Traditionsrige Panasonic er som regel et trygt tv-valg. Deres modeller har ikke nødvendigvis det mest banebrydende design eller de mest innovative funktioner, men når det gælder billedkvalitet, har de altid haft ry for at levere varen. Derfor er det som regel med en vis forventning, at vi modtager nye Panasonic-modeller til test.
Panasonics sortiment for 2017 er lidt specielt i forhold til tidligere. I high-end-klassen handler det nu om de nye OLED-modeller EZ1000 og EZ950. Derfor får vi heller ikke noget nyt flagskib med LCD-teknologi at se lige med det første – Panasonic har valgt at beholde topmodellen fra 2016, Viera TX-65DX900E, et år mere.
Den mest spændende LCD-nyhed fra Panasonic i år bliver i stedet supermellemvægt-serien EX780. Den kommer i en lang række størrelser (50, 58, 65 og 75 tommer) og er ment som et mere overkommeligt alternativ til high-end-skærmene i DX900-serien. Her ser vi nærmere på 65 tommers modellen med en vejledende pris på 21.999 kroner.
TX-65EX780E
Det her er altså den bedste nye LCD-skærm, Panasonic kan tilbyde i 2017. Sammenlignet med topmodellens avancerede LED-bagbelysning anvender EX780 mere almindelig kant-LED-teknologi. Derimod har det beholdt Panasonics stærke HCX2-billedprocessor, hvilket burde give billeddannelse i top. EX780 har i øvrigt et fuldgyldigt 10 bit LCD-panel med udvidet farverum og 100 Hz opdateringsfrekvens.
Tv’et understøtter på papiret HDR-video, men opfylder ikke alle kravene til UHD Premium.
Design
Allerede da vi modtager tv’et og pakker det ud af kassen – hvilket i øvrigt er et tomandsjob – kan vi konkludere, at EX780 er en tung, solid sag på hele 39 kg (43,5 kg med fod). Panasonic har lige siden plasmatiden haft en lidt industriel stil med en forkærlighed for metal i stedet for plast. Vi får lidt samme indtryk af EX780, som rent visuelt er et flot tv.
EX780 skiller sig ud med en krydsformet, drejelig fod, som gør det muligt at vende skærmen i forskellige retninger. På visse modeller kan man også sænke foden, så tv’et kan stå direkte på gulvet (gælder 50 og 55 tommer, ikke 65 og 75 tommer). Det at man let kan svinge skærmen i retning af, hvor man sidder, er en smart finesse, især på LCD-skærme, hvor billedkvaliteten kan ændre sig meget ud fra betragtningsvinklen.
Brugervenlighed og funktioner
Tv’et fra Panasonic er let at tage i brug. Startmenuen leder os gennem de indledende indstillinger for land, netværk og kildevalg. Fjernbetjeningen er den velkendte mursten med store, tydelige knapper. Kontrasten i forhold til Samsungs og LG’s små, fikse remotes er temmelig stor, men Panasonic har i det mindste sørget for en separat Netflix-knap.
EX780 anvender Panasonics egen Firefox-platform som brugerflade, og her er det meste uændret fra sidste år. Firefox er et uhøjtideligt og overskueligt system uden unødvendig staffage. Desuden er det meget stabilt og driftssikkert uden de afbrydelser, man ofte kan opleve med Android-systemerne. På den anden side er udvalget af apps relativt begrænset.
Sammenlignet med Samsungs Tizen og LG’s WebOS 3.0 kan Firefox virke lidt forældet og ikke helt så hurtigt i alle sammenhænge, men for dem, der mest bruger eksterne kilder, f.eks. Blu-ray, spiller det ikke så stor en rolle.
Billedkvalitet
Panasonic har altid haft en naturlig tilgang til billedkvalitet. Der lægges vægt på neutrale billeder uden for meget krydderi. Tv’et skal ikke være flashy, prangende eller føje noget til, men bevare det originale signal så præcist som muligt. Netop derfor har Panasonic haft en stor stjerne hos film-entusiaster.
Her er det nærliggende at nævne, at topmodellen 65DX900E er et af de mest nøjagtige tv’er, vi nogensinde har testet, med en farvegengivelse på niveau med professionelle studie-monitors!
Når det gælder 65EX780, er udførelsen ikke så ekstrem, men det står hurtigt klart, at også denne model gør det rigtig godt. Den generelle billedkvalitet er virkelig god. 65EX780 har en ensartet lysfordeling uden generende lyspletter (clouding). Sortniveauet er ikke lige så ekstremt som på OLED eller bag-LED, men glimrende af kant-LED at være. Betragtningsvinklen er også godkendt. Farverne skifter lidt karakter ude på siderne, men vi har set det meget værre.
Her er svingfunktionen praktisk. Den gør, at man kan vende tv’et optimalt og undgå, at nogen i sofaen havner uden for “smørhullet”. Ellers skal det nævnes, at skærmoverfladen er temmelig blank, så du bør have kontrol over lyset i rummet for de bedst mulige seerforhold.
Panasonics tv har en række optimerede billedindstillinger. Vi anbefaler at styre uden om Standard og Dynamic, som er lige lovlig farvestrålende og overdrevet skarpe. Indstillingen True Cinema er derimod glimrende til alt fra almindeligt tv-indhold til Blu-ray og Netflix. Farverne er stadig lidt overmættede, men langt mere naturlige end hos mange af konkurrenterne.
Bevægelserne er også meget jævne og glatte takket Intelligent Frame Creation. De, der ikke kan lide “sæbeoperaeffekten”, kan slå det fra, men til sport og andet indhold foretrak vi at have det på.
65EX780E har desuden en egen Gaming-mode for spilfanatikere. Her slås al unødvendig billedprocessering (inklusive IFC) fra for at sikre lavest mulig forsinkelse mellem indgangssignalet og det, man ser på skærmen. Vi målte forsinkelsen til kun 22 millisekunder, hvilket er det bedste resultat indtil videre i 2017.
Begrænset lysstyrke i
HDR-tilstand
Der, hvor EX780 først og fremmest kommer til kort, er på lysstyrke. Mens konkurrerende modeller som Sony XE93 og Samsungs QLED kan levere op til 1000 nit eller mere i de lyseste områder, ender Panasonic på omkring det halve ved maksimal lysintensitet.
Det er især tydeligt på HDR-kildemateriale fra Netflix og Ultra HD Blu-ray, hvor nogle af de lyseste nuancer forsvinder. Tag f.eks. udendørsscenerne i Marco Polo: Her har Sony 65XE9305 væsentlig mere kontrast omkring skyerne på himlen, fordi det kan gengive flere niveauforskelle. I sammenligning virker Panasonic lidt fladt og kedeligt.
Det ser straks bedre ud, når vi følger Marco ind i Kublai Khans mørke palads. Her formår 65EX780 at få lige så mange detaljer frem som Sony med en flot gengivelse af ansigter og objekter. Det er tydeligt, at Panasonic har arbejdet meget med såkaldt Tone Mapping af HDR-signalet. I stedet for at presse maksimal lysstyrke ud ser det ud til, at de har prioriteret at få det optimale billede i forhold til tv’ets kapacitet.
Kalibrering
Panasonic-skærmen kommer med ganske udmærkede billedindstillinger fra fabrikken, men må klare sig uden den prækalibrerede THX-tilstand, man finder på topmodeller som DX900. Standard-profilen giver som sædvanlig temmelig mættede og overdrevne farver. Den bedste og mest neutrale indstilling er True Cinema, så den bruger vi som udgangspunkt, når vi kalibrerer.
EX780 har ikke fuldgyldig, “professionel” CMS-farvekalibrering på alle parametre og lader sig heller ikke fjernstyre via CalMAN’s AutoCal-program som DX900. Kalibrering skal derfor ske manuelt og vanskeliggøres lidt af, at billedet ændrer lysstyrke afhængigt af, om menuen er synlig eller ej!
Vi fik dog klart godkendte resultater ud af EX780 med en lav delta-afvigelse på 1,29 efter kalibrering. Den maksimale lysstyrke blev målt til omkring 500 nit i alle vinduesstørrelser.
Lydkvalitet
Panasonic-skærmen har ikke noget overdådigt lydsystem, kun to fuldtonehøjttalere og to 10 watt forstærkere. Lyden virker indelukket og tynd i forhold til Sony 65XE9305, som ganske vist også ligger en prisklasse over. De, der overvejer 65EX780E, bør derfor indregne en soundbar plus evt. subwoofer, hvis de vil have lyden til at matche det flotte billede.
Konklusion
Panasonic 65EX780E er et fremragende tv, der leverer en flot præstation i næsten alle discipliner. Billedkvaliteten er glimrende til både allround-indhold, film, spil og serier takket være Panasonics gode billedprocessering.
Der, hvor 65EX780E kommer til kort mod konkurrenterne, er først og fremmest ved visning af HDR-indhold. Manglen på tilstrækkelig lysstyrke gør, at EX780 bøjer lidt tidligt af sammenlignet med f.eks. Sony 65XE9305 og Samsungs QLED-modeller. Den vejledende pris på 22.000 kroner betyder også, at EX780 får konkurrence fra et af sidste års bedste tv’er, LG OLED65B6, som er en stærk udfordrer, hvad angår kontrast og sortniveau.
Alt i alt er vi godt tilfredse med, hvad Panasonic leverer, men vi ser også frem til, hvad deres kommende OLED-modeller har at byde på!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer