter behov eller bruges som standardopsætning til Olympus, hvor et af dem f.eks. styrer eksponeringskontrol, mens det andet bladrer i menuindstillinger.

Skræddersy indstillinger
Olympus har givet fotografen næsten uendelig mange indstillingsvalg. Flere af knapperne kan programmeres til ønsket funktion, og efter lidt tilvænning kan man faktisk bruge flere af dem uden at tage øjet væk fra søgeren. Håndgrebet foran er ikke stort, men sammen med det buede tommelfingergreb på bagsiden er det muligt at få et sikkert greb, hvor man nemt når de fleste funktioner.

Som på E-P3 er det også muligt at vælge imellem forskellige parametre på de 12 kunstfiltre, som kameraet har liggende under Art-menuen på funktionshjulet til venstre. F.eks. dramatisk tone, der skaber en tættere HDR-lignende billeddynamik, eller grovkornet sort-hvid, som er min personlige favorit. Det er også muligt at lagre alle de 12 forskellige versioner af kunstfiltrene af én og samme eksponering.

Et par andre af de mange funktioner, som er værd at nævne, er Live Time og Live Bulb. Sidstnævnte giver dig åben lukker og live søgebillede under bulb-eksponering, så længe du holder udløserknappen nede. Live Time giver dig start af lange eksponeringer med et tryk på udløserknappen og stopper med næste tryk. Samtidig ser man hele tiden søgerbilledet live på skærmen.

Batterigreb
Alternativt kan man købe det nye batterigreb til OM-5 – HLD-6 til 2.190 kroner – som kan deles i to. Så kan man bare bruge håndgrebet, hvis man ikke har brug for den ekstra batteripakke. Batterigrebet er kompakt, let og bygget, så det ikke stikker meget ud fra kameraets bund. Men det giver et rigtig godt greb om kameraet, og behøver man længere batteritid og vertikaludløser, kan man skrue batteripakken på i bunden.

Billedkvalitet
Efter næsten 1.500 eksponeringer med OM-5 er der ikke nogen tvivl om, at Olympus-kameraet kan levere varen. For her taler vi ikke bare klasseledende billedkvalitet, når man vurderer opløsning, skarphed, billeddynamik, billedstøj, farvetoner og kontrast, men også sammenlignet med tilsvarende billedfiler fra bundsolide spejlreflekser som allerede nævnte Canon EOS 7D og Nikon D7000.

Grundstøjen i billedfiler mellem ISO 200 og 800 er så marginal, at den kun er målbar. Man ser ikke engang noget fra råfiler op til A2-størrelse. På en højopløst og kalibreret skærm (med ColorMunki) kan man se antydning af finkornet luminansstøj ved ISO 1600 og 3200, men billedfilerne er fuldt brugbare. Også ved ISO 6400, for det er først ved ISO 12.800, at kornstøjen bliver meget synlig, og da dukker der også farvestøj op. Ved ISO 25.600 går det fra acceptabelt til tvivlsomt. Da taler vi billeder, som de fleste nødig vil bruge.

Farvegengivelsen er pragtfuld. Jeg aner ikke, hvad Olympus’ ingeniører spiser til morgenmad, men det må virke godt, for jpeg-filernes farveprocessering – i naturlig modus – er nydelige med udmærket gengivelse af hudtoner, blomster og blade på træer. Alt ser mere naturligt ud gennem Olympus-kameraet. Billeddynamikken er et stort skridt fremad for MFT-systemet, og den bredeste, jeg har set derfra indtil nu. Det er også muligt at stille kontrastgraderingerne, og kameraets automatiske gradering kan stilles til lav, middel eller høj.

Kameraet har vældig svagt antipass-filter, og det mærkes delvist på skarpheden og detaljegengivelsen, som her er meget høj. Særlig med skarpere optik, og OM-5 blev testet med et bredt udvalg af optik, herunder Leica Noctilux 50 mm f/0.95, som er knivskarp fra blænde 4.0. Side om side med billeder fra Nikon D800’s 36 megapixel billedsensor var der forbavsende lille forskel i detaljeskarphed, medmindre jeg zoomede billedet ind. Da kom D800’s ekstreme opløsning til syne i fuldt omfang.

Autofokussen er virkelig hurtig. Det er ikke bare noget, Olympus siger. Også på video. Gentagne tests af følgefokussen på serieoptagelse gav mig mængder af skarpe billeder. Den er lynhurtig, selv i dunkelt eftermiddagslys, og klarede at finde fokus også i svagt lys. Video-optagelserne? Ja, glem alt, hvad du har set fra kompaktkameraer og mange spejlreflekser. Med følgefokus og fuld HD-kvalitet får du skarpe video-optagelser med høj opløsning og god lyd. Bare synd, at der ikke er nogen anden mikrofonindgang end multistikket bag blitzskoen, som kun passer til Olympus’ SEMA-1 mikrofon.

Opsummering
Olympus har måske lavet årets hidtil mest komplette kamera i E-M5, som næsten ikke har mangler af væsentlig art, og hvor billedkvaliteten er klasseledende. Alt er nyt fra inderst til yderst, og kameraets høje funktionsniveau bør tiltale krævende fotografer med høje krav til billedkvalitet. Billedstabilisatoren er den bedste, vi har testet, uanset kamera.

Siden de første kompakte systemkameraer har der været en stadig udvikling, hvor billedkvaliteten er blevet bedre for hver ny generation. Fokushastighed, skudhastighed og de samlede muligheder har set stadige forbedringer, og det forspring, spejlreflekskameraerne har haft, er indhentet igen af seneste generation af kompakte systemkameraer. Med OM-5 har Olympus både generobret og i mange tilfælde fået et forspring til det traditionelle spejlrefleks. I et meget mindre og lettere kamera, som sætter standarden for kompakte systemkameraer i lang tid fremover.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?