TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Rotel T14

Opfylder tre ønsker på én gang

Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

Af / 31/03/2018 - 22:47
Rotel T14

Lyd & Billede mener

  • Praktisk radiomodtager med FM-, DAB+ og internetradio samt netværks-streaming fra de fleste musiktjenester integreret med Play-Fi.
  • Ingen USB-indgang, heller ingen indgang til andre kilder og ingen optisk lydudgang.

Hvis du planlægger at opgradere radioen i anlægget og samtidig ønsker musik-streaming, har Rotel en fristende løsning.

Det, der egentlig ser ud som en radio – eller en tuner, som nogen kalder det – er også en trådløs netværks-streamer. Det vil sige, at den kan kobles til et trådløst netværk og give brugeren adgang til både internetradio og streaming-klienter. Såsom Tidal, Spotify, Deezer og mange flere.

Dermed har man FM- og DAB+ radio i skøn forening med netradio (over 30.000 radiokanaler verden rundt) og adgang til musik-streaming over Wi-Fi i én og samme enhed. Det er praktisk.

Play-Fi

Men hvad der er endnu sejere, er at Rotel har valgt DTS Play-Fi som streaming-platform. Her betyder det, at man kan bruge én og samme app til flere enheder, blandt dem T14, og styre dem alle fra lænestolen.

I praksis betyder det, at man også kan få adgang til musikfiler, som ligger på f.eks. en computer, der er tilsluttet samme netværk, fra samme app. Og skifte mellem radio, internetradio og streaming, når man vil.

Annonce

Rotel-radioen kan integreres i en hvilken som helst opsætning og kobles til en digitalkonverter eller en forstærker med indbygget DAC. Den adskiller sig fra f.eks. en Yamaha R-N803D ved, at den ikke har indbygget forstærker, og på den måde passer den fint ind i et eksisterende anlæg.

t14 back 1 28980 1362x304
Fire antenneindgange, to af dem til antenner til Wi-Fi. (Foto: Rotel)

Opsætning

På bagsiden har T14 separate antenneindgange til FM- og DAB+ radio samt to antenner, der bruges til at koble den til det trådløse hjemmenetværk. Der er også et USB-stik, men det er kun til service og kan ikke bruges til at tilslutte andre kilder.

Men det er muligt at vælge analog eller digital lydudgang. Sidstnævnte (koaksial SPDIF) kobles til f.eks. den indbyggede DAC i en Rotel-forstærker som A12 eller A14.

Når man slutter den til efter udpakning, bør man først vælge Play-Fi og åbne Wi-Fi-opsætning i mobil-app’en. Så dukker Rotel-radioen op som en Play-Fi-enhed, som man så vælger i opsætningen. Derefter vises T14 i Play-Fi-app’en, og man kan få adgang til radiostationer på FM og DAB+ samt internetradio. De kan også gemmes som favoritter, og i samme app logger man ind på streaming-tjenester som f.eks. Spotify, Tidal osv.

Fyldig klang

Man kan også bruge fjernbetjeningen til at styre de vigtigste funktioner. Med Play-Fi understøtter Rotel-radioen i teorien tabsfri lydfiler op til 32 bit/384 kHz. Med andre ord er potentialet til stede for bedre lyd, end FM og DAB+ formår at levere.

Det betyder, at lydkvaliteten fra T14 vil variere med kvaliteten af den tjeneste, man har valgt. I praksis betyder det, at man kan høre forskel på DAB+ og Wi-Fi, fordi de, der sender over DAB+, desværre reducerer lydkvaliteten unødig meget. De sender med meget lav bitrate, sjældent over 80 kbit/s.

Derfor får man et bedre indtryk af lydkvaliteten, hvis man i stedet vælger en streaming-tjeneste som Tidal HiFi. Så får man 16 bit filer over Wi-Fi, og det lyder meget bedre end radio.

Lyden fra T14 går fra tynd og flad til kraftfuld og dynamisk. Lydbilledet er stort, og klangen fyldig, og der er ingen støj eller forvrængning fra Rotel-radioen. Klokkeklart er et dækkende begreb, og stereoperspektivet er veldefineret, ligesom bassen er tilstrækkelig dyb og har god dynamisk kontrast.

Det skal bemærkes, at lydbilledet ikke er superopløst eller overvældende detaljeret, men det er åbent nok til at tilfredsstille vores ønske om dybde og perspektiv. F.eks. på klassisk musik. Sammenlignet med en almindelig bordradio koblet til anlægget er det som nat og dag. Rotel T14 får bordradioerne til at lyde som blikdåser.

t14 black 28979 1362x324
Rotel T14 fås også i mat sort. (Foto: Rotel)

Konklusion

Rotel T14 er et rigtig godt valg for dem, der gerne vil have bedre radiolyd, godt kan lide det store udvalg på internetradio og også vil have mulighed for streaming. Dermed opfylder den tre ønsker på én gang, og med Play-Fi integreret er den også mere anvendelig end mange netværks-receivere. Med tilstrækkelig god kvalitet fra lydkilden lyder den også rigtig godt.

Den kan være en klar opgradering af radiolyden i mange anlæg og leverer også upåklagelig kvalitet fra streaming-tjenester.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset