Samsung har længe promoveret 8K-opløsning (7680 x 4320 pixel) som “the next big thing” inden for TV. Den barberbladsskarpe opløsning har tidligere været forbeholdt de dyreste topmodeller, men nu begynder priserne langsomt, men sikkert at falde til et mere folkeligt niveau.
Resultatet ser vi her: Det nye Q700T er den billigste 8K-skærm hidtil fra Samsung og ligger i et prisleje, som man normalt forbinder med veludstyrede 4K-modeller. Vi har set nærmere på 65 tommers modellen, men den fås også i en mindre 55 tommers udgave!
Med hele fire gange så høj opløsning som et standard 4K-TV er 8K-skærmene i stand til at gengive meget skarpe og detaljerede billeder. Udbuddet af indhold i ægte 8K-format er dog stadig relativt sparsomt. Det rejser spørgsmålet: Har vi virkelig brug for 8K-opløsning, og giver det en synlig forskel i forhold til en god 4K-skærm? Lad os teste og blive klogere!
Design
Rent udseendemæssigt er der ingen tvivl om, at vi har med et Samsung-TV at gøre: Q700T har et stramt og retlinet design, der minder meget om storebror Q800T, som vi tidligere har testet. Ligesom det har Q700T også en enkelt midtmonteret fod, der gør det let at få plads til skærmen på et TV-møbel. Der er dermed også god plads til en eventuel soundbar.
Q700T er relativt tykt (ca. 4 cm) og har ikke mulighed for såkaldt “No Gap”-vægbeslag, så det vil rage en del ud, hvis det hænges på væggen. Samsung har imidlertid lagt til rette for skjult kabelføring på bagsiden med en særlig fordybning og spor til strøm- og signalkabler. Vi bemærker også, at denne model har såkaldt antirefleksfilter, der giver en mat og diskret skærmoverflade.
Brugervenlighed og funktioner
Samsungs smart-TV-system Tizen er i forvejen en af vores favoritter, og 2020-versionen har skarpere grafik og bedre organiserede menuer end før. Q700T er meget let at konfigurere: Det registrerer selv, hvilke enheder man har sluttet til HDMI-indgangen, og gør det muligt at fjernstyre disse. Udvalget af apps er blandt de bedste i klassen med understøttelse af nye tjenester som Disney+ og Apple TV+ ud over HBO og Netflix.
Samsung Q700T har også Ambient Mode, som er Samsungs “pauseskærm”. Den kan vise billeder, grafik, vejrudsigt og lignende, når skærmen er på standby. Her er det også muligt at uploade familiefotos.
Q700T understøtter selvfølgelig HDR-video, inklusive det åbne HDR10+ format, som Samsung selv har været med til at udvikle. Derimod mangler det understøttelse af Dolby Vision (HDR med dynamiske metadata).
Rosinen i pølseenden er selvfølgelig muligheden for at afspille 8K-video fra kompatible kilder. Samsung-skærmen understøtter dog kun delvis den nyeste HDMI 2.1-standard og fuldgyldig 8K video-overførsel (8K 60 fps). Her synes vi godt, at Samsung kunne have flottet sig lidt mere.
Q700T er heller ikke den mest oplagte gaming-skærm i Samsungs sortiment: Det må klare sig uden funktioner som automatisk spiltilstand (ALLM) og variabel opdateringshastighed (VRR), der begge er fordelagtige med moderne spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X.
Der er heller ikke understøttelse af spil med 120 billeder i sekundet, som man bl.a. finder på 4K-modellerne Q80T, Q90R og Q95T. Samsung har imidlertid sørget for at inkludere en separat spiltilstand med en lav forsinkelse (input-lag) på ca. 10 millisekunder.
Billedkvalitet
Q700T er som nævnt den hidtil billigste 8K-model fra Samsung. Derfor kommer det heller ikke som nogen overraskelse, at producenten har svinget sparekniven enkelte steder.
Det første, vi bemærker, er at selve billedpanelet er af typen med 60 Hz billedfrekvens (også kendt som refresh rate/opdateringshastighed) og dermed begrænset til at vise op til 60 billeder i sekundet. Det behøver ikke at være et problem, men kan give udfordringer med visse typer videoindhold.
Langt de fleste 4K-skærme i denne prisklasse kommer nu med 120 Hz billedfrekvens. Q700T er imidlertid udstyret med en kraftig videoprocessor – den samme type, som sidder i Samsungs dyrere 8K-modeller – hvilket delvis kan kompensere for dette. Én ting er, hvordan fjernsynet ser ud på papiret og i teorien, men vi er selvfølgelig mest interesseret i, hvordan det ser ud i praksis!
Det mest imponerende ved en 8K-skærm er selvfølgelig billedskarpheden, og Q700T skuffer bestemt ikke på dette område. Vi startede seancen med 8K-klip fra YouTube, bl.a. fra Phil Hollands kanal. Mange af de såkaldte “8K”-videoer på YouTube er i virkeligheden kun 4K, men her får vi en række klip, der er uploadet i vaskeægte 8K-opløsning!
Hollands dronefilm fra New York og Los Angeles er virkelig flotte at se på med en imponerende skarphed og dybdefølelse. Den 65 tommer store 8K-skærm får en mængde detaljer frem og virker nærmest som et blankpoleret vindue til virkeligheden. Man er fristet til at “zoome ind” ved at gå tættere på skærmen, og det kan man sagtens gøre her uden at se antydning af pixelstruktur eller rudemønster. Billedet er simpelthen spækket med information!
Vores erfaring med de 8K-TV’er, vi hidtil har testet, er at de har brug for den ægte vare – altså ægte 8K-indhold – for at vise sig fra deres bedste side. Desværre løber vi hurtigt tør for sådanne videoer og må tage til takke med almindeligt 4K-indhold det meste af tiden. Samsung Q700T ser som regel også glimrende ud her – men må samtidig finde sig i at blive sammenlignet med almindelige 4K-skærme.
I forbindelse med testen havde vi også den populære 4K-model Q80T til rådighed, og Q700T viser sig at være relativt lig sidstnævnte, hvad angår almindelig billedkvalitet. Begge er bagbelyste skærme med såkaldt Full Array og local dimming med omtrent samme antal dimming-zoner (ca. 50, så vidt vi kan tælle).
Kontrasten og sortniveauet såvel som den generelle lysfordeling er god i begge tilfælde, men vi oplevede faktisk, at Q80T var lidt mere kontrastrigt og lysstærkt end Q700T. 4K-modellen formår at grave lidt flere detaljer frem i mørke scener, hvor 8K-modellen er mere dunkel og tilgroet. Desuden har det generelt lidt flere detaljer i den lysere ende af skalaen.
Hvad med gaming?
I og med at Samsung-skærmen må nøjes med 60 Hz billedfrekvens, var vi lidt nysgerrige efter, hvordan den ville håndtere krævende konsolspil som Dirt5 og Gears5 (multiplayer-tilstand) fra Xbox Series X. Begge disse spil er tilgængelige med op til 120 billeder i sekundet, men denne tilstand understøttes ikke af Samsung Q700T, hvilket vi også fik bekræftet i Xbox-opsætningsmenuen.
Så længe vi holder os til 4K 60 fps, gør Samsung-skærmen et godt stykke arbejde med god respons og glatte bevægelser. Vi tager os dog i at savne den ekstra “edge”, vi oplever med skærme som Q80T, der unægtelig føles endnu glattere og mere responsiv med sine 120 fps samt VRR. Hvis det er en fuldblods gaming-skærm, man er ude efter, ville vi afgjort foretrække sidstnævnte.
Lydkvalitet
Samsung Q700T er udstyret med en række højttalere og har Samsungs nyudviklede lydsystem Object Tracking Sound+ (OTS+) med strategisk placerede højttalere i bunden, på siderne og på toppen af TV-kabinettet. En separat lydprocessor sørger for at fordele lydeffekterne, hvor formålet er at give bedre spredning af lyden, ud over en mere realistisk surround-effekt.
Det virker faktisk ret godt, med et stort lydbillede, der fordeler sig jævnt over den relativt store skærm. Der er både god klarhed og brugbar fylde i bassen. Det vil sige – så længe man ikke lader sig friste til at spille for højt. Så kan det hurtigt fremkalde en del forvrængning og resonanser.
Mange vil nok foretrække et separat lydsystem eller en soundbar, og så er det fint, at Samsung-skærmen understøtter eARC via HDMI-udgang 3. Hvis man f.eks. vælger en Samsung-soundbar af nyere dato, kan man også bruge de indbyggede højttalere til at udvide lydbilledet – såkaldt Q Symphony.
Konklusion
Q700T er en lidt anderledes og speciel model fra Samsungs righoldige TV-sortiment. På den ene side har det topmoderne specifikationer i form af et ægte 8K-billedpanel. Her kan man virkelig få en forsmag på, hvad en laserskarp 8K-skærm har at byde på! Samtidig mangler det en række funktioner for at kunne følge med de allerbedste 4K-modeller fra samme hold, inklusive HDMI 2.1 og 120 fps billedhastighed.
Q700T er ikke den bedste allround-skærm, vi har testet, og heller ikke det mest oplagte TV til gaming. Det kan dog være en relevant model for dig, der gerne vil opleve skarpheden fra en 8K-skærm på nært hold, uden at det koster en formue.
Alligevel: Hvis du virkelig er sulten efter 8K-opløsning, men vil have hele pakken, både hvad angår billedkvalitet og funktioner, anbefaler vi at kigge på storebror Q800T i stedet. Og gerne i 75 tommers skærmstørrelse!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer