Xiaomi (udtales shaw-mee) er en mobilproducent med store ambitioner for det danske mobilmarked. Den kinesiske elektronikvirksomhed er braget ind på markedet med glimrende og prisbillige smartphones i både budget- og premiumklassen – f.eks. Xiaomi 11T Pro og Xiaomi Mi 11 Lite 5G – der virkelig har leveret kvalitet for pengene.
Med Xiaomi Mi 11 Ultra har kineserne også allerede præsenteret deres første bud på en ægte high-end-model, men til trods for (og en lille smule på grund af) det nærmest ekstravagante kamera kom mobilen ikke helt over målstregen. Dertil var forholdet mellem pris og kvalitet lidt for skævt.
Nu er Xiaomi så klar med en nyt high-end-produkt, der skal overbevise forbrugerne om, at en kinesisk mobil med et navn, der er svært at udtale, er det rigtige valg. En øvelse, der jo før er gået rent ind hos de danske forbrugere.
Xiaomi 12 Pro blev lanceret på det kinesiske marked allerede før nytår, mens mobilen først blev tilgængelig i de danske butikker i slutningen af april. Prisen er sænket i forhold til Mi 11 Ultra, så Xiaomi 12 Pro ligger på nogenlunde samme prisniveau som OnePlus 10 Pro, der helt klart også er produktets nærmeste konkurrent.
Udseende og konstruktion
Hvor forgængerne kunne virke en smule plasticagtige, kommer Xiaomi 12 Pro med et meget diskret, strømlinet og nærmest skandinavisk design med mat mørkegrå bagside (vores testeksemplar i hvert fald). Mobilen fås også i mat violet og mat blå.
Skærmen er fremstillet af Gorilla Glass Victus og er let buet langs kanterne, mens både tænd/sluk- og volumenknappen begge praktisk er placeret på telefonens højre side. Mobilen er stort set rammeløs og har frontkameraet indbygget som et udstanset hul i skærmen.
Kameramodulet er rektangulært og placeret øverst til venstre set bagfra, når mobilen ligger med skærmen nedad. Det er som udgangspunkt et klassisk og lidt kedeligt designelement, men Xiaomi har givet rigtig meget plads til en af de tre kameraoptikker, hvilket gør, at mobilen alligevel virker iøjnefaldende og interessant.
Alt i alt føles Xiaomi 12 Pro som et ægte luksusprodukt. Og så gør det bestemt ikke noget, at den med sine 205 gram vejer godt til. Tværtimod.
Derfor er det også en streg i regningen, at mobilen ikke er IP68-certificeret. Det var forgængerne heller ikke, og det er selvsagt, fordi Xiaomi gerne vil holde prisen nede, at man fravælger den dyre certificering, men når nu den kinesiske producent gerne vil gøre sine hoser grønne i det absolutte high-end-segment, så trækker det altså ned i det samlede regnskab, at IP68-certificeringen mangler.
Skærm og lyd
Xiaomi 12 Pro kommer med en 6,73 tommers AMOLED-skærm med WQHD+ opløsning (3200 x 1440), hvilket svarer til en billedskarphed på hele 521 ppi. Desuden har skærmen en adaptiv opdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ samt en maksimal lysstyrke på hele 1500 nit. Skærmbilledet er altså ekstremt lysstærkt og på grund af den høje pixeltæthed også knivskarpt.
Skærmen kommer i øvrigt med en helt vanvittig høj touch-sampling-frekvens på 480 Hz, hvilket betyder, at touch-betjeningen er ekstremt præcis.
Hvad lyden angår, så kommer Xiaomi 12 Pro med indbyggede stereohøjttalere og lyd, som er udviklet i samarbejde med Harman Kardon. Men lydbilledet er lidt tyndt. Heldigvis understøtter mobilen aptX fra Qualcomm, der optimerer lyden, når der streames trådløst via Bluetooth.
Kamera
Hovedkameraet i Xiaomi 12 Pro består af et kamerahus med tre objektiver, der alle er på 50 megapixel. Ud over en vidvinkellinse med IMX707-sensor fra Sony har kameraet en 115 graders ultravidvinkellinse samt et teleobjektiv at gøre godt med.
På papiret lyder det godt, men i praksis synes vi ikke, at Xiaomi 12 Pros kamera helt leverer varen. Til trods for den store telelinse byder kameraet kun på 2x optisk zoom, og indimellem får billederne lidt for meget med farveladen af den relativt aktivistiske software til vores smag.
Alligevel sætter vi stor pris på de mange sjove funktioner, som Xiaomi har for vane at gøre til en del af deres kamera-app. Den almindelige brugerflade er funktionel med de mest almindelige indstillinger lettilgængelige, mens de mere eksotiske funktioner er gemt i undermenuer.
