TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Q Acoustics Concept 20

Små, men store

Q Acoustics Concept 20 tilhører det lille, eksklusive selskab af rigtig gode små tovejshøjttalere, der ikke koster en formue.

Af / 21/10/2013 - 05:18
Q Acoustics Concept 20

Lyd & Billede mener

  • Stort, veldefineret lydbillede Giver lyst til at lytte
  • Lav følsomhed Kræver god forstærkning

Den engelske højttalerproducent Q Acoustics har tidligere overrasket med billige gulvhøjttalere, der spillede fremragende i forhold til den lave pris. Nu er de på banen med et par stativhøjttalere, der også har et prisskilt i den mere overkommelige ende.

Q Acoustic gør som så mange andre: De designer i Vesten og fremstiller i Østen. Nærmere bestemt konstruktion i England og produktion i Kina, hvor langt størstedelen af dagens højttalere fremstilles. I takt med at prisniveauet nu stiger selv der, ser vi dog en tendens til, at flere og flere henter produktionen hjem til Europa. Især nogle af de tidligere østbloklande er nu konkurrencedygtige på pris og ikke mindst kvalitet.

Fremragende finish
Hverken pris eller kvalitet er noget at klage over, hvad angår Q Acoustics Concept 20. Det er nogle meget lækre højttalere med en fremragende finish. Vores testeksemplarer var i hvid højglanslak med de for Q Acoustics karakteristiske afrundede hjørner. Højttalere på stativ er en virkelig smart opfindelse, der kan klæde de fleste rum; det ser lækkert ud uden på nogen måde at dominere lokalet.

Både kabinet og stativ har dobbelte vægge sat sammen med Gelcore, som er en vibrationsdæmpende lim, der aldrig størkner helt. En hånd på kabinettet, når man spiller højt, afslører, at det virker: Der er ikke meget, der bevæger sig.

Jeg vred mig lidt, da jeg skulle sætte stativerne til højttalerne sammen – det kan til tider være lidt af en prøvelse. Her tager det imidlertid kun få minutter og er meget nemt, selv om det er en både lækker og ret listig konstruktion med en stor central stander med en spike forrest og to spikes på en glasplade bagerst. Disse spikes kan forsynes med gummitutter for dem, der ikke ønsker at smadre deres gulv. Alt passer fint sammen, og alle skruer er til stjerneskruetrækker, men med vanlig kinesisk sans for detaljer har man vedlagt en unbrakonøgle!

Annonce

Bestykningen er et 125 mm bas-element og en 25 mm diskant-dome; deling sker ved 2900 Hz. Følsomheden er kun 86 dB, hvilket betyder, at den forstærker, du slutter til, skal kunne levere noget strøm.

Højttalerne er udstyret med bi-wiring terminaler. Bi-wiring betyder, at der kan trækkes to kabler for hver kanal fra forstærkeren, som så kobles til de to separate terminaler. Med tovejshøjttalere som her kobles et kabel til delefilterets diskantdel og et til filterets basdel. Hvis man kun kører med ét højttalerkabel pr. kanal, forbinder man de to plusterminaler med en jumper (en stump kabel eller lignende, der normalt følger med bi-wiring højttalere – her i form af en 3 mm tyk metalstang), og det samme med minusterminalerne. Med bi-wiring terminaler kan man selvfølgelig også køre med såkaldt bi-amping, hvilket betyder, at man simpelthen har en separat forstærker til hvert højttaler-element.

Jeg stiller mig lidt tvivlende over for, at man laver det på højttalere i denne prisklasse. Er den typiske køber af Concept 20 villig til at betale for dobbelt så meget højttalerkabel, som han strengt taget har brug for? Eller en forstærker mere? Næppe, efter min mening.

Nå, det er ikke desto mindre det valg, Q Acoustics har gjort, og eftersom man kan tilslutte, som man lyster, er det egentlig ganske ligegyldigt.

Oven over terminalerne sidder basporten. Manualen forklarer fint, hvordan man bruger de medfølgende skumgummipropper til at styre bassen, afhængigt af hvor tæt på væggen højttalerne placeres. Men desværre fulgte der ingen propper med mit sæt.

Billigt kan også være godt
Egentlig er det lidt uretfærdigt at slutte så billige højttalere til lige efter et sæt til en halv million, men samtidig kan man forundres over, hvor godt små tovejshøjttalere som disse rent faktisk kan spille. Jo, der er uden tvivl voldsom forskel, men alt er relativt. Det ville være forkert at fokusere på, hvad de ikke kan i forhold til så ekstravagante højttalere; det er meget sjovere og giver mere mening at se på, hvad de rent faktisk kan. For det er ret meget, når man tænker på, hvor lidt man betaler for dem.

Det første, der slår mig, er lydbilledets størrelse. Det er – præcis som jeg husker det med storebror 2050i – stort og virkelig veldefineret. Det er mere i bredden og højden end i dybden, at det er stort, men som helhed er det aldeles udmærket.

Det andet, der tiltrækker min opmærksomhed, er faktisk også noget, som storebror var god til, nemlig helheden i gengivelsen. Nej, det er ikke krystalklart alt sammen, og der er ikke så meget luft omkring stemmer og instrumenter som med dyrere højttalere; men det, man får, er et musikalsk overskud, der er rigtig fint. Man vil gerne bare sidde og lytte til musikken, og er det ikke det, der er meningen?

Det kan indvendes, at de spiller en smule for pænt og med et lille lydmæssigt fingeraftryk på den musik, der bliver gengivet. På den anden side kan man spille virkelig højt, uden at de protesterer – hvis du har en forstærker, der kan følge med. Højttalerne trives helt klart bedst med en forstærker, der spiller rent, f.eks. en PowerDAC eller lignende. Generelt vil jeg sige, at en moderne forstærker er at foretrække frem for en med ti år på bagen eller mere. Her taler vi om forstærkere i en prisklasse, der passer til højttalerne.

Dynamik har de også. “Tour de France” med Kraftwerk lyder virkelig fint med tydelige transienter. Hvis vi prøver med James Blake og torturnummeret “Limit to Your Love”, så er det ikke højttalernes livret, og de ​​voldsomme transienter forstyrrer både stemmer og lydbillede. Ikke overraskende med de bas-udladninger. Men selv her bliver jeg overrasket, for det lyder afgjort bedre, end jeg havde forventet. De små højttalere gør det bedre, end man kan forlange, selv når de udsættes for tortur, og lyden er absolut okay. Jeg har hørt dyrere højttalere, der gjorde det væsentlig dårligere.

Som helhed minder Concept 20 lydmæssigt meget om samme producents gulvhøjttalere 2050i – som jeg svært godt kunne lide – men spiller i et mindre format og med lidt mindre potent bas. Andet kan man heller ikke forvente.

Konklusion
Q Acoustics Concept 20 hører til den eksklusive skare af rigtig gode små tovejshøjttalere, som ikke koster en bondegård. I forhold til pris og udseende spiller de rigtig godt. Parret med en passende forstærker kan det absolut være de rigtige højttalere, hvis du leder efter et godt musikanlæg til små penge. Bør absolut prøvehøres!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?