Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio, er der ingen grænser for, hvor du kan høre radio henne.
Man kan argumentere for, at man ikke har brug for en radiomodtager, så længe der findes radio-apps til mobilen. Men det kræver en separat højttaler, hvis lyden skal være god. For mange er det derfor mere hensigtsmæssigt med en radio, der kan tages med. En, der ikke er for stor, som kører på batterier, og som giver god lyd, selv om størrelsen er beskeden.
En rejseradio kan bruges lige så godt derhjemme som i sommerhuset, i båden, i campingvognen eller på rejse. Deraf navnet.
Så er det vigtigt, at den ikke er for stort. Den skal kunne være i en taske, den skal have god batterilevetid, være nem at bruge – gerne med forhåndsindstilling af radiostationer – og den må godt være overkommelig. Man stiller ikke de samme krav til en rejseradio som til en bordradio, der skal stå i stuen.
Derfor har vi ikke lagt så meget vægt på funktioner og lydkvalitet, som vi ville gøre i en test af dyrere radioer. For i denne test koster flere af radioerne under en tusse. Så siger det sig selv, at der er grænser for, hvordan avancerede de er, og hvor god lyden kan blive.
Batteridrift
Radioerne i denne test har tre vigtige ting tilfælles. De har batteridrift – enten i form af indbyggede genopladelige batterier, alkaliske batterier eller en separat batteripakke. De har FM- og DAB+ radio, flere forudindstillinger og udtrækkelig antenne. Og bortset fra en enkelt undtagelse har de alle hovedtelefonudgang, så man undgår at forstyrre omgivelserne, når det er påkrævet.
De fleste af radioerne i testen har også Bluetooth til streaming af musik fra mobilen. Så kan radioen også bruges som transportabel højttaler, selv hvis det ringer.
Det har vi testet
Radioerne kommer i forskellige størrelser og med forskellige priser. I denne test har vi valgt ni rejseradioer fra 800 og op til 1.600 kroner. De er små nok til, at de er lette at få plads til, omend testens største – Radionette Menuet – måske bedre egner sig til sommerhuset, terrassen eller båden.
Da lyd er en fundamental egenskab ved en radio, har vi selvfølgelig vurderet lydkvaliteten som altid for at skille skidt fra kanel. Men vi lægger ikke lige så meget vægt på basgengivelse, balance, fokus og dynamik, som vi gør med dyrere produkter. Her er det fint, hvis lydbilledet er tydeligt med godt fokus på stemmer, og at radioen har tilstrækkeligt med bas til, at det er muligt at følge rytmen i musikken.
Vi har lagt mere vægt på brugervenlighed og bærbarhed. Radioen skal have tydelige knapper, som er nemme at betjene, uden at man skal trykke mange gange for at skifte station. Batteriet skal holde i mere end seks timer for at være godkendt, og alt over ti timer er ren bonus.
Hvis lyden, brugervenligheden og spilletiden er upåklagelige til prisen, er radioen mere end godkendt, og så tøver vi ikke med at kåre en bedst i test eller et bedste køb.
POP Music
Budget-alternativet
En overkommelig radio behøver ikke at være dårligt udstyret, men denne POP-radio har nogle mangler.
Radionette Menuett Portable
Budgetvinder
Radionette laver ikke den mindste, men den bedste af de overkommelige rejseradioer.
Sandstrøm Constellation Aria Duo
Dobbelt op
Den store Sandstrøm-radio byder på god stereolyd.
POP Travel
Lommeradio
POP Travel er oplagt som rejseradio for folk på farten.
Sangean DPR-67
Enkel og ligetil
Sangean DPR-67 giver meget radio for penge og passer perfekt som rejseradio.
Sandstrøm Constellation Aria
Stilren rejseradio
Constellation Aria er en glimrende radio, der ikke fylder meget, men har meget at byde på.
Pure Evoke H2
Et strejf af luksus
Pures radio er ikke rigtig transportabel, før man køber en batteripakke til den.
Sony XDR-V1BTD
Stereolyd
Sonys radio spiller i stereo, er veludstyret og gunstigt prissat, og har lang batterilevetid.
Sandstrøm Juice Portable
Udholdende rejseradio
Den lille Juice Portable kan spille længere end de fleste og lyder slet ikke værst.