Optager man video, kan man med et enkelt klik tilføje biograflignende effekter som f.eks. Parallel World (der spejlvender billedet, som var man ved at optage sin egen version af Inception), ligesom den såkaldte VLOG-funktion lader dig skabe forudredigerede videosekvenser ved hjælp af skabeloner som AgedFilm eller Moments. Dem kan du se eksempler på herunder.
Det er alt sammen meget kinesisk, men også sjovt og nemt at bruge, og det skal man ikke kimse af, selv om deciderede fotoentusiaster nok vil foretrække et andet mobilkamera.
Ydelse og funktioner
Det er også svært at overse, at Xiaomi 12 Pro kommer fra Kina, når man bruger mobilen til daglig. Hvis man savner sin gamle Huawei-mobil, er Xiaomis nye smartphone derfor det perfekte valg.
Xiaomis egen brugerflade, MIUI 13, tillader mange af de samme brugertilpasninger som Huaweis EMUI-brugerflade – bl.a. at app-skuffen skjules, så alle apps ligger på startskærmen – ligesom mobilen kommer med mange egenudviklede apps til f.eks. afspilning af musik og video.
Hele designsproget i MIUI 13 minder så meget om Huaweis, at man indimellem fristes til at tjekke bagsiden af mobilen for at forsikre sig om, at der altså står Xiaomi og ikke et andet navn.
Det er dog ikke mobilens eneste fortrin – eller ulempe, for det meget kinesiske design af brugerfladen er bestemt ikke alles kop te. Xiaomi 12 Pro adskiller sig først og fremmest fra sine konkurrenter ved at kunne oplades lynhurtigt ved hjælp af Xiaomis egen såkaldte HyperCharge-teknologi, der lader mobilen med hele 120 watt.
Teknologien, som blev introduceret med Xiaomi 11T Pro, muliggør 100 procent opladning af det 4600 mAh store batteri på kun 18 minutter, hvilket opnås gennem teknologier som dobbelte opladningspumper, dobbeltcelle-batteristruktur, MTW, grafenbelægning på litium-ion-batteriet og Mi-FC-teknologi. Det lyder kompliceret, men det virker i praksis – og det ovenikøbet uden at Xiaomi 12 Pro bliver brandvarm.
Mobilen understøtter også trådløs opladning, og det er i det hele taget godt, at den kan oplades så hurtigt, for batteriet virker en smule underdimensioneret, den kraftige processor og lysstærke skærm taget i betragtning. I vores benchmark-test af batterilevetiden holdt det da også kun i godt seks timer, hvilket er acceptabelt, men ikke fantastisk.
Det er ydelsen til gengæld. Ligesom Motorola Edge 30 Pro kommer Xiaomi 12 Pro med Snapdragon 8 Gen 1-processor samt 12 gigabyte RAM, og i benchmark-tests klarer den sig stort set lige så godt som Motorolas topmobil. Dog blev Xiaomis mobil ret varm, da vi afviklede de forskellige tests – næsten så man kunne blive bekymret for, om den var ved at overophede – men det er ikke et problem, vi ellers har oplevet. Og når man bruger mobilen til daglig, kører alting glidende og lynhurtigt. Også helt tunge apps, f.eks. store spil som Asphalt 9 og Into the Dead 2.
Konklusion
Xiaomi 12 Pro er uden tvivl den bedste high-end-mobil, den kinesiske smartphone-producent har lanceret på det danske marked til dato. Den kommer med Qualcomms hurtigste mobilprocessor, en lysstærk og højopløst skærm samt et lækkert strømlinet, nærmest skandinavisk design. Og så er der selvfølgelig den vilde hurtigopladning, der kan oplade batteriet fra 1 til 100 procent på godt et kvarter.
Der er selvfølgelig et par detaljer, der trækker ned i den samlede vurdering. Og generelt kan man sige, at det primært skyldes, at Xiaomi 12 Pro på softwaresiden stadig har et umiskendeligt kinesisk præg. Kamerasoftwaren er lidt for aggressiv med farveladen, når billederne bearbejdes, og Xiaomis egen MIUI 13-brugerflade vil nok heller ikke falde i alles smag.
Men hvis man ikke lader sig distrahere af den slags småting – og kan leve med 2x optisk zoom – så er Xiaomi 12 Pro absolut en af de mest spændende Android-mobiler, vi har set længe.
Også i denne test:
OnePlus 10 Pro
OnePlus tilbage på tronen
OnePlus 10 Pro er måske den bedste Android-smartphone på markedet lige nu.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer