Det har næppe undgået nogens opmærksomhed, at Samsung har været i gang med efterfølgeren til storsælgende Galaxy S III. Vi fik et første kig på den i marts, og nu kan vi, efter at have fordøjet indtrykkene, endelig sætte tænderne i et færdigt eksemplar.
Vores første indskydelse er, at Galaxy S 4 hvad udseendet angår ligner forgængeren til forveksling. Det er lidt synd, for så er det kun kendere, som på afstand vil se, at du har den nyeste model. Tanken bag er nok at skabe et Galaxy-udseende, som er let at genkende, men vi havde håbet på et nyt design. S4 føles ganske enkelt ikke som en premium-model. Rygterne siger imidlertid, at Samsung senere på året eller næste år kommer med en mere luksuriøs model i metal samt en vandtæt model som konkurrent til Sony Xperia Z.
Udseende og konstruktion
Bagsiden er af plast, noget som føles lidt ”billigt”, selv om Samsung har fået den til at se interessant ud med sit prikkede mønster. Fordelen er, at man kan tage plastlåget af og få adgang til batteri, hukommelse- og SIM-kort. Dermed er det nemt at øge lagringskapaciteten, noget som er en klar fordel i forhold til konkurrenterne, som ønsker, at vi skal lagre mest muligt i skyen. Ganske vist kan det være praktisk, men når man sidder i flyet, og ikke har adgang til sine film, kan det være frustrerende. Plus i margen til Samsung.
Galaxy S 4 har hovedtelefonudgang på oversiden og en USB-opladestik på undersiden. På venstre side finder vi volumenkontrollen, mens tænd/sluk knappen sidder på højre side. Udover det er den eneste fysiske knap selve ”Hjem” knappen på forsiden. Som på de fleste Android-baserede mobiler er menu- og tilbage knappen touch-baseret.
Skærm og kamera
En af S 4´s forbedringer i forhold til forgængeren S III er den nye skærm, som er blevet både større og mere højopløst. Den kan nu prale af 1080 HD-opløsning, det vil sige det samme som din fladskærm i stuen, på en til sammenligning lille bitte 5” skærm. Det gør, at pixeltætheden bliver på imponerende 441 punkter per tomme – på linje med Sony Xperia Z og betydelig mere end iPhone 5´s Retinaskærm, som må nøjes med 326 ppi. Derfor er der ingen problemer med at læse teksten i lille størrelse. Man ser også flere detaljer i billeder, som i det hele taget er knivskarpe.
Skærmen har desuden udmærket farvegengivelse og god betragtningsvinkel, med en billedkvalitet i samme klasse som Xperia Z og HTC One. Hvilken man foretrækker, er mere en smagssag, som afhænger af, om man bedst kan lide den stærke kulør fra Samsungs AMOLED-skærm eller de almindelige LCD-skærme. For at modvirke ridser er skærmen beskyttet af Gorilla Glass 3 overflade.
Det nye kamera kan ganske vist ikke måle sig med billedmesteren HTC One i dunkel belysning, men den er næsten på niveau med Sony Xperia Z, og det er slet ikke værst. Så længe lysforholdene er lidt bedre, er S 4-kameraet blandt de bedste, vi har testet. Farvegengivelsen er udmærket, og automatikken klarer som regel at finde de rigtige indstillinger. Så længe man fokuserer på rigtig objekt, bliver billederne skarpe og detaljerige. Vi er imponerede.
Lydkvalitet
Vi er derimod ikke lige så imponerede over lydgengivelsen fra Galaxy S 4. Den er ikke direkte dårlig, men langt fra lige så imponerende som HTC One med lyd fra Beats Audio. Ørepropperne, som følger med, er under lavmål, og den indbyggede højttaler sidder lidt dumt placeret på undersiden, hvilket medfører, at lyden bliver indestængt, uanset om man holder mobilen i hånden eller lægger den på bordet.
På den mere positive side kan vi nævne den morsomme funktion Share Music, hvor man kan koble flere mobiler sammen og lade dem spille et nummer i stereo eller til og med surroundlyd. Et rigtigt ”party trick”, forudsat at man har tilstrækkelig mange Galaxy S 4-ejere på gæstelisten.
Brugervenlighed
Om man kan lide Samsungs brugergrænsesnit eller ej, er måske en smagssag, men det har været udviklet længe nok til, at det føles vældig gennemtænkt og poleret. Mobilen reagere lynhurtig, og man kan bladre i skærmmenuer og spole i videoklip, uden at det hakker eller hænger.
Galaxy S 4 kommer med en række nye finesser. Man har S Beam for nemt at kunne parre mobiler sammen og udveksle information. Air View, som lader dig holde fingeren tæt på skærmen og få forhåndsvisninger af eksempelvis mails eller billeder. Air Gesture, hvor man kan styre mobilen med håndbevægelser foran skærmen. Voice Control, som er Samsungs alternativ til Apples Siri. Smart Stay, som holder skærmen oplyst, så længe du ser på den, og Smart Pause, som pauser en video, hvis du flytter blikket.
Disse er alle interessante finesser, men ikke nødvendigvis noget man orker at bruge i det daglige. Den eneste finesse, vi fandt virkelig imponerende og nyttig, er S Translate, som oversætter tekst og tale til andre sprog og læser op for dig. Meget praktisk på udenlandsrejser, men indtil videre med en begrænset støtte for kun otte sprog.
Ydelse
Galaxy S 4 kommer i to versioner med forskellige processorer. Her i Skandinavien har vi fået I9505, som har en firekerners Snapdragon 600 om bord. Ikke lige så heftig som den ottekernede Exynos-processor, som de amerikanske modeller er udstyret med, men I9505 er faktisk meget hurtig og desuden mere strømbesparende end tidligere generationer.
Galaxy S 4 sætter faktisk flere nye hastighedsrekorder i vore tekniske tests. Geekbench-scoren havner på hele 3250 sammenlignet med HTC One på 2641 og Xperia Z på 2066. I andre syntetiske tests som Antutu og CF Bench satte den også ny rekord. Til og med i praktiske test som Browsermark gør den det godt og tangerer mesteren iPhone 5 med 2445 point. Det eneste punkt, hvor Galaxy S 4 ikke er lige så hurtig, er på 3D-grafik, men den er absolut hurtig nok til de nyeste spil.
Konklusionen
Da iPhone 4S i sin tid blev lanceret, fik den kritik for at ligne forgængeren og ”bare” være meget hurtigere, have bedre kamera, grafik og flere finesser. Galaxy S 4 har i grunden samme problem: Selv om den er forbedret på snart sagt alle områder, ligner den vældig meget forgængeren. Måske burde den hedde S 3,5 i stedet? De nye funktioner er smarte og praktiske, men man kan leve uden dem. Når det er sagt, er Galaxy S 4 utvivlsomt en rigtig sjov mobil at bruge, med få skavanker. Den er lynhurtig, tynd og skøn i hånden, har en udmærket skærm og godt kamera. S III var et monsterhit, og der er ingen tvivl om, at S 4 er bedre, så den kommer sikkert til at sælge i stakkevis. Hjertet siger, at vi foretrækker HTC One, men hjernen siger, at Galaxy S 4 er et bedre valg.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer