Ingen andre kameraer er så praktiske til aktive mennesker som et robustkamera. De kan tåle næsten alt. Hvis du taber det på fortovet, i vandet eller i en snedrive, er det ikke noget problem. Robustkameraer er bygget til at tåle en hård behandling. De kan klare mere end almindelige kameraer – og afgjort mere end din mobiltelefon.
Billederne bliver også meget bedre med robustkameraer, i hvert fald hvis man køber et godt et af slagsen. Nikon, Ricoh og ikke mindst Olympus har robuste alternativer til kompaktkameraerne. Olympus er måske bedst kendt. Deres Tough-kameraer har som regel sat standarden for, hvad et robustkamera skal kunne tåle, og på de senere udgaver har de også gjort store fremskridt mht. billedkvaliteten.
Såsom det, vi tester her: Tough TG-5. Det er efterfølgeren til testvinderen TG-4, som det ligner til forveksling, men det eneste, der faktisk er bevaret, er 25-100 mm zoomen og batteriet. Resten er forbedret.
Blandt højdepunkterne er 4K-video, 20 fps (billeder i sekundet) i serier, integreret billedstabilisering og en ny 12 megapixel billedsensor. Den har færre pixels end forgængeren, men Olympus har forbedret billedkvaliteten med en ny billedprocessor. Især ved høj ISO, hvor billederne fra forgængeren blev temmelig grumsede allerede fra ISO 1600.
Du kan også dykke med kameraet, ned til 15 meter. Hvis du vil dykke dybere, skal du bruge et undervandshus, kaldet PT-058. Med det kan du tage kameraet med ned til 45 meters dybde.
TG-5 kan tåle fald fra 2,1 meters højde og ned til 10 graders frost, og der findes et bredt udvalg af tilbehør til kameraet til aktive fotografer. Såsom en telekonverter, der giver 7x zoom. Der er også en vidvinkelkonverter for bredere billedvinkel, en blitz-diffuser til makrobilleder samt bæreremme, tasker, en flyderem, der kan holder kameraet oven vande (!), og et silikonehylster, der giver bedre greb og beskyttelse.
GPS
Med den indbyggede GPS kan du logge, hvor du har været. TG-5 registrerer også temperatur, højde over eller dybde under havet samt kompasretning, som så kan aflæses senere.
Det har ikke Bluetooth, men Wi-Fi til overførsel af billeder plus nogle temmelig smarte makrofunktioner. Nærgrænsen er 1 cm, men det sejeste er nok muligheden for focus stacking – for at få så stor skarphedsdybde som muligt – eller bracketing, der tager flere eksponeringer med fokus forskellige steder i motivet. Det er også muligt at zoome endnu mere, hvis du virkelig vil forstørre dit makromotiv.
TG-5 har desuden en høj skudtakt på 20 fps, som kan give dig korte billedserier, så du lettere kan fryse motiver i bevægelse.
Video
Du kan også optage video med høj billedfrekvens. Mens 4K-video giver den bedste kvalitet op til 30 fps, kan 1080p Full HD give dig 120 fps, det dobbelte i 720p HD og maksimalt 470 fps, hvis du kan acceptere 480p SD-kvalitet. Men så kan du også lave rimelig seje slowmotion-videoer.
Kameraet har ikke alene nogle seje egenskaber og sej 4K-video – bl.a. med time lapse-sekvenser – du kan også tage billeder i råformat og få flere kreative muligheder i efterbehandlingen.
Billedkvalitet
Kreativ kan du i øvrigt også være på jpeg-billederne. TG-5 har flere valgbare filtereffekter og fire undervandsindstillinger. Bl.a. HDR, som kan tilføre lidt mere farve og kontrast til blege undervandsmiljøer. Du kan gemme to sæt kameraindstillinger, så du f.eks. kan have en opsætning til naturbilleder over vand på C1 og en opsætning til undervandsbilleder på C2. Lettilgængelige på programhjulet.
Ellers kan du selv vælge blænde – til et vist punkt – med indstillingshjulet på toppen. Desværre får man ikke fuld kontrol. På 25 mm brændvidde kan man vælge blænde f/2.0, f/2.8 og f/8.0. På 100 mm kun blænde f/4.8, f/6.3 og f/18.
Trods færre pixels er billedkvaliteten synligt bedre end på forgængeren. Olympus har formået at få en endnu bedre farvebalance, bedre kontrast og fremragende skarphed. Detaljerigdommen er faktisk også bedre trods de færre pixels, og der er mærkbart mindre billedstøj.
Hvor billederne fra TG-4 blev grumsede allerede ved ISO 3200, er støjen bedre dæmpet her – uden at detaljerne drukner – hele vejen op til ISO 3200. Jeg ville være forsigtig med ISO 12.800, men billeder ved ISO 6400 kan som regel sagtens bruges.
Konklusion
Olympus Tough TG-5 er det bedste robustkamera, vi har testet til dato. Nikon Coolpix AW130 og AW300 (p.t. ikke testet) kan dykke dybere og tåle mere, men Olympus-kameraet giver dig mere kontrol, zoomen har bedre lysstyrke på vidvinkel, og billedkvaliteten er soleklart bedre end det meste andet i robustklassen.
Skal du have et kamera, der kan tåle nogle tæsk, og som giver dig bedre billeder end mobiltelefonen, så bør det være dette.
quote
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer