Næsten alt, hvad der bliver skrevet om Rotel, indledes med, at de er kendt for deres no-nonsense produkter, hvor fokus mere er på lyd end finesser. Det er en sandhed med modifikationer, for det lyder næsten, som om Rotels produkter mangler de moderne anvendelsesmuligheder, som dagens mid-fi-kunder kræver. Og det er slet ikke tilfældet.
Denne test handler om Rotels største integrerede forstærker henholdsvis cd-afspiller med modelnummeret 1570. Begge enheder er i Rotel diskrete, lidt konservative, men samtidig tillidsvækkende design. Ja, apparaterne nærmest emmer af tillid. Trykknapper, volumenknap, tilslutninger på bagsiden, alt virker – som sædvanlig med Rotel – fornuftigt og velvalgt.
RA-1570
– er Rotels seneste version af en integreret forstærker. Og det er i allerhøjeste grad en moderne forstærker med næsten alt, hvad man kan tænke sig, inklusive digitale indgange. Det er vel egentlig bare streaming, der mangler, men i og med at man får en Bluetooth dongle med, kan Rotel også levere den mulighed via en Bluetooth streaming-enhed – f.eks. din smartphone.
1570 er en ordentlig opgradering af den tidligere model 1520. Det er stadig en klasse AB forstærker, men nu er effekten fordoblet til 2 x 120 watt. Det rækker ret langt; de fleste højttalere i dag ligger på omkring 90 dB følsomhed, og med denne type højttalere har Rotel kræfter nok til at fylde endda et stort rum. Jeg prøvede også med et par højttalere med en følsomhed på kun 85 dB. Her skulle der drejes godt på volumenknappen for at få lidt liv i gengivelsen. Højttalere med en mere normal følsomhed er at foretrække.
Fysisk set er RA-1570 dobbelt så høj som 1520 og minder mest af alt om cd-receiveren RCX-1500 med knapperne flyttet derned, hvor cd-skuffen sidder på 1500. Det er en visuelt imponerende maskine, en velkonstrueret forstærker, der indeni har en masse gennemprøvet Rotel-teknologi, og desuden får man mange indgangsmuligheder. Fem RCA line-indgange – heraf en til pladespiller. Det fremgår ikke nogen steder, om det er til MC- eller MM-pickup, men jeg gætter på, at det er MM, det handler om. Desværre havde jeg ingen MM-pladespiller i huset under testen, så jeg kan kun konstatere, at muligheden er der. Rotels indbyggede RIAA-forstærkere plejer at være gode, og der ser ikke ud til at være ændret noget på den front her.
Desuden er der en balanceret indgang, to koaksiale og to TOSLINK digitalindgange plus en USB på bagsiden, der alle understøtter 24 bit/192 kHz. Denne USB-indgang kan klare mange formater, inklusive Apple Lossless, men så vidt jeg kan se ikke FLAC. På forsiden er der en ekstra USB-indgang til iPod osv. eller en USB memory stick, der kan håndtere WAV, MP3 og WMA på op til 48 kHz.
Som om det ikke var nok, har Rotel RA-1750 også en funktion, som mange purister fnyser af, men som jeg synes er en god idé i denne og lavere prisklasser – en equalizer. Den gør sit arbejde aldeles udmærket. Equalizeren var en fast bestanddel på alle forstærkere før i tiden, der siden mere eller mindre forsvandt i en periode. Men det er faktisk ikke nogen dum feature – det, mange gør i stedet, er at sætte lydforbedrende kabler på som en form for permanent tonekontrol, men det er slet ikke sikkert, at det er en bedre løsning. Den er i hvert fald dyrere …
I øvrigt kan man bruge RA-1750 alene som forforstærker eller effektforstærker, hvis man vil. Desuden er der to par højttalerudgange, så ved at trække noget ledning kan man også tilslutte et par højttalere i køkkenet. Præcis som man gjorde før i tiden. Det er bare at vælge højttalerpar A eller B eller begge dele. Sådan en løsning har sine fordele – den fungerer under alle forhold.
Der er flere andre indstillingsmuligheder i menuen; bl.a. kan du indstille, hvor høj volumen skal være, når du tænder for forstærkeren.
RCD-1570
– er Rotels seneste cd-afspiller. Af udseende minder den en hel del om sin forgænger 1520; jeg har faktisk svært ved at se forskel på fronten. På bagsiden afslører en balanceret udgang dog, at der er sket ændringer under motorhjelmen.
Hjertet er en Wolfson WMB840 stereo-DAC, der sammen med Rotels velprøvede analoge udgangstrin lægger grunden for en god lydoplevelse. Lidt underligt er det, at i 1570 stadig arbejder med HDCD, som Microsoft købte for nogle år siden og har gjort deres bedste for at slå ihjel. Men der er faktisk en hel del HDCD-kodede skiver derude og rigtig mange, hvor det ikke er anført, at det er HDCD. På andre står der HDCD, uden at det er det – f.eks. hvis der er lavet en ny presning, hvor man ikke har foretaget en 1:1-kopiering.
Betjeningsmæssigt er der stort set alt, hvad man kan forvente, plus mulighed for at taste spornummer ind via fjernbetjeningen. Alt fungerer egentlig ganske udmærket; det er en nem afspiller at leve med. Det man måske kunne ønske, er at man kunne anvende den udmærkede DAC til andre digitale enheder, hvis man nu ikke bruger RCD-1570 sammen med en forstærker med indbygget DAC.
Vi spiller forstærkeren ind
Det første, man lægger mærke til, er at man skal dreje en hel del på volumenknappen, før lydstyrken stiger. Der er meget lav udveksling, når man justerer manuelt, hvilket jeg personligt synes er rigtig godt. På rigtig mange forstærkere i denne prisklasse og derunder kan man kun holde sig inden for et snævert interval fra klokken 8 til 9, fra der ikke er lyd overhovedet, til det er alt for højt. Det her fungerer fremragende. Gør man det med fjernbetjeningen, går det lidt hurtigere, men slet ikke for hurtigt.
Du bliver præsenteret for et stort og veldefineret lydbillede, og interessant nok er det også stort, når man spiller lavt. Du får godt med detaljer, som en kompetent højttaler kan gengive og dermed skabe en lydmæssig oplevelse selv ved lav volumen. De, der følger mine skriverier, ved at jeg anser det for at være et kvalitetstegn.
Men i det hele taget spiller forstærkeren meget som en Rotel – hvilket det jo også er. I indledningen konstaterede jeg, at Rotel er kendt for en no-nonsense filosofi, hvor der er lagt vægt på lyden. At vi oveni får indgange i massevis, både analoge og digitale, ser jeg derfor bare som en bonus.
Det betyder velbalanceret lyd uden nogen egentlige udskejelser hverken i toppen eller i bunden. Det er ganske enkelt en forholdsvis neutral forstærker, der spiller fremragende med mange forskellige højttalere. Den sætter ikke selv et fedt fingeraftryk på gengivelsen, og tak for det.
Musikmæssigt kan jeg konstatere, at den klarer genreskift fra sart klassisk over jazz til tung rock fint. En af mine kæpheste er, at messingblæsere siger en masse om, hvad en enhed kan. Bigband-jazz går rigtig godt med fin klanggengivelse og tilstrækkeligt smæld i ansatserne til, at det bliver interessant at lytte til.
Og cd-afspilleren
Med flere forskellige output-muligheder prøvede jeg cd-afspilleren koblet til forstærkeren med såvel RCA som XLR og rent digitalt (RCA). Eftersom det er den samme DAC, der sidder i både forstærker og cd-afspiller, burde der ikke være meget forskel, hvis de analoge komponenter ikke afviger voldsomt. Jeg havde også samme type kabel (fabrikat og serienummer) i alle kombinationer.
Her er forskellen mellem RCA og digitalt ubetydelig, mens XLR-koblingen gav lidt mere dybde i lydbilledet og lidt mere af det, der gør musik til musik. Der var således en lidt mørkere og mere rolig baggrund og generelt en anelse mere kød og blod. Samtidig kan vi også konstatere, at analogudgangen tydeligvis er meget lig forstærkerens rent lydmæssigt.
Det er interessant, at RCD-1570 graver dybt ned mellem ettaller og nuller. Den får uventet mange af de dér små detaljer med, der giver karakter, og som gør, at udtoninger fortsætter, så længe som de skal, og at anslag på f.eks. guitarstrenge gør, at instrumenterne virker ægte.
Til gengæld er det ikke helt så meget tryk på dynamikken, som man nogle gange hører fra andre afspillere i prisklassen. Indimellem får man faktisk indtryk af, at nogle producenter gearer deres apparater til umiddelbart at gøre indtryk på de købelystne – det gælder jo om at skille sig ud fra mængden.
Her synes jeg, at RCD-1570 i stedet giver et lidt mere ærligt indtryk af indspilningen. Men altså ikke så umiddelbart imponerende som nogle af konkurrenterne. Det er efter min mening en kvalitet. Jeg tror, jeg genkender lidt af et Wolfson-træk her; det er tydeligvis en god DAC, der sidder i.
Konklusion
Begge Rotels 1570-apparater udtrykker firmaets no-nonsense filosofi med fokus på den ærlige lyd, men her er den suppleret med alsidighed og en masse anvendelsesmuligheder. Begge produkter giver meget for pengene, især forstærkeren, der er et virkelig godt bekendtskab.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer